Kantelende democratie

Een gastbijdrage van Jeroen Hetzler.

Ooit, zo ergens in 1982 meen ik, belandde ik in een dierentuin in Istanbul. Ik herinner me een verfomfaaide beer die in een te kleine kooi heen en weer liep, ijsbeerde zogezeid. Iets wat zijn Noordpoolse soortgenoot nu juist nooit doet, want die kan lekker buiten ravotten, zwemmen en zeerobben oppeuzelen op het pakijs. Het gaat hem en haar beter dan ooit. Rare uitdrukking dat ijsberen.

Enfin, dat kon die Turkse beer allemaal niet. Pure frustratie natuurlijk bij die beer die de pech had dat het buitenland toen nog een stuk dieronvriendelijker was dan nu.

Laatst zag ik een hooggeleerde beer, pardon heer, bij een lezing die hij gaf. Ik kon er niks aan doen, maar ik dacht ineens aan die Turkse beer. Geheel onwillekeurig maakte ik in gedachten die beer half zo groot, deed hem een pak en stropdas aan en zette hem op 2 poten. De kooi werd het podium en de voederbak was de beamer. Wat mij namelijk als een bom van herkenning trof, was dat gefrustreerde heen en weer draven van die meneer.

Waar ging het over? Transitie en kantelen. Transitie, het is vast een tic van mij, associeer ik in eerste instantie met dé overgang. De vrouw sluit een periode af en ja, dan nemen anderen het eierstokje over. Zo gaat dit al heel lang. Je hebt nu eenmaal minder energie en moet het kalmer aan doen. Dus oma spelen is pas leuk zonder poepluiers en middernachtelijke flesjes.

Maar die op dat podium ijsberende meneer doelde kennelijk op iets heel anders: veel méér energie juist en helemaal gratis nog ook zonder poepluiers en flesjes. Een kostenopgave was kennelijk niet nodig, want die betaalt u wel. Het had dus te maken energie, die van stroom e.d. Wij zijn verkeerd bezig met onze auto’s, elektriciteit en kacheltjes. Wij moeten kantelen. Let op de klemtoon, want je hebt ook kantelen, maar die zitten op Middeleeuwse kastelen waar je je achter kon verstoppen als er boze lieden binnen wilden komen en met projectielen gingen gooien. Ook uit pure frustratie omdat ze vonden dat het allemaal anders moest.

Kantelen ken ik nog wel van mijn studietijd. Toen kantelde niet de wereld, maar ikzelf een keer na iets te veel bierinname om met fiets en al in een moddersloot te belanden … in november natuurlijk middernacht toen de opwarming nog niet was uitgevonden. Nu dan, die Turkse beer–meneer kalde onafgebroken raas dat het allemaal anders moest. Anders kantelden we met zijn allen in de ratsmodee, die sloot van toen, maar dan catastrofaal veel warmer. En onder zeeniveau of zoiets. En dat hebben wij dan gedaan door uit te ademen en nog zo wat van die activiteiten.

Heel ‘incovenient’ allemaal zoals de tovenaarsleermeester zegt van die kantelmeneer. We moeten kantelen, oreerde die meneer wel 3 keer in elke zin. Transitie was het andere toverwoord. Niet dé overgang dus, maar iets met zonnepanelen, windmolens, verbranden van bossen, voedselproductie vervangen door biobrandstofgewassen en het voor mensen onbewoonbaar maken van het hernieuwbare paradijs. Dan komt het allemaal goed. Dan kun je leven van de wind, kun je een lange neus trekken naar Poetin en het Midden Oosten terugbrengen tot het nomadenwoestijncontinent van vóór 1950.

Het vervelende is dat moeder natuur niet wil meewerken. Van vermogensdichtheid bijvoorbeeld heeft die kantelmeneer kennelijk nooit gehoord. Toch raar voor iemand die 3 titels bij elkaar heeft geleerd. Nou ja, op het eerste gezicht dan, want het onmisbare gezond verstand lijkt mij een ondergeschoven kindje wanneer het hernieuwbare virus als verturving van de denkpap heeft toegeslagen. Kan gebeuren als je hunkert naar erkenning, maar de visie ontbeert om je in de geschiedenisboeken bijgeschreven te krijgen op het niveau van Newton en Einstein die wel over kritisch gezond verstand beschikten. Verschil moet er zijn. Dat was pas echt wetenschappelijk kantelen, asjemenou! Daarom snap ik dat gefrustreerde heen en weer lopen, net als die Turkse beer.

Gebrek aan visie is de te kleine kooi van het wensdenken waarin men gevangen is. Het ontbrekende kritische gezonde verstand had die kooi kunnen openen. In plaats hiervan kantelen we dat het een lieve lust is. Toch is die gefrustreerde beer niet zonder gevaar, want kijken we onder zijn hersenpan dan lezen we in de epiloog:

…kan het nodig zijn om de onorthodoxe uitdaging van de energietransitie met onorthodoxe maatregelen te lijf te gaan die enerzijds de koplopers steunen en anderzijds de achterblijvers het vuur na aan de schenen leggen. Twee mogelijke varianten zijn ‘naming en shaming’ en ‘naming en faming’. Door ‘naming en shaming’ worden partijen die de verduurzaming in de weg staan, via de media te kijk gezet. ‘Naming en faming’ is de positieve variant, waarin duurzame koplopers een podium wordt gegeven. Zo kan het organiseren van een prestigieuze prijs voor het eerste bedrijf of gebied in de provincie dat op 100% eigen duurzame energie draait, een positieve manier zijn om mensen in beweging te krijgen.

Bron hier.

We hebben dus te maken met de megalomane oerbeginselen van dwang uit frustratie en onmacht die democratie en menselijke waardigheid doen kantelen naar dictatuur zoals de geschiedenis ons leert tot in het nabije toe. Zo banaal kunnen ogenschijnlijk verheven idealen zijn, als je visie ontbeert, maar wel naar erkenning hunkert. Zoek dus maar dekking achter de kantelen tegen de aanvallen van gefrustreerde kantelwereldverbeteraars die uw privé leven trachten binnen te dringen. U zij gewaarschuwd.

Moeten wij dit nog langer serieus nemen? Ik dacht van niet. Wel is het raadzaam om die ene beer toch maar in zijn kooi te houden. Misschien niet diervriendelijk, maar wel zo mensvriendelijk. Kwestie van beschaving.

Aldus Jeroen Hetzler.

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. Hetzler

  @Katja Dank dank. Vandaar Rekenkamer, want zonder cijfers red je het niet. Ons streven is objectiviteit in onze uitingen. Ik neem de vrijheid binnen dit kader mijn visie te geven op verschillende aspecten van de discussie zoals met dit verhaal. Objectiviteit en neutraliteit gaan hiermee uitstekend samen.

  Men weet ons goed te vinden. Ik geef mijn lezing door het hele land. Gelderland heeft een verbod op neodymium in windmolens ingesteld dankzij een rapport van onze stichting. Zo timmert een mens aan de weg naar het Paradijs.

 2. D. G. Neree

  Kantelen. Bijna net zo’n goed verzonnen begrip als ‘duurzaam’.

 3. richardje

  Gaat dit weer over jantje rotmans? Daar heb ik al eens iets over geschreven, dat staat hier:

  http://logicfreezone.wordpress.com/2012/10/04/de-jacht-op-subsidie-jan-rotmans/

  Toentertijd had jantje ook al moeite om de kosten en de baten uit elkaar te houden. Dat is kennelijk niet veranderd.

 4. V.K.

  -Wanneer je wat wilt kantelen, dan is het belangrijk om het kantelmoment te weten, daar ontbreekt het bij de slachtoffers van de wereldverbeteraars nogal eens aan, na ja wanneer zij beginnen met drek te gooien vanaf hun kantelen, dan kan die transitie wat mij betreft niet snel genoeg gaan desnoods met onorthedoxe maatregelen, alles voor een duurzame democratie. 

 5. katja

  Geinig en waar stukje.

   

  Was prof. Bram Bregman, klimaatwetenschapper bij het KNMI, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen die beer? Ook werkzaam bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu? Of een andere “god”?

   

  In het begin van onderstaande uitzending geeft Salomon Kronenberg zijn commentaar. Als roepende in een woestijn, beweert Bram. Die volgens Salomon inmiddels juist overbevolkt is.

   

  http://www.npowetenschap.nl/programmas/de-kennis-van-nu/Radio-5/2014/november/3-11-2014-binnenplaats-van-babel.html

   

  Het klimaat is niets meer dan het gemiddelde van het weer, en het weer laten wij toch ook vrijelijk variëren. Niemand die actie voert tegen de winter.

   

  Het komt nauwelijks in ze op de symptomen te bestrijden. Als je bang bent dat Bangladesh onder water komt te staan, of dat steden in India of de Andes drinkwater problemen krijgen doordat de gletsjers wegsmelten, ga dan niet veel geld uitgeven door CO2 onder de grond te stoppen of andere onzin. Bouw dijken in Bangladesh of leer hoe je zeewater kunt ontzilten.

   

  Dat is toch onze kracht:technologische oplossingen verzinnen voor problemen? Daar zijn de beschavingen op gebaseerd, op dat soort vondsten. Jaag ons niet op kosten door op ons schuldgevoel te spelen. Schuldgevoel vertroebelt de geest en voorkomt dat we goedebeslissingen nemen.

   

 6. Hetzler

  @Katja Het is Jan Rotmans die met Urgenda probeert de geesten rijp te maken om o.a. Goeree-Overflakkee om te toveren tot één windmolenwoud en zonnepanelenwoestijn. Dit alles met bedenkelijke vormen van dwang. Onze stichting kreeg ettelijke noodkreten van wanhopige Raadsleden, zeker nadat wij enig rekenwerk voor hen hadden gedaan. Jan Rotmans lijkt steeds meer de greep op de werkelijkheid kwijt te raken met kreten als Goeree-Overflakkee het hernieuwbare OPEC. Dit en zijn charisma zijn belangrijke risicofactoren die een grootschalige maatschappelijke ontwrichting kunnen veroorzaken.

  Ik heb een dergelijk rapport voor de gemeente Leeuwarden gemaakt dat op onze site staat:

  http://www.groenerekenkamer.nl/download/Quick-scan-Leeuwarden-def25-10-2013.pdf

 7. dorotheus

  goed stuk, maar een ijsbeer ijsbeert alleen in een kooi. Ook zo’n Turkse beer ijsbeert. Wat moet ie anders doen?

 8. hugo matthijssen

  De kantelaar heeft kennelijk te lang op zijn hoofd gestaan waardoor de druk oploopt en hij gaat  aderlaten.

  Helaas leggen net voor het aderlaten een fors aantal neuronen het loodje en kantelt de kantelaar voor de laatste maal voordat hij zich omvomt tot een parasitair stadium.

 9. D. G. Neree

  @hugo matthijsen, LOL

 10. katja

  Poeh, Jeroen, wat een berekeningen. Ben ik slecht in.  Hoe ver is de indoctrinatie al doorgedrongen? Ik had jullie Rekenkamer ook net ontdekt. 

   

  Luisteren ze wel naar jullie? Ik begrijp wel dat jullie regelmatig meetings met de KNMI-ers hebt?

   

  http://climategate.nl/2011/09/01/het-knmi-aan-tafel-met-de-sceptici/

   

  Okkenbroek protesteerde in 2010 massaal tegen de komst van windmolens in het dorp. Ook al omdat de boeren die hun land beschikbaar zouden stellen, ruim werden beloond, terwijl de buurtbewoners alleen de lasten moesten dragen zonder vergoeding.

   

  http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=108534&rubriek=2

   

  Zou het helpen als mensen massaal gestuurd zouden worden naar de plaatselijke volkssterrenwacht cubs? Daar valt de nodige nuchterheid op te zuigen, bij de letterlijke wolkenfietsers!

   

  Sterkte met jullie aanbevelingen.

   

  O,jee, vanavond komt Bram als hoofdgast bij Kennis van Nu. Als ik niet al te misselijk word probeer ik het uit te horen.

   

  http://www.npowetenschap.nl/programmas/de-kennis-van-nu/Radio-5/2014/november/7-11-2014-Opwarming-onze-schuld.html

   

  Je moet de taal van je “vijand” nu eenmaal proberen te blijven volgen.

 11. Homepage

  … [Trackback]

  […] Read More Infos here: dagelijksestandaard.nl/2014/11/kantelende-democratie/ […]

 12. dirkse

  Rotmans vertelt wat het publiek wil horen. Hij predikt kleinschaligheid en lokale initiatieven. “Decentraal” is ook zo’n modewoord in die kringen. Het klinkt best schattig, maar is zelfbedrog. Zo wordt “decentraal” gebruikt waar “individueel” wordt bedoeld. Immers, die zonnepanelen op je dak met bijbehorende elektronica worden nog steeds  door multinationals geproduceerd. 

  Over de zorg zegt hij wellicht zinnige dingen, maar zijn energietransitie mist rekenkundige onderbouwing.

  Er is ook niets decentraals aan een windpark in zee.  

 13. drnomad

  Uit dat artikel blijkt niet dat Jan Rotmans kosten en baten niet uit elkaar kan houden, hij redeneert vanuit overheidsperspectief, en dat doen sowieso heel erg veel mensen. In andere woorden hij is voorstander (om welke reden ook) van de (publieke) herverdelingssector.

  Iets anders, wetenschap en politiek zijn twee verschillende beroepen, die niet goed mengen. Omdat wetenschap blijkbaar onvoldoende argumentatiekracht heeft, bedient deze meneer zich van rethorika. Maar dat laatste is blijkbaar niet zijn grootste talent.

 14. dirkse

  Geef de groene gelovigen de ruimte om hun heilstaat (dorp) te realiseren, op eigen kosten uiteraard.

  Eerlijkheidshalve niet aansluiten op het elektriciteitsnet. Daar mogen ze dan ook niet aan leveren.

  Ook verbrandingsmotoren daar verbieden en geen gas behalve zelf gefabriceerd.

  Maar nog steeds is de proef niet eerlijk, want de gereedschappen en bouwmaterialen zijn niet duurzaam geproduceerd, er is kolen of olie aan te pas gekomen.

  IJzer, aluminium ook maar verbieden, alles van hout uit eigen bos.

  Beter eerst een jaartje bij de Amish in de leer gaan.

  Tenslotte: een lezing van transitie professor Rotmans heeft een behoorlijk grote amusementswaarde.

 15. D. G. Neree

  “kantelen’ is inderdaad 1 van de nieuwe toverwoorden in de linkse subsidiesponzen, een nietszeggend woord, waar wel weer honderden rapporten en verslagen mee kunnen worden gevuld, zodat de infuusfabriek een nieuwe stimulans krijgt.

   

  Alles en iedereen kantelt, maar eigenlijk kantelen alleen de tafels waarop het geld ligt, zodat dat laatste in de hunkerende schoten valt van de kantelprofeten.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.