Israël-basher Dries van Agt slaat weer toe

Nederland is niet anti-Israël genoeg in de ogen van professioneel Israël-basher Dries van Agt.

Dries van Agt heeft dezer dagen nog slechts één hobby, eentje die hij nogal obsessief uitoefent: Israël de grond intrappen. De oud-premier van CDA-huize doet niets liever. Vandaag heeft hij een open brief geschreven aan vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) die in zijn ogen veel te weinig heeft gedaan om Israël tegen te werken. Hij opent zijn brief met:

Je verlaat de vaderlandse politiek helaas met een lelijke smet op je blazoen: je omgang met de kwestie die mij, en velen met mij, zo na aan het hart ligt – het Israëlisch-Palestijnse conflict. 

Timmermans zou het Israël-beleid van CDA en VVD hebben overgenomen en dat vindt Van Agt zeer kwalijk:

Met de toetreding van de PvdA tot het kabinet had dit moeten veranderen. Maar onder jouw leiding heeft nu ook de PvdA die desastreuze politiek omhelsd, die ons moreel medeplichting maakt aan het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan.

Ja, het staat er echt: “het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan”. Sorry hoor, maar de laatste keer dat ik nieuws over de Palestijnen las, ging het over Hamas dat vanuit de Gazastrook raketten afvuurde op Israël. Of over Hamas dat talloze terreurtunnels had aangelegd om aanslagen te kunnen plegen in Israël, met als doel zoveel mogelijk Joden te vermoorden.

Van Agt is compleet de weg kwijt. Dat blijkt wel uit deze passage van zijn brief, waarin hij sympathiseert met Palestijnen die geweld gebruiken tegen Israël:

Wat het Westen van de Palestijnen verwacht, is abject. Volgens het internationaal recht mogen die zich tegen Israëls militaire bezetting verzetten. Dat verbieden we hen. We willen ook niet dat zij hun toevlucht nemen tot het recht, door toetreding tot verdragen die hen bescherming zouden bieden. Tegelijkertijd dwingen we Israël niet om zijn beleid te wijzigen.

Wat wij dus van de Palestijnen willen is dat ze berusten in Israëls kolonisatie en onderdrukking en blijven aanschuiven bij onderhandelingen die de Israëlische regering keer op keer doet mislukken. Die onderhandelingen dienen vooral als dekmantel voor meer illegale “facts on the ground”, die nou juist de twee-statenoplossing onmogelijk maken. Dat is het doodlopende spoor dat de Palestijnen geacht worden te volgen.

Hij schrijft ook, en deze passage zegt heel veel over Van Agt en zijn sympathie voor terreurorganisatie Hamas (waarvan hij ongetwijfeld vindt dat het een verzetsorganisatie is):

Gechoqueerd was ik over de gretigheid waarmee premier Rutte en jij, kort nadat Israël de aanval had geopend, de Israëlische propaganda versterkt hebben dat Hamas raketten vanaf “scholen en ziekenhuizen” afvuurt.

Voor de vorm zegt hij dan dit over de raketten van Hamas (zonder het verder over de tunnels te hebben):

Dat zeg ik niet omdat ik Hamas wil vrijpleiten. Ik veroordeel de raketbeschietingen ondubbelzinnig. Die moeten, omdat ze onnauwkeurig zijn en burgerdoelen raken, als oorlogsmisdaad worden aangemerkt. Onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen welke schendingen Hamas en andere militante groeperingen hebben gepleegd. Degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn dienen aansprakelijk gehouden te worden.

Is het erg als ik Van Agt op dit punt niet serieus kan nemen na al die vergoelijkende woorden van het “verzet” van de Palestijnen? Hij roept nog net niet op tot een nieuwe intifada tegen Israël.

We mogen blij zijn dat hij geen rol van betekenis meer speelt in de Nederlandse politiek en dat hij door vrijwel niemand serieus wordt genomen (behalve door enkele extreem-linkse randfiguren). Overigens blijft Van Agt hoop houden dat er iemand naar hem luistert. Aan het einde van brief spreekt hij de hoop uit dat de opvolger van Timmermans, PvdA’er Bert Koenders, “de visie en moed zal hebben een rechtvaardiger beleid te voeren”.

Ik zou Van Agt willen wijzen op een essay dat ik recentelijk heb geschreven in het kader van een essaywedstrijd: waarom ik Israël een ge-wel-dig land vind. Misschien dat ‘ie het land dan iets beter begrijpt. Ik betwijfel het. Maar mocht Van Agt nou denken: sodeju, dat is een prima essay, dan kan hij hier op mijn essay stemmen.

Volg Frank Verhoef op Twitter.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

22 reacties

 1. De man uut Limburg

  Daar is hij weer! De gewezen oud-premier laat weer eens van zich horen. Hij schrijft een open brief in de media omdat niemand meer naar hem wil luisteren. En TERECHT ! De antisemiet moet je geen podium bieden, die moet je volledig negeren.

   

  Hij verdedigt Hamas en zou het liefste Israel van de kaart geveegd zien. Maar van Agt, was dat niet die oud-premier die de DRIE van BREDA in 1972 vrij wilde laten? Die drie waren gruwelijke oorlogsmisdadigers. Maar dat kon van Agt niks schelen, ze moesten volgens hem gewoon vrij komen. Iets met zielig of zo. En van Agt was dit ook niet de oud-premier die opdracht gaf om de gijzelaars van de treinkaping (1977) in koelen bloede te vermoorden? Ja ook dat heeft hij op zijn geweten.

   

  Heeft hij eigenlijk nog recht van spreken? NEE en nog eens NEE. We zouden hem eigenlijk eens nader moeten onderzoeken op wat hij allemaal heeft uigespookt en hem hiervoor bij de rechter moeten brengen. Misschien dat er dan nog recht gedaan wordt.

 2. cmsuijkerbuijk

  “Ik wens van Agt spontaan een hersenbloeding toe.”

  Gezien het volledig ontbreken van wat bij Van Agt door moet gaan voor “hersenen”, zijnde spinraggen en stof kan daar dan ook geen bloeding plaatsvinden. Er hangt al járen een bordje om zijn nek met daarop de tekst: “Lege, ongemeubuleerde bovenkamer te huur”.

 3. Bob Fleumer

  Van Acht doet mij altijd denken aan een knaagdier, altijd bezig de dingen te vernachelen, eerlijk gezegd dacht ik dat hij al dood was, zeker herrezen dat gebeurt nogal eens met jezuieten.

  Hoe kun je met dit soort gedachten nog in de spiegel kijken.

 4. Richard de II2

  De inkt van de handtekening van Timmermans op de cheque van €50.000.000,- in de richting van Hamas is nog niet eens opgedroogd. De tranen met tuiten die groepsmoordenaar van Agt nu huilt zijn lachwekkend en ook nog eens door een misverstand of door een stuitende ongeïnformeerdheid veroorzaakt. Geeft die man een pakje kleenex.

 5. joga

  Ga toch fietsen oude, seniele Hamasgek. Sorry, hoor ik heb de echte krachttermen maar ingehouden. Oh ,ja en neem gretta en Harry van Bommel ook a.u.b mee.

 6. Hans Kramer

  Ik wens van Agt spontaan een hersenbloeding toe.

  Met overigens mijn excuses aan degene die het heeft getroffen.

  Deze jodenhater verdient het gewoon.

 7. katja

  Diezelfde man beval, hoorde ik onlangs nog, ten tijde van de Molukse kaping bij de punt dat de kapers niet levend uit de trein mochten komen en pleitte voor vrijheid voor de drie van Breda……

 8. mijn-idee

  Als van Agt nog bij machte was geweest om het internet af te struinen, had hij met eigen ogen kunnen zien, hoe op een schandalige Hamas mensen in de vuurlinie zet, kinderen als menselijk schild gebruikt onder dwang…

   

  Had hij met eigen ogen kunnen zien hoe _ ze waren een beetje dom_ mensen die voor dood onder een wit laken lagen om zgn begraven te worden, nog bewogen, even recht moesten gaan liggen en zelfs aan een jeukende neus kriebelen…..voor de camera.

   

  Had hij kunnen zien, hoe een een strijder,  twee jongetjes van 8- 10 jaar aan met hun t-shirts ophangt aan een ijzeren hek op 5 meter vanaf een raketinstallatie en ze bewust in een levensgevaarlijk situatie brengt.

  Waarschijnijk in de hoop dat het fout gaat en de foto’s van gedoodde jongetjes zou kunnen dienen als propaganda tegen die monsterlijk Israeli’s ( door eigen vuur, en anders wel door verstikking)

   

  Helaas wordt de man waarschijnlijk gehersenspoeld door eenzijdige story-tellers…die hem omringen in zijn laatste jaren……heel sneu eigenlijk, maar ook heel gevaarlijk.

   

   

 9. Nutshell

  De zelfbenoemde Ariér. Was te laat om nog mee te mogen doen met W.O 2.

 10. Eline

  Van Agt zou zich beter bezig kunnen houden  met zijn racefiets.

  Het is wel eens gebeurd dat iemand met zo’n ding gevallen is met een heel nare afloop.

 11. tippelaar

  van Agt is een jezuiet. Dat zegt alles. In de tijd dat hij bij de jezuieten studeerde, heeft hij die kronkel in zijn, toen nog,  functionerende hersens gekregen. Nu riekt dat naar Altzheimer.

 12. Epimenides

  Ik hoop dat ik de Grote Omwenteling nog mag meemaken, want de Grote Afrekening wil ik zeker niet missen.

   

 13. Breinbrouwsels

  We lopen hier de hele tijd te miepen over de vrijheid van iedereen om de grootst mogelijke onzin uit de bek te laten vallen en kijk nu eens wat een mooi resultaat jullie hier laten zien. Er zijn vele mensen, zoals van Agt, die niks met de zionisten in Israel hebben. En het zijn merkwaardig genoeg ook geen domme mensen. Van Agt kun je niet beschuldigen van naïviteit. Dus als vrijdenker vraag ik mij dan af of van Agt meer weet over deze materie dan ik. Ben ik ook geindoctrineerd? Kijken we bij de nieuwduiding naar dezelfde propagandatoneelstukken waar de Amerikanen goed in zijn? Wordt ik in de maling genomen? Het schuimbekken kan nu beginnen.

 14. hans-e-pans

  .

   

  Weet niet waar ze het over hebben, zal wel niet veel goeds zijn.

   

  Malloot Dries van Agt praat en malloot Mark Rutte staat te lachen.

   

  Nouja lachen, zijn bovenlip optrekken.

   

 15. Niek Verheyen

  Alsnog voor de rechter met deze figuur. Het was werkelijk te genant voor woorden hoe van Agt van de week op de radio naar aanleiding van een vraag m.b.t. de excecuties van de Molukse Nederlanders stamelend en liegend alles ontkende wat hem voorgeworpen werd over de ‘afhandeling’ van de treinkaping. Een schande voor Nederland dat is wat van Agt is.

 16. Henry Joseph

  Hans Kramer e.a.: als je niet in staat bent inhoudelijk commentaar te geven, hou dan je mond, aub!

 17. Zondag: pro-Israël-manifestatie op de Dam in Amsterdam – De Dagelijkse Standaard

  […] proberen ‘antizionisten’ het land te delegitimeren, ook in Nederland (kijk maar naar Dries van Agt). Het lijkt me overduidelijk: deze solidariteitsmanifestatie is hard […]

 18. VVD en CDA worden eindelijk wakker: radicalisering komt door de islam – De Dagelijkse Standaard

  […] en CDA zijn partijen die volzitten met verstandige mensen (nuja, ik schaar Ed Nijpels en Dries van Agt maar even onder de uitzonderingen die de regel bevestigen), en hadden ze deze conclusies heus wel […]

 19. Makker

  Ik heb je verhaal gelezen enhet klopt helemaal.

  In 1988 was ik voor het eerst in Israel en ben er daarna nog vele malen geweest.

   

  Israel is idd. een geweldig land met vriendelijke, gastvrije mensen. Je steekt je hand maar opzij (nee, geen duim tijdens het liften) op een autoweg en de eerste de beste auto zal je al meenemen.

   

  Dankbaar en vriendelijk omdat je als toerist de moeite neemt om het land beter te leren kennen.

   

  De mooiste en fijnste stad vond ik overigens Akka, beroemd van de kruistochten en Tel Aviv is een goede tweede.

  Kom je in Jeruzalem, dan valt op dat palestijnen en joden zonder probleem met en naast elkaar leven, dit

  is niet de stad van de overwinnaar op Jordanië, maar de stad waar de israeli’s samen willen wonen en werken met

  hun arabische broeders.

   

  Helaas heb je ook andere gebieden, droge, verpauperde gebieden, zoals Jericho. Hier een beeld van (ook alweer) vriendelijke mensen, met het verschil dat het palestijnen en bedoeïnen zijn.

  Je voelt je er als toerist wel welkom, maar je voelt de argwaan en de behoefte om de je politiek te beïnvloeden.

   

  Ik ben echt overal geweest (behalve Eilat) maar het beeld van naast elkaar willen en kunnen wonen voert nog steeds de boventoon. Helaas is Hamas niet zo verdraagzaam en dwingt het volgens mij de meerderheid van de palestijnen een oorlog te voeren waar ze helemaal niet achterstaan.

   

  Jammer dat een minderheid het zo vreselijk verkloot heeft voor een volk dat best naast en met Israeli’s wil en kan leven.

   

  Dat beeld blijft aan mij hangen en daarom zie ik in tegenstelling tot de meesten hier niet in dat de Islam bij voorbaat onverdraagzaam is. Ook hier, net als in het westen zijn het de extremisten die bewust een verkeerd beeld neer willen zetten.

   

 20. Moose

  CDA knaagdier, dat is het.

 21. Cathja

  Vreselijke man, die Van Agt! Zijn brief aan Timmermans vind ik behoorlijk ongepast. Hij zou zich met zijn geraniums bezig moeten houden, in plaats van zich bemoeien met zaken waar hij een zeer eenzijdige mening over heeft!

 22. Guus d

  Nu zal het CDA toch wel openlijk afstand nemen van Van Agt en zijn brief…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.