Moslims tegen ISIS: “Dit is niet mijn Allah”

Foto:

De Turkse journalist Rabia Kazan verzet zich tegen de radicale islam.

Heel vaak zie ik boze columns, tweets en Facebook-berichten voorbij komen van niet-moslims die zich afvragen waarom moslims zich niet distantiëren van ISIS en andere extremistische organisaties. Nu zijn er wel degelijk moslims die dat doen, maar op de één of andere manier worden zij vaak genegeerd.

Daarom wil ik nu even aandacht besteden aan een nieuw project van Rabia Kazan, een Turkse journalist en vrouwenrechtenactivist. 

Kazan was in het verleden een religieus conservatieve schrijfster/journalist. Ze droeg dan ook een hoofddoek. Enkele jaren geleden brak ze met haar conservatieve denkbeelden en werd ze steeds moderner en seculier. Sinds die tijd zet ze zich in voor islamitische vrouwen en hun rechten, en waarschuwt ze mensen (moslims en niet-moslims) voor radicale versies van de islam. Daarbij spreekt ze uit eigen ervaring: toen ze haar hoofddoek af deed werd ze meteen bedreigd door islamisten. Uiteindelijk besloot ze daarom om Turkije achter zich te laten en naar New York te verhuizen.

Deze dame is nu met een nieuwe organisatie op de propppen gekomen: This is Not My Allah (Dit is Niet Mijn Allah). Het doel van de organisatie is om moderne, verlichte moslims (en dan met name moslimas) te verenigen en zich te verzetten tegen de radicale islam. Ze legt uit:

“As someone raised in Islam, I am horrified to my core to see killings and persecution in the name of Allah. Does Allah wish for child marriage, which is essentially rape? Does Allah want to make Muslim women into whores? Does Allah sanction the beheadings of innocents? Does Allah glory in the spilling of blood? Does Allah believe that non-Muslims are infidels? There is a dangerous perversion of an old and noble religion in our time and sadly, not enough resistance. I want to empower people to speak out against this perversion; I want to end the silence. That is where This is Not My Allah comes in,” she said.

This is Not My Allah zal zich o.a. bezighouden met de volgende zaken:

* Imams ervan te overtuigen dat ze een boodschap van vrede, tolerantie en liefde moeten verkondigen.

* Islamitische leraren in madrassas en andersoortige scholen ertoe te dwingen om hen te onderwijzen in alle drie monotheïstische religies om ze ervan bewust te maken dat ze aan elkaar gerelateerd zijn. Ook moeten zij hun studenten respect bij brengen voor alle religies op aarde.

* Moslimmoeders staan centraal in de strategie van This is Not My Allah om extremisme tegen te gaan. Het is aan hen om hun kroost ervan te overtuigen dat “de wreedheden die begaan worden in de naam van Allah blasfemisch en in strijd met de leer van hun religie zijn. Moslimkinderen hebben erg veel geweld en onthoofdingen gezien in de naam van hun God; dat is het begin van de vergiftiging van hun geest. Moslimmoeders moeten een actieve rol voor zich opeisen in het heronderwijzen van hun kinderen over de islam.

* Moslims die het slachtoffer zijn geworden van radicalisme worden in staat gesteld om hun verhaal te delen op de nieuwe website en op de bijbehorende Facebook-pagina.

This is Not My Allah gaat officieel van start op 15 oktober. Natuurlijk kunnen we niet bij voorbaat voorspellen hoeveel effect deze beweging zal hebben, maar we kunnen in ieder geval wél vaststellen dat Rabia zich als moslima duidelijk uitspreekt tegen de radicale islam… en dat moslims die haar steunen hetzelfde doen.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!