Staatssecretaris Van Rijn laat bejaarde moeder in kou staan

De vader van staatssecretaris Van Rijn heeft zijn buik vol van bezuinigingen op de zorg.

In het Algemeen Dagblad van gisteren beklaagde ene Joop van Rijn (81 jaar oud) zich over de slechte zorg voor zijn bejaarde en demente vrouw in een verpleeghuis in Den Haag. De oude man, die nog altijd zielsveel houdt van zijn vrouw, liet weten dat zijn vrouw regelmatig “niet verschoond” is. “Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels.” Je moet er niet aan denken om je vrouw ooit zo te zien.

Daarnaast wordt er vaak urenlang geen toezicht gehouden op de demente ouderen in het verpleeghuis. Daarom heeft meneer van Rijn besloten dat hij voortaan zelf maar toezicht houdt. “Ik word de oppasser genoemd. Ik ga altijd opgewekt naar haar toe, maar kom er vaak met een zwaar gemoed weer vandaan.”

Van Rijn heeft deze problemen vaak aangekaart bij zorginstelling, maar er wordt niets mee gedaan. Mevrouw van Rijn moet hele dagen in haar eigen pis zitten; jammer, maar helaas, dat hoort erbij.

Schokkend, afschuwelijk en beschamend dat het zo gaat in Nederland. Hoe kunnen onze politici dit laten gebeuren? Het is eigenlijk ongelooflijk.

Het verhaal wordt zo mogelijk nog gekker en beschamender als je je realiseert dat de man in kwestie de vader is van staatssecretaris Martin van Rijn, die man die hierover gaat

Het AD vermeldde niet dat Joop de vader van Martin is. Dat muntje viel pas in de loop van de dag, toen het Haagse gemeenteraadslid Richard de Mos, oud-PVV-Kamerlid, erover twitterde. Onwetend van de familieband had Fleur Agema (PVV) toen al in de Tweede Kamer laten weten dat ze opheldering wil van de staatssecretaris over de wantoestanden.

De reactie van de bewindsman, die overvallen werd door het interview van zijn vader? “Mijn persoonlijke situatie is mijn inspiratiebron geweest om in de politiek te gaan. Dat de kwaliteit omhoog moet, is wat mij betreft de belangrijkste pijler onder de hervorming van de langdurige zorg.”

Ja, ja, een leuk pr-verhaal, maar de waarheid is dat je je bloedeigen moeder laat wegrotten in een verpleeghuis waar ze niet verschoond wordt en waar er geen toezicht wordt gehouden (om ervoor te waken dat ze zichzelf niet iets aandoet of valt en niet meer overeind kan komen, etc.). Het is een grof schandaal dat je dit laat gebeuren Martin.

Normaal gesproken houd ik er niet van dat familieleden van politici zich hardop met de politiek bemoeien (tenminste, niet als ze het niet eens zijn met hun politieke familielid), maar in dit geval heeft de oude Joop natuurlijk helemaal gelijk. Zijn zoon maakt er niet alleen een enorme puinhoop van voor de gemiddelde Nederlander, maar blijkbaar zelfs voor zijn eigen ouders. En dan maar op TV komen met een schijnheilig hoofd en doen alsof het je ‘inspireert.’ Houd toch op, als je er iets aan had willen doen had je al lang kunnen ingrijpen; als niet op grote politieke schaal, dan in ieder geval door je eigen moeder financieel te ondersteunen zodat er een privé-verpleegster kon worden ingehuurd. 

Het zegt alles over een man dat hij dit laat gebeuren met zijn moeder (en vader). Hij kan hele verhalen ophangen over hoe het hem inspireert, maar dat slaat nergens op als hij er ondertussen niets aan doet. Ik houd er niet van om het persoonlijke politiek te maken, maar in dit geval kun je niet anders. Wat is deze man een ongelooflijk slecht excuus van een zoon en een staatssecretaris.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

33 reacties

 1. Maaike

  Dat is belachelijk Michael. Van Rijn is evengoed machteloos  ten aanzien van zijn moeder. Probleem in de verpleeghuiswereld is dat er geen waardering, geen geld en geen status is voor de verzorging die deze oude mensjes moet verzorgen. Geld en status zitten in de gebouwen en mooie tuinen, en in de zakken van het bestuur. Dat kan Van Rijn helaas niet veranderen.

 2. Job

  De ouderen die ons land hebben opgebouwd hebben helaas voor hen ook het huidige politieke landschap gecreëerd.

   

  @Johanna,

  Waarom 9 reacties?

 3. Makker

  Hier een bewindspersoon dat uit ideaal de wantoestanden aan wil pakken en niet vanuit zijn positie zijn eigen vrienden en familie voor gaat trekken.

  Natuurlijk is dit een een -tweetje tussen vader en zoon om de wantoestanden in de zorg duidelijk neer te zetten.

  V. Rijn stuit en daar hebben meer staatssecretarissen en ministers last van, op een vastgeroest systeem van ambtenaren en managers in de zorg die
  Het hele proces van hervormingen willen frustreren.

  Dan maar de knuppel in het hoenderhok moet v. Rijn gedacht hebben.

  Dat de PVV, SP vragen stellen is al pure winst voor v. Rijn. Hopelijk dat er binnenkort bijltjesdag komt om de misselijkmakende zorginstellingen kei en keihard aan te pakken!
  Die willen alles bij het oude laten.met minimaal personeel en maximaal geld vanuit de overheid,
  Die tijd moet voorbij zijn, vanaf nu scherpe offertes met maximale kwaliteit.

  Zo niet, dan doe je lekker niet meer mee.

  Super dus van van Rijn jr. en sr. om op deze manier de aandacht te zoeken!

 4. Johanna

  Rutte  over de zorghervorming: ” op tv zie je altijd de schrijnende gevallen”.

 5. Johanna

   Rutte   ergerde zich aan  de “onzin”  over zorg”.

 6. Johanna

  VVD’er van de Raad van Toezicht Verzorgingshuis  senator Heleen  Dupuis  regelt alles tot in de puntjes. Zij houdt uitstekend toezicht.

 7. Johanna

  Fleur Hagema van de PVV vroeg  duizend maal om  meer handen aan het bed en meer verzorging.

  Ze werd weggebonjourd.

 8. V.K.

  -Na ja, het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwal, de Vader van Dijsselbloem heeft het reuze naar zijn zin.

   

   

   

  http://www.omroepbrabant.nl

 9. Johanna

  Henk  10:08    “Een keer per veertien dagen komt hij bij zijn  moeder. Kijk naar Pauw.

 10. Johanna

  De PvdA die de PVV demoniseert en  een cordon sanitaire heeft afgeroepen. 

  De PvdA die  alles doet voor  immigratie, asielzoekers en het ene na het andere Generaal-Pardon organiseert.

  De PvdA die nog meer miljarden wil steken in Ontwikkelingswerk.

  De PvdA  staatssecretaris  Martin van Rijn “Kinderen  moeten meehelpen bij de verzorging van hun zieke ouders  zo kan de zorg betaalbaar blijven”. 

  Bij Pauw:

  Vriend  van de vader van  Martin van Rijn “waarom zoveel leegstand in verzorgingstehuizen”?  Marin van Rijn ” steeds meer mensen willen thuis wonen”. Vriend van vader  Martin Van Rijn ” waarom zijn er dan zoveel wachtlijsten”? Martin  Van Rijn ” veel mensen hebben speciale wensen”. Gisteravond bij Pauw.

  Zelf heb in vannacht geen oog dichtgedaan vanwege onze  kwetsbare ouderen  die ze in Nederlandse verzorgings en verpleeghuizen verwaarlozen omdat deze regering  exact  doet wat hen wordt opgedragen door Brussel.

   

 11. Epimenides

  Henk, even voor de goede orde.

  Je verwart twee dingen socialisme en sociaal zijn, dat zijn twee totaal verschillende dingen.

   

   

 12. Twan 21

  Ik ben benieuwd hoe het eerst volgende gesprek van Van Rijn met zijn vader gaat. Deze man komt op mij over als een gevoelsarme technocraat. Hopelijk pakt hij zijn vader niet te hard aan voor deze publieke vernedering.

   

  Van Rijn toont wel aan wat er mis is in Nederland. Een man die zijn eigen moeder in de pis laat zitten is het woord zoon onwaardig. En in NL zit dat soort mensen in de regering. Hij is rijk zat om privé hulp voor zijn moeder te betalen.

   

  Van Rijn toonde ook duidelijk aan dat hij niet weet waar het om gaat. Hij bleef maar baselen dat ouderen tegenwoordig steeds langer thuis willen blijven wonen en dat de ouderen die in de verpleegtehuizen kwamen steeds meer zware zorg nodig hebben. Alsof daar een verband is.

   

  Dit heeft helemaal niets met elkaar te maken. Sterker nog, doordat steeds meer ouderen langer thuis wensen te wonen blijven de kosten voor de overheid lager en is er meer geld over voor de zorg aan hulpbehoevende ouderen.

   

  Ik hoop dat er een motie van wantrouwen tegen van Rijn komt. eze man moet uit de politiek vertrekken. Dan kan hij gelijk meer tijd aan zijn moeder gaan besteden.

   

 13. witwas

  Gisteren was er een onderzoekje dat zelfs de PVV over 2/3 van de wetsvoorstellen hetzelfde stemt als de regeringspartijen. Zelfbenoemde oppositiepartij CDA zelfs 90%! Nee, als de mening van het volk er toe deed hadden we wel directe democratie, referenda etc.

 14. Cathja

  Ik ga bijna denken dat de staatssecretaris zijn eigen moeder bijna nooit bezoekt! Zou hij heel regelmatig even bij haar langs gaan, dan zouden deze wantoestanden toch niet aan zijn aandacht kunnen ontsnappen?

  Van Rijn wil graag dat de privacy van zijn vader wordt gerespecteerd. Ja, natuurlijk! Echter, dit ‘nieuws’ kwam v. Rijn niet zo bijster goed uit, en ik vermoed dat hij zich ook echt wel een beetje schaamt. Maar gooi het dan niet op de privacy van je vader. Kom er openlijk voor uit dat je geen goed beleid voert m.b.t. de ouderenzorg, en accepteer dat je eigen vader dit (zeer terecht!) aan de grote klok heeft gehangen. Dan ben je eerlijk.

  Laten we hopen dat het werkt!

 15. Roos

  De Raad van Toezicht van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) ontkent dat in het Haagse verpleeghuis van de moeder van staatssecretaris Van Rijn sprake is van falende zorg. “Het gaat voor een deel om beelden in plaats van feiten”, zei voorzitter Heleen Dupuis in Pauw.

  Dupuis, die in het verleden bijzonder hoogleraar medische ethiek was, is ook actief in de politiek. Zij zit sinds 1999 voor de VVD in de Eerste Kamer.

 16. Zeeuw

  Gelukkig weet heel Nederland sedert vandaag hoe de politici van de VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie + SP over hun medelanders denken. Dat zij ons ( de nederlanders ) als afval en zien waarvan je maximaal kan proviteren. Dat is al duidelijk. Dat zij het principe daadwerkelijk toepassen is misselijk makend. Nu begrijp ik waarom Els Borst ( een D66-ger en minster van volksgezondheid ) vermoord werd. Dat moet haast wel een wraakoefening geweest zijn, gelet op de gruwelijke behandeling van de moeder van Martin van Rijn. Het is onvoorstelbaar dat het meisje dat zijn Pa huwde zo weggezet werd/wordt. Zij gaf haar leven voor dat tuig en zij ( de nabestaanden van Rijn ) hebben dat niet begrepen! Het doet mij denken aan het volgende: Het licht scheen in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen.

 17. Zeeuw

  Ik vervloek de VVD en de PvdA. Moge dat asociale tuig vernietigd worden door verkeersongelukken, vliegtuigongelukken, stormen, blikseminslagen, tegen een vuist oplopen, wateroverlast en gasexplosies in eigen huis. Ze hebben het er naar gemaakt en dus verdiend.

 18. Zeeuw

  Ik geloof er niets van. Ik heb eerder de indruk dat hij, net zoals zijn zoon, over lijken gaat om maar zichzelf in de publiciteit te plaatsen. Dat het ten koste ging van zijn vrouw, moeder en opvoedster, noem haar maar de betaalde werkster die ook nog geneukt kon worden en zo heb je de familie behoorlijk geportretteerd. Dat een meisje/een vrouw haar leven gaf en zoals eerder beschreven behandeld wordt is erger dan godslastering.

 19. mijn-idee

   

  Als Martin van Rijn zou doen waartoe hij de bevolking oproept/ dwingt middels de nieuwe maatregelen, huurt hij een leuk huisje voor zijn ouders ( omdat ze zo graag op zichzelf willen blijven wonen),  helpt hij elke dag zijn moeder in de kleren, verschoont haar een paar keer per dag van de luier, trekt haar elke dag eigenhandig een schone BH aan, en zorgt hij ervoor dat ze niet alleen zijn, zodat er geen nare ongelukken kunnen gebeuren….( hoera voor de mantelzorg en participatiemaatschappij…)

  Of hij koopt voor een kapitaal hulp in….

   

  Het excuus om het eerste niet te doen is vast zijn drukke baan en zijn gezin die ook nog wat hem wil.

  En wat betreft nummertje twee, hij zal een van weinigen zijn in dit land die zich dit kunnen veroorloven.

   

  Ga zo door van Rijn…..maar je ziet het nu in je zeer nabije omgeving.De aanklacht van je eigen ouders moet toch wel even belletjes laten rinkelen…..

  Wat mij betreft is dit het meest heldere/pijnlijke verhaal wat je zou kúnnen horen……

   

  Maar je staat ook behoorlijk in je hemd…….voor de “gansche natie”

   

   

   

 20. mijn-idee

   

  Als Martin van Rijn zou doen waartoe hij de bevolking oproept/ dwingt middels de nieuwe maatregelen, huurt hij een leuk huisje voor zijn ouders ( omdat ze zo graag op zichzelf willen blijven wonen),  helpt hij elke dag zijn moeder in de kleren, verschoont haar een paar keer per dag van de luier, trekt haar elke dag eigenhandig een schone BH aan, en zorgt hij ervoor dat ze niet alleen zijn, zodat er geen nare ongelukken kunnen gebeuren….( hoera voor de mantelzorg en participatiemaatschappij…)

  Of hij koopt voor een kapitaal hulp in….

   

  Het excuus om het eerste niet te doen is vast zijn drukke baan en zijn gezin die ook nog wat hem wil.

  En wat betreft nummertje twee, hij zal een van weinigen zijn in dit land die zich dit kunnen veroorloven.

   

  Ga zo door van Rijn…..maar je ziet het nu in je zeer nabije omgeving.De klacht van je eigen ouders moet toch wel even belletjes laten rinkelen…..

  Wat mij betreft is dit het meest heldere/pijnlijke verhaal wat je zou kúnnen horen……

   

  Maar je staat ook behoorlijk in je hemd…….

   

   

   

 21. hoevenap

  Zo nu en dan komt een stukje van de harde waarheid betreffende de “zorg” voor bejaarden, gehandicapten en chronisch zieken bovendrijven.

  Er zijn te weinig “handen aan het bed”  en er zijn te veel commissies , bazen en andere leuteraars die bovendien nog slecht toezicht houden.

  Er moet bezuinigd worden op de “zorgleuteraars , bazen en commissies” en er moeten meer handen aan het bed,

  Er moet vast komen te staan hoeveel geld dat door de gemeenschap opgebracht wordt “aan het bed “wordt besteed.

  Bij niet voldoen aan de gestelde voorwaarden moeten de leidinggevenden worden verwijderd anders is het dweilen

  met de kraan open. Zodra de “inspectie” zijn hielen heeft gelicht gaat men weer op de oude voet verder.

 22. M. Brandenburg

  Je zit in de kamer voor het volk, wanneer je uiteindelijk stemt gaat dit in het belang van het volk(tenzij je de oude poltieke partijen ziet daar geldt het belang van de macht van de partij) indien je dan in 2/3 van de gevallen voor de nieuwe zaken stemt, zegt dit nog niets, belangrijk is waar stem je tegen. De PVV kennende, stemt men tegen belastingverhogingen, tegen meer uitgaven van de overheid, tegen meer Europa, en uiteindelijk wanner zij denkt dat dit voor het volk niet een verbetering inhoudt. 

