De futvoeder en ipsen

Een gastbijdrage van Jeroen Hetzler.

Voor wie de figuur Kweetal de Breinbaas uit de door Maarten Toonder geschreven verhalen van heer Bommel niet kent, Kweetal is een mannetje met eigen taalgebruik, natuurmens en uitvinder van apparaatjes die spotten met alle natuurwetten. De futvoeder is zo’n apparaatje. Een wiel dat draait zodra je een snoertje in de grond steekt. Kweetal legt het uit: “zolang het snoertje in de grond steekt, trekt fut in de gnom. Dat gaat door zolang de aarde draait.”

Lijkt glashelder: gratis en onuitputtelijke energie. Alleen… die gnom?

De Futvoeder leidt in dit verhaaltje tot paniek bij de Bovenbazen die het moeten hebben van betaalde energie voor de consumptiemaatschappij. Als lezer weet je dat je op leerzame wijze gefopt wordt. Helaas lijken groenbevlogenen de tegenovergestelde lering te trekken zoals uit het Nationale Energieakkoord blijkt en Urgenda’s jongste utopie.

Hier moet ik aan denken, wanneer ik groenbevlogen Kamerleden impliciet de Heilige Graal van gratis energie hoor uitdragen.

Jan Vos (PvdA) en Remco Dijkstra (VVD) moeten gegrepen zijn door de utopische genialiteit van Kweetal de Breinbaas en de Wetten van de Thermodynamica doorgrond hebben. Voor hen kent de ‘gnom’ blijkbaar geen geheimen. Ikzelf krijg de indruk dat er niet goed is nagedacht. Een dergelijk wensdenken is helaas symptomatisch voor de groenbevlogenen. Ik denk dat de komende generatie niet gediend is met dit politiek correct geloof in Kweetal’s natuurkundig onmogelijke Futvoeder, waarvan thans honderden op land en zee verrijzen. Besef van dit laatste lijkt zoekgeraakt. Immers, er is geen enkele aanwijzing dat de huidige hernieuwbare energiebronnen als wind en zon boven de minimaal noodzakelijke EROEI (Energy Return on Energy Investment) kunnen uitkomen, wil onze maatschappij kunnen blijven voortbestaan. Het kan natuurlijk altijd als men ervoor kiest om, na een transitie via planeconomische terreur, weer als jager-verzamelaar te leven. Het staat de beide heren vrij om hier voor te kiezen, maar ik pas daar toch liever voor.

Het debat wordt bovendien onterecht gedomineerd door de op eigenbelang berustende eisen van de milieubeweging en haar keer op keer onjuist gebleken informatie. Een aantal van onze volksvertegenwoordigers doet er dan ook beter aan minder kritiekloos de oren te laten hangen naar de milieubeweging. Zie het recente verhaal over de walrussen hier.

De berichten van de milieubeweging zijn structureel onbetrouwbaar. Het Nationaal Energieakkoord is dan ook een blauwdruk van een utopische Futvoeder geworden. En rekenen kunnen we ook al niet zoals dit illustreert:

Bij een steeds breder publiek rijzen gelukkig eindelijk twijfels, omdat dit het verhaaltje van de Futvoeder beter leest dan velen van onze politici.

Pee Pastinakel is een ander, niet minder leerzaam, figuurtje uit verhalen van heer Bommel. Hij is de stamvader van de milieubeschermer pur sang uitgerust met kruiwagen, tuinbroek,… en in tegenstelling tot veel hedendaagse milieubeschermers, uitgerust met gezond verstand. ‘Ipsen,’ zei Pastinakel. ‘De natuur gaat ipsen en ik ook. Dat is natuurlijk.’

Op tijd terugtreden dus.

Alleen een staatsman heeft de moed om een falend paradigma te verlaten omdat de wetten van fysica dit nu eenmaal gebieden. De burger is niet gediend met egotrippende politici die bovendien lijden aan kennelijke dyslexie en dyscalculie.

Aldus Jeroen Hetzler.

Voor mijn eerder DDS–bijdrage zie hier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. hoevenap

  Nu zelfs het CPB in een rapport tot de slotsom komt dat het bouwen van windmolens op zee zeer weinig nut heeft,behalve voor de bouwers natuurlijk , staan de dagbladen weer vol met volstrekte onzin over de prijs van de energie die een gezin zou moeten betalen in de komende jaren. Deze prijs gaat stijgen als de geplande windmolens echt worden geplaatst en niet te weinig ook , wat er ook wordt beweerd.

  Er wordt weer gelogen dat het gedrukt staat , o.a. dat deze zou dalen omdat de mensen efficiëntere apparaten zouden aanschaffen en dergelijken. Veel mensen hebben echter al “een soort van” HR ketel , grotendeels spaarlampen in veelgebruikte lichtpunten en energie zuiniger apparaten die er echt toe doen ( koelkast wasmachine /droger en computer).Ook zal het stroomverbruik stijgen door invoering van allerlei electrisch/ elecrtinische “gadgets” waaronder “robotachtige” apparaten. 

  Voort zullen huurders over het algemeen via hun huishuur betalen voor isilatiewerkzaamheden en dergelijken en dus zullen hun vaste lasten niet dalen ondanks dat ze eventueel  wat minder energie verbruiken.

  ( Hiermee wil ik niet zeggen dat isolatie geen nut heeft, maar het “nut”merkt men pas na een bepaald aantal jaren.)

  Het blijkt weer eens dat wat er in de media komt wordt ingegeven door “groene leugenaars” en “groene graaiers”.

  Er is winst te behalen door betere isolatie en efficiëntere apparaten , maar deze winst verdampt volledig als men bepaalde apparaten voor hun “economische of technische leeftijd ” gaat vervangen.

  Verder is het waarschijnlijk dat de extra kosten  van de energie zo veel mogelijk op de particuliere consument worden verhaald net zoals nu in Duitsland gebeurd . Dit om de industrie “concurrerend”te houden.

  Het is nu alleen de vraag of er voldoende “weldenkende politici” zijn die het huidige “energie accoord” ter zijde zetten en normale maatregelen doorvoeren waardoor de gemiddelde Nederlander EN het bedrijfsleven zo goedkoop mogelijk energie kan kopen. Dat zorgt voor meer koopkracht bij het publiek EN meer banen in het bedrijfsleven. Meer welvaart dus.Dat wordt zeker NIET bereikt met een stroom van “futvoer”subsidie en verhoging van heffingen of belastingen.

 2. AndreBijkerk

  Prachtig, overigens terzijde, Kwetal en Pee Pastinakel zijn geen mannetjes maar elementalen. Jammer dat Toonder en Bommel door de tands der tijd onvermijdelijk vervagen en de huidige jongeren begrijpen pas goed wat de generatiekloof is, als je windmolens met futvoeders aanduidt.

   

  Ik vraag me nog steeds af of in het futvoeder debacle ook de molensteen van het lager probleem is meegnomen?

   

  http://www.offshorewind.biz/2014/05/07/siemens-energy-division-profit-down-54-pct/

   

  of het molen-brand probleem wat de eerste generatie molens ook al zo plaagde?

   

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2695266/Wind-turbine-fire-risk-Number-catch-alight-year-ten-times-higher-industry-admits.html

   

  Misschien hebben we meer toornviolen nodig.

   

   

   

   

   

 3. Saeftinghe

  Het zal een ieder duidelijk zijn dat onbekwaamheid, politiek en corruptie frequent samen gaan.

  Maar is het nu echt nodig om tot dit peil af te dalen?

  Kom liever met steekhoudende argumenten en leg de vinger op de zere plek—   corruptie, onbekwaamheid in de politiek.

 4. dr.Kwast

  Een ander verhaal dat Bommel meemaakte, was het verhaal van de willers. Hoe het verhaal verder verloopt, weet ik niet precies meer. Wel weet ik nog dat Bommel heel goed kon willen, waardoor de willers hem als de enige willer wilde hebben. Zo ook milieudefensie en de heer minister Kamp. Het zijn echte willers.

 5. Niek

  Het Urgenda rapport dat in het artikel genoemd is, werd een half jaar geleden al door de Groene Rekenkamer gefileerd.

  http://www.groenerekenkamer.nl/2388/urgenda-afgeserveerd/

 6. Matthijs

  Weet je waarom het debat gedomineerd wordt door de voorstanders?

  Voor hun is het miljarden werk, voor de tegenstanders tientjes werk.

  Want er zijn maar een paar begunstigde partijen en miljoenen waarvan geplukt wordt. En voor een tientje per maand, ga je je niet verzetten.

  Maar ondertussen is het tientje op tientje op tientje op tientje en beginnen de mensen een stuk maand aan de eind van hun loon over te houden. Ze hebben het niet door gehad dat hun kooi langzaamaan aan het krimpen is geweest.

  Uiteraard zullen de mensen die de tientjes hebben geint en uitgedeeld in de miljarden straks hun handen in onschuld wassen wanneer de pleuris uitbreekt, maar dat mag de pret niet drukken!

  Hop, gauw wat bakstenen halen om nog wat ruiten in te gooien om zo de economie te stimuleren, een land kan immers nooit failliet, toch?

 7. Hetzler

  @Saefinghe De hypothese van de dominantie van menselijke CO2-emissie is inmiddels weerlegd door 18 jaar stop van opwarming. Tevens is bewezen door McKitrick en McIntyre dat het hockeystickmodel van Mann et al. onjuist was. Dit, Saeftinge, zijn de feiten waar het om draait. De klimaatdoelen die o.b.v. dat weerlegde model zijn vastgesteld, zijn dus ondeugdelijk. Dus is ook de totale klimaatheisa van de milieubeweging een illusie. De corruptie schuilt hem dus in het verspreiden van onjuistheden door de milieubeweging teneinde de donatiestroom in stand te houden. Ook dit is een feit zoals in het artikel aan bod komt. De corruptie schuilt hem ook in het toucheren van subsidie door het Eco Industrieel Complex teneinde anders ten dode opgeschreven en nutteloze bedrijven in stand te houden op kosten van de burger/belastingbetaler.

  Ik mag hopen dat niet ook u bevangen zijt door dyslexie en dyscalculatie.

 8. Saeftinghe

  Hetzler,

   

  Helemaal met je eens, maar om dan met stripverhaaltjes te komen vind ik wel erg kinderlijk, het maakt je zo ongeloofwaardig.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.