Rebellenleider: 'Wij hebben MH17 echt niet neergeschoten!'

Geen categorienov 04 2014, 11:00
Ze hebben alleen maar het bewijs weggemoffeld!
Als je niet beter wist zou je bijna denken dat rebellencommandant Aleksandr Chodakovski in het geheim een wannabe cabaretier is. Deze man - gesteund en geholpen door Rusland - geeft namelijk toe dat de rebellen weliswaar over luchtdoelraketten beschikten toen vlucht MH17 werd neergehaald, maar ontkent dat zij gebruik hebben gemaakt van dat wapen. 
Zijn ultieme bewijs?

"Ik heb met alle commandanten die over dergelijke wapens beschikken gesproken en ze hebben mij verzekerd dat niemand die heeft gebruikt."

Hij baseert zich hierbij dus niet op een analyse van de omstandigheden, maar op uitspraken van andere commandanten. Ze zeggen dat ze geen BUK-systeem hebben gebruikt om vlucht MH17 mee neer te halen, en dat is het dan. Einde debat, we gaan lekker door met rebelleren.
Helaas voor Chodakovski is er één probleem. Kort na de aanslag liet hij namelijk juist weten dat de rebellen er wel degelijk achter zaten. Dit zei hij toen:

"De BUK waar ik van weet. Ik denk dat ze hem hebben teruggestuurd. Omdat ik het hoorde precies op het moment dat deze tragedie plaatsvond. Ze hebben hem teruggestuurd om bewijs weg te halen."

Hilarisch genoeg maakt hij daar nu het volgende van:

"Ik ben verkeerd geciteerd. Ik heb alleen gezegd dat er een BUK-installatie vanuit Loehansk naar dat gebied onderweg was. Maar die was nog niet ter plaatse. Toen de strijders van de Loehansk Volksrepubliek hoorden over de ramp, hebben ze de BUK haastig teruggestuurd, om te voorkomen dat ze de schuld zouden krijgen."

Ach ja, natuurlijk! Dat zal het zijn! Chodakovski wilde helemaal niet zeggen dat het BUK-systeem weg werd gehaald om bewijs te verstoppen, maar uit zorg dat het westen de beschuldigende vinger onterecht in hun vinger zou wijzen. 
Klinkt volstrekt logisch. Yup, een heel goed verhaal van de rebellenleider.
Hé. Wacht eens even. Als de rebellen de BUK niet hadden gebruikt dan zou dat toch blijken uit het onderzoek? Ik bedoel maar: er missen geen raketten, er is niet mee geschoten... dan was het meteen duidelijk geweest dat zij er juist niet achter zaten.
Hmm.
Kortom, Chadokovskis flauwekulverhaal is zo doorzichtig dat het lachwekkend is. Zelfs de grootst mogelijke samenzweringsgekkies moeten hier doorheen zien.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten