Nederland was klaar voor terugkeer naar gulden

Was die eurocrisis toch nog ergens goed voor. 

De eurocrisis heeft ervoor gezorgd dat het vorige kabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, zich heeft voorbereid op een terugkeer naar de gulden. Toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wilde het nooit toegeven, maar hij was er weldegelijk mee bezig, blijkt nu.

De huidige minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zegt tegen RTLZ:

“Het is waar dat het ministerie van financiën en de toenmalige regering zich hebben voorbereid, ook op het slechtste scenario. (…) Het is zeer terecht en zeer verstandig van de toenmalige regering om daar niet openlijk over te speculeren, omdat het heel veel te maken heeft met vertrouwen. Wanneer bekend zou zijn dat diverse regeringen zich zouden voorbereiden op ‘dit gaat mislukken, dit valt uiteen’, op het hoogtepunt van de crisis, dan creëer je absoluut paniek op financiële markten en lopen beleggers massaal weg. Dat is het laatste dat je wilt, dan draag je bij aan je eigen nederlaag.”

De Jager zegt in het tv-programma Argos dat er iedere week een speciaal team bijeenkwam om de vorderingen te bespreken. “Het team kwam regulier op vrijdagmiddag na de ministerraad bij elkaar op het ministerie van Financiën, maar kon ook heel snel aanwezig zijn als we even een beslissing moesten nemen.”

Volgens Dijsselbloem is het overigens niet zo dat de guldenbiljetten al klaar lagen. Dijsselbloem vindt ook dat een terugkeer naar de gulden er nu niet in zit. “De euro staat er een klap beter voor, de banken staan er veel steviger voor, begrotingen staan er beter voor, nu nog de groei die we willen’. We staan nu ver van het dal af.” Aldus de man die ook voorzitter is van de eurogroep en dus ook – of vooral – de belangen van Brussel verdedigt.

We hadden natuurlijk nooit mee moeten doen met de euro. Ook met de gulden waren we een welvarend land geweest, waarschijnlijk welvarender dan we nu zijn. Als we de gulden hadden gehouden, dan hadden we nu ook niet in de problemen gezeten met de knoflooklanden die steevast kiezen voor potverteren in plaats van bezuinigen. Dan hadden we nu ook geen naheffing van 642 miljoen euro, pardon, 1,1 miljard euro (!) hoeven betalen.

Maar het is nooit te laat. We kunnen altijd uit het europroject en de Europese Unie stappen. De vraag is: wie durft?

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. BPS

  In deze video benadrukt Dijsselbloem nogmaals dat de EU Nederland economisch op slot zet als Nederland niet met de EU mee gaat. Dat geldt ook voor Groot Brittannië en Zwitserland. Dat is economische chantage en tirannie. Ik vind het verschrikkelijk.

  https://www.youtube.com/watch?v=kzbGhJQfrm0

  Nederland zit bij de EU aan tafel “om mee te beslissen” volgens Dijsselbloem. Dat is tot dusver meeknikken, meepiepen en mee buigen geweest, ondanks de catastrofale en de extreme politieke en monetaire koers van de EU, en het doormodderen tot dusver.

 2. Jean Wanningen

  De euro staat er een
  klap beter voor, de banken staan er veel steviger voor, begrotingen
  staan er beter voor, nu nog de groei die we willen’. We staan nu ver van
  het dal af.” met
  The euro is in greater peril today than at the height of the crisis.” Wolfgang Munchau.

 3. LantR.fant

  Nederland betaalt jaarlijks een kleine 7 miljard aan de EU. Die kip met gouden eieren laat de EU echt wel met rust, als het er op aankomt.

 4. nick

  En maar liegen en bedriegen dat de Euro onomkeerbaar is.

  Natuurlijk kan dat en met de wetenschap dat ze er toen klaar voor waren zijn ze het nu ook nog.

  Kan niet wachten op het einde van de EU ! We worden er alleen maar slechter van.

   

   

 5. Epimenides

  Ben er helemaal klaar voor………………en klaar met de Euro.

   

  Kan nooit zoveel gaan kosten als er meer doormodderen.

   

 6. Kabinet betaalt EU 1,1 miljard op 30 december – De Dagelijkse Standaard

  […] kabinet laat weten dat het de Europese naheffing van 1,1 miljard euro dit jaar nog betaalt. De reden dat dit enorme bedrag zo snel wordt overgeboekt? Dat wil Europa […]

 7. Lieftinck fan

  Het is beter, en het scheelt heel veel geld per burger, met terugkeer naar de gulden maar er zijn teveel egoos die knakken als we afscheid nemen van de Euro. En die egoos heben ook nog heel veel macht.

   

  Als we in het zwartste scenario terecht gekomen waren, en terugkeer naar gulden noodzakelijk was, zou op lange termijn iedereen winnaar zijn geweest.

   

   

   

 8. Henry Joseph

  En Gerrit Zalm wist van niks. Liegebeest.

 9. harrybr

  Geachte heer Verhoef: wat is lezen toch weer een ontzettend moeilijk vak.

  Als u iets verder had gekeken en geluisterd, had u geweten dat ook het UK, nadrukkelijk GEEN Euro lid, een naheffing krijgt, namelijk wegens een grotere economie als eerst gedacht. ( Dat dit misschein komt wegens te anuwkeurige en juiste aangeleverde cijfers, is een andere vraag ).

   

  Verder: net als een gezinshoofd rekening moet houden met eventualiteiten en zich er op voor behoort te bereiden ( brand, stroomuitval, dsu een paar kaarsen enz ) hoort een bedrijfsleiding en een regering dat ook te doen. Bij een minister van financien bijv. de vraag: wat als er op valuta gebied iets heel ingrijpends zal gebeuren. Bijv: een grote bank overeind houden, anders kunnen de geldlopers weer langs de deur ipv betaling overboeken, of.. een gemeenschappelijke valuta wordt door onbenullen als u kapot gespeculeerd, dus moet er ook een laatste plan klaar liggen: een nieuwe valuta in eigen gebied, eventueel samen met wat anderen ( zeker weten, dat het plan daarvoor met de Duitsers, Oostenrijkers en Scandinaviers de Neuro was, met als gevolg een gigantische afschrijving op onze uitgeleende gedlen van pensioenfondsen met name. )

   

  En dankzij de Euro, waar ook de Scandinavische valuta hun stabilitieit aan de danken hebben, is ONZE hypotheekrente wel 0,25-0,5 % lager.

  Dit samen met alle bedrijfs- en overheidsleningen brengt meer op dan onze hele contributie aan de Europese Uni en Euro samen.

   

  Daarvoor hebben we een regering, en vermoedelijk zit u er daarom niet in.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.