Nederlandse Koerden woedend op Turkije

Geen categorieokt 10 2014, 20:57
Vanmiddag om 14:00 uur hielden een stuk of 400 Koerden een demonstratie tegen Turkijes Kobani-beleid.
Zoals u ondertussen ongetwijfeld weet ligt dit plaatsje aan de Syrisch-Turkse grens al enige dagen aangevallen onder vuur van de radicale islamieten van ISIS. Hoewel het helemaal mis dreigt te gaan doet de internationale gemeenschap bar weinig om de Koerden die in Kobani wonen te helpen. Met name Turkije - dat als enige in staat is om binnen nu en vijf minuten in actie te komen - doet niets.
Vandaar dat enkele honderden Koerden vandaag een demonstratie hielden in Den Haag, waar ze even duidelijk maakten wat ze van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan denken. Zoals u onderhand gewend bent van ons was onze eigen Frank Verhoef ter plekke om live verslag te doen (via Twitter):
Daarbij maakten de demonstranten duidelijk dat zij ervan overtuigd zijn dat Erdogan ISIS niet alleen hun gang laat gaan, maar dat hij ze zelfs actief heeft gesteund:
Ook deze jongeman liet er geen twijfel over bestaan hoe hij over deze zaak denkt:
De Koerden riepen niet alleen Turkije op om iets te doen, maar de rest van de wereld ook, en dan natuurlijk met name Nederland:
"Niet ingrijpen is misdadiger" dan zonder juridische basis aan de kant blijven staan, aldus de demonstranten:
Daarbij maakten ze ook meteen even duidelijk dat ISIS niet alleen een probleem is voor Koerden, maar ook voor ons.
Kijk even terug op de pro-ISIS-demonstraties in Den Haag tijdens de zomer en je kunt niet anders dan concluderen dat deze waarschuwing honderd procent terecht is. Natuurlijk hebben de Koerden nu vooral last van ISIS, maar die terroristische organisatie wil uiteindelijk alle andersdenkenden uitroeien. Alleen daarom al moeten we de handen ineen slaan en ISIS samen uitschakelen.
Volgens Frank was het een bijzonder vreedzame demonstratie; andere groepen moeten daar een voorbeeld aan nemen. Daarin heeft hij gelijk: in plaats van journalisten aan te vallen en de aanwezige politie met van alles en nog wat te bekogelen bleven de Koerden netjes en organiseerden ze een mooie sit-in.
Zo doe je dat, inderdaad: er zal geen enkele Nederlander zijn die hier niet mee kan sympathiseren. Zeker niet omdat de demonstranten gewoon gelijk hebben: er moet worden ingegrepen in Kobani en het is buitengewoon immoreel dat dit vooralsnog niet gebeurt. Het is fantastisch om te zien dat de aanwezige Koerden dat op zo'n mooie, vreedzame manier duidelijk hebben gemaakt.
Toch - helaas - een negatieve opmerking van mijn kant: voor iemand die (veel) in Turkije zit en het één en ander over deze materie weet is het bijzonder zorgwekkend dat deze vreedzame demonstranten actief gesteund worden door terroristen of hun sympathisanten. Je kunt je niet uitspreken tegen terreur, maar vervolgens een enorme PKK-vlag mee sjouwen. Nou ja, dat kan wel, maar je maakt je er niet bepaald geloofwaardig mee. De boodschap die je dan afgeeft is dat islamitisch terrorisme fout is, maar nationalistisch en communistisch terrorisme (de PKK is een revolutionair-communistische terreurgroep) niet. Heel gek, maar daar denk ik net een beetje anders over.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten