De impact van de sterke dollar

Het is alweer twee jaar geleden dat we de koers van de dollar ten opzichte van de euro rond de 1,26 hebben gezien. Overigens was dat vier en zes jaar geleden ook het geval. En steeds bleek een koers onderin de 1,20 regioneren de top voor de dollar (oftewel de bodem voor de euro).

Een structureel sterke dollarkoers is gunstig voor de Europese export in het algemeen en voor de Nederlandse in het bijzonder. Per slot van rekening is Nederland een exportland bij uitstek. Zo klein als Nederland is, waren wij vorig jaar voor het zesde jaar op rij het op een na grootste exportland van Europa. Deze export bestaat ongeveer voor de helft uit Nederlandse producten en de voor andere helft uit wederuitvoer en quasi-doorvoer.

Voor ons is de waarde van euro zeer belangrijk. Daalt deze dan worden onze importen duurder, maar onze exporten aantrekkelijker in prijs. De duurdere importen zouden bij een extreem lage eurokoers inflatie kunnen veroorzaken, maar die kunnen we wel gebruiken. Voor de Nederlandse overheid is een sterke dollar een zegen, omdat ze de opbrengsten van de gasverkopen in dollars krijgen uitbetaald.

De waarde van de dollar is ook van groot belang voor bedrijven die zaken doen in de Verenigde Staten. Zo haalt Aegon 65% van haar totale omzet uit de VS. Op de tweede plaats staat Ahold met 60% omzetaandeel in de VS gevolgd door Wolters Kluwer met 54%, Reed Elsevier met 50%, Arcadis met 45% en Unilever met 33%.

Bij een sterke dollar betekent dat de Amerikaanse winst en omzet in euro’s uitgedrukt groter uitvalt. Kosten en verliezen in de VS worden dan natuurlijk wel duurder. Ahold heeft wel eens aangegeven dat iedere 10% koersstijging van de dollarkoers bij hun resulteert in euro 35 miljoen meer winst voor belastingen. 

Sommige Europese aandelen zullen profiteren, en daar staat natuurlijk tegenover dat sommige Amerikaanse bedrijven onder een sterke dollar zullen lijden.

Een recente studie van Barclays toont aan dat de koersen van de Standard and Poor’s index weinig worden beïnvloedt door de sterkte of zwakte van de dollar. Dat wil zeggen in z’n totaliteit. Sectoren die te maken hebben met energie en overige grondstoffen doen het traditioneel verhoudingsgewijs minder goed dan de index als de dollar in waarde stijgt. 

Een sterke dollar heeft namelijk grote invloed op grondstoffenprijzen. De meeste (edel-)metalen, agrarische producten en olieproducten worden in dollars genoteerd. Stijgt de dollarkoers dan zijn er simpelweg minder dollars nodig om bepaalde grondstoffen te kopen, dus daalt de koers in dollars. De prijzen in euro’s gaan daarentegen stijgen, wat meestal meteen aan de benzinepomp te merken is.

Multinationale Amerikaanse bedrijven zoals Coca Cola en Philip Morris presteren meestal ook minder bij een sterke dollar. Omdat een groot deel van hun omzet en dus winst uit het buitenland komt, dalen hun omzetten en winsten als deze terug gerekend worden naar de dollar.

In de VS doen nutsbedrijven en instellingen in de gezondheidszorg het historisch goed in verhouding tot de markt wanneer de dollar sterker wordt.

De vraag is alleen waarom de dollar in waarde stijgt. Als het is omdat de Europese economie in een recessie belandt, dan is dat voor alle beurzen slecht nieuws. Komt het door bijvoorbeeld een renteverschil tussen de VS en Europa of door een hogere economische groei in de VS dan is dat alweer beter nieuws.

Volgens het Barclays rapport duren bullmarkten in de dollar doorgaans jaren en is de gemiddelde stijging zo’n 30%. Zij voorspellen dan ook een dollarkoers ten opzichte van de euro van $ 1,10 volgende jaar. Een richting waar we ons prima in kunnen vinden.

Michael Toorop

Managing Partner Persist Global Wealth Management BV

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. dirkl

  Het is gegarandeerd dat de $ op zijn minst naar 1,00 gaat tov van de € binnen anderhalf jaar. Het verbaast mij dat het al zo snel ging, nu even een adempauze op 1,26, maar dat zal voor 2015 al 1,20 zijn op zijn minst.

  De Amerikaanse economie vertoont gezond herstel, ze zullen de rente er kunnen gaan verhogen naar gezonde niveaus van 3…4…5%, terwijl ze hier in de EU gedwongen zijn om de rente op 0,05% te houden, er is hier geen enkele speelruimte om de rente nog maar met 1% te verhogen de komende 5 jaar.

  Economisch herstel in de wereldeconomie zal maar beperkt effect hebben op de economie van de EU: Duitsland zal wat meer kunnen exporteren okay, maar dat is het dan.

   

  Off topic: waar ik me woest om maak is dat wij in Nederland nog steeds 1,3% (dwz 30%) belasting betalen in Box 3 op een gefingeerd rendement van 4%.

   

  Godverdegodverdegodver: zelfs als je je geld voor 20 jaar vastzet krijg je nog geen 2%, maar aanpassen van die 4%, ho maar, stelletje Haagse Hufters !!!

 2. dirkl

  Die duizend miljard die ze aan de banken gegeven hebben, hadden ze beter direct aan de Europese burgers kunnen geven dmv belastingverlagingen over een periode van 10 jaar.

   

  Dan had de Europese economie nu mooie groeicijfers laten zien van 3 of 5%, en waren de duizend miljard na 10 jaar terugverdient door hogere belastinginkomsten op een BNP dat 50% hoger ligt dan nu over 10 jaar.

   

  Als je stimuleert, doe het dan direct en goed, maar ga niet halfslachtig 1000 miljard aan de banken geven die er niks mee doen dan er obligaties of aandelen mee kopen en preies opstrijken.

 3. dirkl

  De ECB weet niet meer wat te doen om de Europese economie nog leven in te blazen.

  Duizend miljard aan de banken geven: Daar is nog geen 10% van doorgesijpeld naar de echte economie, de rest is als cijfers in de computers van de banken blijven hangen, of in de broekzakken van de elite belandt (die hebben nog nooit zo’n gouden tijd als nu meegemaakt).

  De rente op nul zetten heeft ook niks teweeggebracht.

   

  Dus gaan ze nu de Euro devalueren tov van de andere wereldmunten.

  Het wordt steeds Zimbabwiaansers.

  Natuurlijk zal een zwakkere Euro de export stimuleren, dwz. bij gelijkblijvende lonen voor werknemers, maar die gaan dus fors koopkracht verliezen doordat Chinese producten, olie, graan, etc 30% in prijs zullen stijgen.

  Waar het dus op neerkomt is dat de EU zich gaat verlagen tot 2e wereld niveau.

  Het z

 4. M. Brandenburg

  Waarom wij de Euro niet nodig hebben, en het wel meevalt, mochten we uit het wurgcontract van de EU stappen. Men heeft ons keihard nodig!, en wanneer wij handelscontracten zelf kunnen afsluiten, zullen we zelfs met onze export minder hard getroffen worden als dat men wil doen voorkoen, omdat onze markt spontaan de hele werled is en niet vooral afhankelijk van de EU. 

 5. drnomad

  Volgens mij is het verschil van een dure/goedkope Dollar vooral de richting van geld en goederen. Of men koopt Duitse producten in America, en de export gaat via Rotterdam, of de Duitsers kopen meer Chinese producten, en de import gaat via Rotterdam. Dit is precies de reden waarom NL (nog) niet zo hard is geraakt door de crisis, vergeleken met andere landen.

 6. Gaston

  Natuurlijk is een sterke Dollar niet gunstig voor ons.

  Ik wil juist goedkoop importeren en duur exporteren.

   

  Bovendien daalt de Dollar dagelijks in waarde. Ik snap niet dat mensen de link tussen geld printen en geldontwaarding nog steeds niet zien.

 7. dirkl

  “De vraag is alleen waarom de dollar in waarde stijgt. Als het is omdat
  de Europese economie in een recessie belandt, dan is dat voor alle
  beurzen slecht nieuws. Komt het door bijvoorbeeld een renteverschil
  tussen de VS en Europa of door een hogere economische groei in de VS dan
  is dat alweer beter nieuws.”

   

  U zegt twee keer hetzelfde: Het komt uiteraard door een verwacht renteverschil tussen de VS en Europa, OMDAT de Europese economie in een recessie belandt (en daardoor de rente niet kan verhogen), terwijl de economie van de VS gezonde tekenen van groei vertoont.

  Dus moeten we volgens U blij zijn omdat de economie van de VS aantrekt, is dat “beter nieuws”?

   

  Voor mij is het een en al een Slecht Nieuws Show: Europa is dmv de Euro en de EU getransformeerd tot een groot monolithisch blok waar er voor ondernemers en burgers steeds minder speelruimte is, dat terwijl de rest van de wereld vooruitspurt.

  Een devaluatie van de Euro zal dit beeld alleen maar versterken: De EU verwordt tot een stagnerend lage-lonen productie-zone, terwijl de VS en Azie zich verder ontwikkelen tot high-tech, innoverende, hoge-lonen zones.

   

  Het probleem is niet zozeer de Euro en EU an sich, maar de luiheid en het gemak om binnen de Eurozone belastingen te verhogen naar een steeds hoger niveau (via BTW, loonbelastingen etc.), simpelweg omdat de gehele zone geuniformiseerd is en ze de neiging hebben om alleen maar te navelstaren binnen de EU-markt, vergetend dat de EU moet concurreren met de andere 2 blokken.

  Dat is dus een contradictio in termis: De EU werd opgezet met het idee de 3e speler te worden op wereldniveau, naast de VS en Azie, maar ze keren zich inwaarts en denken nu dat de EU vrijelijk belastingen kan maximaliseren omdat we vooruitkunnen met een interne markt van 400…500…600 miljoen consumenten.

  Nou mooi niet: Het idee dat een economie op een tertiare dienstverlenende sector kan drijven is achterhaald en verlaten door de VS en al nooit uitgevoerd door China. We lopen hier in de EU achter de feiten aan, gaan navelstaren en prevelen dat we ons kunnen afzonderen.

  Een lagere Euro zal die tendens alleen maar versterken: Blij als ze zijn met een tijdelijk gestimuleerde export, kunnen ze weer doorgaan met het negeren van de fundemantele weeffouten in de EU economie.

  Het slachtoffer zal wederom NL/DE Jan Modaal zijn, die na hogere belastingen nu ook nog eens voor de zoveelste keer een fors koopkrachtverlies te verwerken krijgt. Maak je borst maar nat, een lagere Euro is geen zegening maar een teken van verval.

 8. dirkl

  Nu dat er eindelijk een echte fundementele langjarige devaluatie van de Euro gaande is naar 1 op 1 of minder tov de USD, is het meest interessante te observeren hoe de economieen van de UK, Zweden, Finland, en Zwitserland zich gaan ontwikkelen. Hun munt zal niet in gelijke mate devalueren, hun rente zal niet op 0,05% blijven hangen. Hun loonkosten zullen dus stijgen, hun export-positie aangetast worden.

  Maar ik durf er vergif op in te nemen dat het BNP van die landen, als er zich geen globale calamiteiten voordoen, nog steeds 2-4% zal plussen, zoals ze nu al mooi doen, de komende 5 jaar terwijl die van de EU op -1% tot +0,5% blijft hangen. De EU als blok steeds armoediger en gedeprimmeerder, terwijl de vrijere periferie ECHT profiteert van globaal herstel.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.