‘Rutte kan niet worden afgeluisterd’

De naïviteit is weer eens stuitend.

Kan premier Mark Rutte worden afgeluisterd als hij in het Torentje zit te kwebbelen met Diederik Samsom over nieuwe belastingverhogingen? Door bijvoorbeeld de Russen, de Chinezen of welke andere vreemde mogendheid dan ook? Ja, natuurlijk kan dat. Nu zijn die gesprekken niet zo interessant (nee, echt niet). Het wordt pas echt interessant – voor buitenlandse inlichtingendiensten – als Rutte een belletje pleegt met andere staatshoofden.

Inlichtingendiensten van vijandelijke staten willen niets liever dan meeluisteren met dat soort gesprekken. Dat doen ze ook volop, en als ze dat nog niet doen, proberen ze wel manieren te vinden om het te kunnen. Inlichtingendiensten van vriendelijke staten willen tegelijkertijd niets liever dan beschikken over een informatievoorsprong, zodat ze bij vergaderingen over – ik noem maar wat – buitenlands beleid goed beslagen ten ijs komen.

Dit zeg ik niet omdat ik te veel spy movies heb gekeken, dat zeg ik omdat het waar is. We moeten niet naïef zijn en denken dat we niet interessant zijn voor spionnen, want dat zijn we weldegelijk. Drie belangrijke redenen: we hebben goede connecties met veel landen (waaronder de VS), we zitten in de NAVO, en onze samenleving is economisch en technisch superieur aan veel andere samenlevingen.

Daarom vind ik het zo bizar dat Wilma van Dijk, directeur Cyber Security bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), vandaag bij de radio beweert dat de premier onmogelijk kan worden afgeluisterd tijdens zijn telefoongesprekken. “Hij kan absoluut met een vertrouwelijke telefoon bellen.” Ik neem aan dat Van Dijk met “een vertrouwelijke telefoon” niet Ruttes eigen mobiele telefoon bedoelt, want die zijn sowieso niet veilig, maar de telefoon hierboven, die in het Torentje staat.

Het is hartstikke leuk en aardig dat iemand van de NCTV beweert dat Rutte niet kan worden afgeluisterd, maar het is een domme opmerking, om twee redenen. 1. Het vestigt de aandacht op welke telefoon Rutte dan gebruikt, en dat is nooit wijs, zeker niet omdat Nederlandse tech-nerds na zo’n opmerking erg nieuwsgierig raken wat hen eigenlijk tegenhoudt om een poging te wagen de premier af te luisteren, en 2. Het is simpelweg niet wáár. Geen enkele telefoon is onafluisterbaar. De techniek gaat razendsnel, dus de kans is vrij groot dat Rutte alweer een oudere ‘veilige’ telefoon gebruikt.

Het beste advies dat Rutte kan gebruiken: bespreek gevoelige (lees: staatsgeheime) zaken niet over de telefoon. Want dat zijn telefoon – welke telefoon dan ook – nooit af te luisteren is, is klinkklare onzin.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. Sirik

  Klopt. Rutte is niet af te luisteren.

  Wollig taalgebruik en nietszeggende prietpraat zijn de geheime wapens.

 2. Richard de II2

  Is de tandarts van Rutte wel te vertrouwen? Zit er geen microchip in je element 23 mark? Bzzzbzzz alles via je wifi.

 3. P.S.

  Hij schijnt er een van playmobil te hebben, die zijn inderdaad niet eenvoudig af te luisteren.

 4. Hilterman

  Hoe goed je ook beveiligt er is altijd een manier m de beveiliging te omzeilen.

  Dat geldt ook voor inbreken, ieder kluis is te kraken.

  Beweren dat de beveiliging dat onmogelijk maakt is dom Iedere mededeling over de beveiliging geeft informatie prijs die  door de vijand wordt gebruikt. Mond dicht is het eerste dat telt bij beveiligde objecten.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.