Nigel Farage op koers voor monsteroverwinning

Geen categorieokt 12 2014, 13:00
It's been a long time in the making, maar in mei aanstaande lijkt het dan eindelijk echt te gaan gebeuren: Nigel Farage die met een enorme sluwe aan collega's de House of Commons binnenstormt.
Terwijl politiek-correct Groot-Brittannië zichzelf in de arm knijpt om te kijken of het wel heus is ('heeft UKIP met Carswell nu écht een parlementariër te pakken?'), ligt een volgende schok voor de politieke elite van de grote partijen alweer in het vooruitzicht. Uit peilingen blijkt dat de partij van Nigel Farage ineens kans maakt op maar liefst 128 zetels. Honderdachtentwintig! Dat zijn er maar liefst 127 meer dan ze er nu hebben:

Ukip could stand to win 128 seats in Parliament if the results of a recent poll are repeated in the general election, an expert has told the Mail on Sunday. John Curtice, professor of politics at Strathclyde University, said that these kinds of ratings would result in the following break down of parliamentary seats:

Labour 253, Conservatives 187, Ukip 128, Lib Dems 11, Other parties 71

Als dit het werkelijke resultaat wordt van de parlementaire verkiezingen die aanstaande mei gehouden worden, dan kan Nigel Farage inderdaad met recht zeggen dat hij de aardbeving die hij de Britse politiek boven het hoofd hield echt heeft laten plaatsvinden. Een monsteroverwinning die Farage schijnbaar vanuit het niets naar het centrum van de macht propelleert.
Helaas zijn er twee minpuntjes. Zelfs als je de zetels van de Conservatieven optelt bij die van UKIP (128 + 187), kom je er nog minstens 11 tekort voor een meerderheid. Of UKIP met deze uitslag dus ook mag plaatsnemen in het kabinet, is zeer ongewis.
Ten tweede is 128 zetels wel heel erg veel. Dat kan met zulke explosieve voorspellingen dus alleen maar tegenvallen als in mei 2015 het werkelijke resultaat bekend wordt gemaakt. Op die manier is het dan toch nog mogelijk om UKIP als grote verliezer af te schilderen, omdat ze immers niet hebben kunnen waarmaken dat er meer dan tien dozijn UKIP'ers parlementszetels mogen innemen.
Maar al met al zijn dat natuurlijk maar voetnoten bij iets wat een gigantisch succesverhaal is: UKIP. De partij heeft er bijna dertig jaar aan moeten werken, maar zal zich volgend jaar dan waarschijnlijk eindelijk weten in te knokken in het centrum van de politieke macht van het Verenigd Koninkrijk. Het is ze van harte gegund!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten