Na roetpieten ook de hipstersinterklaas

Geen categorienov 23 2014, 12:00
In het Zuid-Hollandse Oegstgeest kan het allemaal. Witte pieten, Sinterklaas zonder baard en een iPad die dienst moet doen als het Grote Boek.
Inmiddels is in de meeste plaatsen in Nederland de plaatselijke intocht van Sinterklaas reeds geweest. Godzijdank is dat op verreweg de meeste plekken gewoon gebeurd zoals dat al decennialang gaat: per boot, met echte zwarte pieten en Sinterklaas met rode mijter en witte baard.
Goddeloze plekken als Gouda ('stroopwafelpieten') en Amsterdam ('roetpieten') zijn gelukkig nog een minderheid. Het had echter niet veel gescheeld of Oegstgeest had beide bovengenoemde gemeenten verslagen in de strijd om de meest politiek-correcte, meest idiote, en meest cultuurverachtelijke versie van het Sinterklaasfeest op te zetten. Ik introduceer voor u de 'hipstersinterklaas' met zijn multiculturele pieten:

De Sint pakt in Gouda de trein en neemt in Leiden de bus naar Oegstgeest. De kindervriend wil graag bij de tijd zijn en zal daarom zijn baard wat laten bijpunten en in plaats van een mijter een sinterklaas-cap dragen. Ook het boek blijft thuis, alle informatie over de kinderen, staat op zijn i-Pad. Sinterklaas neemt ook nieuwe pieten mee: Li-Yang, Giovanni en Carmen.

Zo'n volledige aanpassing gaat natuurlijk alle perken te buiten. Met Sinterklaas of traditie heeft het zelfs niets meer te maken: dit is gewoon de GroenLinksinterklaas met zijn technologische duurzaamheidscult. Dit zou ook geen intocht zijn die draait om het geven van cadeautjes aan kinderen, maar om het bekeren van kinderen tot de linkse kerk.
Godzijdank hebben de inwoners van Oegstgeest (mind you: deze stad is één van de rechtse bolwerken van de regio) dit malle proefballonnetje toch bij voorbaat maar lekgestoken:

"We dachten dat het een goed idee zou zijn als Sint wat met zijn tijd mee zou gaan", laat organisator Herman Klaver weten aan Metro. ,,Kleine kinderen spelen tegenwoordig ook op de iPad, dus we vonden het gepast dat Sint ook eigentijdser werd." De boze reacties stroomden echter al gauw binnen. ,,Bij ouders en grootouders gaat het er echt niet in. Mensen willen blijkbaar een traditioneel Sinterklaasfeest."

Mooi zo. Vanmiddag kunnen de kinderen van Oegstgeest dus genieten van de Sinterklaasintocht zoals ze die gewend zijn. En al die hypermoderne fratsen mag het linkse Sinterklaascomité van Oegstgeest dan mooi over fantaseren - hun gedachten wil ik ze niet afpakken - maar laat ze het daar dan ook gewoon bij houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten