Marine Le Pen geen goede vriendjes meer met PVV

Geen categorieokt 02 2014, 12:00
Marine Le Pen probeert een Europese partij zónder de PVV van Geert Wilders op te richten.
Wat gebeurt er als je de relatie met je partner verwaarloost? Dan groei je uit elkaar en kan het zomaar een keer gebeuren dat je partner naar andere mensen begint te kijken. Hetzelfde geldt voor vriendschappen. Als een vriendschap wordt verwaarloosd, dan houdt het een keer op. Zo ook voor Marine le Pen (Front National), die Geert Wilders (PVV) niet eens meer heeft gevraagd voor haar nieuwe Europese partij.
Le Pen zoekt naar voldoende leden om haar Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid (MENF) te kunnen oprichten zodat ze subsidie van Brussel kan ontvangen, maar daar heeft ze Wilders niet bij nodig. Sterker nog, ze heeft in haar zoektocht naar Nederlandse samenwerkingspartners bewust de PVV en Wilders overgeslagen. Ze is meteen naar twee ex-PVV'ers gestapt: Louis Bontes en Joram van Klaveren. Het AD schrijft:

Een woordvoerder van Le Pen bevestigt dat Wilders nooit op de hoogte is gesteld van die toenadering. "Dat was niet nodig," aldus Ludovic de Danne, die namens Le Pen de oprichting van de nieuwe partij coördineert. "Wilders wilde toch niet meedoen."

Wilders wil namelijk nog steeds - zegt 'ie - een Europese fractie met Le Pen vormen, maar geen nieuwe Europese partij samen met haar. Wilders: "We hebben altijd gezegd dat we graag met Front National een fractie vormen. Dat geldt nog steeds. Maar we gaan geen partij vormen, omdat we immers uit de EU willen." Dat is een consistent standpunt van Wilders, maar het laat wel zien dat het de laatste tijd niet meer helemaal botert tussen de twee partijleiders.
Le Pen had op z'n minst een kopje koffie kunnen drinken met de PVV-leider om te kijken of hij echt niet over te halen is om een nieuwe partij op te richten. Waarschijnlijk zit er meer achter deze actie van Le Pen dan je in eerste instantie zou denken. Overigens hebben Bontes en Van Klaveren resoluut nee gezegd tegen de toenadering van de dochter van de antisemitische Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen: "Wij willen niets met die extreemrechtse en antisemitische partij te maken hebben." Waarvan akte.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten