Kobani blijft overeind in strijd tegen moslimbarbaren

Geen categorieokt 17 2014, 9:00
De Amerikaanse luchtaanvallen op ISIS zorgen voor een flinke vertraging van de opmars van het islamitische terreurleger.
Sinds het hijsen van de zwarte terreurvlag in het oosten van de Koerdische stad Kobani begin oktober hebben de islamitische ISIS-barbaren een flink deel van de stad veroverd. ISIS zat al sinds half september te azen op Kobani, waardoor 200.000 Koerden vluchtten uit de regio.
De Koerdische bevolking was - en is - uiteraard bang voor wat er staat te gebeuren als het ISIS zou lukken de Koerdische regio inclusief de stad te veroveren. Het terreurleger zou mensen onthoofden, vrouwen en kinderen verkrachten en massa-executies uitvoeren. Godzijdank besloten duizenden moedige mannen en vrouwen de wapens op te pakken om hun stad te verdedigen tegen ISIS.
Er is goed nieuws: Kobani is nog steeds niet veroverd. Sterker nog, onder andere dankzij het opvoeren van het aantal luchtaanvallen door de Verenigde Staten (op dinsdag en woendsdag werden er 39 luchtaanvallen uitgevoerd in 48 uur, waardoor honderden jihadi's zijn platgebombardeerd) zijn de ISIS-terroristen weggejaagd uit grote delen van de stad.
Volgens een vrouwelijke Koerdische aanvoerder hebben de Koerden flink wat terrein teruggewonnen. Waar ISIS eerder bijna de helft van de stad in handen had, is dat nu nog hoogstens eenderde. Dat betekent niet dat het gevaar geweken is, helaas:

Other sources fear the Islamic State fighters could be waiting out the airstrikes and preparing their next ground offensive.

In de afgelopen maand zijn er volgens het Franse persbureau AFP 268 doden gevallen aan de kant van de Koerden en 374 aan de kant van ISIS. Het probleem is natuurlijk dat er dan nog steeds bijna 30.000 jihadi's in Syrië en Irak rondlopen die niets liever willen dan veroveren, vermoorden en verkrachten.
Dat de opmars van ISIS in ieder geval rond Kobani is gestopt, is geweldig. Dat ISIS ieder moment kan terugkomen met duizenden of zelfs tienduizenden tegelijk is niet zo geweldig, to say the least.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten