Nederlandse Koerden woedend op Turkije

Vanmiddag om 14:00 uur hielden een stuk of 400 Koerden een demonstratie tegen Turkijes Kobani-beleid.

Zoals u ondertussen ongetwijfeld weet ligt dit plaatsje aan de Syrisch-Turkse grens al enige dagen aangevallen onder vuur van de radicale islamieten van ISIS. Hoewel het helemaal mis dreigt te gaan doet de internationale gemeenschap bar weinig om de Koerden die in Kobani wonen te helpen. Met name Turkije – dat als enige in staat is om binnen nu en vijf minuten in actie te komen – doet niets.

Vandaar dat enkele honderden Koerden vandaag een demonstratie hielden in Den Haag, waar ze even duidelijk maakten wat ze van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan denken. Zoals u onderhand gewend bent van ons was onze eigen Frank Verhoef ter plekke om live verslag te doen (via Twitter):

Daarbij maakten de demonstranten duidelijk dat zij ervan overtuigd zijn dat Erdogan ISIS niet alleen hun gang laat gaan, maar dat hij ze zelfs actief heeft gesteund:

Ook deze jongeman liet er geen twijfel over bestaan hoe hij over deze zaak denkt:

De Koerden riepen niet alleen Turkije op om iets te doen, maar de rest van de wereld ook, en dan natuurlijk met name Nederland:

“Niet ingrijpen is misdadiger” dan zonder juridische basis aan de kant blijven staan, aldus de demonstranten:

Daarbij maakten ze ook meteen even duidelijk dat ISIS niet alleen een probleem is voor Koerden, maar ook voor ons.

Kijk even terug op de pro-ISIS-demonstraties in Den Haag tijdens de zomer en je kunt niet anders dan concluderen dat deze waarschuwing honderd procent terecht is. Natuurlijk hebben de Koerden nu vooral last van ISIS, maar die terroristische organisatie wil uiteindelijk alle andersdenkenden uitroeien. Alleen daarom al moeten we de handen ineen slaan en ISIS samen uitschakelen.

Volgens Frank was het een bijzonder vreedzame demonstratie; andere groepen moeten daar een voorbeeld aan nemen. Daarin heeft hij gelijk: in plaats van journalisten aan te vallen en de aanwezige politie met van alles en nog wat te bekogelen bleven de Koerden netjes en organiseerden ze een mooie sit-in. 

Zo doe je dat, inderdaad: er zal geen enkele Nederlander zijn die hier niet mee kan sympathiseren. Zeker niet omdat de demonstranten gewoon gelijk hebben: er moet worden ingegrepen in Kobani en het is buitengewoon immoreel dat dit vooralsnog niet gebeurt. Het is fantastisch om te zien dat de aanwezige Koerden dat op zo’n mooie, vreedzame manier duidelijk hebben gemaakt.

Toch – helaas – een negatieve opmerking van mijn kant: voor iemand die (veel) in Turkije zit en het één en ander over deze materie weet is het bijzonder zorgwekkend dat deze vreedzame demonstranten actief gesteund worden door terroristen of hun sympathisanten. Je kunt je niet uitspreken tegen terreur, maar vervolgens een enorme PKK-vlag mee sjouwen. Nou ja, dat kan wel, maar je maakt je er niet bepaald geloofwaardig mee. De boodschap die je dan afgeeft is dat islamitisch terrorisme fout is, maar nationalistisch en communistisch terrorisme (de PKK is een revolutionair-communistische terreurgroep) niet. Heel gek, maar daar denk ik net een beetje anders over.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. Johanna

  Koerden zijn in heel Europa  “woedend”.  In Duitsland zijn in veel steden en dorpen  hele gevechten aan de hand  tussen Koerden,Jezidi’s, Tsjetsjenen, ISIS, salafisten, jihadisten enz. Ze gebruiken messen, metale staven, honkbalknuppels, revolvers, machettes etc. Politie en politici worden bedreigd met de dood.Bevolking is doodsbang. Volgens CDU Thomas  Strobl  in Die Welt  zijn de Tsjetsjenen   ” tikkende   tijdbommen”. Er  is een burgeroorlog aan de hand volgens sommige politici. Nog even  en heel Europa staat in brand. En regering PvdA en VVD zijn  de hele islamitische wereld aan het binnenhalen.  Ze mogen van deze regering  alleen maar  de mannen  tellen om  voor te doen alsof het wel meevalt met de  aantallen asielzoekers.    Het hele gezin dat  volgt  wordt dus niet meegeteld. Iedereen mag van  Rutte blijven. Nog even en heel Europa zal in brand staan. Al hun islamitische ellende en haat  komen ze in Europa uitvechten.

   

 2. fredvdB

  Bang is Erdogan niet voor de Koerden, hij heeft ze al gewaarschuwd begin 2013:

  “On Feb. 25, Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan has vowed that Ankara will not allow a separate Kurdish political entity in northern Syria, reported Zaman.”

   (http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/3/syriakurd756.htm)

   

  Verder las ik vandaag in een Saudi Arabische krant, dat ze die goedhartige Turken volop steunen natuurlijk:

  “As Prime Minister Davutoglu explained, the solution in Syria should involve toppling Assad’s regime and eradicating the PKK.” (http://www.arabnews.com/columns/news/642216?)

  Duidelijk is dat de Saudies ook vinden dat het goed is als de PKK uitgeroeid wordt. 

   

  Dan is het wel weer fijn dat ISIS, die al heel wat onkruid heeft gewiet, toch maar de zaak lekker spik en span maakt.

  Wel een beetje vreemd dat onze bondgenoten in “de coalitie” eigenlijk alles lekker willen zuiveren? Dus misschien is het wel verstandig maar geen boots on the ground te hebben daar. 

 3. D. G. Neree

  Erdogan is als de dood voor een Koerdisch nationalisme, vandaar dat hij er graag zoveel mogelijk van ziet verdwijnen

 4. D. G. Neree

  Waarom is de PKK als terroristische organisatie aangemerkt? Dat is gebeurd op aandringen van NAVO-partner Turkije. Daar komt bij, dat de PKK indertijd financieel en organisatorisch gesteund werd werd door Rusland ofwel de USSR, vandaar dat de PKK in hetverdomhoekje werd gezet, vornamelijk natuurlijk omdat de Koerden nooit een eigen land hebben gekregen en door hun bestaan een bedreiging vormden voor de kunstmatig getrokken grenzen in het arabische zand van na de Ottomaanse bezetting.

   

  Sinds de val van het communisme is de PKK nog maar een fractie van wat ze toen was en wat over is, is een blijvend verzet tegen de vernieting van het Koerdische volk, dat vreemd genoeg door de Arabische lente (Heil ISIS!) een heel nieuwe dynamiek heeft gekregen.

   

   

 5. Thor

  Erdogan is een zeer gevaarlijke en volkomen onbetrouwbaar sujet. Hij is gewoon een islamist die verstandig genoeg is om zijn agenda er op een slinkse manier door te drukken.

   

  Ik roep het Westen op om zich te verenigen en de Koerden te hulp te komen. IS moet vernietigd worden en daarna Al Qaida, Hamas en al die andere rotzooi! Koerdistan dient een nieuwe, soevereine staat te worden. Met een grote westerse militaire basis in Koerdistan. Om het nieuwe land te beschermen en “boots on the ground” te hebben als haatbaarden hen bedreigen. Tevens dienen de warme gevoelens tussen de Koerden en Israel omgezet te worden in een bondgenootschap. Dan hebben we 2 seculiere, moderne democratieën in het Midden-Oosten.

 6. fredvdB

  Nou Erdogan is zijn geloofwaardigheid, om de mensen in Kobani te helpen, ook helemaal verloren. Eerst beloven, en dan laten vallen onder het mom van “het is toch maar PKK”. Ik denk dat hij zijn hand hier heeft overspeelt.

  Ik zag dat Mccain vooral garen poogde te spannen bij “de slappe strategie” van Obama, maar je ziet hoe verradelijk ze zijn daar: Erdogan levert het bewijs. Stel dat je daar een hoop militairen inzet en Erdogan doet beloftes?  

  Het zal zeker binnen de EU te Brussel heel lang duren, ze zijn daar trager van begrip dan menig dementerende geriatrisch patient, maar als het balletje valt blijkt Wilders in zijn inschatting van Erdogan alweer op een punt gelijk gehad te hebben.

   

 7. Johanna

  Thor 10-23:06   ISIS zit overal in  Europa.  Hoe wilt u ze hier  “vernietigen”. Uw woorden.

 8. ronald77

  Droom scenario voor Ottomaan Erdogan. Erdogan wil eerst de koerden afgeslacht zien door IS. Daarna mag het soennitische IS verder oprukken om Assad omver te werpen – daarna mag het Westen samen met de Turken Syrie bevrijden van IS. Nadat IS verslagen is vertrekt de Westerse coalitie uit Syrië en de Turken blijven achter en Syrië wordt deel van Turkije.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.