Een neushoorn is zijn gewicht in goud waard

Afgelopen weekend werd de indrukwekkende tentoonstelling van de Haagse kunstenares Marijke Gemessy bij Studio Pulchri aan het Lange Voorhout geopend. Titel van de tentoonstelling is Horendol en het centrale thema zijn bijen en vooral neushoorns.

Gastspreker op deze opening was Jurgen Elbertse, voorzitter van Olifants North Game Reserve (Flying Rhino Project) in Zuid Afrika. Hij stond enige tijd stil bij de economische waarde van een neushoorn. Het vlees is voor mensen oneetbaar, althans verre van smakelijk. Deze “koe” van de savanne graast wel, maar levert uiteraard geen melk op. De huid is ongeschikt voor leerbewerking en het enige dus waardoor het dier wordt bedreigd is de hoorn.

De handel in neushoornhoorn is illegaal, waardoor de vraag kunstmatig groter is dan het aanbod. Dit drijft de prijs onrealistisch hoog op. Een set levert al gauw een paar ton dollars op, een veelvoud van wat de waarde zou zijn als de hoorn van goud zou zijn geweest.

Het trieste is dat de neushoorn door de stropers gedood wordt om het dier van zijn hoorn te beroven, terwijl dit in de praktijk niet nodig is. Een uurtje verdoving, verlost het dier van zijn hoorn zonder dat hij er last van krijgt, en verhoogt zijn kans op overleving. Daar komt bij dat de hoorn vanzelf weer aangroeit. 

Het legaliseren van de handel en het afzagen van de hoorn zou betekenen dat het voor gewelddadige stropers onaantrekkelijk wordt om de beesten te doden aangezien de dieren dan geen hoorn meer hebben. Daarnaast zou het geld in het laatje brengen van de parken om de beesten beter te kunnen beschermen.

Aan de hoorn worden allerlei magische krachten toegeschreven. Het zou potentieverhogend en kankerwerend zijn. Vertwijfeld riep de kunstenares al dat viagra echt beter werkt dan gemalen neushoornhoorn. Zo’n hoorn bestaat alleen maar uit keratine zoals nagels en haren.

Maar alle wetenschappelijke argumenten ten spijt, in sommige delen van Azië blijft men geloven in de geheime krachten van de hoorn en het statussymbool die het hebben van hoorn met zich meebrengt. Vroeger kon je indruk maken door je gasten kaviaar voor te schotelen, nu geniet je aanzien met neushoornpoeder. Je hebt het helemaal gemaakt natuurlijk als men zich kan permitteren om een set hoorns op de schoorsteenmantel te zetten. 

De slag om de wilde dieren in Afrika woedt in volle hevigheid. Iedere vijf uur wordt er een olifant gedood, iedere vijf dagen een leeuw en iedere zeven uur een neushoorn.

Deze week zijn er weer twee Vietnamezen in Johannesburg gearresteerd met 41 kilo Neushoornhoorns in hun bagage. 

Inmiddels probeert de Zuid Afrikaanse regering 500 neushoorns te evacueren naar veiligere plaatsen. De helft gaat naar particuliere kopers die de beesten in hun eigen parken kunnen beschermen en de andere helft gaat naar een geheime locatie.

Inmiddels is de Noordelijke witte neushoorn bijna uitgestorven en leven er nog maar zes, waarvan één het laatste mannetje is.

De handel in bedreigde diersoorten is na drugshandel de meest lucratieve vorm van misdaad en er wordt te weinig controle op uitgeoefend. Nederland speelt weliswaar geen rol in de handel in hoorn, maar wel in andere exotische dieren. Jaarlijks komen er naar schatting honderdduizenden exotische dieren de Nederlandse grens over. Dat varieert van ‘gewone’ schildpadden tot uiterst zeldzame papegaaien, zowel legaal als illegaal.

Initiatieven zoals deze tentoonstelling stellen wantoestanden aan de kaak, maar er is meer nodig. Veel meer.

Michael Toorop

N.B. De foto’s zijn van het transport van de Neushoorn naar veiligere locaties. 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. Alicia

  Een vriend van mij uit Zimbabwe, heeft dit lied geschreven en zong het met een fondsen werving voor de bescherming van dit fantasties dier. Bud Cockcroft.

   

  https://www.youtube.com/watch?v=-QPAqSORD-U

 2. Alicia

  Ook neushoorns waarvan de hoorn is verwijderd worden gedood. Ze snijden namelijk ook de hoorn uit die in het gezicht zit. En ze groeien aan en je kunt niet iedere maand deze dieren vangen en 2 cm er weer afzagen. Ze stropen nu met een helicopter en een verdoving geweer. Alleen gebruiken ze geen antidose om de neushoorn weer bij te brengen dus gaat het dier als nog dood.

  In Imire Zimbabwe is een neushoorn fok programma. Het probleem is dat ze een lange zwangerschap hebben en ze pas met 6 jaar vruchtbaar worden. In Imire lopen gewapende bewakers de hele dag achter 4 zwarte neushoorns aan en 2 witte neushoorns. s’Nachts worden ze opgesloten in Boma’s en ook s’nachts zit iemand met een FN wapen naast de Boma’s. In 2007 zijn er 3 binnen de Boma’s afgeslacht terwijl hun hoorns waren afgezaagd. Een vrouwtje was zwanger en een baby van 6 weken heeft het overleefd. Tatenda is nu 7 jaar en ik heb verleden jaar voor 2 weken in Imire gewerkt met neushoorns en olifanten.

  http://imirevolunteers.org/wordpress/rhino-poaching-tatenda-the-orphaned-baby-rhino/

   

  There is a Rhino in my house Part I van 4 over Tatenda. Kijk ook naar de andere 3 afleveringen.

   

  https://www.youtube.com/watch?v=OadEszfTtJk

   

  In Zuid Afrika heeft iemand die neushoorns had in zijn park, de hoorns ingespoten met Cyanide gif. Hij heeft er een verloren aan stropers en 2 maanden een kranten bericht dat iemand in Vietnam is overleden na het nuttigen van Rhino poeder. Misschien de oplossing. Ook ministers van Afrikaanse landen zitten in deze criminele cirkel van gangsters. En als ze uitgeroeid worden dan is de eigenaar van veel hoorns een milardair. 

  Een andere oplossing is inderdaad zelf de hoorns afzagen en legaal verhandelen. Maar ook dan moeten ze in kooien zitten en kunnen niet meer vrij rondlopen. De hoorn is voor hen zeker belangrijk. Als wapen en de moeder gebruikt haar hoorn om haar baby overeind te helpen. Anders is er een kans dat ze die met haar stomp juist beschadigd.

   

  Hier een achtergrond over Neushoorns.

  Rhinos under threat (Not recommended for children)

   

  https://www.youtube.com/watch?v=t3m7FOXOLbY

 3. Frits B

  uit een bos haar die samengekleefd wordt met uithardend huidvet. Het nut daarvan is voor de gezondheid nihil, maar dat geldt evengoed voor homeopathosche middelen en daar zwaren ook massa’s mensen bij. Verwijdering is simpel; gewoon afzagen, niet erger dan haar knippen of bij hoefdieren hoeven bekappen. Het enige probleem is dat een neushoorn niet even stil blijft staan tot zijn hoorn eraf is; je moet hem tijdelijk buiten westen helpen. 

  Veel neushoorns zijn er niet meer. Het verbaast me dat b.v. in Zuid-Afrika niet veel vaker in de nationale parken de neushoorns door afzagen van hun hoorn “beveiligd” worden. Zo slecht is dat land toch niet georganiseerd?

 4. Wilhelmson

  Wat drijft deze “goed georganiseerde” misdaad ring? 
  Als je denkt “China”, dat heb je ongelijk . Het antwoord is Vietnam.

  De eetlust van het land voor neushoorn hoorn is zo groot dat het nu al prijzen haalt van  100.000 dollar / kg, waardoor het meer waard is in zijn gewicht dan goud. (Hoorn weegt gemiddeld ongeveer 1-3 kg elk, afhankelijk van de soort.) 
  De stijging van de Vietnamese vraag is vrij recent. Hoewel neushoorn hoorn elixers voor koorts en leverproblemen eerst werden voorgeschreven in de traditionele Chinese geneeskunde meer dan 1.800 jaar geleden, was in de vroege jaren 1990  de vraag zeer beperkt. Handelsverboden onder Aziatische landen ingesteld in de jaren 1980 en vroege jaren 1990 bleken grotendeels effectief in het inperken van het aanbod, met wat hulp van de antistroperij acties in landen waar neushoorns leven.

  Ondertussen had de verwijdering van neushoorn hoorn poeder ald middel uit de traditionele Chinese farmacopee in de jaren 1990 grotendeels de vraag doen verdwijnen.

  In de vroege jaren 1990, bijvoorbeeld, werden hoorns verkocht voor slechts $ 250-500 / kg. En slechts ongeveer 15 neushoorns werden gestroopt in Zuid-Afrika per jaar tussen 1990-2007. 
  Maar de dingen begonnen te veranderen in 2008.

  Dat jaar, werden 83 neushoorns gedood, gevolgd door 122 het volgende jaar.

  In 2012 was dat aantal 688. In 2013 meer dan 1000, en nu reeds in 2014 zal dat cijfer nog veel hoger zijn.

   

  Wat gebeurde er in 2008 wat prompt tot een heropleving van de vraag leidde?

  Er zijn 3 redenen ///// 

  1/

  Het was een media hype  in Vietnam in het midden van de jaren 2000 dat  neushoorn hoorn poeder de kanker bij een Vietnamese politicus had genezen. Dat gerucht blijft  ​​tot op vandaag de dag bestaan.

  In Vietnam zijn ten minste een aantal gerespecteerde artsen die instaan ​​voor kanker genezende eigenschappen van de neushoorn hoorn.

  waarom zijn Vietnamesen bereid om op grote schaal met duizenden voor de farmacologische equivalent van teennagels en paardehoeven een fortuin te betalen ?

  Het korte antwoord: rijkdom. het aantal  multimiljonairs is er gegroeid met 150% in de afgelopen vijf jaar.

  Het Verdrag inzake de internationale handel op Endangered Species merkt op dat dit de stijgende welvaart is die de vraag doet stijgen.

   

  Zoals in veel zich snel ontwikkelende landen, heeft de kwaliteit en de beschikbaarheid van de oncologische zorg in Vietnam geen gelijke tred gehouden met de economische groei van het land.

  Kanker is een groot probleem in Vietnam. Ze hebben ongeveer 150.000 nieuwe gevallen per jaar, en de wachtlijst voor radiotherapie is erg lang, De  Vietnamese oncoloog dr Dang Huy Quoc Thinh vertelde de International Association for Atomic Energy Bulletin : “Mensen sterven omdat we niet tijdig kunnen zorgen voor de behandeling.”

  Vanaf 2010  had Vietnam slechts 25 radiotherapie systemen voor een bevolking van 87 miljoen mensen.

   

  Plus, ook de frekwentie van kanker  stijgt er ook met 20-30% per jaar, zowel door de toenemende welvaart heeft met bijhorende  vervuiling en ongezonder leefstijlen, en gewoon omdat er meer gevallen worden vastgesteld en gediagnosticeerd.

  Echter, veel mensen zijn er nog steeds niet erg vertrouwd met kanker, zodat 70-80% van de patiënten in Vietnam in de vier kanker ziekenhuizen alleen in latere stadia worden gediagnosticeerd .

