Inderdaad: leg de publieke omroep maar aan banden

Wereldschokkend: een goed idee van D66. Over het inperken van de publieke omroep.

Het staat vrijwel buiten kijf dat we in Nederland een publieke omroep hebben die alle perken te buiten gaat. Waren er eerst Nederland 1, 2, 3 en vijf radiostations, zo is daar nu ook een omvangrijk internetimperium aan toegevoegd. Talloze websites worden er beheerd door de staatsomroep, en dat is sommige politieke partijen een terechte doorn in het oog. Zoals bijvoorbeeld D66:

De publieke omroep moet stoppen met nieuwssites, apps en andere activiteiten die afleiden van de kerntaak.

Dat stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegen NU.nl.

Hij wil daarom dat staatssecretaris Sander Dekker (Media) de online taken van de publieke omroep afbakent met een “kerntakentest”.

De D66’er wil echter niet aangeven welke sites en apps van de publieke omroep als het aan hem ligt niet meer met belastinggeld betaald zouden moeten worden.

Ik geef D66 niet graag en niet vaak gelijk, maar vandaag wel. Die hele publieke omroep is één grote concurrentievervalsende grap. Voor iedere kijker die nu naar tv-programma’s kijkt die met belastinggeld ontwikkeld zijn, wordt de televisiemarkt weer een beetje verder de nek omgedraaid.

Op het internet is het al net zo: het is voor oude en nieuwe media al moeilijk zat daar een kostje bij elkaar te sprokkelen, en al helemaal als de NOS daar ook met diens belastingneus tussen gaat zitten. De acties van de NOS zijn ongetwijfeld goedbedoeld, hoor. Maar ze hebben onwenselijke situaties als gevolg, waarin markten al onder druk staan en het nu ook nog eens extra moeilijk krijgen met een concurrent die geen winst hoeft te maken, maar wel voldoende (belastings)cash in de kluis heeft liggen.

Mijn enige kritiek op dit plan van D66 is dus dat het nog lang niet ver genoeg gaat. Niks geen kerntaken, of een ‘kerntakentest’ (wat is dat überhaupt voor ambtelijke vakjargon, wie verzint die termen?) maar gewoon saneren. Privatiseer vier van de vijf radiostations en twee van de drie televisiezenders. De overgebleven stations kunnen dienen als calamiteitenzenders. Trek vervolgens ook de stekker uit alle internetsites en geef de vrije markt de ruimte.

Graag zie ik dus D66 hun NPO-kritische standpunt consequent doortrekken naar diens logische climax. Maar of ze daar ook de moed voor hebben? De tijd zal het leren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. Antivenin

  De acties van de NOS zijn helemaal niet goed bedoeld, net zo min als de acties van Pravda in de vroegere Soviet-Unie goedbedoeld waren. Het is één grote hersenspoelfabriek die ongekende schade aanricht in wat er nog van onze democratie over is. Dat de VVD en de PvdA in de peiliongen ueberhaupt nog zetels hébben is alleen te wijten aan de inspanningen van de publieke omroep!

   

  Afschaffen die handel!!

 2. Two Ravens Black Kettle

  Ik las het anders
  “De publieke omroep moet stoppen met nieuwssites, apps en andere activiteiten die afleiden van de kerntaak; namelijk het indoctrineren en voorliegen van de Nederlandse bevolking en ze klaar te stomen tot willoze zombies gedrillt in de Politiek Correcte religie”

  Dat stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegen NU.nl.

   

  Ik heb meer vertrouwen in de woorden van een pathologische leugenaar dan in die van Kees Verhoeven en zijn ilk.

 3. Leo KarelJan

  De NPO is een links, multikul Gutmenschen bolwerk met indoctrinatiemethodes a la Goebbels.

  Zelfs WNL onderscheidt zich vrijwel niet: bol van de politiek correcte prietpraat en totaal niet rechts.

  Weg met die hele NPO en alles naar lastenverlichting voor de totaal uitgezogen en verraden belastingbetaler.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.