Nederland was klaar voor terugkeer naar gulden

Geen categorienov 18 2014, 18:00
Was die eurocrisis toch nog ergens goed voor.
De eurocrisis heeft ervoor gezorgd dat het vorige kabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, zich heeft voorbereid op een terugkeer naar de gulden. Toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wilde het nooit toegeven, maar hij was er weldegelijk mee bezig, blijkt nu.
De huidige minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zegt tegen RTLZ:

"Het is waar dat het ministerie van financiën en de toenmalige regering zich hebben voorbereid, ook op het slechtste scenario. (...) Het is zeer terecht en zeer verstandig van de toenmalige regering om daar niet openlijk over te speculeren, omdat het heel veel te maken heeft met vertrouwen. Wanneer bekend zou zijn dat diverse regeringen zich zouden voorbereiden op 'dit gaat mislukken, dit valt uiteen', op het hoogtepunt van de crisis, dan creëer je absoluut paniek op financiële markten en lopen beleggers massaal weg. Dat is het laatste dat je wilt, dan draag je bij aan je eigen nederlaag."

De Jager zegt in het tv-programma Argos dat er iedere week een speciaal team bijeenkwam om de vorderingen te bespreken. "Het team kwam regulier op vrijdagmiddag na de ministerraad bij elkaar op het ministerie van Financiën, maar kon ook heel snel aanwezig zijn als we even een beslissing moesten nemen."
Volgens Dijsselbloem is het overigens niet zo dat de guldenbiljetten al klaar lagen. Dijsselbloem vindt ook dat een terugkeer naar de gulden er nu niet in zit. "De euro staat er een klap beter voor, de banken staan er veel steviger voor, begrotingen staan er beter voor, nu nog de groei die we willen'. We staan nu ver van het dal af." Aldus de man die ook voorzitter is van de eurogroep en dus ook - of vooral - de belangen van Brussel verdedigt.
We hadden natuurlijk nooit mee moeten doen met de euro. Ook met de gulden waren we een welvarend land geweest, waarschijnlijk welvarender dan we nu zijn. Als we de gulden hadden gehouden, dan hadden we nu ook niet in de problemen gezeten met de knoflooklanden die steevast kiezen voor potverteren in plaats van bezuinigen. Dan hadden we nu ook geen naheffing van 642 miljoen euro, pardon, 1,1 miljard euro (!) hoeven betalen.
Maar het is nooit te laat. We kunnen altijd uit het europroject en de Europese Unie stappen. De vraag is: wie durft?
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten