Israël-basher Dries van Agt slaat weer toe

Geen categorieokt 17 2014, 10:00
Nederland is niet anti-Israël genoeg in de ogen van professioneel Israël-basher Dries van Agt.
Dries van Agt heeft dezer dagen nog slechts één hobby, eentje die hij nogal obsessief uitoefent: Israël de grond intrappen. De oud-premier van CDA-huize doet niets liever. Vandaag heeft hij een open brief geschreven aan vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) die in zijn ogen veel te weinig heeft gedaan om Israël tegen te werken. Hij opent zijn brief met:

Je verlaat de vaderlandse politiek helaas met een lelijke smet op je blazoen: je omgang met de kwestie die mij, en velen met mij, zo na aan het hart ligt - het Israëlisch-Palestijnse conflict. 

Timmermans zou het Israël-beleid van CDA en VVD hebben overgenomen en dat vindt Van Agt zeer kwalijk:

Met de toetreding van de PvdA tot het kabinet had dit moeten veranderen. Maar onder jouw leiding heeft nu ook de PvdA die desastreuze politiek omhelsd, die ons moreel medeplichting maakt aan het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan.

Ja, het staat er echt: "het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan". Sorry hoor, maar de laatste keer dat ik nieuws over de Palestijnen las, ging het over Hamas dat vanuit de Gazastrook raketten afvuurde op Israël. Of over Hamas dat talloze terreurtunnels had aangelegd om aanslagen te kunnen plegen in Israël, met als doel zoveel mogelijk Joden te vermoorden.
Van Agt is compleet de weg kwijt. Dat blijkt wel uit deze passage van zijn brief, waarin hij sympathiseert met Palestijnen die geweld gebruiken tegen Israël:

Wat het Westen van de Palestijnen verwacht, is abject. Volgens het internationaal recht mogen die zich tegen Israëls militaire bezetting verzetten. Dat verbieden we hen. We willen ook niet dat zij hun toevlucht nemen tot het recht, door toetreding tot verdragen die hen bescherming zouden bieden. Tegelijkertijd dwingen we Israël niet om zijn beleid te wijzigen.

Wat wij dus van de Palestijnen willen is dat ze berusten in Israëls kolonisatie en onderdrukking en blijven aanschuiven bij onderhandelingen die de Israëlische regering keer op keer doet mislukken. Die onderhandelingen dienen vooral als dekmantel voor meer illegale "facts on the ground", die nou juist de twee-statenoplossing onmogelijk maken. Dat is het doodlopende spoor dat de Palestijnen geacht worden te volgen.

Hij schrijft ook, en deze passage zegt heel veel over Van Agt en zijn sympathie voor terreurorganisatie Hamas (waarvan hij ongetwijfeld vindt dat het een verzetsorganisatie is):

Gechoqueerd was ik over de gretigheid waarmee premier Rutte en jij, kort nadat Israël de aanval had geopend, de Israëlische propaganda versterkt hebben dat Hamas raketten vanaf "scholen en ziekenhuizen" afvuurt.

Voor de vorm zegt hij dan dit over de raketten van Hamas (zonder het verder over de tunnels te hebben):

Dat zeg ik niet omdat ik Hamas wil vrijpleiten. Ik veroordeel de raketbeschietingen ondubbelzinnig. Die moeten, omdat ze onnauwkeurig zijn en burgerdoelen raken, als oorlogsmisdaad worden aangemerkt. Onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen welke schendingen Hamas en andere militante groeperingen hebben gepleegd. Degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn dienen aansprakelijk gehouden te worden.

Is het erg als ik Van Agt op dit punt niet serieus kan nemen na al die vergoelijkende woorden van het "verzet" van de Palestijnen? Hij roept nog net niet op tot een nieuwe intifada tegen Israël.
We mogen blij zijn dat hij geen rol van betekenis meer speelt in de Nederlandse politiek en dat hij door vrijwel niemand serieus wordt genomen (behalve door enkele extreem-linkse randfiguren). Overigens blijft Van Agt hoop houden dat er iemand naar hem luistert. Aan het einde van brief spreekt hij de hoop uit dat de opvolger van Timmermans, PvdA'er Bert Koenders, "de visie en moed zal hebben een rechtvaardiger beleid te voeren".
Ik zou Van Agt willen wijzen op een essay dat ik recentelijk heb geschreven in het kader van een essaywedstrijd: waarom ik Israël een ge-wel-dig land vind. Misschien dat 'ie het land dan iets beter begrijpt. Ik betwijfel het. Maar mocht Van Agt nou denken: sodeju, dat is een prima essay, dan kan hij hier op mijn essay stemmen.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten