Nederland kansloos tegen oostblokfraude, dankzij EU

Foto:

Dankzij het door de EU gegarandeerde vrije personenverkeer hebben Oost-Europese identiteitsfrauders vrij spel.

Een geheim politierapport slaat groot alarm over gemakkelijke identiteitsfraude in Oost-Europese landen, die door onze open grenzen nauwelijks te stoppen is:

Oost-Europeanen hebben een nieuwe manier gevonden om te frauderen met hun paspoort, waardoor ze in Nederland een onbeperkt aantal aan toeslagen en uitkeren kunnen opstrijken.

RTL Nieuws heeft een geheim rapport van de politie in handen waaruit blijkt dat deze nieuwe vorm van paspoortfraude is ontdekt.

Het gaat om mensen die al in Nederland staan ingeschreven, maar in het land van herkomst hun naam laten wijzigen. In minstens dertien Oost-Europese landen is dat voor burgers op een eenvoudige en legale manier te doen. Dat kost ongeveer tien tot vijftien euro en kan zo vaak mogelijk.

Als het om willekeurige landen had gegaan, dan had het allemaal niet zoveel uitgemaakt. Dan had Nederland de douane gewoon de opdracht kunnen geven extra streng op te treden, waardoor fraudeurs het land niet zomaar in kunnen. Daarnaast was de schade beperkt gebleven, want je maakt als immigrant uit een willekeurig land niet zomaar aanspraak op toeslagen en uitkeringen.

Maar dat is in dit geval niet zo: de EU stelt alle ingezetenen juridisch gelijk aan elkaar, en door het vrije verkeer van personen kan praktisch iedereen reizen van Nederland tot Roemenië en via Kroatië en Spanje doorreizen naar Denemarken. En is niemand zomaar bevoegd dit vrije reizen zomaar een halt toe te roepen. Daarnaast mag Nederland ook niet beknibbelen op de uitkeringen, dus dit probleem is praktisch onoplosbaar in de huidige situatie. Lees het rapport anders zelf even na als u een goed beeld wil krijgen van de enorme omvang van deze kwestie.

Dit soort problemen zijn uiteraard heel ernstig, maar dat ze zich überhaupt voordoen is ironisch. De voorstanders van een grote en machtige EU proberen u en mij altijd uit te leggen dat zo’n invloedrijk Brussel alle problemen oplost. Maar zie hier eens? Dankzij Brussel hebben we er een probleem met frauderende Oost-Europeanen bij dat zich niet had voorgedaan als men in de EU nationale soevereiniteit ook maar een klein beetje hoger in het vaandel heeft staan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!