  Dat geeft Vietnam een kanker sterftecijfer van 73%, een van de hoogste in de wereld.

   

  2/// 

  De meer waarschijnlijke reden, is dat de hoorn poeder steeds meer wordt gezien als een cocaïne-achtige partydrug, viriliteit enhancer en luxe-item , “de alcoholische drank van miljonairs,” zoals een Vietnamese nieuwssite het noemde. 
  Dat komt deels omdat het wordt verondersteld om de lever te reinigen.

  Met toenemende alcoholgebruik met de stijgende  levensstandaard , denken de  swingende Vietnamesen nu met neushoorn hoorn ,een manier gevonden te hebben om na het  drinken beter en sneller te genezen van een hun kater . Tom Milliken, een expert op het rinoceroshoorn markt, denkt dat een neushoorn-hoorn detox, “in het bijzonder na een overmatige inname van alcohol,  waarschijnlijk de meest voorkomende routine gebruik is die gepromoot  wordt in de markt” 

   

  3///

  In feite, is neushoorn hoorn  nu duurder dan cocaïne, wat heeft bijgedragen aan de bouw zijn imago.

  Het is ook ideaal net zoals cocaine voor het smeren van zakelijke deals.  Vietnam kent nog niet zoveel alternative luxegoederen.

  De overheid heeft slechts 10 licenties afgegeven voor distributeurs van luxe goederen. En het kleine formaat betekent dat Vietnam nog steeds uit de radar voor veel luxe merken valt. 
  Rhino Horn is ook populair onder sommige ambtenaren. “Ik kan veel alcohol drinken, maar ik ben nog steeds sober en sterk. Ik heb geen hoofdpijn en ik voel me niet moe,” Tran Huy Tu, een senior politieagent, blijkbaar onverschrokken van eventuele gevolgen. “Het is niet legaal om deze spullen te kopen, maar in Vietnam kun je alles met geld kopen.” 
  De Ambtenaren zijn sterk verstrengeld in het bedrijfsleven . De Vietnamese ambassade in Zuid-Afrika is “herhaaldelijk betrokken bij illegale rinoceroshoorn handel volgens een rapport van milieuorganisatie Traffic.

   

  Paradoxaal genoeg, zal de slinkende neushoornbevolking alleen nog deze ramp doen verergeren en intensifieren, Met verminderde aanvoer zullen de prijzen  nog hoger klimmen. En met een enkele hoorn die maar liefst $ 300.000 haalt zal de pakkans waarschijnlijk voor veel stropers één running waard zijn. 
  Dat is waarschijnlijk de reden waarom de strijd tegen stroperij iets van een verloren strijd heeft.

 5. Wilhelmson

  Het doden van  neushoorns om hun hoorn illegaal te verkopen  is een goed voorbeeld van het grootste menselijk kwaad ,dat ander menselijk kwaad verwekt. 

  Ieder van ons heeft familieleden gekend die dit leven als gevolg van kanker pijlijk hebben moeten verlaten .

  We weten dat  patiënten alles zullen doen en fortuinen zullen betalen om hun gezondheid terug te krijgen ! 

  Welke rechtvaardiging is er om te prooien op het menselijke verlangen om te leven, door verkoop aan die patiënten van een produkt met de werkingsequivalent van paardenhoeven of teennagels ? 

  Nog erger is de vernietiging van de neushoorn als diersoort,  om geen andere reden dan om zinloze geldelijke hebzucht te bevredigen. 

  Het verkopen van nutteloze neushoorn hoorn is gebaseerd op het menselijke geloof , dat de prijs van een grondstof in geld , haar intrinsieke waarde bepaalt.

  Het lange en de korte verhaal is,  dat noch de dode neushoorn, noch de dode eindgebruiker , de kanker patient zal hebben geprofiteerd , maar dat een hoop geld zal circuleren tussen deze twee tragische gebeurtenissen in !

 6. V.K.

  -Mooie foto, dacht even dat het een schilderij van Carel Willink  oid was.

 7. Wilhelmson

  De hoorn kan men chirurgisch verwijderen. Helaas heeft die hoorn ook een funktie. Zonder hoorn kan de neushoorn zich niet verdedigen tegen soortgenoten en natuurlijke vijanden. Ook heeft men recentelijk opgemerkt dat de hoornplaat uiterst goed bezenuwd is en de holle hoorn zeer goed geleidend, waarbij de neushoorn zonder hoorn als slechtziend diersoort, zich geen weg kan banen tussen de struiken, bomen en takken en overal gaat tegenlopen met vaak afschuwelijke letsels als gevolg.

   

  In de open gebieden worden de neushoorns vanuit helicopters met grote kaliber geweren afgeschoten achter de schouder. Vaak zijn de dieren dan permanent verlamd. 

  in beschermde parken worden ze zoals hierboven vermeld met verdovingsgeweren , geluidloos , geschoten. Dit moet snel gaan, dus als het dier slecht gerakkt wordt, of slechts een deel van het sedatief geinjecteerd werd, of als het dier de weerspannig is , dan wordt gewoon meermalig gedart en krijgt het dier dus een gigantische overdosis. rekening houdend dat men enkel een gepast antidote kan geven als men de oorsponkelijke toegediende dosis kent, moet ik er geen plaatje bij maken.

   

  De hoorn wordt meestal  ondeskundig met de machette of een bijl bruut afgehakt door lui die geen enkele ervring hebben, zelf heel bang zijn , waarbij het dier op de schedel , gezicht enzovoort zware open wonden aangebracht wordt. Typisch is dat de neusholte en de neus sinussen volledig open gehakt worden en het dier veel bloed verliest, indien het dit overleeft een paar dagen dan toch sterft wegens zware schedel infekties.

   

  Als er nog een restje hoorn is dan kan de hoorn teruggroeien per 1 cm/jaar , maar meestal blijft er geen hoorn over. en ook geen voorhoofd been.

   

  Men heeft alles geprobeerd om te voorkomen. preventief afzagen is moeilijk en gevaarlijk op wilde dieren waarbij men het risiko heeft dat het dier daardoor sterft. Men heeft bij park  dieren giftige stoffen onder hoge druk geinjekteerd, samen met een rode kleur, om duidelijk te maken dat de hoorn onbruikbaar is. Maar alle dieren kan men zo nooit behandelen.

   

  Er bestaat ook een emergency medische service die gewonde neushoorns opspoort per helicopter, nu ook met drones (goedkoper) , het dier gevangen wordt, rontgenfotos genomen worden, kogels verwijderd worden, en er ook een gespecialiseerd team van dierenartsen ter beschikking staat die in het veld een chirurgische gezichtsrekontruktie uitvoeren.

   

  ook worden in SA  aziatische  kinderen uitgenodigd om te leren over neushoorns en wat er gebeurd. Zodanig dat in de toekomst die kinderen het tij kunnen keren.

   

  ook worden zoals op de foto te zien, vele neushoorns weggehaald uit de gevaarlijkste zones ( dicht bij grens met mozambique, zimbabwe)  en gedropt in minder gevaarlijke regios in zuid afrika.

   

  het blijft vechten tegen de bierkaai , zolang er vraag is naar de hoorn en de dieren a rato van meer dan 1000 per jaar worden gedood, dan kan de populatie het niet overleven.

  wat er ook gedaan wordt, de vraag naar hoorn moet minder. 

  Dat werd met succes al voor gedaan in china. Toen was ook de populatie zo klein geworden dat ze op de rand van uitgestorven stond. Toen heeft suid afrika succesvol met de internationale wetgeving haar neushoornbevolking kunnen redden en kunnen laten groeien tot sustainable getalllen.

   

  Helaas is Vietnam een moeilijk en korrupt land , die zich aan geen internationale wetten houdt.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.