MS-patiënt redt leven van vijf mensen

Dicky Ringeling heeft vijf mensen gered.

Dicky Ringeling was een 61-jarige dame uit Zwijndrecht. Zij en haar echtgenoot werkten in het ziekenhuis. Daar zagen ze dat patiënten maar al te vaak overleden omdat er niet genoeg orgaandonoren waren. Daar wilden ze iets aan doen. Hoe? Door zichzelf op te geven als donors, en hun kinderen aan te moedigen het donorformulier ook in te vullen.

In het laatste deel van haar leven kwam Ringeling erachter dat ze MS had. Het was een zware vorm die alleen voorkomt als je ouder wordt. Haar dochter legt uit aan HLN:

“Mijn moeder had MS (multipele sclerose), een variant die op latere leeftijd ontstaat en waarbij de levensverwachting kort is. Het was voor haar meteen duidelijk dat ze niet ondraaglijk wilde lijden. Ze wilde het goed hebben geregeld en sprak direct over euthanasie.”

Normaal gesproken is het erg moeilijk om organen te gebruiken van iemand die ernstig ziek is, zeker als de patiënt euthanasie laat plegen. Het euthanasieproces is namelijk erg tijdrovend, terwijl het proces om organen af te staan juist snel moet gaan. In plaats van ervoor te settlen dat ze anderen niet meer kon helpen, legde ze haar wens duidelijk vast en deed ze er alles om ervoor te zorgen dat vreemden het leven kon redden. Het gevolg?

Dicky Ringeling (61) uit het Nederlandse Zwijndrecht liet euthanasie plegen en redde vervolgens zeker vijf mensen met haar organen. Dat die combinatie hoogst uitzonderlijk en bijna onmogelijk te realiseren is, weerhield haar en haar strijdbare dochters er niet van de plannen door te zetten. “Al tijdens haar leven stond ze voor iedereen klaar. Dit maakt ons enorm trots.”

Ringeling was natuurlijk een echte helding. De patiënten die haar organen hebben gekregen moeten haar hun leven lang dankbaar zijn.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

 1. Henk

  Mooi artikel. Deze mevrouw verdient inderdaad posthuum een lintje.

  Maar ik kan me herinneren dat MvdG in het verleden een groot tegenstander was van euthanasie. Betekent dit nu dat MvdG “om” is?

 2. Makker

  In de gemenebest landen worden zulke mensen geëerd. Daarvoor is de enorm prestigieuze George cross voor!
  Helden van de maatschappij. (Ook postuum)

  (Burgervariant van de meest tot de verbeelding sprekende onderscheiding, het Victoria-cross”)

  Idee voor Nederland ipv zo’n obligaat lintje voor 10 jaar verenigingsverband?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.