Gaat ISIS de strijd aan met Turkije?

De terroristen naderen de tombe van Suleiman Sjah, de oude Turkse sultan die verdronk in wat nu Syrië is.

Het heeft er alle schijn van dat de soennitische terroristen van ISIS het een beetje gehad hebben met Turkije; dat land stond erom bekend dat het ISIS steunde, maar sinds ISIS 49 Turkse gijzelaars heeft laten gaan is het beleid van Ankara enigszins gewijzigd. Zo zou Erdogan graag een bufferzone willen hebben in noord-Syrië. Om dat militaire doel af te dwingen zijn 10.000 Turkse soldaten in gereedheid gebracht om in actie te komen.

ISIS vond Erdogan tot voor kort lief en aardig, maar daar zijn ze niet van gediend. Volgens De Telegraaf is dat dan ook de reden dat ISIS-troepen het plan hebben om de tombe – die weliswaar in Syrië ligt, maar de tombe zelf is Turks grondgebied – aan te vallen en te veroveren. Er zijn op dit moment enkele tientallen Turkse soldaten op het terrein van de tome gestationeerd, aldus de krant voor wakker Nederland.

Voorlopig is ISIS nog niet in actie gekomen, hoewel ze de tombe al wel hebben omsingeld. Het is waarschijnlijk wachten op morgen: dan zal het Turks parlement het leger toestemming geven om de grens over te steken en de bufferzone te creëren.

In het westen zullen we zo’n militaire interventie met open armen verwelkomen, maar er is een ‘maar’: wat is Turkije precies van plan? De kans dat Erdogan ISIS echt de oorlog wil verklaren is vrij klein, niet in de laatste plaats omdat er heel veel ISIS-leden rondlopen in Turkije die op ieder gewenst moment een terroristische aanval kunnen plegen. Als dat gebeurt zal de president daar verantwoordelijk voor worden gehouden vanwege zijn slecht en veel-bekritiseerd buitenlands beleid.

De kans is dan ook groot dat hij een smalle bufferzone wil creëren waarin hij het feitelijk voor het zeggen krijgt, terwijl hij ISIS in de rest van Syrië en Irak met rust laat. Op die manier staat hij met één klap twee spreekwoordelijke vliegen dood: hij heeft dan rust aan de grens waardoor ISIS niet een directe buurman is van Turkije, en hij is ook nog eens in staat om het Koerdische gedeelte van Syrië goed in de gaten te houden (en de rust daar te bewaren, onder andere door ervoor te zorgen dat Koerdische strijders op hun beurt de grens niet kunnen oversteken om hun dorpen in Syrië te beschermen).

Erdogan kon weleens grotere ambities hebben dan het westen zich realiseert; in ieder geval wat de Koerden betreft. Of dat ook het geval is qua de strijd tegen ISIS betwijfel ik.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. VanOldenbarnevelt

  …..zoiets als Israel bij Gaza? Maar nu is het dan wel ok? Gezien de langdurige bezetting van Noord Cyprus en de kolonisatie van dat suk door er vasteland Turken heen te zenden, verwacht ik dat die zone nooit meer opgegeven wordt. En een nieuw conflict veroorzaakt. Want zowel Assad als een eventuele nieuwe Syrische regering zal het terug willen. In tegenstelling trouwens tot Gaza, dat Egypte niet terug wil. Maar dat terzijde. Erdogan zal ons zo in NAVO verband in oorlog houden met de Arabieren. 

 2. Wim. de V.

  …. dan vallen ze een Nato lid aan. 

  De tombe en direkte omgeving is bij verdrag uit 1921 een Turkse enclave. Bevestigd bij de Syrische onafhankelijkheid in 1946. Ze mogen het beschermen met militairen en er de Turkse vlag voeren. Zie artikel 9

   

  http://www.hri.org/docs/FT1921/Franco-Turkish_Pact_1921.pdf

 3. Johannes

  Hoe zat het alweer met; als een land aangevallen wordt, geldt het als een aanval op alle landen?

 4. baksteen

  Hoe zat dat ook al weer met zomaar een land binnenvallen en het schenden van het recht? 

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.