Aboutaleb doet een Wildersje

Foto:

“Wil je naar Syrië? Ga.”

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb doet in het Algemeen Dagblad van vandaag een Wildersje. Wat ik daarmee bedoel is dat hij (potentiële) Syriëgangers wil laten gaan… maar er vervolgens voor wil zorgen dat ze nooit meer terug kunnen keren naar Nederland.

“Voor de mensen die voor zichzelf hebben uitgemaakt: dit is mijn beeld, die houden we niet tegen. Ik wil ze ook niet tegenhouden. Als iemand deze samenleving verdorven vindt, ga! Ga maar. Maar dan is er ook geen weg meer terug. Lever dan je paspoort in en neem het risico dat er bommen op je vallen. In die zin verschil ik echt hardgrondig met de Nederlandse regering van opvatting op dit punt.”

Zoals Frank gisteren al schreef naar aanleiding van vergelijkbare uitspraken van PVV-leider Geert Wilders is het bijzonder onverstandig om deze jihadisten in staat te stellen om zich bij ISIS te voegen. Hoe meer extremisten naar Syrië gaan, hoe sterker ISIS wordt, en dus hoe meer mensen de organisatie kan onderdrukken en uitmoorden. Dan kun je heel blij zeggen dat ‘wij’ er in ieder geval vanaf zijn, maar het is toch een tikje immoreel dat arme mensen in het Midden-Oosten daar de prijs voor betalen.

Daar komt bij dat de extremisten in kwestie na getraind te zijn door ISIS misschien niet op legale wijze kunnen terugkeren naar Nederland, maar wel op andere manieren. In de tussentijd zijn ze nog radicaler geworden dan ze al waren, zijn ze goed getraind, kunnen ze ongetwijfeld bommen maken, hebben ze de meest vreselijke dingen gezien die een grote impact gemaakt zullen hebben op hun psyche… en zijn ze dus een groter gevaar voor onze samenleving dan ooit.

Begrijpt Aboutaleb werkelijk niet dat deze jongens op termijn mogelijk aanslagen kunnen plegen in het Westen? Ze hebben daar echt geen Nederlands paspoort voor nodig; er zijn genoeg andere manieren om Europa en dus ook Nederland binnen te komen.

Wij én inwoners van het Midden-Oosten kunnen het ons niet veroorloven om extremisten naar Syrië te laten gaan. Hoewel het prima is dat Aboutaleb wil optreden tegen extremisten zal het beleid dat hij voorstelt op termijn juist voor méér problemen (en de dood van onschuldige burgers!) zorgen.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!