Racismeroepers demonstreren weer tegen Zwarte Piet

Ze houden er pas mee op als ze echt hebben gewonnen.

Sinterklaas is gisteren aangekomen in ons land, maar helaas was de onzinnige demonstratie die we toen zagen niet het einde van de anti-Piet beweging. Deze lieden houden namelijk pas op als ze écht hebben gewonnen en deze mooie Nederlandse traditie niet langer bestaat.

Terwijl Sinterklaas de stad binnenvaart, demonstreerden op het Beursplein in Amsterdam zondagochtend enkele tientallen tegenstanders van Zwarte Piet. De betogers lieten van 11.00 uur tot 12.00 uur van zich horen. In de omgeving van het plein stond de Mobiele Eenheid paraat. Het protest van tegenstanders van Zwarte Piet op het Beursplein in Amsterdam, liep zondag tegen het einde van de betoging toch wat uit de hand.

Om onbekende redenen werd een persoon aangehouden, waarna de demonstranten achter de politie aanliepen en allerhande leuzen scandeerden. Volgens omstanders had de persoon iets onvriendelijks gezegd over het koningshuis.

Nu moet iedereen het recht hebben om van alles en nog wat te zeggen over de koninklijke familie – dus het is belachelijk dat deze hooligan gearresteerd werd – maar het belangrijkste punt is natuurlijk dat deze mensen werkelijk alles verstieren. Het is om misselijk van te worden. Weet-ik-hoeveel Amsterdammers staan Sinterklaas toe te juichen, maar opeens staan er allemaal boze randfiguren die het hele feest proberen te verpesten. Wat een drama en wat een schande dat dit tegenwoordig gebeurt.

Zoals ik gisteren al schreef ben ik ervan overtuigd dat het normale deel van Nederland deze strijd uiteindelijk echt wel verliest. Sterker nog, dat hebben we al gedaan: zowel Gouda (gisteren) als Amsterdam (vandaag) hebben allerlei concessies gedaan om de bekende professionele slachtoffers onder leiding van Quinsy Gario tegemoet te komen. Dat is het begin van het einde: over een paar jaar is er geen Zwarte Piet meer.

Blijkbaar is dat niet afdoende voor de betogers. Zij willen dat het Sinterklaasfeest vandaag nog verdwijnt; dit mooie feest moet kapot, hoe zal ze een zorg zijn. Als ze duizenden of zelfs miljoenen kinderharten moeten breken en een geweldig volksevenement moeten vergallen dan doen ze dat. Zo rollen deze walgelijke individuen namelijk. Ze hebben totaal geen gevoel van schaamte.

Deze affaire wordt met de dag walgelijker. Het is mij onderhand een raadsel hoe mensen ook maar een soort van respect kunnen opbrengen voor deze mafketels. 

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

22 reacties

 1. Richard de II2

  @Jasterke
  Kijk eens via Uitzending Gemist naar het tv-programma Andere Tijden van deze week. Hierin wordt het veranderde uiterlijk van Jimmie van Sjors en Sjimmie besproken met als conclusie dat met wat goede wil ook Zwarte Piet kan veranderen. Een aanrader.

 2. cmsuijkerbuijk

  Michaël, ik denk dat je je vergist in de rest van Nederland. In de “provincie”, zoals Randstedelingen en dan met name Amsterdammers nogal minachtend menen te moeten noemen, is het echt héél anders hoor. Vandaag was het hier (West-Brabant) echt gewoon ouderwets Zwarte Piet en geen wanklank werd er gehoord. De kinderen én hun ouders hadden plezier en iedereen was, ondanks het weer in een vrolijke stemming. En wat ik zo opvang, dan is dat in de rest van het land ook zo. Er zijn “in de provincie” dan ook geen, of bijna geen, verzuurde zeurpieten die roet in het eten komen gooien. En ook de geitewollensokkenbrigade, die zo van harte steun geeft aan de beroepsgekwetsten, kun je hier óók met een lantaarn zoeken. Beter nog, ik denk, dat als er hier zo’n protestactie zou zijn, de Spoedeisende Hulp van het dichtsbijzijnde ziekenhuis het even héél druk zou krijgen!

 3. Richard de II2

  Op veel basisscholen zal het feest dit jaar niet meer gevoerd worden, of worden gevierd met Pieten waarin het “discriminatoire” aspect is verwijderd en Piet niet meer komt opdraven als karikatuur voor de afromensch. Kwestie van tijd dus dat het uiterlijk van Piet gaat veranderen.

 4. philippine

  Ik was gisteren even in Leeuwarden.
  Er was veel volk op de been vanwege de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet.
  Jong en oud.
  Een grote fanfare verzorgde de muziek..
  Sinterklaas was wit, met baard, scepter, mijter met kruis.
  Te paard.
  Alle 20 Pieten waren pikzwart.

 5. rinus

  Zelfs de Telegraaf gaat door de knieen. Er zijn nu Kaaspieten, Stroopwafelpieten, Tulbandpieten, Clownpieten, witte pieten en roetpieten. En o ja, ook nog een verdwaalde zwarte piet.

   

  De ruggegraatloze Telegraaf vandaag: Tja ach, ehh we moeten stoppen met deze onzin. Als de kinderen het maar leuk vinden en er van genieten.

   

  Onnavolgbaar……..En op naar de volgende traditie om te slopen.

   

  Als moslim kan je na 5 december dus gewoon hard gaan gillen dat je beledigd bent omdat je wordt geconfronteerd met een kerstboom, kerstdiner of kerstpakket (met wijn). Sommige gebouwen hebben de boom er al uitgegooid om niemand te beledigen. Ook de Telegraaf zal jullie een keer gaan steunen. Net als ze dat deden met de NSB in de oorlog.

 6. pietkremer

  Ik heb begrepen dat zwarte mensen niets tegen het Sinterklaas feest op zich hebben, doch alleen tegen het feit dat blanke mensen die voor Piet spelen zich zwart schminken. Piet is de knecht van Sint en zwarte mensen zien zichzelf niet gaarne uitgebeeld als onderdanig aan blank. Dat vinden ze maar lelijk racistisch gedoe. Daarom willen ze dat Piet zich voortaan geel schminkt of nog liever naturel als Pietermanknecht optreedt. Maar ja, dan zou het eind betekenen van het kindersprookje dat Sinterklaas is. Waarom vieren de zwarten niet hun eigen kinderfeest met een zwarte Sinterklaas en negroide Pieten die zich blank schminken . In die vorm is de zwarte man de meerdere en de witte Piet, waaronder een negroide man schuilgaat, de mindere. Dan zouden wij ons als blanken ook beledigd kunnen voelen,want in zwarte culturen verwijst een wit gemaakt gezicht naar kwade geesten. Als ieder ras zijn eigen feest viert, houden we twee nationale intochten. De witte Sint komt met de boot. De zwarte landt op Schiphol.

 7. drnomad

  De strijd is helemaal niet verloren. Zoals een stuk op Jalta zegt, het is vooral de media die het conflict (en dus ook de eigen headlines) opstookt. Zonder media is dit hele onderwerp een niemendalletje.

  Dat ze willen verstieren is omdat ze dat als chantagemiddel gebruiken om toegang te krijgen tot gratis geld. Argumenten helpen niet, want de AFA figuren hebben hun hersens volgesnoven met speed en cocaïne, daar gaat niets meer naar binnen, en er komt vooral veel ellende naar buiten.

 8. V.K.

  -Zwarte Piet en Palestina, nou dat weet slavernij slachtoffer Verena Sheppard aan elkaar te breien.

 9. Makker

  zelf heb ik niet van die zieke gedachten dat slavernij niet zo erg is, omdat anderen er eerder mee begonnen.

  Maar om mevrouw Gielah dan maar even van repliek te dienen, zou ik haar
  Het oude testament, Leviticus 25:44-46 nog even aanbevelen.

  Ook dit zegt mij niks, maar Als je dan toch zo graag wilt vergelijken, mag je dit natuurlijk niet missen.

 10. Gielah

  Kijk…. de slavernij werd vroeger door Afrikaanse leiders georganiseerd… donkere mensen die donkere mensen verscheepten… en vandaag de dag vindt nog slavernij plaats in Qatar, Saoedi-Arabië en nog zo´n paar in humaan opzicht áchterlijke landen.

   

  Nimmer zie je getinte Nederlanders tegen die moslimdictaturen-met-nog-steeds-slavernij protesteren…. integendeel… ze gaan nogal eens zij aan zij met moslims… als het er bijvoorbeeld om gaat tegen meneer Wilders te protesteren.

   

  Ik geloof dan ook niets van de echtheid van hun gekerm.

  ‘Racisme’ krijten terwijl je nog niet eens weet  ( of weten wilt) dat je in Nederland in een van de minst-racistische landen ter wereld bent… dat is eerder rellerig en hysterisch en boosaardig dan uiting van echte kwetsuren.

   

  Laat ons, als straks hele volksstammen gaan eisen dat we niet naar Qatar gaan voor de spelen, die nu al aan zoveel mensen in Qatar het leven hebben gekost… het onder de demonstrerenden een overweldigende meerderheid aan bruine mensen zien… dán pas geloof ik dat zij nog echt onder de slavernij van hun voorouders lijden en dat zij de slavernij nu ten koste van alles verdreven willen zien.

   

  Een beetje interessant-doenerig ach en wee staan roepen bij een Sinterklaasfeest …wijst eerder op een psychologisch en karakterologisch manco bij de drukteschoppers in kwestie dan op echte zorg om de slavernij van nu.

   

  Een blik in het telefoonboek, ‘racisme’ roepers… en u kunt de ambassades van Saoedi-Arabië en Qatar vinden.

  Ga dáár naartoe… met de grootst mogelijke spoed…. met spreekkoren en vaandels en spandoeken!

  Misschien dat men u hier in Nederland dan ook weer een beetje kan pruimen.

  Op dit moment hebben zeer velen daar grote moeite mee.

   

   

 11. josef1952

  Ik begrijp werkelijk niet waarom mensen die lijden onder het slavernijverleden van hun voorouders, en de hedendaagse Nederlander nog steeds verantwoordelijk houden, er tóch voor hebben gekozen om naar Nederland te verhuizen. Het lijkt me zó onlogisch, dat je ondanks de gruwelijkheden die je voorouders zijn aangedaan, het op de koop toe neemt dat je, dag in dag uit, oog in oog komt te staan met de nazaten van de slavendrijvers van weleer. Maar wie weet, wellicht zijn er andere omstandigheden die deze bevolkingsgroep ertoe hebben verleid, om bedoelde ellende die hun voorouders meer dan honderd jaren hebben moeten onder gaan, terzijde te schuiven.

  Dat mág natuurlijk, maar als je dan na ampele overwegingen daartoe hebt besloten, loop dan geen kinderfeest te verzieken, alsjeblief. 

 12. Dick Kraaij

  Het is tevens helder hoe Justitie erover denkt: de arrestanten in Gouda konden niet langer dan tot einde dag worden vastgehouden en werden heengezonden met een factuur van EUR 220. Een beetje verkeersboete kost je tegenwoordig ongeveer net zo veel.

   

  Het terroriseren van een kinderfeestje doet 220 euri in Gekkehenkiestan.

   

  Inderdaad, we zijn verloren.

   

 13. Pietje Precies

  Bij onze kinderen op de basisschool werd voor het pieten knutselen GEEN bruin eb zwart papier uitgedeeld. De regenboog zit er daar al prima in!!
  Links kutpersoneel

 14. Frits B

  NRC dat deze kwestie er een is tussen het volk en de elite. Onder elite verstaat hij dan diegen die in Amsterdam wonen – iets waar een provinciaaltje als ik (ook nog eens in Rotterdam, de eeuwige vijand, geboren) stoom van uit de oren krijgt. Het s volgens hem een krachtmeting tussen hen die de macht over de media hebben, en de rest. 

  Merkwaardig genoeg heeft dit artikel een tussenkop die zegt: “De tv zegt; de kleur is bijzaak”. Mijn vraag is dan onmiddellijk wat er in dat geval mis is met zwart. Onze Pieten waren in elk geval zeer zwart, zoals aangekondigd door het regionale opperhoofd van de sinterklaasvieringen. Hij heeft eer van zijn werk.

  In het journaal van zaterdag kwam een opstandige zwarte Amsterdammer aan het woord die zei “ik als afstammeling van slaven vind dat enzovoort”. Slaven moesten ten minste nog werken voor hun onderhoud; deze afstammelingen krijgen in meerderheid gratis geld van hun vroegere meesters. 

 15. rinus

  @cms. Buiten de grote linkse bolwerken Amsterdam en Utrecht (en Gouda omdat daar de linkse NPO-intocht was) is de intocht blijkbaar gevierd mét alleen maar Zwarte Pieten. Dat is mooi.

   

  Toch verbaas ik me bij de Telegraaf. Eerst is daar grote ophef over het veranderen van de pieten. Na elk Sinterklaasjournaal kwam de Telegraaf met negatief nieuws over Clownpieten, witte  en roetpieten met zwarte vegen op hun gezicht.

   

  Maar die toon is aan het veranderen. ”Nu kan men beter stoppen met de discussie hierover want het gaat om de kinderen. En hen maakt het niet veel uit en vinden het leuk……”Vanwaar die vreemde draai van de Amsterdamse krant. De krant laat het ook even zien en horen:

  htt://www.telegraaf.nl/binnenland/23336523/__Ben_jij_wel_een_echte_piet___.html

  Geen wanklank dus.

   

  En ook hier geen verkeerd woord in de Telegraaf over pieten in alle kleuren van de regenboog in Utrecht. Terwijl men zo te hoop liep tegen pieten in alle kleuren:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/23336627/__Rustige_intocht_Utrecht__.html

   

  Verbijsterend. 

 16. LantR.fant

  Die anti-pieten garde zich inmiddels niet onmogelijk heeft gemaakt in Nederland. Heel autochtoon Nederland staat met de hakken in het zand. Daarmee is de discussie in het nadeel van de demonstranten beslecht. 

 17. toetssteen

  De zwarte Piet van nu en die van de jaren zestig, is niet meer dezelfde. Door de jaren heen is zwarte Piet, maar ook Sinterklaas veranderd. Onder dwang of chantage, komt geen enkele verandering tot stand. De hakken zullen in het zand gaan.

  Ach misschien is dat ook wel de bedoeling.

 18. Zwarte Piet-haters gaan nu alweer los: 21 februari eerste bijeenkomst – De Dagelijkse Standaard

  […] hun haatcampagne tegen het oer-Hollandse Sinterklaasfeest. De bijeenkomst wordt niet alleen door professionele racismeroepers georganiseerd, maar ook door de beruchte ‘antifascisten’ die Zwarte Piet tot moes […]

 19. Jasterke

   

   

  de tijd @ Richard de112 blijft natuurlijk de  belangrijkste factor die een Cultuur bepaalt….ZONDER ingrijpen van boven- of buitenaf !   Daar zit uiteraard dus ook precies de bottle-neck ! 

   

  Als iedereen nu eens gewoon accepteert dat TIJD de enige macht is die het uiterlijk  van zwarte Piet kan en mag beïnloeden en dus bepalen, dan is deze dwaze fanaten-discussie voorbij ! 

   

  Zo niet, dan wordt het voor mij en velen met mij maar Oorlog…..  WE ZIJN TOCH ZEKER NIET GEK ?

 20. MS

  Waarom wordt de wil en ongenuanceerde mening van de minderheid opgedrongen aan de meerderheid?

  Dialoog is niet meer mogelijk met deze ongenunceerde minderheid.

  Dus lijkt me het voorstel van Wilders om Zwarte Piet in een wet vast te leggen de beste oplossing.

  En anders een opstand tegen deze minderheid. Waarom moeten wij dit als meerderheid accepteren? Het is mij een raadsel. Mensen kom uit uw stoel en doe iets!!! In de zeventiger en tachtiger jaren werd tegen van alles geprotesteerd en gedemonstreerd, anno 2014 ho maar!

 21. corjova

  Want ze voeren de strijd niet meer! Dit blijkt hieruit dat hun woordvoerder over hele andere dingen spreekt dan Zwarte Piet. Het onderwerp vinden ze zelf blijkbaar te onschuldig om aktie over te voeren, wat het natuurlijk ook is, bovendien begrijpen ze heel goed dat de grote meerderheid van de Nederlanders niet zwijgend toekijkt, maar ze expliciet afwijst, wat natuurlijk vervelend is voor hun image.

 22. Wilhelmson

  Er is een burgeroorlog gaande in dit land tussen Nedelanders en nieuw Nederlanders.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.