Verkoper Mein Kampf is niet strafbaar

Een overwinning van het vrije woord.

Het is bijzonder ironisch te noemen, maar een rechtszaak naar aanleiding van de verkoop van Mein Kampf is zowaar een belangrijke zaak voor de vrijheid van meningsuiting. Hoewel bijna alles illegaal is verklaard in Nederland – en je dus zou denken dat mensen die dergelijke producten verkopen worden afgestraft – blijkt de rechter zowaar iets van in de grondwet en onze grondrechten te geloven.

Ik schrijf ‘iets van’ omdat de rechter het verbod op de verkoop van Mein Kampf wel juridisch juist acht:

De eigenaar van het Amsterdamse antiquariaat The Totalitarian Art Gallery dat het boek Mein Kampf aanbood, is niet strafbaar. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) had een geldboete geëist van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Federatief Joods Nederland deed vorig jaar aangifte tegen de galeriehouder omdat hij een boek verkocht dat aanzet tot haat en discriminatie. Dat mag niet volgens het Wetboek van Strafrecht.

De rechtbank is het ermee eens dat Mein Kampf een hatelijk boek is (het is natuurlijk nogal lastig om dat te ontkennen), waardoor de verkoop ervan verboden blijft. Toch zou een straf opleggen aan de antiquair in kwestie in strijd zijn met het Europees Recht en de vrijheid van meningsuiting, aldus de rechtbank. ‘Verkoper van Eyck heeft zelf’ namelijk ‘niet aangezet tot haat, discriminatie en belediging.’

Het blijft dus verboden, maar mensen die het boek verkopen en zelf geen nazi-idealen hebben hoeven niet op een straf te rekenen. Van Eyck zegt daar terecht over dat dit een “historische” uitspraak is. Hij overdrijft weliswaar een beetje door daar aan toe te voegen dat het een “principiële zaak [is] waaruit blijkt dat we in Nederland censuur niet accepteren,” dat doen we namelijk wel door boeken illegaal te verklaren, maar goed, dat moeten we hem maar even vergeven aangezien hij natuurlijk dolblij is dat hij de boete van 1.000 euro niet hoeft te betalen… en dat hij zijn beroep gewoon kan blijven uitoefenen en zich geen zorgen hoeft te maken over de vraag of hij bepaalde zaken wel of niet mag verkopen omdat er onwelgevallige meningen in worden verkondigd.

Wie had tien jaar geleden kunnen denken dat de vrijheid van meningsuiting uiteindelijk verdedigd zou worden door een rechter die een antiquair weigert te straffen omdat hij Mein Kampf verkoopt? Ironischer dan dit wordt het niet… maar gek is dat niet. De vrijheid van meningsuiting draait er immers niet alleen om dat je je eigen mening verdedigt, maar ook – of misschien we vooral – dat je mensen of boeken meningen laat verkondigen waar je het ten stelligste mee oneens bent. Je respect voor dit grond-, mensen- en natuurrecht wordt dan namelijk pas écht op de proef gesteld.

De volgende stap die nu genomen moet worden is om helemaal op te houden met het illegaal verklaren van boeken… waarna hetzelfde moet gelden voor meningen in hun algemeenheid – hoe ze worden geuit dient irrelevant te zijn. Dus door ze hardop te verwoorden, op te schrijven, etc. alles moet worden toegestaan. Alleen dan kunnen we net doen alsof Nederland de vrijheid van meningsuiting wérkelijk serieus neemt.

Overigens is er nog een reden om de verkoop van Mein Kampf te legaliseren: dit boek is tegenwoordig echt een best seller in het Midden-Oosten. We kunnen de steeds erger wordende jodenhaat daar (die trouwens ook invloed heeft op allochtonen in het Westen) niet begrijpen, laat staan tegen gaan, als we niet begrijpen waar ze hun ideeën vandaan halen… en wat die ideeën precies zijn

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. arno

  de tafel van de voorzitter van de 2e kamer naast zijn grote broer de koran.

 2. V.K.

  -Gif, puur gif, een contract met de duivel hoort niet in de boekenkast.

   

  -@Arno,

   

  Het boekenplankje van de 2e kamervoorzitter is vol,vertel me maar welk boek plaats moet maken voor dit ulitme gif.

 3. Yato

  Ook als Mein Kampf vol verschrikkelijke teksten staat, iedereen moet zich een eigen mening kunnen vormen op basis van wat hij zelf kiest om te lezen en niet de staat.  Ook als die mening politiek incorrect is.

 4. Yato

  Nog als toevoeging, in het geval dat Mein Kampf verboden is omdat het “haatzaaiende” karakter nogal groot is, zou betekenen dat een ander boek met een genoeg haatzaaiend karakter ook in aanmerking komt om verboden te kunnen worden. Welk beroemd boek zou ik eens daarvoor willen aangeven…

 5. toetssteen

  Mein Kampf (een een vertaling) staat gewoon op het internet. Slaapverwekkend geraaskal, maar vrij te lezen. Dat was ook wat Wilders trachtte te zeggen toen hij zei de koran te verbieden net zoals mein Kampf verboden is.

  Blijkbaar was de bedoeling is te moeilijk voor velen, of het voor de hand liggende te gemakkelijk.

 6. JOVD, de Mein Kampf-verkoper is geen liberale held – De Dagelijkse Standaard

  […] achterhaald is. De rechter legde in het strafproces de winkelier weliswaar geen straf op, maar handhaafde de strafbaarheid van Mein Kampf. Het Openbaar Ministerie kan ook dit jaar dus net zo gemakkelijk iemand anders aanklagen die het in […]

 7. Makker

  Heb je een nieuw stadium in extremisme bereikt?

  Ben je toegetreden tot het “Gielahisme” of heb je het gisteren gewoon wat te laat gemaakt en sta je nog stijf van de speed en alcohol?

  Schedelmeter en sociaal darwinismedinges, lijken me toch echt meer jouw terrein.

 8. arno

  bijbel er dan maar vanaf halen, die zet ten minste niet aan tot haat dus die hoort er niet bij.

 9. V.K.

  -In een land waar tot voor kort de MP niet eens wist van de Hollandse Schouwburg, waar oaThomas Mann, Erich Kastner vage namen zijn, wil men in het kader van vrije meningsuiting het recht hebben om Mein Kampf, het boek wat iedereen kent maar niemand gelezen heeft als pronkstuk in de boekenkast hebben.

  -Dat er in NL hordes sociaaldarwanisten rondlopen welke zich laven aan mein kampf en elke kritiek afdoen als islamfobie,ieder weldenkend mens wist toch,zonder het gelezen te hebben dat, sociaaldarwinist/islamofiel oa Van Dam hitler citeerde om Fortuyn monddood te maken. 

   

  -Na ja, dan heb je natuurlijk ook nog van die mensen type uber-Makker welke om hun sociale geweten te sussen, als straf heeft bedacht, omdat niet elke NLer voldoet aan zijn ideeaal, denkt volkeren te kunnen bijsturen door  volleerde bruinhemden,met mein kampf thuis op de boekenplank, als straf, door de straten te jagen om de islamofobie op z’n sociaaldarwinistische manier uit te roeien.

 10. Jan Gajentaan

  Over waar de Jodenhaat in het Midden-Oosten vandaan komt (laatste zin Michael) gesproken: ik heb gisteravond nog e.e.a. zitten lezen over de Moefti al-Hoesseini, die de grote vriend en bondgenoot was van Adolf Hitler.

  Op 28.11.1941 hadden de twee een bespreking, waarvan de Nazi’s een gespreksverslag hebben gemaakt.

  Aan het einde van het verslag staan drie actiepunten. Al-Hoesseini en Hitler hebben o.a. afgesproken dat het Jodendom vernietigd moest worden in zowel Duitsland als in het Midden-Oosten. Al-Hoesseini zou als het zover was afreizen naar het mandaatgebied Palestina en daar de leiding krijgen namens de Duitsers.

  Als we dan ook nog weten dat in dezelfde tijd (eind 1941) het besluit van de Ëndlösung viel en dat in de periode na WO2 Arafat en andere Palestijnse leiders grote bewonderaars waren van al-Hoesseini, dan wordt e.e.a. wel wat duidelijker.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.