Inderdaad: leg de publieke omroep maar aan banden

Geen categorienov 23 2014, 14:00
Wereldschokkend: een goed idee van D66. Over het inperken van de publieke omroep.
Het staat vrijwel buiten kijf dat we in Nederland een publieke omroep hebben die alle perken te buiten gaat. Waren er eerst Nederland 1, 2, 3 en vijf radiostations, zo is daar nu ook een omvangrijk internetimperium aan toegevoegd. Talloze websites worden er beheerd door de staatsomroep, en dat is sommige politieke partijen een terechte doorn in het oog. Zoals bijvoorbeeld D66:

De publieke omroep moet stoppen met nieuwssites, apps en andere activiteiten die afleiden van de kerntaak.

Dat stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegen NU.nl.

Hij wil daarom dat staatssecretaris Sander Dekker (Media) de online taken van de publieke omroep afbakent met een "kerntakentest".

De D66'er wil echter niet aangeven welke sites en apps van de publieke omroep als het aan hem ligt niet meer met belastinggeld betaald zouden moeten worden.

Ik geef D66 niet graag en niet vaak gelijk, maar vandaag wel. Die hele publieke omroep is één grote concurrentievervalsende grap. Voor iedere kijker die nu naar tv-programma's kijkt die met belastinggeld ontwikkeld zijn, wordt de televisiemarkt weer een beetje verder de nek omgedraaid.
Op het internet is het al net zo: het is voor oude en nieuwe media al moeilijk zat daar een kostje bij elkaar te sprokkelen, en al helemaal als de NOS daar ook met diens belastingneus tussen gaat zitten. De acties van de NOS zijn ongetwijfeld goedbedoeld, hoor. Maar ze hebben onwenselijke situaties als gevolg, waarin markten al onder druk staan en het nu ook nog eens extra moeilijk krijgen met een concurrent die geen winst hoeft te maken, maar wel voldoende (belastings)cash in de kluis heeft liggen.
Mijn enige kritiek op dit plan van D66 is dus dat het nog lang niet ver genoeg gaat. Niks geen kerntaken, of een 'kerntakentest' (wat is dat überhaupt voor ambtelijke vakjargon, wie verzint die termen?) maar gewoon saneren. Privatiseer vier van de vijf radiostations en twee van de drie televisiezenders. De overgebleven stations kunnen dienen als calamiteitenzenders. Trek vervolgens ook de stekker uit alle internetsites en geef de vrije markt de ruimte.
Graag zie ik dus D66 hun NPO-kritische standpunt consequent doortrekken naar diens logische climax. Maar of ze daar ook de moed voor hebben? De tijd zal het leren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten