Nog meer bewijs: de rebellen haalden de MH17 neer

Foto:

We kunnen zo onderhand wel van een afgerond onderzoek spreken: tijd voor strafrechtelijke vervolging.

Nadat enkele weken geleden de Duitse inlichtingendiensten ook al tot de conclusie kwamen dat de MH17 is neergeschoten door pro-Russische rebellen wordt ook vandaag nogmaals bevestigd dat er geen kant klopt van alle alternatieve theorieën waarin de MH17 zogenaamd zou zijn neergeschoten door Oekraïens luchtafweergeschut of zelfs door een gevechtsvliegtuig.

Ditmaal zijn het onafhankelijke onderzoekers die zeer nauwgezet in kaart hebben gebracht welke partij over welk afweergeschut beschikte op het moment dat 200 Nederlanders de dood vonden hoog in de lucht boven Donetsk:

Het staat onomstotelijk vast dat pro-Russische separatisten in Oekraïne op 17 juli een Buk-raketsysteem onder hun hoede hadden in de buurt van de ramp met vlucht MH17. Dat meldt Bellingcat, een platform voor onderzoeksjournalistiek op basis van open bronnen.

Bellingcat heeft onder meer videobeelden en foto’s geanalyseerd van het Buk-raketsysteem dat velen in verband brengen met de rampvlucht van Malaysian Airlines die 298 levens eiste.

There you have it. Precies zoals iedereen in de wereld al vermoedde (behalve werknemers van Russia Today en de schaapjes die deze “nieuws”bron aanzien voor serieuze journalistiek in plaats van propagana) klopt er geen kant van oerwoudverhalen die de schuld voor de ramp wegsluizen van de rebellen.

Nu dus onomstotelijk bewezen is dat de rebellen het waren, wordt het dus tijd voor stap twee: hopelijk kan eindelijk eens een begin worden gemaakt met het vervolgen van de daders van de aanval. Een aanklacht wegens meervoudige moord lijkt me niet onredelijk. Als zulks morgen bekend kan worden gemaakt op de dag van Nationale Herdenking voor de slachtoffers van de vliegramp, dan lijkt me dat het beste nieuws waar nabestaanden ooit op hadden kunnen rekenen. Nu alleen nog hopen dat het OM dat daadwerkelijk doet, en inzake deze kwestie voor één keer niet volstrekt incompetent blijkt.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!