Leerstoelen met geld van tirannen betaald

Leerstoelen met geld van tirannen betaald

De islamitische terreurbeweging ISIS heeft onomwonden toegegeven vrouwen en meisjes als slavinnen te verhandelen. Die vrouwen zijn yezidi’s, en die worden niet gezien als moslims of als leden van ’het volk van het boek’ (christenen en Joden) en mogen dus als slavinnen worden gebruikt. Zo staat het in de sharia, zeggen ISIS-woordvoerders.

ISIS handelt volgens de strengste islamitische wetten. Zo wreed en inhumaan kan de islam zich voordoen, zoals elke rigide en letterlijke lezing van religieuze concepten tot wreedheden kan leiden. Toch zijn er weinig arabisten die durven toegeven dat de ijzeren wetten van de sharia naar onze normen verwerpelijk zijn.

De bekende arabist Maurits Berger, hoogleraar in Leiden en ook een van de deskundigen van Clingendael, durft zelfs te zeggen dat de sharia voor 95 procent identiek is aan onze grondwet. Een simpel onderzoekje in de landen waar die sharia wordt toegepast, leidt tot geheel andere conclusies: dat zijn landen waar geen vrijheid bestaat, ja, ik bedoel vrijheid volgens onze normen, niet die van de islam.

Waarom wil een wetenschapper als Berger de waarheid een beetje toedekken?

Kortgeleden bracht The New York Times een onthullend verhaal over Amerikaanse onderzoeksinstituten die medegefinancierd werden door buitenlandse regeringen. Het was een choquerende lijst. Opmerkelijk was de rol van het Brookings Institute, een mild-progressieve club van vooraanstaande denkers over onder meer internationale politiek.

Brookings had van Qatar een cheque van 14,8 mln. dollar aangenomen – en had in ruil continu contact met vertegenwoordigers van de heerser van Qatar, een landje dat sponsor is van radicale groeperingen zoals Hamas en dat ook ISIS in de eerste fase heeft gefinancierd.

Slavenland
Qatar is een steenrijke, perverse absolute monarchie. Maar: in de rapporten van Brookings las je geen kwaad woord over Qatar. De kritische jongens en meisjes van Brookings wisten heel goed wie hun broodheer was en hadden zichzelf aangeleerd om weg te kijken wanneer ze de naam Qatar tegenkwamen.

Brookings weet verdomd goed wat Qatar is: een slavenland met een kleine oorspronkelijke bevolking die niets hoeft te doen dankzij de olie- en gasinkomsten en die over een leger heerst van uitgebuite gastarbeiders, die nu ook de stadions voor het WK voetbal van 2022 bouwen. Als er een reden zou zijn om windmolens op subsidie te laten draaien, dan is het deze: een einde maken aan de inkomsten van al die afstotelijke Arabische tirannieën die zo veel obsceen geweld financieren met inkomsten uit olie en gas.

Professor Maurits Berger zul je zelden betrappen op het identificeren van wat er naar onze maatstaven niet deugt aan de jihad en de sharia. In de eerste week van juli gaf hij een uitvoerig interview aan VPRO Radio, en als je hem hoort, ben je verbaasd dat de prachtige religieuze traditie die Berger ziet van Marokko tot Pakistan en Indonesië, zo veel armoede en achterlijkheid in stand houdt. Jihadisten zijn idealisten, en zijn islamitische studenten geloven heiliger in de rechtstaat dan niet-islamitische Nederlandse studenten, meent hij. Berger veroordeelt natuurlijk de uitwassen, maar verder ziet hij bij de nakomelingen van islamitische immigranten naadloos aangepaste, liefhebbende moderne burgers.

De socioloog Ruud Koopmans, die in Berlijn lesgeeft aan de Humboldt Universiteit, publiceerde eind vorig jaar een onderzoek naar de opvattingen van Europese moslims, en die zijn uiterst zorgwekkend. Zestig procent van de Europese moslims verwerpt vriendschap met homo’s, 45 procent meent dat Joden niet vertrouwd kunnen worden, bijna zestig procent vindt dat moslims moeten terugkeren naar de bron van de islam, 75 procent vindt dat er slechts één interpretatie van de Koran mogelijk is en 65 procent vindt de religieuze regels belangrijker dan de regels van het land waarin zij leven. Ofwel: het onderzoek van Koopmans veegt de ideeën van Berger van tafel.

In Leiden bekleedt prof. Berger de ’Sultan of Oman Chair for Oriental Studies’. Hij wordt dus betaald door een klassieke oriëntaalse tiran. Duidelijk is dat het Brookings Institute afspraken met Qatar had gemaakt; kritiek op deze sponsor van islamitische terroristen werd vermeden.

Welke afspraken zijn er in het geheim gemaakt over het functioneren van de persoon die de Leidse leerstoel ging bekleden? Heeft de Universiteit van Leiden alles openbaar gemaakt ten aanzien van de relatie met de stichting die de gelden van de sultan beheert? Wikipedia zegt over de man die voor Bergers leerstoel het geld op tafel legt: ’Sultan Qaboes bin Said Al Said is het staatshoofd van Oman. Hij is tegelijkertijd de premier, de minister van Defensie, minister van Buitenlandse Zaken en opperbevelhebber van de strijdkrachten. Oman is een absolute monarchie. De sultan vaardigt alle wetten uit.’

Bloedgeld
Je ziet dit verschijnsel overal in de vrije wereld: tirannieke Arabische vorsten financieren rijkelijk leerstoelen aan prestigieuze universiteiten, en apologisten als Berger krijgen elke maand het bloedgeld van middeleeuwse onderdrukkers uitbetaald, terwijl in de landen van de financiers vrijheid van meningsuiting wordt onderdrukt. Van binnenuit worden onze universiteiten uitgehold.

Berger is een veelgevraagde expert op tv en radio. Hij kan zonder gewetenswroeging lesgeven, terwijl over zijn schouder een tiran meekijkt. Ru Cleveringa, de Leidse hoogleraar die zijn leven in WO II waagde toen hij het opnam voor Joodse collega’s, draait zich om in het graf.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties