PvdA Fryslan sloopt Samsom en Spekman

PvdA Fryslan sloopt Samsom en Spekman

Het gaat niet helemaal je van het bij de PvdA. Waar Frank gisteren al berichtte dat de meeste PvdA-kiezers van 2012 onderhand spijt hebben van hun keuze, komt daar nu nog eens bij dat de afdeling Friesland serieuze kritiek heeft geuit op het functioneren van de partij. Zij doen dat in een internpartijrapport genaamd De PvdA en de toekomst van het Rode Noorden. Samen sterk naar 2018!

Het belangrijkste punt van kritiek is dat lokale afdelingen het landelijke beleid van de partij gewoon niet meer kunnen uitleggen. Je zou denken dat dit vooral een probleem vormt voor coalitiegenoot de VVD, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. PvdA-kiezers vinden het regeringsbeleid gewoon niet links genoeg. "Het verliezen van je eigen gezicht door het regeren met de VVD” is desastreus gebleken, aldus de opstellers van het rapport. “De invloed en landelijke staat van de partij is de voornaamste reden voor het verlies geweest.” Kortom: alles is de schuld van Bassie Didi.

Daar komt bij dat er organisatorisch allerlei problemen zijn, die gelinkt zijn aan de bredere partijcultuur. Een voorbeeld:

"De routine van 'wie is er nu aan de beurt op basis van anciënniteit en partijdienstjaren', houdt de partij onvoldoende scherp en dynamisch.”

Met andere woorden, bestuurders worden niet vooruit geschoven op basis van talent, bereidheid om hard te werken, expertise, etc., maar puur en alleen op basis van hun ‘dienstjaren’ (en vrienden!) bij de partij.

Ook wordt er te weinig aan canvassen gedaan, aldus de rode scribenten, en schiet de inzet van sociale media 'ernstig tekort.' Tel daarbij op dat "de organisatie van een permanente campagne” nog lang niet overal gemeengoed is, en je hoeft geen campagne-expert te zijn om te begrijpen dat de PvdA het ook bij de volgende verkiezingen gewoon ontzettend lastig krijgt.

Tenslotte geven de Friese mastodonten aan dat de concurrentie ook niet mals is. Echte rode kiezers zijn overgestapt naar de SP, sociaal-liberalen kiezen steeds vaker voor D66, en er zijn zelfs PvdA-kiezers die (in ieder geval lokaal) op het CDA stemmen. Daarbij vormt met name de SP een geduchte tegenstander, aldus de Friezen. "De bredere kracht van de SP bedreigt de relatief sterke positie van de PvdA in Fryslân."

In het rapport worden ook enkele concrete voorstellen gedaan om de situatie te verbeteren. Zo zou er een ‘Rode Werkplaats’ moeten komen 'waarin de beste mensen van de partij een agenda opstellen voor Friesland en de partij op moderne leest organiseren,' aldus de Volkskrant. Ook moeten kandidaten op andere manieren worden gerekruteerd. “De gemiddelde leeftijd op een lijst moet rond de 45 liggen, de helft van de vertegenwoordigers moet vrouw zijn en ten minste 25 procent van de lijst moet bestaan uit vertegenwoordigers werkzaam in het bedrijfsleven.”

Dat klinkt allemaal natuurlijk leuk en aardig, maar als de PvdA de verkiezingen eerst en vooral verloren heeft omdat de landelijke partijtop er een zootje van heeft gemaakt los je er weinig mee op. De opstellers van het rapport zullen dat ook begrijpen; ze zijn weliswaar socialistisch, maar dat betekent niet dat ze ook achterlijk zijn.

Je kunt het rapport dan ook eigenlijk maar op één manier lezen: het is een directe aanval op Hans Spekman (partijvoorzitter) en Diederik Samsom (fractieaanvoerder in de Tweede Kamer). Die twee zijn verantwoordelijk voor de landelijke lijn van de partij en ja, ook voor de partijcultuur waarin mensen niet beloond worden omdat ze zulk geweldig werk leveren, maar omdat ze weet-ik-hoeveel jaren actief zijn en/of goede vriendjes zijn met de rode heersers.

Als die heren het project lezen en serieus nemen kunnen ze het niet maken om te blijven zitten. Spekman en Samsom moeten gewoon op zoek naar een andere baan - wat betreft de opstellers van het rapport natuurlijk het liefst buiten de politiek. Je kunt een partij niet in twee jaar tijd om zeep helpen en dan denken dat je tot in lengte van jaren kunt blijven zitten.

Of toch wel? We hebben het hier immers over de PvdA. De Friese afdeling kan roepen en gillen wat het wil, maar uiteindelijk zijn Spekman en Samsom De Grote Roergangers. Er kon weleens een partij-brede rebellie nodig zijn om van hen af te komen.

Overigens is het wat mij betreft prima als ze gewoon doorgaan wat ze al tijden mee bezig zijn. Hoe eerder de PvdA kapot is, hoe beter. Maar ja, daar zullen de actieve leden en bestuurders van die partij net een beetje anders over denken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties