Marine Le Pen geen goede vriendjes meer met PVV

Marine Le Pen probeert een Europese partij zónder de PVV van Geert Wilders op te richten.

Wat gebeurt er als je de relatie met je partner verwaarloost? Dan groei je uit elkaar en kan het zomaar een keer gebeuren dat je partner naar andere mensen begint te kijken. Hetzelfde geldt voor vriendschappen. Als een vriendschap wordt verwaarloosd, dan houdt het een keer op. Zo ook voor Marine le Pen (Front National), die Geert Wilders (PVV) niet eens meer heeft gevraagd voor haar nieuwe Europese partij. 

Le Pen zoekt naar voldoende leden om haar Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid (MENF) te kunnen oprichten zodat ze subsidie van Brussel kan ontvangen, maar daar heeft ze Wilders niet bij nodig. Sterker nog, ze heeft in haar zoektocht naar Nederlandse samenwerkingspartners bewust de PVV en Wilders overgeslagen. Ze is meteen naar twee ex-PVV’ers gestapt: Louis Bontes en Joram van Klaveren. Het AD schrijft:

Een woordvoerder van Le Pen bevestigt dat Wilders nooit op de hoogte is gesteld van die toenadering. “Dat was niet nodig,” aldus Ludovic de Danne, die namens Le Pen de oprichting van de nieuwe partij coördineert. “Wilders wilde toch niet meedoen.”

Wilders wil namelijk nog steeds – zegt ‘ie – een Europese fractie met Le Pen vormen, maar geen nieuwe Europese partij samen met haar. Wilders: “We hebben altijd gezegd dat we graag met Front National een fractie vormen. Dat geldt nog steeds. Maar we gaan geen partij vormen, omdat we immers uit de EU willen.” Dat is een consistent standpunt van Wilders, maar het laat wel zien dat het de laatste tijd niet meer helemaal botert tussen de twee partijleiders.

Le Pen had op z’n minst een kopje koffie kunnen drinken met de PVV-leider om te kijken of hij echt niet over te halen is om een nieuwe partij op te richten. Waarschijnlijk zit er meer achter deze actie van Le Pen dan je in eerste instantie zou denken. Overigens hebben Bontes en Van Klaveren resoluut nee gezegd tegen de toenadering van de dochter van de antisemitische Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen: “Wij willen niets met die extreemrechtse en antisemitische partij te maken hebben.” Waarvan akte.

Volg Frank Verhoef op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. Joost1991

  Wat een ontzettend onzinverhaal. Wilders wil geen fusie met FN. Nu die fusie inderdaad niet doorgaat wordt Wlders volgens dit stuk ‘afgewezen’. Le Pen heeft nog andere Nederlandse politici gepolst – achter de rug van Wilders om, volgens dit stuk – die ook geen trek hebben.
  Kortom, er is helemaal niks aan de hand. Behalve dan dat de auteur nog even naar Wilders wil schoppen.

 2. witwas

  …. de hoop dat de PVV meer de lijn gaat kiezen van UKIP en AFD en ook met die partijen gaat samenwerken. Je standpunten en de argumenten ervoor op een fatsoenlijke wijze naar voren brengen, onderbouwd met feiten, gezond verstand en logisch denkwerk, maar zonder te schofferen en zonder constant te willen cashen met oneliners.

 3. Dick Kraaij

  Gewoon even wachten waar Joost Niemöller mee komt.

   

  Niets ten nadele van Frank Verhoef, maar Niemöller is een betere Wilders Watcher.

   

 4. Guus d

  Wilders activiteiten inzake de EU zijn uitsluitend gericht op het ondermijnen van die EU.
  Met dit in het achterhoofd krijgt het artikel een andere kleur.

 5. Henk

  Ik zie Wilders ook liever samenwerken met UKIP en AfD, maar die delen het anti-islam punt van Wilders niet. Maar de islam kan toch pas aangepakt worden, als Nederland uit de EU stapt. Dus Wilders moet zich meer focussen op het verlaten dan wel omvormen van de EU en minder op de islam. 

  De FN vind ik trouwens een fatsoenlijke partij en als ik in Frankrijk woonde, had ik er vast op gestemd. Maar zij zitten nog steeds met de erfenis van Jean-Marie le Pen.

 6. P.S.

  De islam doet in ieder geval zelf zijn uiterterste beste om de Ukip en Afd op dat punt om te krijgen. Wilders hoeft daar zelfs geen energie in te steken. Ik ben alleen bang dat straks de VVD weer gaat doen alsof ze de nederlandse UKIP zijn. Het liegen en bedriegen zullen ze nog niet zijn afgeleerd. Sterker nog gezien de peilingen komen ze er best mee weg en zullen ze er nog een schepje boven op doen.  

 7. Jan Gajentaan

  Interessant artikel maar zal wel weer een storm in een glas water blijken te zijn.
  Overigens liggen de standpunten van de eurosceptische partijen nogal ver uit elkaar.
  Zo wil UKIP dat de UK per direct uit de EU stapt, terwijl Afd dat helemaal niet wil dat Duitsland dat doet, AfD is meer een hervormingspartij (zitten dan ook in de hervormingsfractie zamen met CU-SGP en de Engelse Conservatives).
  Ook tussen Front National en de PVV is er een groot verschil, PVV wil helemaal uit de EU, FN wil dat Frankrijk in de EU blijft maar uit de eurozone stapt (Franse franc herinvoeren). Marine Le Pen heeft gezegd dat zij dit als eerste zal doen als zij president wordt.
  Het standpunt van VNL (Bontes/v Klaveren) is overigens onduidelijk, in hun programma zeggen ze dat ze de EU willen hervormen maar reppen met geen woord over de euro.

  Voor je het erover hebt welke partijen Europees wel/niet zouden moeten samenwerken, zou je dit soort vragen toch beter moeten onderzoeken.  

 8. LiQselotte Krüger

  IK geloof helemaal niets van dit KUL verhaal

  Bontes en vabn Klaveren zitten welliswaar NU nog met hun restzetel (van de PVV) in de tweese Kamer ,..maar bij een volgende verkiezing zijn zij verdwenen….omdat ze het quotum niet zullen halen!

 9. Wilhelmson

  frans nationalisten zijn nooit te betrouwen. dat leert onze geschiedenis. noteer dat le Pen nog steeds aktief het nederlands ontkent als beschermde minderheidstaal in frankrijk.  goed van wilders. ik vind dat helemaal niet flauw. laat de fransen maar stomen in hun camembert en dure rode wijn. franse auto’s moet ik ook al niet. komt goed uit. 

 10. Wilhelmson

  Fuck the french ! Pardon my Dutch, not !

   

  Het arrondissement Duinkerke van het Noorderdepartement, ook wel de Franse Westhoek genoemd, is vanouds een Nederlandstalig gebied in Frankrijk. Er worden Vlaamse dialecten gesproken, die behoren tot de dialectgroep van het West-Vlaams. Het dialectgebruik is echter met name vanaf eind negentiende eeuw zeer sterk teruggelopen. De belangrijkste reden hiervoor is, dat het Nederlands en het Vlaamse dialect niet erkend zijn door de Franse staat als tot de Franse nationale tradities behorende regionale taal, zoals wel het geval is met het Bretons, Corsicaans, Provencaals en Baskisch. Samen met het Duits van Elzas-Lotharingen werd het gezien als een vreemd, ‘traditionellement hostile’ idioom, behorende bij een buitenlandse taal, en was het daarom ook na de oorlog nog steeds verboden in het ambtelijk verkeer en op school. Deze officiële afwijzing deed ouders besluiten hun taal steeds minder door te geven aan hun kinderen.

  Na twee eeuwen verbod mag sinds enkele jaren wel weer ‘Nederlands’ onderwezen worden op de basisscholen, echter uitdrukkelijk niet als de Vlaamse streektaal van het gebied, maar als ‘vreemde taal’.

  In de Franse Westhoek zijn de meeste plaatsnamen en familienamen herkenbaar Nederlands. Ook worden steeds meer straatnamen ‘vervlaamst’, dat wil zeggen dat de verfranste vorm of de vervanging door Franse equivalenten wordt teruggedraaid naar de oorspronkelijke versie. Frankrijk ondertekende echter niet het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden en zodoende moeten Nederlands en Vlaams nog steeds wachten op officiële erkenning en bescherming als regionale taal.

  In 2004 werd de ANVT (Akademie voor Nuuze Vlaemsche Taele) opgericht. De ANVT is een bond van verenigingen van de Franse Westhoek en pleit voor de officiële erkenning van de Frans-Vlaamse streektaal als regionale taal in Frankrijk.


 11. Bes Tolen

  Bontes en Van Klaveren zijn te beperkt om ooit flink te scoren. Anti semitisme wordt te pas en te onpas gebruikt. Zoveel bijzonders heeft de oude Le Pen ook weer niet gezegd. Bekrompenheid en schade willen toebrengen staat evenwel voorop bij de meeste politieke richtingen in de westerse wereld als het om een partij gaat, die met zinnige onderwerpen komt waarvan de meeste politieke richtingen niet willen weten. Dat is zo ingebakken, dat zelfs de dochter van Le Pen openbaar politiek afstand moet nemen van senior. Het hele anti semitisme gedoe heeft minder met de Tweeede Wereldoorlog te maken dan velen denken. Het heeft historische achtergronden, te weten uit het Romeinse Rijk waar de Joden een bijzondere positie innamen. Daarmee ook in het christendom. Evenwel wordt dat nooit wereldkundig gemaakt omdat daarmee de macht van de godsdienst risico gaat lopen. En trouwens wie zou de waarheid van vroeger geloven? Niemand schat ik zo in. Daartoe is de westerse wereld te geïndoctrineerd.

 12. pejoar

  belangrijk is alleen maar dat links kleiner wordt,hoe maakt niks uit

 13. Actieve GroenLinkser: Zit Le Pen achter aanslag?! – De Dagelijkse Standaard

  […] complottheorie, namelijk dat de populaire Franse politicus (en presidentskandidaat in spe) Marine Le Pen de moslimterroristen van vandaag heeft gevráágd naar Frankrijk te […]

 14. tipo

  Dat mislukt sinds 1992 op alle fronten, om de EU het Nederlandse belang te laten dienen, dus waarom zou het in de toekomst wel werken?

 15. anoname

  Ook al zou nederland uit de EU treden…

  Lekker neutraal blijvend…
  Dan staan er in de toekomst toch nog horden neo-Anti-Semieten aan onze grenzen.

  Het lijkt me beter om de Europese Unie van binnenuit om te vormen.
  Juist alle europese meningen met ons mee zien te krijgen.

 16. V.K.

  -Le Pen heeft dondersgoed door dat Frankrijk falliet is zonder EU steun, nou, dan ga je toch niet met Wilders samenwerken.

 17. Job

   Het siert Wilders dat hij daar niet bij wil horen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.