Kuzu en Öztürk ‘geslachtofferd’ om imago Asscher

De sappige verhalen komen naar buiten.

Waarom moesten de Turkse PvdA’ers Kuzu en Öztürk nou écht weg? Natuurlijk, het waren islamitische radicalen met een eigen agenda, en ja, ze waren kritisch op vicepremier Lodewijk Asscher. Kritiek vinden ze helemaal niet leuk bij de PvdA, dus de twee heren botsten frontaal met Diederik ‘driftkikker’ Samsom tijdens een ingelaste fractievergadering.

Kuzu en Öztürk zeggen in de Volkskrant volkomen terecht over het gebrek aan kritisch vermogen binnen de PvdA: “De moraal van de PvdA-top is: als je kritiek hebt, is dat wantrouwen. Dus dan moet je vertrouwen uitspreken en een verklaring ondertekenen. Maar moet ik in dit enorme debat blindelings de minister volgen? Ik ben toch aangesteld om het kabinet te controleren?”

Let op: Kuzu en Öztürk stapten zelf op, maar de ruzie liep uit de hand om één reden en één reden alleen.

Ze stapten niet op omdat de PvdA het etnisch cliëntelisme binnen de partij wilde aanpakken (dat willen ze niet, want dan verliezen ze heel veel kiezers), ze stapten niet op omdat de PvdA ontdekte dat de twee heren radicaal-islamitisch waren (dat wisten ze al heel lang), en ze stapten niet op omdat de PvdA een seculier-progressieve partij wil zijn (dat willen ze niet, want nogmaals, dan verliezen ze heel veel kiezers).

Het heeft allemaal te maken met het nieuwe, zogenaamd harde imago van Asscher. De heren zeggen in de krant dat dat de reden is waarom ze moesten wieberen:

De twee Kamerleden zijn eensgezind over de reden dat ze uit de fractie moesten. Öztürk: “We doorkruisten een strategie, we moesten onze mond houden.” Integratieminister Asscher publiceerde een brief waarin hij aankondigde vier Turkse organisaties in Nederland vijf jaar te monitoren. Terwijl aanvullend onderzoek na een rapport van het Sociaal- en Cultureel Planbureau had uitgewezen dat er geen onrustbarende conclusies waren.

Volgens de twee vertrokken Kamerleden had Asscher een onderzoek nodig van Motivaction, waaruit zou blijken dat Turks-Nederlandse jongeren gevoelig waren voor IS. Oztürk: “Met dit onderzoek konden ze zeggen: kijk eens hier, er is wat aan de hand! Wij mochten daarover niets zeggen. Ik herkende me niet in de resultaten van dat onderzoek.”

Ze zeggen ook:

“Diederik heeft dat niet in de gaten. Er wordt in de fractie volop openlijk gespeculeerd: wanneer gaat Asscher het overnemen van Diederik, voor of na de provinciale verkiezingen in maart? Blijft het kabinet dan wel zitten?”

Het verbaast mij niets dat hier een spelletje om de macht wordt gespeeld. Terwijl de positie van de activistische Samsom wankelt, staat Asscher achter de coulissen klaar om het partijleiderschap te claimen. Dat kan alleen als hij – op het blote oog – een andere koers vaart dan Samsom. Dat imago heeft hij nu al een tijdje. Asscher zou minder dogmatisch links zijn, en kritischer op migrantengroepen.

De pers jubelt al weken dat Asscher wel eens de verlosser van de PvdA zou kunnen zijn. Dat is precies wat Asscher wil. Laat die Kuzu en Öztürk maar lekker praten, denkt hij, dan denkt iedereen van mij dat ik keihard ben en dus geschikt om het stokje over te nemen van Samsom als hij bij de volgende verkiezingen wéér verliest. Gelukkig weten u en ik wel beter: Asscher is misschien de onvermijdelijke opvolger van Samsom, maar hij is zeker niet de verlosser van de PvdA.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. Liefhebber

  Asscher was net op tijd weg uit Amsterdam, anders was zijn politieke carrière al ten einde gekomen. Zijn opvolger Hilhorst was zo volkomen ongeschikt dat je je afvraagt of die niet bewust is geofferd om Asscher buiten de schijnwerpers te houden door Petertje nog grotere blunders te laten begaan dan die van Lodewijk.

   

  De nalatenschap van het wethouderschap van Asscher kost Amsterdam nog dagelijks klauwen met geld en een toeristische attractie als de Wallen is voor altijd geruïneerd. Amsterdam zit met de rokende puinhopen terwijl Asscher in zijn Haagse villa een fris maatkostuum aantrekt en een liedje over de stad Ilion zingt.

 2. Twan 21

  “Ik ben toch aangesteld om het kabinet te controleren?”

  —–

  Er is inderdaad iets groters aan de hand met deze affaire.

   

  Dit is een hele essentiele opmerking. Dat is inderdaad de taak van de Tweede Kamer. Helaas is er al heel lang een tegenbeweging aan de gang die de democratie wil ondermijnen. Van de week deed Pasterkdat  ook weer. Hij en vele politici zijn geen echte democraten. Ze interesseren zich niet voor de wil van het volk en ze werken niet in het belang van Nederland. De toppen van de meeste partijen hebben maar één belang. Dat belang is hun eigen partij.  Daarom wil Plasterk ook dat dissidente partijleden hun zetel aan de partij moeten teruggeven wanneer ze zelf opstappen uit de partij. Plasterk wil niet zien of toegeven dat Kamerleden in dienst staan van het Nederlandse Volk en niet van de partij.

   

  Als hij er in slaagt om de wet aan te passen waarbij vertrekkende partijleden ook gelijk als Kamerlid moeten vertrekkken zal de volgende stap komen.  Partijleden die door de partij worden ontslagen of gerooyeerd moeten hun Kamerzetel ook op geven. En dan hebben de socialisten hun zin.

   

  De partij is de baas en Kamerleden zijn slechtstemvee,

   

  In de naam van de vrijheid en de democratie dienen mensen als Plasterk gestopt te worden.

 3. hhermanus

  Nu we het toch over onze kamerleden hebben: Wie heeft er wanneer in toegestemd dat op de tafel van de kamervoorzitter de koran naast de Bijbel mocht staan???

 4. cico

  Dit scenario heb ik hier al een paar maanden terug laten optekenen.

   

  Let op Asscher komt er aan, hij is veel mediagenieker dan Samsom. Het is slechts een kwestie van tijd, daarnaast heeft Samsom ongetwijfeld veel credits verloren sinds hij zijn gezin liet zitten voor z’n perschick.

 5. Johannes N

  @hhermanus

   

  Dat hebben ze bijna allemaal. Maar wie heeft het uberhaupt voorgesteld?

 6. venomieu

  Asscher kon wel eens in de toekomst het grootste paard van Troje zijn. Naar mijn mening horen moslims niet in de politiek.

 7. PvdA blijft sultan Erdogan steunen – De Dagelijkse Standaard

  […] zoveelste bewijs dat de PvdA, ook zonder de twee Turkse ex-PvdA’ers Kuzu en Öztürk, aan de leiband loopt van de Turkse overheid: de PvdA wil de banden met de journalistenhatende […]

 8. Makker

  Gelukkig dat de dissidenten en afvalligen bij de PVV alles mochten zeggen van de grote lijder.
  Ook Rita V. werd gelukkig vrij gelaten door de VVD en de dissidente CDA’ers in het gedoogkabinet moesten hun mond helemaal niet houden.

  Maar bij de PvdA…jaaaaaa, dan weten we het wel!

 9. Richard van Ravenstijn

  Asscher is kritischer en moet harder overkomen ??

   

  Ik vind de man een naÏef en dwaas halfzacht ei —  hoe dat figuur telkens raaskalt over 

  de Islam en vergoeilijkt, zou je denken dat ie 30 jaar niet op straat is

  geweest en van nieuws  verstoken gebleven.

   

  Met zo’n vriend heeft Nederland verder geen vijand meer nodig !!!!

 10. Henry Joseph

  Zo was dat in de Sovjet-Unie toch ook? Kritiek op de leiding? Hup, naar Siberië ! De muur is 25 jaar geleden al gevallen. Nu de PvdA nog.

 11. Frank

  Je kunt je afvragen waarom het nodig is dat conservatieve Turken in de tweede kamer zitten voor een sociaaldemocratische partij. Of, eigenlijk, waarom het überhaupt nodig is dat ze in onze tweede kamer zitten.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.