Hondsbrutaal tuig overvalt juwelier met heftruck

Het wordt tijd dat we onze juweliers bewapenen.

Criminelen worden met de dag brutaler. Vandaag hebben twee gasten op klaarlichte dag een juwelier overvallen. Met een heftruck. Midden in het centrum van Rotterdam. Op de Lijnbaan om precies te zijn, hemelsbreed maar een paar honderd meter bij het hoofdbureau van de politie (Doelweg 5) vandaan. Yep:

Zie ook deze 40 seconden durende video die een omstander op Facebook heeft gezet. Zoals te zien is in de video lopen er aardig wat mensen door de winkelstraat. Helaas doet niemand wat, behalve toekijken en foto’s en filmpjes maken voor Twitter en Facebook.

Nu kan ik dat de omstanders niet kwalijk nemen, want de criminelen dragen waarschijnlijk een wapen bij zich – een mes of een pistool – en daar kun je bijna niet tegenop met je blote vuisten, tenzij je een zwarte band in karate hebt. Bovendien, foto’s en filmpjes helpen de politie de daders op te sporen.

Maar toch, ik heb het filmpje nu drie keer bekeken. Is er een oplossing voor het hondsbrutale gedrag van de nieuwe generatie criminelen? Dat we over een oplossing moeten nadenken, lijkt me evident. We kunnen dit toch niet steeds maar weer laten gebeuren?

Ik vraag me af: wat als de juwelier of een van de omstanders een wapen bij zich had? Waren de twee daders dan ook weggekomen met een flinke buit horloges en juwelen op de vluchtscooter die even verderop klaar stond? Ik denk het niet. Met twee welgemikte kogels zijn ze zo uitgeschakeld.

Het beroep van juwelier is tegenwoordig levensgevaarlijk. Criminelen weten dat er snel veel spullen van waarde te halen zijn, en ze komen er nog vaak mee weg ook. Ze schuwen geweld niet. Ik vind dat juweliers zichzelf en hun bezittingen moeten kunnen verdedigen met meer dan alleen een alarmknop. Wat te denken van een stun gun, pepperspray, en ja, eigenlijk ook wel een pistool? Dat lijkt me veel effectiever.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. LantR.fant

  Dat levert de staat geld op en dat is het enige dat in 970 nog telt. Onze politieke lijders hebben de burger allang afgeschreven. Eens in de 4 jaren een paar leugens en een vriendelijke glimlach en voor de rest: stik er maar in. 

 2. LantR.fant

  070

 3. V.K.

  -Waarschijnlijk is de politie van buro Doelweg 5 er ook vanuit gegaan dat de overvallers bewapend zijn.

 4. tonzwart

  Je mag de zwarte band hebben, of karateka zijn, of beiden, maar je legt het toch af tegen een kogel. Een .22 is al voldoende. Daar helpt geen vechtsport tegen…

 5. Wachteres

  http://tinyurl.com/nsfhn97

   

  In België gaan ze al verder:

   

  Hoe meer mensen een wapen in huis hebben, hoe minder inbrekers zullen
  toeslaan. Althans, dat meent de burgemeester van Gavere Hugo ‘sheriff’
  Leroy. ‘Camerabewaking werkt niet. Mensen moeten zichzelf beveiligen.’

 6. bettina

   Waar halen ze het lef vandaan en waar is de politie????? dat vind ik nog erger. je voelt je echt niet meer beschermd door de politie en dat is toch de bedoeling. de criminaliteit loopt aardig hoog op in Nederland maar  het wordt steeds meer “gedogen”. hopelijk vinden de burgers zelf een oplossing aangezien Ivo de Divo het allemaal wel mee vindt vallen.

 7. België: schieten op inbreker is oké! – De Dagelijkse Standaard

  […] we in Nederland moeilijk blijven doen over het bewapenen van onze juweliers en geldtransporteurs, zegt de Raad van State van onze zuiderburen dat het prima is als winkeliers […]

 8. Laf overval-tuig jat tienduizenden euro’s van oud stelletje – De Dagelijkse Standaard

  […] worden steeds laffer, maar ook steeds gewelddadiger en brutaler. Het kan ze allemaal niks schelen. Ze haten de Nederlandse wetten en doen waar ze zelf zin in […]

 9. Johanna

  Juwelier op klaarlichte dag overvallen op deze wijze.  Nederland is werkelijk  naar de ……….

 10. dr.Kwast

  Ze maken een wildwest van Nederland. Geef ons dan ook de mogelijkheid om daar aan deel te nemen. Een film afdraaien is wat anders dan het te beleven. Weg met de wapen wet. En weg met over bejaarde minsters van justitie.

 11. Johannes N

  Als je daar weleens komt, en die vadsige agenten op hun segways ziet rondrijden, dan snap je wel dat ze dit durven. Een heftruck is al ruim snel genoeg om aan die bolle dodo’s te ontsnappen…

   

   

 12. Makker

  verdedigen van bezit, daar lijkt me niks mis mee.

  Alleen was als we juweliers toestaan zich te bewapenen?
  En niet alleen juweliers natuurlijk, maar ook de sigarenboer op de hoek, en moet de kassiers dan ook geen wapen hebben? Etc etc?

  Terug naar de juwelier, natuurlijk is hier veel te halen…klokjes van 20.000 euro in de etalage, sieraden met een waarde over de 1000 euro en die in massa’s op voorraad.

  Een enorme buit, die lekker op kan lopen, waardoor de overvaller al snel bereid is extra risico’s te nemen en veel verder gaat.

  De overvaller zijn gang laten gaan is ook problematisch, aangezien de verzekeraars niet scheutig zijn met uitbetalen, dus als juwelier word je echt voor het blok gezet…laat de overvaller zijn gang gaan en ik ben berooid, maar leef nog of moet ik ingrijpen.

  Een onmogelijke keuze dus.

  Verder zijn het vaak kleine ondernemers, dus tijdsloten, bewaking etc…is veel te duur.

  Het is moeilijk, maar ik zou het toestaan, de dreiging die er van uitgaat kan helpen…mits natuurlijk de juwelier goed is getraind!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.