Oud-DDR-leider Krenz met woede onthaald in Groningen

Hoe heeft de Rijksuniversiteit Groningen die man in vredesnaam kunnen uitnodigen?

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat terecht bekend als een rood bolwerk (hoewel dat nog wel meevalt op de faculteit rechten), maar dit gaat zelfs voor hen erg ver:

[Egor] Krenz was op uitnodiging in Groningen in het kader van een themaweek van de Rijksuniversiteit over de Koude Oorlog en de Val van de Muur 25 jaar geleden. Met lezingen, films en debatten blikt hetCentre for European Security Studies van de RUG deze hele week nog terug op het einde van de Koude Oorlog.

Let wel, Krenz is geen bekeerde communist. Hij gelooft nog steeds in het internationale socialistische project. Tijdens zijn lezing gisteren maakte hij dat maar weer eens duidelijk toen hem gevraagd werd om zijn excuses aan te bieden voor deburgerdoden die er onder zijn regime vielen:

“Ik heb nergens spijt van. Ik heb wel spijt dat de DDR niet meer bestaat en dat wij onze socialistische idealen niet hebben kunnen verwezenlijken.”

Deze man zegt dat terwijl hij in 1999 werd veroordeeld tot 6,5 jaar cel cel vanwege doodslag in minstens vier gevallen (dit vanwege het schietbevel bij de Berlijnse Muur). Hij weet dus wat de gevolgen waren van van zijn onmenselijke politiek, maar het interesseert hem nog altijd geen biet. Hij moest en zou een socialistische heilstaat maken van de DDR, als hij daarbij over levens moest gaan dan deed hij dat.

Hoe komt de RUG er in vredesnaam bij om zo’n professionele communistische slachter uit te nodigen om een lezing te geven? Er zijn best oud-DDR-functionarissen te vinden die tegenwoordig begrijpen dat het alles behalve een paradijs was in Oost-Duitsland. Waarom is er dan juist voor Krenz gekozen? Wie heeft dat in vredesnaam op zijn geweten? What’s next? Een oude nazi uitnodigen die de nazi-ideologie nog steeds aanhangt? O

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. Robert Lemm

  Das Leben der Anderen.

 2. Johannes N

  Next is salafistische imams uitnodigen om hier hun gif te komen verspreiden. Overigens gebeurt dat al een tijdje, en niemand schijnt er een probleem mee te hebben.

 3. reageerbuis

  Een instructieve video (38 min.) is “De nazi’s en fascisten grondleggers van de EU”:

  https://www.youtube.com/watch?v=wfN93R-IvEE

 4. Antivenin

  Tante Merkel is toch ook een oud-DDR-kopstuk? Moet je kijken wat die voor een macht heeft in de EUSSR…

 5. chris2

  Het is Egon Krenz (geen Egor).

  En Michael zou er goed aan doen het boek van Jamie Glazov eens te lezen ‘United in hate’, dat als ondertitel meekreeg; the left’s romance with tyranny and terror.

  Dat geeft inzicht in de motieven van links om deze man in ‘het bekende rode bolwerk’ uit te nodigen.

 6. tipo

  Er kunnen niet genoeg communisten vanachter het universitaire spreekgestoelte prediken ten overstaan van een academisch publiek, dat de honderden miljoenen doden als gevolg van hun ideologie hen geen mallemoer interesseert. Dat zet gelijk hun slogans over solidariteit en humanisme in het juiste perspectief.

   

  Juist op een universiteit moet vrijuit gesproken kunnen worden over de meest abjecte idee-en door hun aanhangers. 

 7. halo1

  De film is erg tendentieus hoor..erg geframed ook..en waarom zouden ex-nazis opeens niets goeds meer kunnen doen?…het IQ van de nazis was gemiddeld heel wat hoger dan dat van de linkse “regeerders” die alleen maar kunnen bestaan van de Mitleidsmoral. Vergeleken met toen leven we nu m.i. in het paradijs..niet door de EU naar ondanks de EU  !!

 8. Moes

  Als je toch in de pot van het verleden wilt gaan roeren, dan gaat er een beerput open, zowel voor de zogenaamde links rakker als die van de rechter kant.

  Wat deed de VS met de Nazi’s en SS ers na de oorlog, ze gebruikten hun voor hun eigen doelen en dat tegen Rusland.Daar zienen we nu het gevolg van,Oekraine is een van die gevalle en zo zijn de meer.

   

 9. pietkremer

  Die Krenz kan bij linkse intellectuelen geen kwaad doen, omdat ze in hun hart allemaal hunkeren naar een Nederland waar de socialisten het alleen voor het zeggen hebben. En dat hadden de socialisten in de DDR. Ze bakten er economisch helemaal niks van en democratisch waren ze allerminst, want de bevolking had niets in te brengen behalve lege briefjes. Socialisten haten het dat ze in een democratie als de onze worden tegengesproken. Ze kiezen voor Koekkoek Eenzang zodra ze de absolute macht hebben. Ze zijn stilletjes jaloers op Krenz, ondanks de slachtoffers die hij maakte. Hij maakte die immers ten faveure van het goede doel. Wijlen Heldring verkondigde al dat socialisten vatbaar zijn voor de dictatoriale verleiding. Racisten waren het ook in de DDR want Vietnamese gastarbeiders werden behandeld als tweederangs burgers.  

 10. Bes Tolen

  Ik denk eerder dat de DDR racistisch was omdat ze zo goed waren voor de Viëtnamezen en zo slecht voor het eigen volk. Zo is de mentaliteit van de zogeheten anti racisten, die maatregelen nemen waardoor het eigen volk wordt uitgeroeid. Helaas hebben we in Nederland ook zulke lui aan de macht. 

 11. reageerbuis

  Zo waren en zijn er in de EUelite zoveel. De bekendste namen uit het verleden zijn Hallstein en Kiesinger, Zie ook:

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/06/Europarlementarir-De-Europese-Unie-is-ontworpen-door-de-Nazis

   

 12. Knarsman

  Egon Krenz is één en al DDR en in de ogen van de SED wel de laatste pion als mogelijke redder van dat regime. Als de schellen al van zijn ogen zijn gevallen, dan pas jaren nà de ondergang van de DDR. Er is genoeg beeld- en geluidsmateriaal om dat allemaal nog eens te herbeleven, zeker in deze tijd staan de duitse zenders er bol van.

 13. Bes Tolen

  Egon Krentz was de laatste communistische premier en als zodanig een overgangsfiguur. Het treurige van de man is dat hij de omvangrijke misdaden tegen de menselijkheid in de DDR  bedreven, niet erkent. Het gaat hierbij nog meer om honderdduizenden doden in het DDR-tijdperk waaraan Krentz zelf geen deel zal hebben gehad, dan om zijn eigen misdaden als premier, die al buiten proportie zijn. De universiteit had de man niet moeten uitnodigen. Mee om reden dat er onnoemelijk veel mensen waaronder ook in Nederland de misdaden van het regime bagatelliseren of gewoonweg ontkennen. Helaas geeft een aantal universiteiten de indruk eenzijdig links te zijn en nog erger onkritisch tegenover de misdaden van het communisme. In hun beleid geeft de universiteit van Groningen trouwens de indruk aan politiek linkse issues de voorkeur te geven boven wat het land nodig heeft. Wat wel overeen komt met het beleid van de minister.  Daarbij is de hang naar veel meer buitenlandse studenten geen landsbelang en overschat men de mogelijkheden van het directe onderwijs voor de zogenaamde kenniseconomie fors. Zeker met buitenlandse studenten, niet in het minst die uit achtergebleven gebieden. Die al sinds jaar en dag worden bevoordeeld. [En hele groepen, die later slecht functioneren wat uit de publiciteit wordt gehouden.]. Wat al te vaak ook tot discriminatie leidt van eigen landgenoten. Zo ging het ook in de Sovjet Unie. Lenin was altijd heel blij met mensen in het onderwijs en met geestelijken omdat dezen per definitie werelvreemd en naïef waren. Lenin zocht en verwachtte hun steun. Aldus het rode boekje van Lenin. Op zich moet dat al een waarschuwing inhouden voor de bepaalde politieke aspiraties.    

 14. Cathja

  Waarom zoveel verontwaardiging? Is deze man dan zóveel erger dan een haatimam? Kennelijk wel. Over een (s)preekbeurt op een universiteit (hier in Nederland) van een zéér omstreden imam zijn er naar mijn mening maar weinig vragen gesteld.

  Ik begrijp deze ophef daarom niet zo goed. Ik ben geen fan van dhr. Krenz, en ben echt wel op de hoogte van wat er destijds in de DDR is gebeurd, maar als haatzaaien geen probleem is, en uitspraken over socialistische idealen blijkbaar wel, dan kan ik alleen maar vaststellen dat ik de ophef over het bezoek van Krenz nogal overdreven vind.

  Haatzaaiende imams zijn een regelrechte bedreiging voor onze westerse samenlevingen, maar de denkbeelden van Krenz zijn ZIJN denkbeelden, en niet gevaarlijk voor ons.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.