De BDS-campagne antisemitisch? Welnee…

Een varkenshoofd neerzetten naast koosjer vlees in een supermarkt is gewoon antizionisme, joh!

In Zuid-Afrika blijkt de Boycott, Divestment and Sanctions-beweging (kortweg BDS) ook al behoorlijk actief en activistisch. Studenten in het land hebben het afgehakte hoofd van een varken achtergelaten op de koosjere vlees-afdeling van een Woolworths-winkel in Kaapstad (zie deze foto bij Algemeiner).

Volgens de daders was het varkenshoofd bedoeld om te laten zien dat niet alleen varkensvlees niet schoon is (zoals Joden vinden) maar al het andere vlees ook, want “it is sold by hands dripping with the blood of Palestinian children”. De Congress of South African Students (COSAS, gelieerd aan de ANC) zit achter de actie. Hier staat hun hele statement, dat druipt van het antisemitisme.

De Joodse gemeenschap in Zuid-Afrika vindt het een gruweldaad:

“Disregarding all standards of basic decency, the Congress of South African Students today chose to send an ugly message to the Jewish community of South Africa. This morning, as a protest against Woolworths for stocking Israeli products, COSAS members in Cape Town deposited a pig’s head in the kosher meat section of a Woolworths food store,” said the South African Jewish Board of Deputies. “The SAJBD regards this incident as a hate crime and is investigating its options regarding taking the matter further.”

Officieel zit de BDS-beweging van Zuid-Afrika niet achter deze walgelijke antisemitische daad, zullen ‘antizionisten’ beweren na het lezen van mijn stuk. Het is een actie van COSAS en dus niet BDS, zullen ze roepen. Dat is onzin, en ik leg graag uit waarom. Want ook al keurt de Zuid-Afrikaanse BDS-beweging de actie officieel af, ze praten het wél goed:

“We also recognize that this radical action was probably done with the good intention of helping the people of Palestine and as an expression of the increasing frustration against Woolworths by South African young people… Protests are increasing against Woolworths as the company tries to ignore the calls to end its relations with Apartheid Israel.”

Dit noem ik nou het witwassen van antisemitisme. Het is te walgelijk voor woorden. Israël – het enige democratische land in het duistere Midden-Oosten – verdedigt zichzelf tegen het islamitische terrorisme van Hamas en de Joden over de hele wereld zullen ervoor moeten boeten met varkenshoofden op koosjere afdelingen in supermarkten. Puur antisemitisme dus. Ja, ik kan er echt niets anders van maken: de mensen die zich antizionisten noemen zijn 99 van de 100 keer antisemieten. Zo ook de ‘antizionisten’ van de BDS-beweging.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. Lia@DDS

  de koppen van je bloedverwanten in een vitrine te leggen.

   

 2. baksteen

  De Joden zijn dit gedrag van de gemeenschappen waarin zij leven al zo vele eeuwen gewend, heeft niets te maken met palestijnen, nederzettingen of wat dan ook. Het is echt humor, de pest? misoogsten? crisis, you name it. Ebola is ook hun schuld, wedden! 

 3. Egor

  Toch is het in veel landen een delicatesse. In Spanje eet ik altijd Oreja a la plancha. Dat is een heerlijk varkensoor, gegrild op een houtskoolvuur en vervolgens op smaak gebracht met olie, knoflook en peterselie. Is iedereen aan te raden!

  De provocatie van het neerzetten van een varkenskop is daarentegen niet zo kosjer.

  Maar de overdreven walging van een heerlijk stukje vlees, is irationeel en daarom het heroverwegen waard.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.