Financiën verzweeg naheffing voor Rutte

Foto:

Als de VVD het kabinet nu nóg niet laat vallen is die partij echt geen knip voor de neus waard.

De Telegraaf komt vandaag met zelfs voor Haagse maatstaven schokkend nieuws. Volgens de krant van wakker Nederland wist het ministerie van Financiën al enige tijd dat er een forse naheffing aankwam van de Europese Commissie, maar verzweeg het ministerie dat voor premier Rutte.

Hierdoor  kwam de premier er pas tijdens de Europese top achter dat de Nederlandse belastingbetaler weer eens flink in de buidel moest tasten om het megalomane Europese project staande te houden. Dat schrijft minister Dijsselbloem zelf in een brief aan de Tweede Kamer:

De Europese lidstaten werden op vrijdag 17 oktober ingelicht over de herberekeningen en herzieningen die er toe leidden dat Nederland voor 1 december 642 miljoen euro extra moet betalen aan Brussel en de Britten zelfs meer dan 2 miljard. Voor Nederland kwam de omvang „als een verrassing”, schrijft Dijsselbloem. „Dit geldt voor de meeste lidstaten en zelfs voor de Commissie.”

Financiën heeft vervolgens veelvuldig contact gehad met de Europese Commissie, met andere EU-landen en met het Nederlandse CBS om te achterhalen waarom het bedrag zo fors was (is!) en of het allemaal wel klopte. Eerder vandaag berichtte ik al dat dit volgens het CBS zo is; die club wist dat dus niet vandaag pas, maar bijna twee weken geleden al, op 17 oktober om precies te zijn.

Het is nog onduidelijk of Dijsselbloem er toen ook al van op de hoogte was, maar je kunt er vanuit gaan dat hij wist dat de naheffing eraan kwam; het zou werkelijk een bruut bewijs van incompetentie zijn als hij niet weet wat er op zijn eigen ministerie gebeurt. 

En Rutte? Die kwam er pas achter toen de Europese top (van 23 en 24 oktober) naderde en Financiën erachter kwam dat ze tijdens die top over de naheffing zouden spreken. “Oh ja, Mark, voor ik het vergeet: ze eisen ook nog even 642 miljoen euro van ons. Sorry dat we het zo laat melden, maar ja, het kwam eerder niet zo goed uit. Je was namelijk wat geagiteerd enzo. En ach, tsja, er was al zoveel slecht nieuws de laatste tijd, terwijl er volgend jaar verkiezingen aankomen, dus we dachten, ‘laten we het maar zo lang mogelijk voor ons houden’.” Zo zal dat gesprek ongeveer zijn gegaan.

De premier en met name zijn partij de VVD kunnen het zich niet veroorloven om zich zo te laten piepelen door Financiën, geleid door een eurofiele PvdA’er. Als dit geen reden is voor de liberalen om de coalitie op te blazen zullen ze dat nooit doen.

En nee, gezien het lafhartige karakter van de VVD-top twijfel ik er niet aan dat ze Dijsselbloem/Financiën/de PvdA hier gewoon mee weg laten komen. Die partij heeft haar ruggengraat twee jaar geleden immers al bij het grofvuil gezet.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!