VGZ gaat kwaliteit van ziekenhuizen controleren

Onlangs laakte premier Rutte de situatie in de zorg. Volgens de minister-president wordt er veel onzin verkondigd over de zorg. De oppositie heeft daar weer woedend op gereageerd, en dit heeft geresulteerd in een welles-nietes-situatie. Wordt er nu wel of niet veel onzin verkondigd over de gezondheidszorg in Nederland?

Met alle commotie zouden we haast vergeten waar het echt om draait in deze kwestie: goede zorg. Verzekeraar VGZ heeft daarom een nieuwe werkwijze ontwikkeld: de zorg slimmer organiseren. VGZ heeft aangekondigd continu te zullen peilen hoe goed de zorg is in de verschillende ziekenhuizen in Nederland die een bepaalde behandeling uitvoeren.

VGZ legt uit hoe ze dat doen: ze kijken naar de kennis die bij patiëntenorganisaties beschikbaar is, naar medische normen en baseert zich op wetenschappelijk onderzoek. Ten slotte zal VGZ ook meten hoeveel behandelingen er in een bepaald ziekenhuis worden uitgevoerd: immers hoe vaker een operatie wordt uitgevoerd, hoe kleiner immers de kans op fouten.

De discussie over de zorg in Nederland, en de discussie of er in voorgenoemde discussie veel onzin wordt verkondigd, zal nog wel even doorgaan. Daar zal niet zoveel aan te doen zijn. Gelukkig kunnen we wel wat doen aan de kwaliteit in de zorg, en VGZ doet op dat vlak haar uiterste best.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.