Minder straatroven in Nederland, maar politie gaat bezuinigen

Geen categorieokt 06 2014, 21:00
De vlag mag uit. Voor nu in ieder geval.
Eindelijk eens goed nieuws van het criminaliteitbestrijdingsfront: het aantal straatroven is in de eerste acht maanden van dit jaar met 20 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Tenzij het aantal straatroven in de laatste maanden van dit jaar nog explosief toeneemt, kunnen we dus spreke van een goede ontwikkeling.

Dit jaar vonden er tot het einde van augustus 3.612 straatroven plaats. Vorig jaar waren dat er 4.525. Over heel 2013 lag het aantal roven ook al lager dan in 2012. Volgens minister Ivo Opstelten "lukt het juist door de gezamenlijke inzet van politie, gemeenten, OM, bedrijven en burgers om het aantal straatroven te laten dalen".

Natuurlijk zijn het er nog steeds duizenden te veel, dat spreekt voor zich, en ik vind niet dat het ministerie van Opstelten zich op de borst mag kloppen zolang slechts 2 procent van de criminele zaken wordt opgelost en criminelen wegkomen met ongelofelijk lage straffen, maar dit is gewoon goed nieuws.
Maar...
De vraag is hoelang deze cijfers nog de goede kant op blijven gaan. Immers, de nationale politie moet duizenden banen schrappen. Het gaat dan echt niet alleen om ondersteunende functies, maar evengoed om operationele functies. Volgens cijfers moeten er tegen eind 2017 maar liefst 1800 operationele functies verdwijnen. Want er zou sprake zijn van een 'overbezetting' op dat vlak.
Oftewel, straks hebben we minder blauw op straat. Waarom eigenlijk? De politie heeft simpelweg niet genoeg geld om de huidige bezetting vol te kunnen houden. Tja. Dat betekent dat de trend omlaag wat betreft straatovervallen onmogelijk kan worden volgehouden. Minder operationele functies = minder politie op straat = minder kans om daders van straatroven in de kraag te vatten. Teleurstellend.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten