'Schietverenigingen houden zich niet aan nieuwe regels'

Geen categorienov 07 2014, 8:00
Schokkend hoor.
Vroeger onthulde onderzoeksjournalist Alberto Stegeman nog écht belangrijke dingen. Toen liet hij bijvoorbeeld zien dat er een lek was in de beveiliging van Schiphol. Tegenwoordig onthult hij vooral dat er (piep)kleine overtredingen worden begaan. Overtredingen die overal wel kunnen worden ontdekt, omdat mensen nu eenmaal fouten maken.
Het laatste nieuws van Stegeman: de schietvereniging van moordenaar Tristan van der Vlis, SV 't Groene Hart in Nieuwkoop, houdt zich niet aan de nieuwe regels die door het kabinet zijn opgelegd, blijkt uit onderzoek van Stegeman:

Op 9 april 2011 schoot hij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zes mensen en zichzelf dood. Ook raakten er zeventien personen gewond. De regels voor wapenbezit en de landelijke schietsport zijn sindsdien aangescherpt.

Stegeman laat in Undercover in Nederland zien dat de schietverenigingen - naast 't Groene Hart ook Nationaal Jachtschietcentrum Berkenhorst in Elspeet en SSV Impact uit Halfweg - zich daar niet aan houden. Zo hoeven introducees zich niet te legitimeren en wordt er geschoten met wapens waarmee officieel niet mag worden geschoten.

Bovendien komt het voor dat er tijdens het schieten drank wordt genuttigd en laten begeleiders leerlingen alleen met wapens.

Natuurlijk horen de schietverenigingen in Nederland zich aan de regels te houden. Veel schietverenigingen doen dat ook. Wie wil drinken, mag niet gaan schieten op de schietbaan. Toen ik een tijd lid was van een schietvereniging in de Randstad hield iedereen zich netjes aan die regel. Hetzelfde geldt voor alle andere aanscherpingen in de wapenwet. Wat ik maar wil zeggen: overal worden fouten gemaakt.
Het lijkt me beter als Stegeman en de rest van Nederland meer aandacht besteden aan de echte criminelen. Dat zijn de mensen die met illegale (semi-)automatische wapens rondlopen en liquidaties plegen alsof ze hun boodschappen bij de kassa afrekenen. Dat zijn dus niet mensen die netjes naar een schietvereniging gaan en zich laten registreren en controleren. Nee, dat zijn mensen die via het illegale circuit aan vuurwapens komen. Dáár zit het echte probleem.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten