Aboutaleb doet een Wildersje

“Wil je naar Syrië? Ga.”

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb doet in het Algemeen Dagblad van vandaag een Wildersje. Wat ik daarmee bedoel is dat hij (potentiële) Syriëgangers wil laten gaan… maar er vervolgens voor wil zorgen dat ze nooit meer terug kunnen keren naar Nederland.

“Voor de mensen die voor zichzelf hebben uitgemaakt: dit is mijn beeld, die houden we niet tegen. Ik wil ze ook niet tegenhouden. Als iemand deze samenleving verdorven vindt, ga! Ga maar. Maar dan is er ook geen weg meer terug. Lever dan je paspoort in en neem het risico dat er bommen op je vallen. In die zin verschil ik echt hardgrondig met de Nederlandse regering van opvatting op dit punt.”

Zoals Frank gisteren al schreef naar aanleiding van vergelijkbare uitspraken van PVV-leider Geert Wilders is het bijzonder onverstandig om deze jihadisten in staat te stellen om zich bij ISIS te voegen. Hoe meer extremisten naar Syrië gaan, hoe sterker ISIS wordt, en dus hoe meer mensen de organisatie kan onderdrukken en uitmoorden. Dan kun je heel blij zeggen dat ‘wij’ er in ieder geval vanaf zijn, maar het is toch een tikje immoreel dat arme mensen in het Midden-Oosten daar de prijs voor betalen.

Daar komt bij dat de extremisten in kwestie na getraind te zijn door ISIS misschien niet op legale wijze kunnen terugkeren naar Nederland, maar wel op andere manieren. In de tussentijd zijn ze nog radicaler geworden dan ze al waren, zijn ze goed getraind, kunnen ze ongetwijfeld bommen maken, hebben ze de meest vreselijke dingen gezien die een grote impact gemaakt zullen hebben op hun psyche… en zijn ze dus een groter gevaar voor onze samenleving dan ooit.

Begrijpt Aboutaleb werkelijk niet dat deze jongens op termijn mogelijk aanslagen kunnen plegen in het Westen? Ze hebben daar echt geen Nederlands paspoort voor nodig; er zijn genoeg andere manieren om Europa en dus ook Nederland binnen te komen.

Wij én inwoners van het Midden-Oosten kunnen het ons niet veroorloven om extremisten naar Syrië te laten gaan. Hoewel het prima is dat Aboutaleb wil optreden tegen extremisten zal het beleid dat hij voorstelt op termijn juist voor méér problemen (en de dood van onschuldige burgers!) zorgen.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

31 reacties

 1. HrDeKadt

  @ ronald77

   

  Inderdaad Ronald. Die kwestie blijft een heikel punt. De werkelijk oorzaak van veel ellende is de islamitische leer. Die blokkeerd bijna elke poging om daarover openlijk na te denken. De discussie wordt amper gevoerd. Ook in Rotterdam was hierover onlangs weer hijbel. Een artikel dat ging over klachten van moslims, dat ze aandacht vroegen voor islamofobie werd bij de website van Omroep Rijnmond pardoes na enkele uren ontdaan van alle reacties van mensen die hierover iets schreven op het forum.

  http://www.rijnmond.nl/nieuws/25-11-2014/moslimhaat-onderzocht-regio-rijnmond

   

  Er staat een enorme olifant in de kamer maar de meeste journalisten en politici willen er niet aan. Angst? Politiek correct? Laf? Je hoeft namelijk geen grove taal te gebruiken om te constateren dat er met islam echt van alles mis is. Dat er in islamitsche landen geen vrijheid van meningsuiting is, is al erg genoeg, maar dat wij hier in Europa ons zelf muilkorven mag op zijn minst beschamend genoemd worden.

  http://www.dichtbij.nl/rotterdam-prins-alexander/regio/artikel/3799818/is-islam-ongezond.aspx

   

  Jihadi’s en andere moslim extremisten moeten opgespoord worden, gearresteerd, vervolgd en gestraft worden. Ze respecteren onze rechtsstaat en democratie niet. Die willen ze vernietigen. Daarom gelden voor hen andere regels. Bovendien worden alle moslims nu gewantrouwd. Extremisten moet je met extreme maatregelen aanpakken. Dat begint met paspoort intrekken, alle toegang tot onze samenleving te blokkeren en zeer waarschijnlijk het land uitzetten met een enkele reis naar de Islamitische Staat. Deze mensen hier rond laten lopen is levensgevaarlijk en onacceptabel. Met hun instelling en idealen hebben ze al hun bruggen verbrand om hier te mogen blijven. 2. Henry Joseph

  Aboutaleb begint steeds meer op een echte Nederlander te lijken. Nog één stap te gaan: z’n Marokkaanse paspoort inleveren.

 3. Johannes N

  Er zit iets ongelofelijk dubbels in dit artikel en dat is dit: mensen die kennelijk te gevaarlijk zijn om naar een oorlogsgebied te sturen dat zijn gelijke niet kent qua gruwelijkheden, mogen van de auteur kennelijk wel zomaar in Nederland rondlopen. Maar dat klopt niet: ofwel ze zijn inderdaad gevaarlijk, en dan dienen ze terstond uit de Nederlandse samenleving verwijdert te worden (door opsluiting, deportatie, of executie – mij om het even), ofwel is er niets aan de hand en kunnen we ze dus vrijelijk naar Syrie laten reizen.

   

  Maar het kan niet zo zijn dat ze een reisverbod krijgen omdat het zo zielig is voor de mensen daar, terwijl we ze tegelijkertijd wel gewoon loslaten op Nederland.

 4. MariaJacoba

  lOp zoek naar het paradijs.Mensen dit  te verbieden, ja dit is nog eens ingaan tegen de vrijheid van beweging. Echter als men het paradijs denkt  te vinden door in vreemde krijgdienst te treden, waarbij op grote schaal mensen worden afgeslacht, vreseijke oologsmisdaden dus, dit omdat die mensen een ander geloof aanhangen of niet precies in de leer zijn van van de de barbaarse  ISIS fanatiekelingen + andere met dezelfde soep overgoten groepen, mag en moet een land de paspoorten gewoonweg intrekken en mochten  terugkeerders  gepakt worden levenslang opsluiten of direkt deporteren zonder vorm van proces. Het zal juridisch wel weer onder de tafel worden geveegd door de slappe janussen in de rechterlijke macht en politiek en media. Gekerm als: “al is het een jihadist, het is toch ook en mens met rechten en mischien helemaal niet deelgenomen aan gevechen of  nog meer van die onzin” Aanpakken die hap anders wordt het van kwaad tot erger. Hoe lang laten we ons nog voor de gek houden, ons bewust op het verkeerde been laten zetten ? As beide benen zijn weggeslagen zijn we echt te laat, maar dan moeten we ook niet  klagen, we hebben het dan over onszelf afgeroepen.

 5. Two Ravens Black Kettle

  O ja

  Mocht er een geliefde van me afgemaakt worden door een -hier gehouden-  jihadist.

  Onthoofding, slachtpartij, bomaanslag

  Bij wie kan ik dan terecht bij DDS ?

   

  Of drukken we dan de snor ?

   

   

 6. beppie

  Wat ik net zo belangrijk vind is dat Aboutaleb de stelling van links onderuit haalt dat missen van scholing en werk deze jongeren die kant op drijft. 

 7. Luctor-et-Emergo

  engiste goede oplossing : een kogel.

   

  maar dat mag niet dus second best : laat ze maar gaan.

 8. Janbert

  Hij is het dus eens met Geert Wilders.   De enige manier om onze maatschappij te beschermen tegen deze Jihadisen is om ze te laten gaan en hun paspoorten af te nemen. Da tis de enige realistische optie.

   

  Zolang de Jihadisten in Nederland blijven zijn het wandelende bommen die ieder moment kunnen ontploffen.

   

  Ik denk dat Aboutaleb die ook zegt omdat hij goed beseft dat dit hele gedoe met ISIS een zeer slechte promotie is van de Islam.    ISIS laat het ware gezicht van de islam zien en zolang dit in het nieuws blijft  zullen steeds meer mensen negatief over de Islam gaan denken . En dat wil Aboutaleb voorkomen.Aboutaleb is een zeer gelovig moslim en de Islam gaat hem aan het hart.

   

  De volgende quote gaat niet over Aboutaleb maar over Machouch en laat zien wat mijn punt is.

   

  “Öztürk en Kuzu gaan ook in op de rol van Ahmed Marchouch. Volgens Öztürk zitten hij en Marcouch ‘precies op één lijn’ wat betreft hun houding ten opzichte van allochtonen en de kijk op de islam. ‘Maar hij zei altijd: je moet het een beetje stiekem doen, onderhuids, je moet het niet openlijk doen.”

  http://www.elsevier.nl/Politiek/achtergrond/2014/11/Met-hun-kritiek-stonden-Kuzu-en-Ozturk-imago-Asscher-in-de-weg-1650195W/?masterpageid=158493

   

  Ik denk dat Aboutaleb en Machouch op een lijn zitten wat  hun strategie betreft:     “een beetje steikem doen , onderhuids,je moet het niet openlijk doen”.

   

  Ook Machouch is een zeer gelovig moslim.  Hij is woordvoerder en bestuurslid van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omstreken geweest  en  s voorstander  van islamonderwijs  op openbare scholen.


   

 9. Karina

  Vond ik het ook moeilijk deze mensen af te laten reizen om onschuldigen te vermoorden. Hier denk ik nu anders over. De Islam is hopeloos. Moorden, verdriet en ellende zit in het bloed van de Islamiet. De burgers van de westerse wereld kunnen niet het leed van de hele wereld op hun schouders nemen.

  Wij hebben een cultuur opgebouwd waar we trots op mogen zijn. Deze cultuur wordt momenteel afgebroken door de moslim (en dan hoeft hij niet eens een terrorist te zijn….zie de peilingen van IS/moslim in Nederland). Het leven houdt niet op bij mijn dood. Na mij komen generaties die net zoveel gevaar lopen dankzij de Islam als de Arabische landen nu. Ik bedank ervoor dat Nederland een tweede Israel in de toekomst wordt.

  Voor de rest wil ik even kwijt dat DDS is afgedaald naar een schoolkrantje. Ergelijk zijn de stukken van M. T. en F. als de namen Wilders en Poetin hier in voor komen. Ze veranderen in een stel hysterische keukenmeiden.

 10. Pietje Precies

  overigens kan in nederland zo’n standpunt als Aboutaleb heeft alleen over Links uitgesproken worden…..als rechts het doet (of fout links” pvv), is het land te klein. Dus ik ben heel blij dat Aboutaleb dit zegt. Daardoor wordt het salonfähig en zou er werkelijk zomaar eens wetgeving in die richting kunnen ontstaan…..

 11. dr.Kwast

  MariaJacob @
  Dat over ons afroepen doen we al 40 jaar. Is nog steeds niet bij de meeste door gedrongen. Het opsluiten vind ik geen oplossing. Kost handen vol geld en dat wordt toch al met miljoenen uit de samenleving van de werkende bevolking geperst. Velen kwamen met een gammel bootje. Zet ze op dat zelfde bootje retour naar hun lieflijk onderkomen waar ze van daan kwamen. Bij storm gaat de stormkering sluiten, kunnen ze net voor de sluiting nog het ruimesop kiezen, anders valt de eb in en drijven ze terug. Dat is niet de bedoeling.

 12. Leucosia Teles

  Waarom geen standrecht voor wannabee Syriegangers? Dat is win win win… Hier geen last, daar geen last, zij 72 maagden. WIN WIN WIN!!!

   

   

   

 13. toetssteen

  Die staan allemaal geregistreerd.

  Maar kunt u me vertellen waar die mensen hebben gekruisigd, koppen af hebben gesneden onder het aanroepen van om het even welke nepgod?

 14. Wiebe Filippus

  Is ook vrijheid om het land te verlaten. Om op vacantie te gaan, naar landen waar een bedenkelijke dictatuur heerst. Zijn er genoeg van.

   

  Een van de kenmerken van een dictatuur is dat het zijn burgers verbiedt te vertrekken.

   

  Dus: ga gerust. En als we mensen die in naam van een bedenkelijke ideologie in het buitenland gevochten hebben moeten opsluiten en vervolgen, dan hebben we binnenslands nog heel wat ex-militairen te vervolgen.

 15. BezorgdeBurger

   

   

  Iedereen die zo blij is met Aboutaleb doed er goed aan dat stuk eens zelf bij het AD te lezen. Vooral aan het einde van het stuk als hij de motivatie uitlegt voor zijn oproep. Hij is een bijzonder slim politicus die ik liever in Marokko zijn zegenrijk werk zie verrichten.

 16. Weetbeter

  @witwas: Ik begrijp je wel, maar er zijn zelfs (jawel!) moslims die, net zoals christenen of joden, ’t geschreven woord niet zo letterlijk nemen en begrijpen dat het in de westerse wereld ’t allemaal even anders is dan in de woestijn. Die mensen zijn een lichtend voorbeeld voor anderen en dat moeten we 100% steunen. Dus… 

 17. witwas

  .  alle positive verhalen over Aboutaleb ten spijt, hij belijdt nog steeds het moorddadigste geloof ter wereld en is nog steeds lid van de partij die het hardst werkt aan de ondergang van Nederland, bovendien heeft hij een dubbel paspoort. Ik ben gewend politici op hun daden te beoordelen en dan zie ik ook bij Aboutaleb weinig waar Nederland wat aan heeft.

 18. L. van der Schoot

  Als Aboutaleb vrijwillig zijn Marokkaanse paspoort inlevert is hij voor mij de held van de eeuw.

  Hij is op de goede weg. Hopelijk is het geen Taqyyia.

 19. Richard van Ravenstijn

  Gelukkig blijkt er ook iemand uit de PvdA

  over gezond verstand te beschikken —

   

  Spijtig dat dan aan zo iemand, levenslang, 

  pek en veren blijven kleven.

   

  Nederland zal niet snel vergeten wat

  de PvdA ons heeft aangedaan in de

  laatste 40 jaar.

   

  Goed dat het PVV geluid opmars maakt,

  hopelijk zien meer bestuurders in dat je 

  je niet meer geliefd maakt om het

  PvdA/D66/SP en Gristelijk reli..linkse riedeltje

  te laten horen.

   

  GL — gestoord links wil ik niet eens noemen

  daar valt nooit meer iets aan te veranderen.

 20. Makker

  Die verwende Nederlandse Jihadisten houden het daar nog geen maand uit… Daarna zijn ze al gesneuveld of janken ze om mama.

  Onschadelijker kun je ze niet maken en het mooie is, helemaal vrijwillig en gratis en voor niets de beste de-radicaliserings-training die er is.

 21. katja

  ==een tikje immoreel dat arme mensen in het Midden-Oosten daar de prijs voor betalen==?????. Ik vind het amoreel om ons de prijs te laten betalen, dus opzouten, die lui.

   

  Bovendien, wie kent ze beter dan Abutahleb? Ze zijn min of meer uit het zelfde hout gesneden. A. kent hun manier van  denken. Is daar zelf alleen anders over gaan denken.

 22. katja

  ==een tikje immoreel dat arme mensen in het Midden-Oosten daar de prijs voor betalen.==????

 23. katja

  ==een tikje immoreel dat arme mensen in het Midden-Oosten daar de prijs voor betalen.==????

 24. Weetbeter

  Complimenten voor Aboutaleb. Hij is een voorbeeld van integratie en dat niet alleen maar ook van gezond en dapper denken want tegen de PvdA lijn in. Tegenhouden lukt toch niet want we hebben toch open grenzen? Willen we ze allemaal op de Rottumerplat dumpen en wat voor criteria zullen daarvoor  gelden? Of los laten lopen en een plansoentje laten schoffelen? Dat wordt lachen met de rechtzaken. Denk toch ’s na dat is gewoon niet uitvoerbaar. Maar als tegen prestatie voor iedere IS fanaat die daar naar toe gaat kunnen we een Kalachnikof doneren aan de Koerden. Dan houden we de balans in evenwicht.

 25. Pietje Precies

  Frank, het is een vrij land. Eerst is het verboden naar Syrie te gaan, straks is het verboden om naar Rusland te gaan. en over 30 jaar is het verboden het land uberhaupt te verlaten.

  Stel, het is 1995, en je zegt: ik ken de toekomst: over 20 jaar gaan we striptekenaars oppakken omdat ze een beledigende tekening hebben gemaakt. Of dat we mensen gaan vervolgen omdat ze “minder minder minder” zeggen….Dat was toen ondenkbaar, je zou weggehoond worden. Vrijheid van meningsuiting is al op een glijdende schaal beland, waarbij het steeds normaler wordt om onwelgevallige meningen te vervolgen (en ook de roep vanuit de samenleving groeit angsvallig, is het niet om haatpredikers, dan wel om alfa-mannetjes-vrouwen–versierders, die gast die zonder crimineel te zijn al toegang tot ons land zou moeten worden ontzegd….). dit zijn rare tijden, en als noodgreep zulke principiële grondrechten gaan aantasten doet meer kwaad dan goed.

   

  Principiele rechten moet je niet aan tornen, dan beland je op een glijdende schaal. Hoe abject het ook is, als mensen willen “emigreren” moeten we ze niet tegenhouden. Je moet alleen de weg terug afsnijden. Dus wetgeving die zegt, als je naar IS emigreert, is je nederlanderschap met al haar rechten afgelopen. De keus is aan u.

   

  En op basis van ons vermoeden van wat ze daar gaan doen de mensen bij de grens tegenhouden, lijkt me ook niet echt een westerse waarde.

   

 26. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] Rotterdam is ontegenzeggelijk een aantrekkelijkere stad geworden de laatste jaren. Of dat allemaal op het conto te schrijven is van Aboutaleb? Natuurlijk niet. Gelukkig is dat niet de enige reden waarom Aboutaleb de ‘prijs’ heeft gewonnen. Elsevier schrijft ook dat Aboutaleb niet bang is voor “uitgesproken opvattingen” zoals gemeentelijke wietteelt en het laten afreizen van polderjihadi’s. […]

 27. Aboutaleb: “Syrische christenen moeten beter opletten bij inburgeringscursus” – De Dagelijkse Standaard

  […] deel van de avond was uitbesteed aan de PvdA: Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, wiens woorden “If you don’t like freedom, then f— off” momenteel de hele wereld overgaan. […]

 28. cmsuijkerbuijk

  En hoé wou je ze tegen houden, als ze met de auto vertrekken? Of, zoals ze nu ook al doen, per Cruise Ship? Die houdt je écht niet tegen en zéker niet, als er alsmaar bezuinigd wordt op veiligheid en defensie.

  Laten gaan en nooit meer terug. En die paar honderd uit Nederland (Beslist géén Nederlanders, al hebben ze 100 Nederlandse paspoorten!) maken dáár écht het verschil niet. Bovendien is de kans dat ze daar “uitgeschakeld” worden, vele malen groter, dan dat ze hier door een D66 rechter een werkstraf krijgen opgelegd!

  En natuurlijk is het erg voor de mensen daar, maar die worden tóch wel afgeslacht hoor. Daar zorgt IS écht wel voor!

 29. ronald77

  Wie bang is voor aanslagen in het Westen moet de oorzaak aanpakken; De islam.

 30. Two Ravens Black Kettle

  Dus Aboutaleb hoopt dat islam-SS-nazi’s worden kapot geschoten door Assad en de Koerden

  En de VVD hoopt dat de islam-SS-nazi’s burgers gaan onthoofden in Nederland.

   

  Ik sta -itt. DDS- volledig achter Aboutaleb.

 31. witwas

  Maar geef dan ook even de oplossing voor de hier gehouden jihadisten? Of stel je liever de eigen bevolking aan dit gevaar bloot.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.