Gouda vervangt Zwarte Piet door stroopwafelpieten en kaaspieten

Dit is zo belachelijk, schaf die hele handel nu maar af.

Bij de nationale Sinterklaasintocht al een deel van de Pieten niet meer zwart zijn. Dat berichtte De Telegraaf eerder vanmorgen. De gemeente Gouda en de NTR probeerden dat geheim te houden, maar helaas voor hen stonden er oplettende cameramensen in de buurt toen de Sint en zijn Pieten hun intocht oefenden.

Enkele Pieten waren opgemaakt als een soort clowns, met een wit gezicht met rode lippen en rode neus. Anderen waren weer grijs geschminkt. Productieassistenten probeerde uit alle macht te pottenkijkers te weren,  maar dat bleek tevergeefs.

De krant voor wakker Nederland ondervroeg de NTR hier meteen over, maar die weigerde echt antwoord gegeven. Er werd iets gezegd over het rekening houden met allerlei discussies, en dat was het dan.

De gemeente Gouda is openhartiger op haar website. En wat blijkt? Nederland zit straks opgescheept met “stroopwafelpieten” en “kaaspieten.” Nee, dat is géén grap:

Tijdens de intocht op 15 november a.s. zullen ook enkele kaas- en stroopwafelpieten meelopen als knipoog naar de tradities van de stad. Zij dragen een pietenpak en worden goudgeel of met ruitmotief geschminkt. Het uiterlijk van de zwarte pieten die meelopen, is een aantal jaar geleden al veranderd naar donkerbruin zonder stereotype grote rode lippen en oorbellen.

Ik geef het op. Laten we de Nederlandse cultuur maar helemaal afschaffen, de taal incluis. 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

29 reacties

 1. Knarsman

  Misschien wel zo beter. De rechter heeft bepaald dat als zwart, zwarten enzovoorts inferieur zijn en dat zwarten zich eraan storen zwart te zijn. Weliswaar was Zwarte Piet als roet de eeuwenlange steun en toeverlaat van Sinterklaas, maar zwarten en de rechter zien dat als verwijzing naar slavernij en onderdanigheid.

  Voortaan dan maar alles blank, want blanken (behalve de rechter dan) zien het blank niet als inferieur, zodat het Sinterklaasfeest voortaan een geheel blanke aangelegenheid is. Jammer voor de zwarte medemens natuurlijk dat het nu een geheel blanke aangelegenheid is. Tevens hoeft er niet meer geschminkt te worden!

 2. Richard van Ravenstijn

  Denigrend was toch echt bedoeld als denigrerend — sorry !

 3. P.S.

  Ik zei het toch al: de overheid zit erachter. De overheid is onze grootste vijand geworden. En daarom willen ze ook alles van ons weten; niet voor ons zogenaamde welzijn, maar voor de overheid om hun tegenstanders te identificeren. 

 4. Richard van Ravenstijn

  Grappig, de gekleurde medemens  wordt op zijn/haar wenken bediend — Nederlanders worden al zeker 40 jaar voor kaaskoppen uitgescholden ( discriminatie, lijkt me ) maar geen Nederlander heeft ( volgens mij ) hier ooit wakker van gelegen, terwijl het bijzonder denigrend bedoeld was !!

   

  Een handjevol gekleurde gefrustreerden, schijnt hier in Nederland bij machte te zijn het land 100% te verdelen en ontwrichten, zelfs al kinderfeestjes te verpesten !! !!

   

  En ja hoor, de dwazen, het ruggegraatloze bestuur van Gouda doet hier aan mee, zoals trots verteld werd door de VVD burgemeester !!

 5. sastro

  De  allochtone medelanders worden uitgenodigd de kaaspieten toe te juichen: ‘Kankerkaaskoppen’

 6. Job

  De antiracisme drammers kunnen tevreden zijn, en als er een traditionalist gaat protesteren is die de kwaaie pier die het kinderfeestje vergalt.

 7. Pietje Precies

  sinds ik kinderen heb, hebben we geen intocht (in Gouda) overgeslagen. De autochtonen worden nu blijkbaar verjaagd. Ik doe niet meer mee aan die ongein.

   

 8. joga

  Nooit !!!!! Verder commentaar overbodig.

 9. Antivenin

  Gouda heeft de LANDELIJKE intocht, maar niet de enige, toch? Als ik kleine kinderen had ging ik ergens anders naar de intocht van Sinterklaas kijken…

 10. Two Ravens Black Kettle

  Lachwekkend dorp dat Gouda.

  Ik hoop dat geen enkele Nederlander meedoet aan dit volksverraad.

 11. Leo KarelJan

  Tijd voor grootscheeps VERZET. Bombardeer de NTR en gemeente Gouda met scherpe mails!

  En kom als Zwarte Piet naar de intocht.

  Boycot bedrijven als A. Heijn en Hema!

  Bestook ook de politiek. ( Gouda heeft VVD burgemeester )

  VERZET!!! KOM IN OPSTAND tegen deze gore politiek correcte kliek! Stelletje hufters!

 12. Joost1991

  Sinterklaas is dood. Het is geen onbezorgd feest meer, maar een multicultureel statement. Gefeliciteerd overheid en middenstand, met de deskundige manier waarop jullie je kip met gouden eieren slachten.

 13. Mar

  @harrybr

   

  “Hoe leg ik dit mijn kleindochter uit.. ? ?”

   

  Vooropgesteld dat uw kleindochter met vragen komt, toch?

   

  Het zijn volwassenen die over de rooie gaan. Het zijn volwassenen die bereid zijn het plezier voor de kinderen te bederven door ze niet mee te nemen naar een optocht met alleen zwarte pieten of een optocht met verschillend gekleurde pieten uit protest.

   

  Kleine potjes hebben grote oren en nu ben ik toch heel benieuwd hoe volwassenen die geen maat weten te houden  het hele gedoe gaan uitleggen aan kinderen.

   

   

 14. pierreofzo

   

  Ik koop geen Goudse kaas meer.

  Zal in die stad nooit meer een kopje koffie drinken.

   

  Die stad zal ik mijden als de pest, net als AH en de HEMA.

   

 15. cmsuijkerbuijk

  “het jaar erna in Eindhoven de Carnaval-Piet”

  Maar dié kan in elk geval gewoon zwart zijn! In Eindhoven niets aan de hand dus!

 16. Gerben

  Het probleem met het plan van de gemeente Gouda is niet alleen dat Piet niet meer zwart is, maar ook dat het een nogal commercieel tintje krijgt. Gouda is bekend van Gouda kaas en blijkbaar worden er ook stroopwafels gemaakt. Piet wordt een wandelende reclamezuil voor Gouda. Dat heet sluikreclame en is volgens mij op de publieke televisie niet eens toegestaan.

 17. Sirik

  Boycot de nationale Sinterklaas intocht !

  Mijdt Gouda !

  Boycot HEMA, AH, bol.com

 18. Theo Haffmans

  Is het woord denigreren nog vwel toegestaan, gelet op de etymologie?

 19. jantjebeton

  volgend jaar in Friesland krijgen we de Fierljep-piet

  het jaar erna in Assen de Bartje-piet

  het jaar erna in Zwolle de Blauwe-vinger-Piet

  het jaar erna in Amsterdam de Transexueel-piet

  het jaar erna in Eindhoven de Carnaval-Piet

   

  Wanneer krijgen we de sponsor-Piet?

 20. bramm

  Hoelang worden die figuren zoals die Surinaamse uitkeringstrekker nog als Nederlander beschouwd?

  Ze proberen alleen Nederland kapot te maken.

 21. harrybr

  Het is te zot om los te lopen, maar vooruit…  de NL cultuur moet de nek om gedraaid worden, wat ook de verre overgrote democratische meerderheid ervan vindt, want.. een handjevol schreeuwers met wat grachtengordel-TV sprekers krijgt dankzij slappe-knieen politici en supermarkt managers toch hun zin.

   

  Te dol om nu KAASKOP clowns in te zetten, naast couluer local Goudse Wafel malloten.

  Hoe verpesten we een kinderfest ?

   

  11 jaar lang Zwarte ( ja en GEEN BRUIN-getinte ) Piet geweest op een dorpsschooltje. Oud-leerlingen deden met hun eigen (klein)kinderen nog mee. Van alles meegemaakt, tot Sint, die doro heyt pard van zijn rug werd afgegooid…

   

  Mijn eigen zoontjes waren altijd verbaasd, hoe die ene ZWARTE Piet toch alles zo gedetailleerd wist van hen en hun vriendjes… alsof hij het hele jaar er midden tussenin gewoond had.

  Toen mijn buurkinderen het doorkregen, bleven ze meespelen voor de kleineren. Zelfs mijn oudste zoon deed 3 jaar lang zijn uiterste best om het sprookje voor zijn jongere broer in tact te laten.

  En nu… worden het veegpieten, kaasclowns, stroopwafelmalloten,…..enkel-en-alleen om wat 1e of 2e generatie bruingetinte medelanders, die weer eens de rassistenkaart uit de mouw toveren, te vrede te stellen.  

   

  Hoe leg ik dit mijn kleindochter uit.. ? ?

   

  Ik EIS, dat de PAASHAAS verschoond blijft van het tillen van een mand met zware eieren.

 22. avander

  Wanneer is het Kerstfeest met zijn christelijke achtergrond aan de beurt. En wat met die arme rendieren in de lucht.

 23. avander

  @Gielah op 14 oktober, 2014 – 12:43
  “”Zodra een principe géld kost… haken zakenlieden altijd héél snel af… en ze moeten het dus ook echt in hun winsten gaan mérken.””
  Het gaat niet over principes, maar over treiteren en zieken van een minimaal ( en dat in elk opzicht ) groepje dwarsliggers en de idioten die daaraan achteraan hinken. Schijt aan Nederlanders, aan je eigen personeel en je klanten.

 24. Moose

  Simpel!

   

  Gouda boycotten!

 25. Politie klaagt Zwarte Piet-hater aan om geweld – De Dagelijkse Standaard

  […] gemeente zette zelfs (onwijs lelijke) stroopwafel- en kaaspieten in om de Zwarte Piet-haters tevreden te houden. Het mocht niet baten. De haters wilden Zwarte Piet […]

 26. Gielah

  Kijk… dit alles kan onmiddellijk de kop ingedrukt worden, MITS de inwoners van Gouda dat zelf gaan dóen en hun weigering om hieraan mee te doen consequent kénbaar maken!

  Als men een zak peper-  en kruidnoten meeneemt en die naar niet-zwarte Pieten toewerpt, onder het roepen van ‘géén nep-pieten in deze stad’ of als men zingt: ‘ Sinterklaas… wie kent hem niet…. Sinterklaas, Sinterklaas en de échte Zwarte Piet’….. en iedereen doet mee…. dan is dat wél een statement, natuurlijk!

   

  Maar ik zie in gedachten al week-sentimentele grootouders over een kleuter heenbuigen en dingen zeggen als: ‘Déze Piet…. met dat géle gezichtje… is ook wel lief, hè?’ en dat is dan weer koren op de vuige multicultimolen…. en juist wat we NIET moeten hebben!

   

  Goudsche ouders: bezweer de juffen en meesters op de scholen dat u uw kind NIET wilt laten opvoeden met ón-Nederlandse denkbeelden!

  Houdt uw kind thuis als het Sinterklaasfeest met rare, veranderde, politiek-correcte liederen gepaard gaat.

   

  Breng tekeningen van rode, gele of paarse Pieten, die uw kinderen mee naar huis brengen, gedecideerd terug: ‘Wat heeft dat te betekenen?  We zijn hier nog altijd in Néderland, hoor!’

   

  Weiger verpakkingspapier in de winkels waarop niet-Zwarte Pieten staan afgebeeld:

   ‘Sorry hoor, mevrouw… maar aan die onzin doen wij niét mee’.

   

  Dan zou – na één jaar ergernis-alom en vooral slechte winstcijfers voor de politiek-correcte winkels – het volgend jaar alweer normaal en Néderlands kunnen zijn.

  Zodra een principe géld kost… haken zakenlieden altijd héél snel af… en ze moeten het dus ook echt in hun winsten gaan mérken.

  Daar kunnen wij dus allemaal – en niet alleen inwoners van Gouda – aan meewerken.

   

  Laat het duidelijk zijn dat men met Nederlanders niet álles kan doen!

  Ze accepteren misschien min of meer gelaten een paar miljoen moslims in hun land – hoewel hen nooit gevraagd werd of zij het daar wel of niet mee ééns waren –

  maar het zijn en blijven VRIJE mensen, gehecht aan hun cultuur, tradities en folklore.

   

  Hebben buitenlanders moeite met die folklore… dan zal geen Nederlanders het hun kwalijk nemen dat ze bepaalde feesten niet meevieren.

  Wij doen toch ook niet aan slacht-  en suikerfeesten?   Nou dan…!

  Maar laat een ieder vooral van onze cultuur afblijven.

  Wie daaraan komt…. die behoort het héél moeilijk te krijgen en op zijn minst weggehoond te worden.

   

 27. Jos

  Waar voor- en tegenstanders het in ieder geval over eens waren, was dat Zwarte Piet een mens is; geen snurf, geen ‘spongebod’ of wandlend kaasblokje of welke andere kleur dan ook. Waar de voor- en tegenstanders hetvolgens mij ook over eens waren, was de kleur. Dit was een historisch gegeven: of het waren Moren of het waren niet-Moren die zwart zijn geworden van het roet van de schoorstenen. e tegenstandes hebben de slavernij erbij gehaald, dus die nemen ook aan dat Zwarte Piet toch echt wel zwart, een neger, en kleurling of welke benaming je ervoor wilt geven, is. Maar ‘zwart’ was dus hoe dan ook de kleur.  Dus om nu andere kleuren erdoorheen proberen te jassen, iets wat overigens in A’dam al vaker is geprobeerd, is een aanfluiting van jewelste. Om van Zwarte Piet een clown te maken, doet geen enkel recht aan het historische, dan het Sinterklaasfeest nu eenmaal toch is. Sinterklaas heeft eeuwen geleden niet zijn werknemers, slaven, knechten of medewerkers geplukt van de Ronals McDonald-clownschool.

  Wat mij betreft is dit nog een ergere knieval voor dat handjevol tegenstanders dan het oproepen om Zwarte Piet dan maar te verbieden (“we willen wel, maar we durven het niet”).  

 28. dirk1940

  Ouders moeten hun kinderen inprenten dat zij, bij het zien van een nep Piet, gewoon moeten roepen: ‘Jij ben een nep Piet. Ik wil een echte Zwarte Piet”.

  Dit kan in Gouda al beginnen bij de intocht. 

 29. peterdeRuyter

  Ik ben wel benieuwd welke niet ongevaarlijke onbenullen hier nog naar gaan kijken. Dit soort mensen vormen nl het draagvlak voor onze totale uitverkoop, hoe onschuldig ze ook lijken met hun kindertjes op hun nek. Over de gemeente gouda en de ntr, beiden beruchte linkse bolwerken zeg ik maar niets meer. Politiek correcte hoeren is wellicht dan nog de meest beschaafde kenschets.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.