Camiel Eurlings (ex-KLM) kan altijd nog naar Den Haag

Geen categorieokt 16 2014, 8:00
Camiel Eurlings is opgestapt als topman bij KLM. Hij kan zo weer terug naar het Binnenhof als hij wil.
Dat is snel gegaan: Eurlings is sinds gisteravond geen ceo meer van luchtvaartmaatschappij KLM.

Eurlings legt zijn functie per direct neer. Hij doet dat in overeenstemming met de Raad van Commissarissen om zo ruimte te maken voor zijn opvolger.

Het is niet bekendgemaakt waarom Eurlings opstapt. Enkel dat het een gevolg is van de gesprekken die werden gevoerd vanwege het aflopen van zijn benoemingstermijn in april 2015.

Of hij zelf is opgestapt of gewoon de laan is uitgestuurd door KLM-Air France, is niet duidelijk. Eurlings zou zich in ieder geval te afzijdig hebben gehouden bij de lange staking bij Air France. Dat vonden ze niet zo leuk in Frankrijk. Hoe dan ook, Eurlings' loopbaan binnen KLM is voorbij. Wat wordt zijn volgende stap? Hij is nu alleen nog maar lid van het Internationaal Olympisch Comité. Hij heeft weer alle tijd om iets anders te gaan doen.
Eén optie die de voormalig CDA-minister van VWS (2007 - 2010) heeft, is een terugkeer naar de politiek. Namens de christendemocraten uiteraard, waar hij lange tijd is gezien als de kroonprins van de partij (in de tijd van premier en lijsttrekker Jan-Peter Balkenende). De katholieke CDA'er kan niet te lang wachten met dat besluit. Twee maanden geleden schreef ik een stuk over het CDA, en waarom we die partij niet moeten uitvlakken. Eurlings zou zomaar de redder in nood kunnen zijn:

Eurlings moet, als hij over een aantal jaren zijn gezinnetje op orde heeft, een belangrijk besluit nemen. Blijft hij weg uit de politiek en jaagt hij het grote geld achterna of keert hij terug naar Den Haag om orde op zaken te stellen in de volle overtuiging dat het de verkeerde kant op gaat met Nederland? Eurlings is nog jong. Hij heeft de tijd. De vraag is of het CDA nog genoeg tijd heeft om te wachten tot Eurlings een besluit heeft genomen. Natuurlijk, met de huidige fractie blijft de partij wel overeind, maar wat als er straks toch weer over links wordt geregeerd? Dan is het over en uit voor het CDA. Dan is het te laat voor een comeback van Eurlings.

Het zou me niets verbazen als het CDA hem weer terug wil hebben, hoewel hij in 2010 wel erg plotseling is vertrokken uit de partij. De Kamerfractie heeft natuurlijk een paar erg goede namen aan de top (Sybrand Buma, Mona Keijzer), maar ik vind dat de partij niet bang moet zijn om te kiezen voor Eurlings als dat beter uitpakt voor het CDA. Eurlings is geen linkse jongen. Dat vinden veel rechtse kiezers wel prettig. Kortom, het zou me niets verbazen als Eurlings ergens in 2015 of een mooie functie krijgt bij het CDA of zelfs lijsttrekker wordt als er nieuwe verkiezingen zijn bij de onvermijdelijke val van het kabinet.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten