Edin Mujagic: Piketty's boek in potentie levensgevaarlijk

Geen categorieokt 29 2014, 16:00
De chef economie van Jalta sloopt Thomas Piketty op fantastische wijze.
Edin Mujagic is - anders dan de economen die we steeds op televisie zien langskomen en die ons keer op keer vertellen dat a) inkomensverschillen vreselijk slecht zijn en b) dat de staat meer moet 'investeren' in de economie- bepaald niet onder de indruk van Thomas Piketty's boek Capital in the Twenty-First Century.
Nou ja, dat is misschien niet helemaal waar. Het boek heeft namelijk wel degelijk indruk op hem gemaakt... alleen niet op een positieve manier:

Tenzij er in de laatste weken van dit jaar een wonder gebeurt, zal Capital in the Twenty-First Century (verder Capital) van de Franse econoom Thomas Piketty hét economisch boek van 2014 blijven. Dat boek bevat een schat aan historische cijfers en is zeer het lezen waard. De interpretatie van die cijfers door de auteur maakt Capital echter een potentieel uiterst gevaarlijk boek.

Het probleem met Piketty's boek is, aldus Mujagic, niet eens zo zeer dat hij groeiende inkomstenverschillen bekritiseert. Dat kan en er valt misschien zelfs iets voor te zeggen. Nee, het probleem is dat Piketty vervolgens allerlei conclusies trekt die zeer gevaarlijk te noemen zijn. Zoals Jaltas chef economie het verwoordt: "De beleidsagenda die aan de statistische analyse wordt gekoppeld, is namelijk buitengewoon radicaal."

Een belangrijk deel van Pikettys oplossing is vermogenden, in fiscale termen, vogelvrij verklaren. Vermogensbelasting moet fors omhoog. Het suggereert dat vermogen hebben een vies iets is. Het maakt niet uit hoe iemand rijk is geworden, ook al is het door een geniale uitvinding of een leven lang hard werken: accumulatie van kapitaal is ongewenst en dient dus te worden bestreden. Een ander belangrijk aspect van Piketty’s beleidagenda is dat ongelijkheid volgens hem alleen door overheidsingrijpen kan worden aangepakt. Zonder het met zoveel woorden te zeggen, pleit Piketty in feite voor een socialistische samenleving. 

Daarbij legt Mujagic uit dat we in moderne samenlevingen er inderdaad voor moeten zorgen dat de zwaksten het niet al te slecht hebben (hoewel je dan kunt discussiëren over de vraag of die hulp op vrijwillige of gedwongen basis moet plaatsvinden), maar dat dit wat anders is dan "alles wat boven het maaiveld uitsteekt een kopje kleiner maken. En dat is wel waar de voorstellen van de Fransman op neer lijken te komen."
Ik heb in dit stuk al behoorlijk wat geciteerd uit Mujagic' artikel, maar u moet het hele artikel toch nog even lezen. De econoom veegt namelijk op bijzonder fraaie wijze de vloer aan met dé linkse held van het moment, de Fransman Piketty.
Wilt u meer van dit moois? Word dan vandaag nog abonnee van Jalta. U kunt zich hier aanmelden. De kosten? Een magere 7 euro per maand. De nieuwe website heeft nog 75 abonnees nodig om van start te gaan; als u zich aanmeldt kan Jalta eindelijk écht beginnen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten