Staatssecretaris Van Rijn laat bejaarde moeder in kou staan

Geen categorienov 05 2014, 10:00
De vader van staatssecretaris Van Rijn heeft zijn buik vol van bezuinigingen op de zorg.
In het Algemeen Dagblad van gisteren beklaagde ene Joop van Rijn (81 jaar oud) zich over de slechte zorg voor zijn bejaarde en demente vrouw in een verpleeghuis in Den Haag. De oude man, die nog altijd zielsveel houdt van zijn vrouw, liet weten dat zijn vrouw regelmatig "niet verschoond" is. "Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels." Je moet er niet aan denken om je vrouw ooit zo te zien.
Daarnaast wordt er vaak urenlang geen toezicht gehouden op de demente ouderen in het verpleeghuis. Daarom heeft meneer van Rijn besloten dat hij voortaan zelf maar toezicht houdt. "Ik word de oppasser genoemd. Ik ga altijd opgewekt naar haar toe, maar kom er vaak met een zwaar gemoed weer vandaan."
Van Rijn heeft deze problemen vaak aangekaart bij zorginstelling, maar er wordt niets mee gedaan. Mevrouw van Rijn moet hele dagen in haar eigen pis zitten; jammer, maar helaas, dat hoort erbij.
Schokkend, afschuwelijk en beschamend dat het zo gaat in Nederland. Hoe kunnen onze politici dit laten gebeuren? Het is eigenlijk ongelooflijk.
Het verhaal wordt zo mogelijk nog gekker en beschamender als je je realiseert dat de man in kwestie de vader is van staatssecretaris Martin van Rijn, die man die hierover gaat.

Het AD vermeldde niet dat Joop de vader van Martin is. Dat muntje viel pas in de loop van de dag, toen het Haagse gemeenteraadslid Richard de Mos, oud-PVV-Kamerlid, erover twitterde. Onwetend van de familieband had Fleur Agema (PVV) toen al in de Tweede Kamer laten weten dat ze opheldering wil van de staatssecretaris over de wantoestanden.

De reactie van de bewindsman, die overvallen werd door het interview van zijn vader? "Mijn persoonlijke situatie is mijn inspiratiebron geweest om in de politiek te gaan. Dat de kwaliteit omhoog moet, is wat mij betreft de belangrijkste pijler onder de hervorming van de langdurige zorg."
Ja, ja, een leuk pr-verhaal, maar de waarheid is dat je je bloedeigen moeder laat wegrotten in een verpleeghuis waar ze niet verschoond wordt en waar er geen toezicht wordt gehouden (om ervoor te waken dat ze zichzelf niet iets aandoet of valt en niet meer overeind kan komen, etc.). Het is een grof schandaal dat je dit laat gebeuren Martin.
Normaal gesproken houd ik er niet van dat familieleden van politici zich hardop met de politiek bemoeien (tenminste, niet als ze het niet eens zijn met hun politieke familielid), maar in dit geval heeft de oude Joop natuurlijk helemaal gelijk. Zijn zoon maakt er niet alleen een enorme puinhoop van voor de gemiddelde Nederlander, maar blijkbaar zelfs voor zijn eigen ouders. En dan maar op TV komen met een schijnheilig hoofd en doen alsof het je 'inspireert.' Houd toch op, als je er iets aan had willen doen had je al lang kunnen ingrijpen; als niet op grote politieke schaal, dan in ieder geval door je eigen moeder financieel te ondersteunen zodat er een privé-verpleegster kon worden ingehuurd. 
Het zegt alles over een man dat hij dit laat gebeuren met zijn moeder (en vader). Hij kan hele verhalen ophangen over hoe het hem inspireert, maar dat slaat nergens op als hij er ondertussen niets aan doet. Ik houd er niet van om het persoonlijke politiek te maken, maar in dit geval kun je niet anders. Wat is deze man een ongelooflijk slecht excuus van een zoon en een staatssecretaris.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten