Open brief aan Quinsy Gario

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren heeft een schitterende open brief geschreven aan Quinsy Gario, beroepsslachtoffer en racismeroeper. Zijn boodschap? Laat Zwarte Piet met rust!

Het gebeurt niet vaak, maar af en toe staan er politici op die daadwerkelijk ergens in geloven en hun waarden en principes met passie verdedigen. Joram van Klaveren van VoorNederland (VNL) is zo’n politicus. In deze open brief gericht aan Quinsy Gario legt hij uit wat de oorsprong van Zwarte Piet is, en verzoekt hij de racismehuiler om nou eindelijk op te houden met zijn geblèr.

Michael van der Galien.

Hier de brief van Joram.

Geachte heer Gario,

Onlangs maakten wij kennis met elkaar in de televisieshow van Jeroen Pauw. U zat daar, wederom, met de bedoeling aan te geven hoe ondeugdelijk het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet is, en welk een schande het is dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking deze traditie wenst te behouden.

Een duidelijke stellingname. Dat het fundament van uw pleidooi – Zwarte Piet is een verwijzing naar de slavernij en daarom onnodig kwetsend – weinig van doen heeft met de waarheid, lijkt u niet bekend of nog erger, niet te deren.

Feit is echter dat Zwarte Piet nimmer een slaaf is geweest. Zwarte Piet is de Nederlandse uiting van een duizenden jaren oud archetype. Al in voor-christelijke tijden  maakten mensen van over heel de wereld (ook in ons deel van Europa) het gezicht zwart bij bepaalde riten. Ook de mondiale mythe van een bestraffende ‘man met de zak’ die ongehoorzame kinderen meeneemt en ze tuchtigt met een stok of roe, is al vele malen ouder dan de weg naar Rome. In het latere Europa vaak ook geprojecteerd op de vijandige Moor, met zijn donkere uiterlijk en zwarte krullen.

Voeg daar het gegeven aan toe dat de voor-christelijke Sinterklaas – de bebaarde Odin die op zijn witte paard Sleipnir over de bomen vloog – al twee zwarte (gevederde) hulpjes had, en we zijn al een eind op weg.

Zwarte Piet is een klassiek syncretisme. Een samengaan van verschillende tradities en mythen die uiteindelijk een nieuw verhaal vormen. De slavernij maakt daar echter geen deel van uit. 

Nu is het alleen al vanwege uw onjuiste argumenten storend dat u op een zeer militante wijze tracht het traditionele Sinterklaasfeest de nek om te draaien. Maar ook uw impliciete bewering dat mensen die Sinterklaas mét Zwarte Piet vieren, meedoen aan een racistisch feest en dus eigenlijk discrimineren is verwerpelijk. 

U zou uw eigen advies, dat mensen zich moeten verdiepen in de geschiedenis van Zwarte Piet, ter harte moeten nemen, uw strijd tegen het kinderfeest moeten staken en eigenlijk uw excuses moeten aanbieden voor de belastering van onschuldige folklore. 

In afwachting van uw antwoord en met vriendelijke groet,

J.J. van Klaveren

Tweede Kamerlid voor de fractie van VoorNederland en godsdienstwetenschapper.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. rinus

  De geschiedenis hier omschreven over de figuur van Zwarte Piet hebben we afgelopen week al gehoord van Arnold Jan Scheer. Hij heeft de documentaire ”Zwarte Piet, racisme of volkloren” gemaakt die geen enkele omroep wil uitzenden. Tja, stel je voor dat het overduidelijk wordt dat die Gario alleen maar een zwarte racist is die eigenlijk alleen maar te hoop loopt tegen de door hem gehate ”witte mens”. Want dat is hij, een racist. Ik heb bij Powned genoeg gezien hoe zwarte ”slachtoffers” alle blanken haten. Toen de verslaggever van Powned vroeg wat zij toch tegen de blanke mens had werd er verbeterd, ”niet de blanke, maar de witte mens!

   

  Het is pure haat naar de autochtone ”witte” Nederlandse bevolking is overduidelijk. 

 2. katja

  Bravo, Joram!

 3. jofele jood

  Wie denkt dat figuren zoals Quinsy Halvegario open staan voor rede komt bedrogen uit, van politici verwacht ik wat meer inzicht in deze materie.

 4. Thor

  Goed zo Van Klaveren!

  Koewinsie: bek dicht of opzouten!

  -punt-

 5. Michael van der Galien

  Suijkerbuijk: goed gezien! Dank voor de feedback.

 6. rekaba

  “In het latere Europa vaak ook geprojecteerd op de vijandige Moor, met zijn donkere uiterlijk en zwarte krullen.”

   

  Geprojecteerd op de vijandige moor. Inderdaad, dit is de angel in de hele discussie. Nu echter op de juiste manier benoemd.

   

  Maar nog niet helemaal. In de middeleeuwen was het een projectie op de vijandige moor. In de tijd dat schenkman zijn bevindingen van het sinterklaas feest te boek stelde was het dat al bijna niet meer. De aankleding van het zwarte kwaad, duivel of ansgstgegner vanwege het vangen van blanke slaven door moren (turken) werd nu afrikaans. Later, in ieder geval inmijn jeugd was het wat dat betreft een integratief figuur. het stijve calvinistisch, dogmatisch hollandse werd losser door zwarte piet die een anderevreemde maar vrijere cultuur vertegenwoordigde. Zo werd het door mij en om mij heen beleefd. En absoluut niet als een lager mens dat te voet moest lopen naast de blanke man op het paard.

   

  Met wat meer van deze achtergrondkennis zou men tot het besluit moeten komen om zwarte piet gitzwart te schminken i.p.v. bruin of donkerbruin. Sinterklaas kan ter tegemoet koming dan evt. wilt geschminkt worden. Daarnaast zwarte piet ontdoen van zijn afrikaanse of neger kenmerken. Die gebruikte men in Europa vóór het koloniale tijdperk namelijk ook niet. Zie bijvoorbeeld de krampus figuur.

 7. Non mi rabbio

  Deze man gebruikt de ‘critical theory’ geponeerd door de ‘Franfurter Schule’ heel goed. Het ergste is dat de zgn. ‘elite’ in dit land dit niet (willen) begrijpen. Men mag toch veronderstellen dat al die personen die zich boven ons verheffen, een beetje opleiding of zelf educatie hebben genoten? De ‘critical theory’ waaraan ik reeds refereerde is de – ondermijnende – theorie dat men bij alle bevestigde waarden vraagtekens moet zetten of kritisch beoordelen. Als men dit constant doet krijgt men figuren als de heer Gario. Als men een leugen – ook als zodanig herkend – telkens herhaalt, wordt de leugen de ‘waarheid’ zoals die door massa’s wordt erkend. Het zal lang duren en jammer genoeg ben ik te oud om dit nog mee te maken, maar er komt een dag dat deze huichelaars en bewuste kwaadsprekers voor een gerecht komen. Even geduld dus….

 8. HrDeKadt

  Ik was een grote fan van Joram van Klaveren. Eigenlijk nog steeds. Als PVV’er was hij zondermeer een rising star. Hij vertolkte het islam-dossier uitstekend. Geen betere te vinden. Ik genoot van zijn bijdragen en soms gortdroge uitwisselingen met andere kamerleden. Niemand kreeg hem verbaal in de hoek. Van Klaveren was de man die Wilders uitstekend verwoorde en bovendien een eigen draai gaf aan zijn eigen visie. Kortom, prima.

   

  Maar door uit de PVV te stappen, omdat er tijdens verkiezingen ‘minder Marokkanen’ wordt gescandeerd, stond ik paf. En nu dus zowat alleen in de kamer. Wat zonde. Wat een gemiste kans. Hij zal er anders over denken, en wellicht verwachten ooit groter terug te komen, maar ik geef hem 0% kans. Niemand zit te wachten op nog meer versplintering tegen de multicultaristen. Ik in ieder geval niet. Joram zou een glansrijke politieke carriere hebben gehad, maar hij heeft zijn glazen ingegooid. Wilders & co. verlaten is eigenlijk bijna verdacht te noemen.

   

  Goede brief inzake Piet, dat wel. Hij slaat de spijker op de kop. Maar wat is het jammer dat hij niet heel even tot 10 kon tellen alvorens gewoon bij de PVV te blijven. Wellicht aankloppen bij de VVD? Nee, het is en blijft zonde.

 9. witwas

  waar ik de anti-zwartepietenlobby een beetje in gelijk kan geven is de wijze waarop de Zwarte Pieten de laatste jaren worden neergezet in het Sinterklaasjournaal en andere TV-programa’s. Hoofpiet van Muiswinkel speelt de verstandelijke vermogens van een kind van 6 en is daarmee met afstand de minst domme van het hele pietengilde op TV. Ze varen de verkeerde kant op, maken de cadeautjes kwijt en wat al niet meer. Aan het einde is het Sinterklaas die alle problemen als bij toverslag laat verdwijnen. Dat is volledig verkeerde en onnodige beeldvorming. Voor de rest moeten Gario c.s. ophouden te zeuren, zwarte piet is zwart anders was het geen zwarte piet.

 10. Bedprotest

  Dankzij mensen als dhr. Gario word ik rascistisch…

 11. Marcel4x4

  Het probleem met de tegenstanders van Zwarte Piet is dat ze zich totaal niet verdiepen in de feiten. Ze zien wat ze willen zien en roepen maar wat terwijl ze feiten negeren. Zoals radicale moslims of complotdenkers.

   

  Zwarte Piet is een knecht. Dat is geen slaaf maar iemand die betaald in loondienst is.

  De tegenstanders gaan er vanuit dat omdat hij zwart is dat hij direct een slaaf is. Dat is pas racistisch.

   

  Maar los van het feit dat Zwarte Piet niets te maken heeft met slavernij: hoe kan iemand zich gekwetst voelen door iets wat hij niet heeft meegemaakt? Geen van de zwarten in NL heeft de slavernij meegemaakt.
  Ons hoor je toch ook niet meer over de Romeinen of Fransen (Napoleon)?

  Indirect mogen ze de slavernij zelfs dankbaar zijn, anders zouden ze hier niet wonen in het fijne Nederland.

 12. Makker

  Brief van niks, waarom zoveel woorden voor iets waar de gemiddelde Nederlander zich van geen kwaad bewust was.

  Gelukkig bied ik mijn gasten en kinderen nog steeds “negerzoenen” aan.
  Ook niks mis mee

 13. Louis in de Pels

  Probleem is dat Q. Gario cs. hiermee alleen maar de tegenstelling tussen wit en zwart aanjagen, wat ze weer kunnen gebruiken om te zeggen dat alle witte mensen racisten zijn.

 14. pietkremer

  Ik snap werkelijk niet waarom zwarte mensen een hekel hebben aan ons Nederlanders, want ze worden hier in de boter gebakken. Het wemelt hier van de Surinamers, Antillianen en Ghanezen. Allemaal met open armen ontvangen, aan een huis geholpen, evenveel rechten als blanke Nederlanders. Omdat zwarten gelijk behandeld worden door de wet en door hun buren, is er geen sprake van racisme. Zwarten kunnen zich vrij bewegen zonder lastig te worden gevallen. En toch zoeken ze achter zwarte Piet racistische gevoelens, maar omdat die in het heden niet bestaan, slepen ze de slavernij erbij als bewijs van racistische gevoelens van onze voorouders in een ver verleden. Ze menen dat wij als nazaten van slavenhandelaren bij hen in het krijt staan, zowel moreel als financieel. Ze voelen zichzelf betere mensen dan wij omdat zij zich niet aan slavenhandel hebben schuldig gemaakt. Maar hun voorouders waren ook geen lekkertjes, want die roofden in hun Afrikaanse verleden vrouwen en maagden van andere stammen die ze als slaven verhandelden. Die jaagden ook mannen van andere stammen over de kling. Geen ras of volk op aarde kan opo een schuldloos verleden bogen. Een zwarte van vandaag de dag is niet moreel boven ons verheven, omdat zijn voorouders ooit tot slaaf gemaakt werden. Wij claimen immers ook geen morele verhevenheid omdat onze ouders en grootouders te lijden hebben gehad van de Franse en later de Duitse bezetting.

 15. HB

  N.m.r voor mij is hij niets meer dan een lastige drol

  en die spreek ik echt niet aan met de heer Gario .

  Ik kijk nooit om wat er in de wc ligd ik spoel het

  zo snel mogelijk door die heeren .

  Groet : Henk

 16. nick

  Natuurlijk gaan ze die dokumentaire van Arnold Jan Scheer niet uitzenden, gaan al die BNers totaal af met hun stupide stellingname. Blijken ze inderdaad zo kortzichtig en dom te zijn als ze er uit zien. 

  En die Cario is eeen heel enge schreeuwend man met allerlei verzonnen zieligheden die hij nimmer ondervonden heeft. Hij is echt te walgelijk, dat vinden dus ook alle blanke en ‘witte’ mensen behalve BNers die het interessant doen tot kunst hebben verheven en een stelletje meelopers die totaal niet weten waar ze het over hebben.

  Maar hoe meer geblaat over zwarte Piet hoe zwarter hij wordt en hoe er massaler hij zal blijven. Tot in de eeuwigheid. En al die winkels die menen met de beledigde minderheid te moeten heulen zullen we blijvend afstraffen. 

  Toch hoop ik nog op een omroep, eentje is maar nodig, die de film wel gaat uitzenden voor 5 december, kijkcijferkanon van jewelste dus wat houd ze tegen??? Ja wat, het bewijs dat ze allemaal super dom zijn ofzo? Want Dhr Scheer, nagesproken door bovenstaand ‘kamerlid’, heeft namelijk voor 1000% gelijk, onweerlegbaar!

   

 17. Sirik

  Het probleem van velen die naar ons toe zijn gekomen zijn gekomen als bedelaar, als parasiet.

  Zij zijn hier beland niet om te geven, maar om te nemen.

  Het vermogen om te profiteren van andermans zweet is een deel van hun identiteit, het is typisch.

  In onze cultuur is dat negatief en dan is het makkelijk om dan maar in een slachtofferrol te vallen.

  Immers de wil en de kracht om goed te doen schiet te kort. Werken voor je onderhoud is een soort capitulatie een toegeving dat men aan de verkeerde kant zat en een andere cultuur aannemen moet.

   

 18. drnomad

  De geschiedenis maakt niet uit. De klagers hebben kwaadaardige motieven. Ze denken dat iedere keer dat ze “racisme” roepen, dat er een zak gratis geld uit de lucht valt. En het zijn zelf gore racisten, want alle blanken heten “jullie”.

 19. cmsuijkerbuijk

  Joram van Klaveren van VoorNederland (VNL) is zo’n politici

  “Is” zo’n

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.