Boze Koerden bezetten parlement

Geen categorieokt 07 2014, 8:00
Doe iets aan Kobani!
Afgelopen nacht hebben honderden boze Koerdische demonstranten het parlementsgebouw in Den Haag enige tijd bezet. Zij eisten actie van Nederland en diens bondgenoten om het plaatje Kobani in Noord-Syrië te beschermen tegen de aanvallende hordes van ISIS.

In Den Haag is gisteravond een grote groep Koerdische actievoerders het gebouw van de Tweede Kamer binnengedrongen. De Koerden vinden dat de internationale coalitie, waar Nederland deel van uitmaakt, meer moet doen om de opmars van terreurgroep IS te stoppen. Rond 01.30 uur, na een gesprek met Kamervoorzitter Van Miltenburg, verlieten ze het gebouw.

Terwijl er binnen allerlei betogers bezig waren stonden er buiten het gebouw ook nog eens honderden boze Koerden te demonstreren. Beide groepen - die natuurlijk bij elkaar horen - willen dat Nederland onmiddellijk in actie komt om 'Syrisch Koerdistan' (een niet-bestaande entiteit, maar we zullen dat voor één keer maar door de vingers zien) te beschermen.
De demonstranten kwamen in actie nadat gisteren bekend was geworden dat de zwarte vlag van ISIS te zien was in sommige wijken van Kobani, die onderhand dus al in handen zijn gevallen van de extremisten. Zij vrezen - waarschijnlijk terecht - dat de Peshmerga het grensplaatsje niet lang kan beschermen, waardoor het in handen zal vallen van ISIS-terroristen, die vrijwel zeker meteen onwillige Koerden zullen afslachten.
Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die hier schande over spreken, maar dat doe ik niet. Als ik in hun schoenen stond had ik precies hetzelfde gedaan; je moet toch iets om die onschuldige mensen te helpen. Aangezien de betogers geen F16's hebben, maar de Nederlandse staat wel is dit de meest effectieve manier om - hopelijk - een verschil te kunnen maken, zeker als ze het combineren met vergelijkbare acties in andere Europese landen. En ja, dat hebben ze gedaan:

Ook in andere Europese steden, zoals Wenen en Bern, trokken Koerden naar het parlementsgebouw. Verder werd er actiegevoerd op de luchthavens van Brussel, Kopenhagen en Stockholm. In Berlijn verzamelen zich betogers bij de Brandenburger Tor.

Begrijpelijk dus - en zelfs prijzenswaardig - maar er is een probleem: aangezien ISIS Kobani al is binnengedrongen is het gewoon te laat. Daar komt nog eens bij dat een luchtaanvallen het verschil echt niet gaan maken.
De Koerden worden waarschijnlijk dus aan hun lot overgelaten. Het enige mogelijk effectieve scenario is dat Turkse grondgroepen in actie komen, maar daar zullen veel Koerden ongetwijfeld hun bedenkingen bij hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten