Nu al 160 polderjihadi’s in Syrië en Irak

Het aantal Nederlandse jihadi’s dat terreur zaait in Syrië en Irak wordt alsmaar groter. 

Tot zover het ‘succes’ van de Nederlandse pogingen jihadi’s die naar Syrië en Irak afreizen tegen te houden: volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn er intussen zo’n 160 stuks vanuit Nederland naar ISIS-gebied vertrokken. Het zijn er 20 meer dan begin september:

Bij de 160 gaat het om “bevestigde gevallen”. Volgens Plasterk is niet uit te sluiten dat er nog anderen zijn vertrokken die niet in beeld zijn bij de overheid. De meesten sluiten zich aan bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Ook zijn er meer Nederlandse jihadgangers omgekomen in Syrië of Irak. Het zijn er inmiddels 20, 5 meer dan begin september.

Even voor de volledigheid: het gaat hier dus alleen om officiële cijfers van de AIVD. Dat betekent dat we er gerust van uit kunnen gaan dat het totale aantal Nederlandse jihadi’s dat terreur zaait en medeplichtig is aan genocide op andersdenkenden flink groter is. Het zal niemand verbazen als dat inderdaad het geval is; veel moslims in Nederland vinden Syrië-gangers immers ‘helden‘.

Ik ben overigens de laatste die toejuicht dat al die gasten daar gaan vechten. Ja, in de Haagse Schilderswijk is het een stukje rustiger dan een half jaar geleden. Maar dat is kortetermijndenken en daar hebben we echt niks aan. Wij hebben amper tot geen zicht op al die jihadi’s die zijn afgereisd. Als ze eenmaal via een slimme truc de EU zijn binnengekomen, dan kunnen ze ook weer – met wapens en al – naar ons land komen om hier een terreuraanslag te plegen. 

Ik heb liever dat ze – bij voldoende bewijs natuurlijk – allemaal worden vastgezet en lange celstraffen krijgen van 10 tot 15 jaar. Dan zien we daarna wel weer verder wat we met ze gaan doen. Het (on)bewust laten afreizen van deze radicale moslims is een nog veel groter gevaar. Niet alleen voor de minderheden in Syrië en Irak (want dat levert een direct gevaar op), maar ook voor ons, hier in Nederland.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.