Hondsbrutaal tuig overvalt juwelier met heftruck

Foto:

Het wordt tijd dat we onze juweliers bewapenen.

Criminelen worden met de dag brutaler. Vandaag hebben twee gasten op klaarlichte dag een juwelier overvallen. Met een heftruck. Midden in het centrum van Rotterdam. Op de Lijnbaan om precies te zijn, hemelsbreed maar een paar honderd meter bij het hoofdbureau van de politie (Doelweg 5) vandaan. Yep:

Zie ook deze 40 seconden durende video die een omstander op Facebook heeft gezet. Zoals te zien is in de video lopen er aardig wat mensen door de winkelstraat. Helaas doet niemand wat, behalve toekijken en foto’s en filmpjes maken voor Twitter en Facebook.

Nu kan ik dat de omstanders niet kwalijk nemen, want de criminelen dragen waarschijnlijk een wapen bij zich – een mes of een pistool – en daar kun je bijna niet tegenop met je blote vuisten, tenzij je een zwarte band in karate hebt. Bovendien, foto’s en filmpjes helpen de politie de daders op te sporen.

Maar toch, ik heb het filmpje nu drie keer bekeken. Is er een oplossing voor het hondsbrutale gedrag van de nieuwe generatie criminelen? Dat we over een oplossing moeten nadenken, lijkt me evident. We kunnen dit toch niet steeds maar weer laten gebeuren?

Ik vraag me af: wat als de juwelier of een van de omstanders een wapen bij zich had? Waren de twee daders dan ook weggekomen met een flinke buit horloges en juwelen op de vluchtscooter die even verderop klaar stond? Ik denk het niet. Met twee welgemikte kogels zijn ze zo uitgeschakeld.

Het beroep van juwelier is tegenwoordig levensgevaarlijk. Criminelen weten dat er snel veel spullen van waarde te halen zijn, en ze komen er nog vaak mee weg ook. Ze schuwen geweld niet. Ik vind dat juweliers zichzelf en hun bezittingen moeten kunnen verdedigen met meer dan alleen een alarmknop. Wat te denken van een stun gun, pepperspray, en ja, eigenlijk ook wel een pistool? Dat lijkt me veel effectiever.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!