Financiën verzweeg naheffing voor Rutte

Als de VVD het kabinet nu nóg niet laat vallen is die partij echt geen knip voor de neus waard.

De Telegraaf komt vandaag met zelfs voor Haagse maatstaven schokkend nieuws. Volgens de krant van wakker Nederland wist het ministerie van Financiën al enige tijd dat er een forse naheffing aankwam van de Europese Commissie, maar verzweeg het ministerie dat voor premier Rutte.

Hierdoor  kwam de premier er pas tijdens de Europese top achter dat de Nederlandse belastingbetaler weer eens flink in de buidel moest tasten om het megalomane Europese project staande te houden. Dat schrijft minister Dijsselbloem zelf in een brief aan de Tweede Kamer:

De Europese lidstaten werden op vrijdag 17 oktober ingelicht over de herberekeningen en herzieningen die er toe leidden dat Nederland voor 1 december 642 miljoen euro extra moet betalen aan Brussel en de Britten zelfs meer dan 2 miljard. Voor Nederland kwam de omvang „als een verrassing”, schrijft Dijsselbloem. „Dit geldt voor de meeste lidstaten en zelfs voor de Commissie.”

Financiën heeft vervolgens veelvuldig contact gehad met de Europese Commissie, met andere EU-landen en met het Nederlandse CBS om te achterhalen waarom het bedrag zo fors was (is!) en of het allemaal wel klopte. Eerder vandaag berichtte ik al dat dit volgens het CBS zo is; die club wist dat dus niet vandaag pas, maar bijna twee weken geleden al, op 17 oktober om precies te zijn.

Het is nog onduidelijk of Dijsselbloem er toen ook al van op de hoogte was, maar je kunt er vanuit gaan dat hij wist dat de naheffing eraan kwam; het zou werkelijk een bruut bewijs van incompetentie zijn als hij niet weet wat er op zijn eigen ministerie gebeurt. 

En Rutte? Die kwam er pas achter toen de Europese top (van 23 en 24 oktober) naderde en Financiën erachter kwam dat ze tijdens die top over de naheffing zouden spreken. “Oh ja, Mark, voor ik het vergeet: ze eisen ook nog even 642 miljoen euro van ons. Sorry dat we het zo laat melden, maar ja, het kwam eerder niet zo goed uit. Je was namelijk wat geagiteerd enzo. En ach, tsja, er was al zoveel slecht nieuws de laatste tijd, terwijl er volgend jaar verkiezingen aankomen, dus we dachten, ‘laten we het maar zo lang mogelijk voor ons houden’.” Zo zal dat gesprek ongeveer zijn gegaan.

De premier en met name zijn partij de VVD kunnen het zich niet veroorloven om zich zo te laten piepelen door Financiën, geleid door een eurofiele PvdA’er. Als dit geen reden is voor de liberalen om de coalitie op te blazen zullen ze dat nooit doen.

En nee, gezien het lafhartige karakter van de VVD-top twijfel ik er niet aan dat ze Dijsselbloem/Financiën/de PvdA hier gewoon mee weg laten komen. Die partij heeft haar ruggengraat twee jaar geleden immers al bij het grofvuil gezet.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. Weetbeter

  @cmsuijkerbuijk & tipo; zelfs niet op reageren, Makker heeft zeer waarschijnlijk zelf helemaal niks tussen de oren. Een sosiaale opleiding misschien. Of zo.

 2. M. Brandenburg

  En was dat niet direct ndat bekend werd dat we een nieuwe berekeing erop na gingen houden, waardoor onze economie fictief er beter voor zou staan. En was eéén van de vragen niet heel duidelijk met de nieuwe berekening, moeten we dan meer gaan afdragen aan de EU, waarop Dijselbloem antwoorde nee hoor dat heoven we niet???

   

  Wie was die partij ook alweer, en waarom had enkel deze partij wederom eeen vorruitziende blik. 

  Ach weet je wat laten we vergeten dat die partij al direct vragen had en het onheil zag naderen, laten we ze eerst weer een beetje belachelijk maken en afzeiekn.

 3. tipo

  De PVV is inderdaad 1 van de weinige partijen die zich wel zorgen maakt over prudent begrotingsbeleid en daar veel kennis over heeft. 

   

  Toch voor de volledigheid: de SP heeft ook een hele reeks vragen gesteld over die reservering van 0,6 miljard in de voorjaarsnota. De SP kreeg daar een ontwijkend antwoord op van Dijsselbloem. Dat blijkt nu dus bestemd te zijn voor die naheffing, wat toen ook al bekend was. Dijsselbloem en Rutte wisten dat toen al, maar speelden eerst vertoppertje en nu de verbazing zelve. Ze liegen alletwee glashard. Het kabinet moet hier wel op vallen, want dit is gewoon bedrog.

 4. baksteen

  Als je al over zoiets als dit, controleerbaar en niet onoverkomelijk, vindt dat je er glashard over moet gaan liegen, wat moet je dan nog wel geloven als aanhanger van een partij als de VVD.  

 5. cmsuijkerbuijk

  Het kan natuurlijk óók zijn, dat Rutte (Geschiedenisopleiding met hindernissen. Weet precies wanneer Karel de Kale is gestorven) en Dijsselehhh…dinges (Landbouweconoom, weet hoe duur een zak gedroogde koeienstront is), gewoon de materie niet beheersen. Zeg maar: “Te dom om voor den duvel te dansen”! Dat zou me vooral bij Rutte totaal niet verbazen en bij Dijsselehhh…dinges trouwens ook niet.

 6. tipo

  Dijsselbloem is ook de man die niet wist wat ‘Template’ betekent. Om zich vervolgens helemaal klem te liegen (verkeerd geciteerd, bladibla). 

   

  Nu doet ie het weer.

 7. cmsuijkerbuijk

  Ondanks dat het verschrikkelijk naar t(d)rollen gaat stinken: Speciaal voor jou: http://joostniemoller.nl/2014/10/niemand-maakt-zoveel-waar-als-juist-wilders/#more-3826

  Geschreven door Dr Gertjan Mulder. (Merk de titel op! Dus een academicus)

  Je zult overigens wel te af en te lui zijn om het te lezen. Dat zijn we van t(d)rollen zoals jij gewend!

 8. tipo

  Dat staat in de voorjaarsnota 2014 welke op 28 mei is gepubliceerd. En dus wist Rutte vanaf  die dag dat er een naheffing van rond de 600 miljoen zou komen, want ook hij is lid van het kabinet waar Dijsselbloem lid van is. Het precieze bedrag wisten ze niet, maar wel dat het in de grootte van orde van 0,6 miljard lag. Ze zaten er slecht 8% naast, maar dat kan gebeuren. Dat bedrag is als augustus-reservering opgenomen door de minfin om de naheffing als gevolg van ESA2010 te dekken. Zo een bedrag zie je als premier niet over het hoofd. Dat is onzin.

   

  Op 23 juni heeft Dijsselbloem een en ander nog (vreselijk sumier en nonchalant) toegelicht aan de Tweede Kamer na heel veel vragen hierover.

   

  Citaat Dijsselbloem: “De uitgavenbesluitvorming over de lopende begroting en de begroting van volgend jaar heeft zoals gebruikelijk in het voorjaar plaats gevonden. De vertaling hiervan voor het jaar 2014 is terecht gekomen in de Voorjaarsnota 2014. Daarin is, vanuit overwegingen van een prudent begrotingsbeleid, een reservering van 0,6 miljard euro opgenomen, mede in het licht van de gevolgen voor het bbp van de implementatie van de ESA2010-boekhoudregels (zie ook: http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2014D08158 ). In de zomer is er naar verwachting meer inzicht in de gevolgen van ESA 2010 op het bbp en de doorwerking daarvan op de uitgaven.”

   

  bron: Antwoorden op Kamervragen Voorjaarsnota 2014

   

  Dus mocht Rutte op 28 mei hebben liggen slapen, dan zou hij toch zeker op 23 juni op de hoogte moeten zijn geweest dat zijn kabinet rekening hield met een naheffing van circa 600 miljoen. 

   

  Dijsselbloem en Rutte weten dus al 5 maanden van de hoed en de rand. Ze liegen zich nu een slag in de rondte om er mee weg te komen, maar dat is te makkelijk. 

   

  Dijsselbloem had dit overigens al op 6 maart moeten weten, toen het CBS met deze conclusie kwam. Rutte had dit al moeten weten, omdat ESA2010 al in het jaar 2008 in gang is gezet.

   

  Dijsselbloem en Rutte weten dit dus al 5 maanden aantoonbaar en waarschijnlijk gewoon al jarenlang, want het CBS en De Nederlandse Bank weten het ook al jarenlang.

   

  Nee, niet dat het bedrag precies 642 miljoen zou zijn, maar wel dat het rond de 600 miljoen was. 

   

  Denken ze echt hier mee weg te kunnen komen?

   

  Weiger belasting te betalen, totdat Rutte en Dijsselbloem zijn opgerot. Mooier kan ik het niet maken.

 9. tipo

  studie:

  Atheneum-b, 1975-1982
  Bedrijfskunde Technische Universiteit Eindhoven, 1982-1988 

   

  loopbaan:

  Systeemontwerper BSO/Origin, 1989-1991
  Consultant Ernst & Young, 1991-1993
  Hoofd Bedrijfsbureau DOW, 1993-1996
  Organisatie-adviseur ING Fatum, 1996-1998
  Eigenaar van 3 restaurants Hospitality, 1998-2002
  Directeur DPV ad Interim bv, 2002-2006

   

  Tony Saxifoni is dus vele malen slimmer dan die geschiedenisleraar (VVD) en die boer (PvdA) van jou.

 10. Makker

  dan moet suikerfeest natuurlijk ook nog even vermelden dat zijn eigen held
  een fraai MAVO-diploma kan overhandigen.

  En inderdaad die is ook te stom om voor de duvel te dansen.

  Zelfs van jou heb ik minder irrelevante bijdragen gelezen.

 11. Roos

  De naheffing op de Europese bijdrage van de EU-lidstaten moet uiterlijk 1 december op de rekening van de Europese Commissie staan. Dat mag niet in termijnen en uitstel is niet mogelijk.

  Dat stelt een woordvoerder van Europees Commissaris Jacek Dominik (Begroting). Hij reageerde op de aankondiging van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) om de Nederlandse naheffing van 642 miljoen euro desnoods in termijnen te voldoen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.