Nederland kansloos tegen oostblokfraude, dankzij EU

Dankzij het door de EU gegarandeerde vrije personenverkeer hebben Oost-Europese identiteitsfrauders vrij spel.

Een geheim politierapport slaat groot alarm over gemakkelijke identiteitsfraude in Oost-Europese landen, die door onze open grenzen nauwelijks te stoppen is:

Oost-Europeanen hebben een nieuwe manier gevonden om te frauderen met hun paspoort, waardoor ze in Nederland een onbeperkt aantal aan toeslagen en uitkeren kunnen opstrijken.

RTL Nieuws heeft een geheim rapport van de politie in handen waaruit blijkt dat deze nieuwe vorm van paspoortfraude is ontdekt.

Het gaat om mensen die al in Nederland staan ingeschreven, maar in het land van herkomst hun naam laten wijzigen. In minstens dertien Oost-Europese landen is dat voor burgers op een eenvoudige en legale manier te doen. Dat kost ongeveer tien tot vijftien euro en kan zo vaak mogelijk.

Als het om willekeurige landen had gegaan, dan had het allemaal niet zoveel uitgemaakt. Dan had Nederland de douane gewoon de opdracht kunnen geven extra streng op te treden, waardoor fraudeurs het land niet zomaar in kunnen. Daarnaast was de schade beperkt gebleven, want je maakt als immigrant uit een willekeurig land niet zomaar aanspraak op toeslagen en uitkeringen.

Maar dat is in dit geval niet zo: de EU stelt alle ingezetenen juridisch gelijk aan elkaar, en door het vrije verkeer van personen kan praktisch iedereen reizen van Nederland tot Roemenië en via Kroatië en Spanje doorreizen naar Denemarken. En is niemand zomaar bevoegd dit vrije reizen zomaar een halt toe te roepen. Daarnaast mag Nederland ook niet beknibbelen op de uitkeringen, dus dit probleem is praktisch onoplosbaar in de huidige situatie. Lees het rapport anders zelf even na als u een goed beeld wil krijgen van de enorme omvang van deze kwestie.

Dit soort problemen zijn uiteraard heel ernstig, maar dat ze zich überhaupt voordoen is ironisch. De voorstanders van een grote en machtige EU proberen u en mij altijd uit te leggen dat zo’n invloedrijk Brussel alle problemen oplost. Maar zie hier eens? Dankzij Brussel hebben we er een probleem met frauderende Oost-Europeanen bij dat zich niet had voorgedaan als men in de EU nationale soevereiniteit ook maar een klein beetje hoger in het vaandel heeft staan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

24 reacties

 1. hoevenap

  Het moet experts die dagelijks met mensen uit het Oostblok werken toch al jaren bekend zijn dat de Oostblokkers in hun vaderland hun naam kunnen veranderen.

  Het is mij een raadsel waarom dat dit niet bekend was bij de betreffende ambtenaren van de basisregistratie in Nederland. Van  iedereen wordt toch enige kennis op zijn vakgebied vereist.

  Men zou al kunnen beginnen met het originele geboortebewijs te eisen.

  Zo had men ook moeten weten dat de “burgerservice nummers” van de betreffende Oostblokkers niet verandert en

  met een betrekkelijk eenvoudig computer-database gecontroleerd kan worden of het betreffende nummer al eerder voorkomt.

  Het veranderen van naam komt  in ieder geval nogal voor bij criminelen uit het Oostblok die hier “gepakt” worden,

  na een korte periode keren ze hier terug met een andere naam.

  Hoe groot de fraude op uitkeringsgebied is weet niemand , maar deze fraudemogelijkheid moet zou spoedig mogelijk onmogelijk gemaakt worden.

 2. LantR.fant

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/23283975/__Bendes_roven_babyvoeding__.html

   

  Wat zijn we toch een goed land. Een land dat zijn eigen inwoners de duimschroeven aandraait om de moloch in Brussel te kunnen dienen. Dat de privacy compleet heeft afgeschaft. Een land dat Oost Europese bendes nagenoeg ongestoord hun gang laat gaan, want ondanks dat er geen privacy meer is hebben ze dáár dan weer géén greep op. Een land dat wordt overstroomd met asielzoekers. Mensen waarvan een groot deel nooit productief zal worden, maar waarvan de belastingbetaler wel in het levensonderhoud mag voorzien.

   

  Ik zie er naar uit dat Engeland uit de EU stapt. Want zodra Engeland opstapt willen met name aan de betalerskant veel meer bevolkingen een exit. De regeringen niet, maar op gegeven moment houdt je dat niet tegen.

   

 3. Rob30

  .. per direct stoppen met betalen en kijken wie (en vooral hoeveel) er dan nogmaals op komen dagen. Lijkt me geen onredelijk verzoek aan iemand die gratis geld wil ontvangen. Maar ik durf te wedden dat dat niet is wat er gaat gebeuren..

 4. halo1

  waar komt dat toch vandaan? ..dat breekt de EU nog eens op.. je kan het die arme sloebers nauwelijks kwalijk nemen.. de kluit besodemieteren..een fluitje van een cent,, maar ja.. de mensen stemmen het voor 75 %.. zolang gaat de kruik te water…!!

 5. cmsuijkerbuijk

  Wat is het toch fijn, in de EU te zijn! Niet, Frau Merkel? Dit is toch één van de zegeningen van het vrije verkeer van personen? Daar mag en zál toch niets aan veranderd mogen worden, of anders: Ophoepelen?

  Nou, ik hoop, dát we ophoepelen en wel zo snél mogelijk. Liever gisteren, dan morgen!

 6. Haarscherp

  Prima electorale ontwikkeling voor de EU-bashers en EU-sceptici zoals Nigel Farage, Marine Le Pen en Geert Wilders. Het MOE-meldpunt van de PVV vorig jaar heeft opnieuw het Ongelijk van de eurofiele partijen en media bevestigd.

  Cameron kan slechts politiek overleven om volgend jaar de verkiezingen met een Brexit nu voorspeld door Merkel.

   

  Hollande staat er bijzonder slecht voor en Marine Le Pen staat op bijna 50 procent en wie weet is zij de opvolger van Hollande. De PVV van Wilders hoeft bijna geen campagne te voeren om nieuwe kiezers te werven dat doen de  

  sukkels en stakkers van het eurofiele regentenkabinet VVD-PvdA gedoogd door de kartelpartners D66, CU en SGP.

   

   

   

 7. van dalen

  Hahahaha, ik vind het mooi hoor. Het moet eerlijker, het moeilijke verhaal.

  We kunnen moeilijk doen maar veranderen gaat er niks, ze komen gewoon weer bij de loonslaven stelen als er weer tekorten zijn.

 8. jjvdberg

   

  “Ik wil ook graag gelijktijdig een uitkering in diverse landen en in veel plaatsen in Nederland. Fijn dat mijn land lid is van de EU. Men kan daar niets of mag niets goed controleren. Ik mag mij ook vrij bewegen en oja… Ik heb al een Mercedes uitgezocht. Mijn vriendin wilt een huis en een kind. Dat kindje? Daar kan ik wel aan werken. Aan/voor de rest mogen de burgers van Nederland werken”

   

  Dat is de wens  van de volgende Oost-Europeaan die oud genoeg is voor een paspoort.

 9. toetssteen

  Volgens mij staat Cameron schaak. Hij zou graag wat anders doen, maar ziet dat de UKIP hem zal trakteren op ‘mat’.

 10. BPS

  Vrij verkeer van personen heet toerisme. Toeristen blijven zolang ze dat zelf betalen. Alleen, hier krijgen die toeristen vakantiegeld toe op vakantie.

  Heel bijzonder. Dat zie je nergens buiten de EU.

   

  Er is verschil tussen vrij verkeer van personen die werk gevonden hebben, werknemers, en vrij verkeer van personen die geen werk gevonden hebben. Dat heette toerisme.

 11. halo1

  Ach ..als u leuk werk heeft (en netjes belasting betaalT)..ik denk echt wel dat die sloebers daar het moeilijk hebben en bij naivos zoal hier hun slag slaan..(misschien bestaat er wel een lijstje van de meest genereuze en naieve landen!!)  zouden wij het in hun plaats waarschijnlijk ook doen. En percentueel van ons BNP is het natuurlijk peanuts.. maar  het principe…! Maar toch : you are better off!! (Ik had waardeloos werk als leraar en was wat blij toen ik met 50 kon zeggen: aju paraplu!!!)

 12. witwas

  … die zich ondertussen een ongelofelijke sukkel voelt dat hij iedere dag naar het werk gaat en netje belasting betaald?

 13. Johanna

  Zo’n 50:000 fraudeurs.  Wel een  grote hoop criminelen.  Moe-landers hoeven dus niet te werken ze krijgen het geld in schoot geworpen.  Minister Plasterk  (PvdA) had de brief al meer dan een half jaar in zijn la liggen. Wat zijn dat voor ministers?

  Jonge, jonge wat een land. Het geld vliegt over de balk en de Nederlander maar werken en inleveren.

   

   

 14. Roos

  “Bericht uit Polen. Naamswijzigingen in Warschau steeds populairder. In 2013: 750. In 2014 tot nu: 2500.” @SiebeSietsma op Twitter

 15. LiQselotte Krüger

  @ ONGEMAKKELIJK

  Dit probleem kent men in Duitsland NIET ….omdat men voor bv huur toeslagen daar de som NIET bij de burger neerlegt maar meteen bij de huisbaas, en kinderbijslag op een andere manier wordt aangevraagd

 16. Luctor et emergo

  Een zeer goed begin in het bestrijden van dit soort fraude zou zijn het toeslagensysteem af te schaffen.

  Wel te compenseren met lagere belastingen op bv arbeid natuurlijk!

   

 17. LiQselotte Krüger

  ZIJ Frauderen op een gemakkelijke manier en WIJ krijgen steeds meer kortingen op toeslagen..

  HOE is het mogelijk…DAT moet toch op te lossen zijn,al was het maar door Roemenen te weigeren

 18. L. van der Schoot

  Het is ongelooflijk dat dit grote probleem nooit wordt opgebracht, laat staan besproken in de EU. Ook het Europarlement durft dit kennelijk niet ter discussie te stellen.

  Ik hoop dat de UK uit de EU stapt. Waarschijnlijk volgen dan meer landen en leidt dit uiteindelijk tot opheffing van dit

  dictatoriale wangedrocht en zijn landverraderlijke aanhangers.

 19. witwas

  Daarbij gemakshalve vergetend dat het hele toeslagencircus mede is opgetuigd door het CDA met als doel nog veel meer te kunnen nivelleren. Het wordt hoog tijd de toeslagen af te schaffen en de vele miljarden die hiermee gemoeid zijn terug te geven aan de burger via verlagingen van belastingen, huren en zorgkosten. Zolang je gratis geld uit blijft delen zal er gefraudeerd worden, moeilijker is het niet.

 20. Roos

  De link bij “lees het rapport anders zelf even na” werkt niet, of niet meer. Pagina niet gevonden.

  In elk geval is de oorzaak gelegen in het feit dat in voormalige Oostbloklanden de administratie op basis van een nummer werkt. Een unieke persoonlijke code die mensen krijgen bij hun geboorte en die nooit meer verandert. Naamsveranderingen maken daar niets uit, de code blijft ongewijzigd.

  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/alarm-over-paspoortfraude-waar-gaat-het-mis

 21. maxime

  Prima dat jullie dit brengen. Op het sdtaat NOS journaal was het item onvindbaar

 22. Ongemakkelijk

  Dan moet dit misbruik zich ook in Duitsland voordoen. Ik ben benieuwd hoe Merkel daarmee omgaat. het vrij verkeer van werknemers heeft zoveel nadelige gevolgen, dat het steeds moeilijker zijn zijn het dogma in stand te houden.

 23. rinus

  @haascherp. Precies wat ik al een tijdlang zeg. Wilders hoeft alleen nog onderuit te gaan zitten en kan zich ondanks alle ellende helemaal scheel lachen. Nu weer het bericht dat Roenenen en andere Oost Europeanen  zich drie slagen in de rondte frauderen. Met dank aan Brussel  en de Eurofielen van  VVD, CDA, D66 en noem maar op. 

   

  Net weer een vers binnengekomen “berichtje” met koeieletters geschreven bij de Telegraaf. Oost Europese bendes stelen en plunderen door heel Nederland de (bekende) winkels leeg aan babyvoeding. 

 24. V.K.

  -Zelf heb ik een paspoort met duimafdruk, BSN Nr, en van voren genomen pasfoto waar ik zonder kopvod op sta.

  Ga ik vliegen, dan wordt ik op Schiphol gecontroleerd of ik geen belastingsachterstand heb, ter plaatse afrekenen.

  mijn auto wordt diverse keren gecontroleerd zodra ik op de weg rij. De belastingsdienst weet precies hoeveel ik per jaar maak. Ook heb ik al 2x zo’n verkeersfuik meegemaakt waarbij de fiscus ook even meekeek.Wanneer je zonder werk zit en je vraagt naderhand een uitkering aan, dan wordt je gestraft. Voor het naheffen weten ze me ook te vinden.

   

  -Dit alles is te moeilijk te controleren voor mensen buiten NL welke een uitkering/toeslag aanvragen?

   

  -Natuurlijk is het frauderen niet aan Brussel te danken, dat is aan onze eigen regeing te danken.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.