Ministerie van Justitie en Veiligheid is één corrupte bende

Who’s watching the watchers?

De mensen die u en mij 24 uur per dag in de gaten houden om te controleren of we ons wel continu aan de wet houden blijken zelf iets minder eerzaam te zijn. Dat bericht de Volkskrant vandaag:

Het integriteitsbeleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie is niet op orde. Interne onderzoeken naar kwesties rond belangenverstrengeling, mogelijke strafbare feiten en grensoverschrijdend gedrag door justitiepersoneel geschieden vaak te laat, hapsnap of paniekerig. Dat blijkt uit justitiedocumenten. Daardoor ontstaat er willekeur, wordt er niet altijd aangifte gedaan van strafbare feiten door ambtenaren en blijven meldingen van klokkenluiders liggen. Ook werken de talrijke ministeriële afdelingen die zich met integriteit bezighouden langs elkaar heen. D

Dat is natuurlijk best erg allemaal, maar daar komt nog eens bij dat de ambtelijke top geen idee heeft wat er gebeurt. De minister en zijn hoge vrienden hebben geen goed overzicht van het aantal zaken waarin de grens tussen acceptabel en onacceptabel zijn overschreden, en ze weten al helemaal niet hoe die gevallen vervolgens worden afgehandeld.

Bovenstaande blijkt allemaal uit een rapport van Frans van Oostrum, die door de secretaris-generaal Pieter Cloo is ingehuurd om het integriteitsbeleid van het ministerie eens goed onder de loep te nemen.

In de analyse wordt duidelijk gemaakt dat het een enorme puinhoop is op het ministerie. Zo zijn er wel allemaal regels die corruptie en ander oneerzaam gedrag tegen moeten gaan, maar weet niemand precies wat die regels nou precies inhouden en wat ermee moet worden gedaan.

Zoals GeenStijl ook al opmerkt is dat gezien Opsteltens staat van dienst niet echt verrassend, maar het gebeurt toch niet zo vaak dit dit soort misstanden zo duidelijk in kaart worden gebracht. 

En daar is natuurlijk een reden voor. The powers that be willen dit soort dingen helemaal niet weten. Corruptie? Integriteitsproblemen? Gewoon de andere kant opkijken en doorgaan met de show. Regels zijn immers alleen voor het domme klootjesvolk, de boven-ons-gestelden hebben meer dringende zaken te doen:

Zijn rapport Integriteit… vanzelfsprekend viel twee weken terug in slechte aarde bij de Bestuursraad. De topambtenaren lieten Van Oostrum weten zijn bevindingen niet te delen en zijn toon te negatief te vinden. Ook voelen de afdelingsdirecteuren er niet voor om een speciale afdeling interne integriteitszaken op te tuigen.

Combineer de gang van zaken op het ministerie van Veiligheid en Justitie met het geklungel van Opstelten tijdens de zomer, en je kunt maar tot één conclusie komen: de tijd is gekomen voor meneer Zero Tolerance om het veld te ruimen. Slechter kan het in ieder geval niet worden.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. joga

  Tsja ,LeoKarelJan ik kan het  alleen maar  dubbel en dwars met je eens zijn. Zo, nu hoef ik teminste geen nog ergere scheldwoorden te gebruiken voor die leugenaarspartij en dito ministers met als primus inter paris “onze” lachebek Rutte.

 2. avander

  Waarom verbazen we ons daarover?
  tientallen miljarden via ICT naar de kl#ten geholpen de afgelopen jaren, meerdere miljarden aan obscure clubjes en stichtingen in de multi culti hoek verballesjanst, miljarden naar de EU, miljarden steun en uitkeringen naar de woestijnen, duizenden woningen aan het bestand onttrokken om “vluchtelingen te huisvesten, miljarden aan Ontwikkelingssamenwerking naar uiteindelijk zwitserse banken. Ik zal het kort houden. In mijn bedrijfje zou ik niet een van die talenten die over ons heersen in dienst willen hebben, nog niet met een subsidie van een paar ton de man.
  Niets maar dan ook niets is op kennis en vakmanschap gestoeld. Bah, en nog maar een paar keer bah.

 3. Jasterke

   

  .

  maar goed…bewakers gaan bewapenen is bést ’n slim idee,

  dus als de pot het toelaat, beginnen we daar vàst ooit mee…!

  .

   

  de rest van deze clevere boodschap vind u op:

  http://www.Jasterke.Wordpress.com

 4. Robbert de Berk

  Als een systeem volkomen rot is dan helpt het niet om 1 iemand het veld te laten ruimen zoals ” wakkere ” Michael voorstelt.

   

  Dan zal er veel meer moeten gebeuren.

   

  Ik denk dat het aantal mensen wat zou moeten verdwijnen in de duizenden zou lopen waarvan honderden rechtstreeks naar de gevangenis kunnen.

   

  Het probleem is dus echt wel wat breder dan ” wakkere ” Michael hier schets.

   

   

 5. Joseph L

  Het ministerie heeft slechts 1 doel en dat is om de pedo-beerput gesloten te houden. De grote vissen moeten worden beschermd. Kritische medewerkers worden tegengewerkt en aan de kant gezet en vervangen door marionetten. Corrupt? Je zou denken van wel.

 6. Henk

  Dat het niet goed zit met het integriteitsbeleid op Justitie is al lang bekend. Anders had Joris Demmink – met zijn voorkeur voor jonge schandknapen – nooit de hoogste ambtenaar kunnen worden. Maar blijkbaar heeft Justitie nog niets geleerd van de affaire Demmink, die door zijn oud Minerva studiegenootje Ivo “het was niks, is niks en wordt niks”  Opstelten nog steeds de hand boven het hoofd wordt gehouden. 

 7. V.K.

  -Nou, dan gaat Opstelten weg, de ambtenaren blijven wel zitten. Dan is het in de VS wel beter geregeld, nieuwe regering is nieuwe administration.

 8. Hilterman

  Ivo Opstelten is al sinds eh lange eh tijd een karikatuur van eh zichzelf.

  Geconfronteerd met misstanden dan volgt er: We zullen, we gaan, het is eh onacceptabel.

  De man heeft geen idee wat er speelt op  V en J, volgt niet of er na zijn uitspraken ook beleid wordt gemaakt en uitgevoerd. Schendingen van privacy door de politie worden achteraf gecorrigeerd door de wetgeving te verruimen.

  Ieder voorstel om de bevoegdheden uit tevbreiden met nieuwe technologie wordt door Opstelten omarmd. 
  Zijn alfabet stopt bij D. Ethiek kent hij niet. Deze totaal ongeloofwaardige ramp moet opstappen en graag snel. 

 9. Leo KarelJan

  Wie verrast dit nog? Als je Opstelten ziet en hoort, schaam je je rot dat NL door dit soort figuren wordt bestuurd.

  En natuurlijk VVD: deze partij is werkelijk OP ALLE GEBIEDEN door de mand gevallen: geen kwaliteit, geen principes,leugens en bedrog en zo links als wat. En grote vrienden van de PvdA: het zegt eigenlijk alles.

  Wat een door en door waardeloze en verrotte club is dat!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.