   

  Veel mensen houden oppositie voor als je moet overal tegen de beslissingen van het huidige kabinet zijn, dat is je taak. Nee dat is het niet je bent volksvertegenwoordiger, dat houdt in je vertegenwoordigt het volk, iets dat de oude partijen allang niet meer doen. 

   

  Bij die oude partijen zie je dan ook dat men tegen iets stemt omdat het van de verkeerde partij komt, niet omdat het niet in het belang van het volk is. Nog kwalijker is dat men later dit plan steelt om er schone schijn mee te spelen. 

   

  Dus misschien kuntu mij nog eens uitleggen, wat er mis is met 2-3 van de plannen instemmen? KUne u aantonnen dat dit tegen het belang van het volk is. Misschien is het voor u iets interesanter om gewoon eens te kijken waar men tegenstemt, dat zegt namelijk veel meer dan waar men voor stemt. Daarin zit direct het verschil de andere partijen met het CDA vorop stemt in alles dat slecht is voor het volk vrolijk positief mee.

 23. Non mi rabbio

  Volgens deze ‘bewindsman’ kost het € 80.000,00 per bejaarde per jaar om de ‘goede’ zorg te geven; het is geen kwestie van ‘geven’, neen het is een kwestie van een verzkering waarvoor wij met ons allen krom gelegen hebben!

  Geeft u mij voor alle bejaarden in NL € 80.000,00 per bejaarde per jaar en ik zorg er voor dat er geen wantoestand

  meer voorkomt in de verzorgingstehuizen. Overigens begrijp ik het publiek tijdens een dergelijke uitzending niet.

  Als ik daar had gezeten, dan had ik deze ‘bewindsman’ enkele vragen gesteld waarop hij het antwoord schuldig was gebleven.

   

  @ Makker

   

  Ik help het u hopen dat dit een manier was om de knuppel in het hoenderhok te gooien.

 24. harrybr

  Ook ik vond het bij Pauw een uiterst zielige vertoning: doch ook pa bleef de staatssecretaris met “U “aanspreken, ondanks dat het zijn eigen zoon was.

  Ik kwam niet weg van het idee, dat dit uitstekend uit kwam, om en plein publique de NL overheid te dwingen iets te gaan doen, juist door het zo in het persoonlijke vlak te spiegelen.

   

  Natuurlijk is de situatie simpel: er wordt te veel geld elders uitgegeven, en de behoevende bejaarden kunnen stikken. Zijn immers geen stem-macht meer.

 25. LiQselotte Krüger

  Eigenlijk moet ik constateren dat ook MIJ dit van RIJN nieuws goed uitkomt…het zou nog erger moeten komen zulk  nieuws,maar dan vooral van ouders van bekende Nederlanders of van politici…

  Zodat wij zien dat ook zij aan hetzelfde touwtje trekken als wij!

  Dat deze man(vn Rijn)de moed ook nog heeft om bij verschillende praatprogramma’s te gaan zitten,bewijst dat hij denkt,GELIJK te hebben..Schaamte komt niet in hun vocabulaar voor!

 26. Johanna

  Job 11:14  “9  reacties”?    Feiten moeten goed worden gelezen en gezien.

 27. mart

  En de oudjes boften ,bij de opkomst van de linkse schoften

 28. Henk

  Tja, zo kennen we onze socialisten weer. Zogenaamd sociaal, maar je eigen moeder in de pis laten liggen.Jammer dat de vraag niet is gesteld hoe vaak hij zijn moeder bezoekt. Het zou me niet verbazen als hij zijn moeder nooit bezoekt.

 29. Johanna

  Fleur Hagema (PVV)  die  permanent   in de Kamer aangeeft  dat er wantoestanden zijn in ouderen centra. De PvdA  en andere partijen leggen alles van de PVV naast zich neer.  CDA  steelt  de moties van de PVV door ze eerst af te keuren.  D66 horen we nooit die  kunnen de PvdA een hand geven.

 30. Johanna

  De partij van staatssecretaris  Martin van Rijn  die ouderen laat bekommeren en intussen  zo’n  54 milard  uitgeeft aan windmolens.

 31. Johanna

  PvdA  (Samsom)  18 miljard  subsidie voor windmolens terwijl onze oudjes  en de moeder van Martin van Rijn verkommeren.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.