We moeten ISIS niet versterken, maar verzwakken

De PVV wil dat polderjihadi’s zich kunnen aansluiten bij ISIS. Veel achterlijker wordt het niet.

Vandaag botsten VVD en PVV met elkaar over de aanpak van de islamitische terreurorganisatie ISIS. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff zei tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Veiligheid & Justitie dat hij vindt dat het strafbaar moet worden om af te reizen naar ISIS-gebied. De PVV vindt dat juist “onverantwoordelijk en dom”. Nu.nl schrijft wat de VVD precies wil en waarom:

Door alleen al het afreizen naar landen als Syrië en Irak strafbaar te stellen, wordt het voor de opsporingsdiensten makkelijker om de terugkerende Nederlandse jihadgangers in de kraag te vatten, denkt de VVD.

Nu wordt vervolging bemoeilijkt omdat het moeilijk aan te tonen is dat de jihadgangers zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden als moord en verkrachting.

Bovendien zou een uitreisverbod het ook moeilijk maken voor een polderjihadi om zich aan te sluiten bij ISIS en aanverwante terreurorganisaties die het islamitisch kalifaat met veel bloedvergieten willen afdwingen, onder andere door genocide te plegen op hele volkeren. PVV-Kamerlid Lilian Helder snapte er niks van en zei dat jihadi’s gewoon moeten kunnen afreizen naar Syrië als ze dat willen. Graag zelfs. Daar snap ik dan weer niks van.

Het is een verhaal dat de PVV, of in ieder geval PVV-leider Geert Wilders, al langer aan de man probeert te brengen. Laat die radicale moslims gaan, zodat we in ieder geval geen last van ze hebben hier in Nederland. Dijkhoff zegt daarover dat het een laffe en domme houding is: “Het is dom omdat je je eigen vijand sterker maakt. Het is toch bezopen om toe te staan dat je vijand daar zich versterkt met troepen uit de polder? Voor de VVD is het een duidelijke keuze: wij hebben ze liever hier in de bak dan in Irak.”

Ik ben het op dit punt eens met de VVD. Het is buitengewoon onverstandig om polderjihadi’s te laten afreizen naar ISIS-gebied. Volgens officiële cijfers lopen er al 160 van die gasten rond in Syrië en Irak. Waarom moeten dat er nog meer worden? We moeten ISIS niet sterker maken, maar juist zwakker. We moeten ISIS met alle middelen die we hebben bestrijden. We mogen niet toekijken hoe ISIS genocide pleegt, kinderen houdt als seksslaven en een islamitisch kalifaat probeert te stichten waar terroristen hun vingers bij aflikken.

Het kortetermijndenken van Wilders en zijn aanhang (die alles wat Wilders zegt, slikt voor zoete koek) is ontzettend dom, precies zoals Dijkhoff terecht opmerkt. Als je ‘onze’ jihadi’s laat afreizen naar Syrië, kun je vrijwel niet in de gaten houden wat ze daar doen. We hebben simpelweg niet voldoende mogelijkheden voor een goede informatiepositie in dat gebied. De polderjihadi’s kunnen dan makkelijk terugreizen naar Nederland (ja, dat kan, want we hebben – helaas – open grenzen) en hier aanslagen plegen omdat ze daartoe de opdracht hebben gekregen van ISIS.

Beter stoppen we iedere ISIS-sympathisant en potentiële terreurjihadi jaren in de cel voor steun aan een terreurorganisatie. Al die tijd dat deze jihadi’s in de cel zitten, kunnen ze geen aanslag plegen. Niet in Syrië, niet in Irak en niet in Nederland. En als ze weer vrijkomen, moeten we ze 24/7 in de gaten houden. Als ze dan nog steeds niet zijn gederadicaliseerd, stoppen we ze nog eens jaren in de cel. Net zolang tot ze het zijn afgeleerd.

Dat lijkt me beter dan het versterken van ISIS zoals de PVV wil.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

27 reacties

 1. Wilhelmson

  Dat doe je niet door slogans.

  1/ ISIS hangers kan je niet tegenhouden binnenin het schengen gebied, bijgevolg is uw standpunt onnozel ( naief)

  2/ je kan je wel informeren en die ISIS hangers indentificeren

  3/ je kan ook hun terugkeer verhinderen door hen te ontmoedigen terug te keren: 

  – schrappen uit bevolkingsregister, bijgevolg geen rechten meer op wat de nederalndse samenleving biedt (huis, financieel,etc…)

  – als het kan,  hen te berechten als illegalen en oorlogsmisdadigers in den haag.

   

 2. hhermanus

  In veertien eeuwen hebben de mohammedanen niets bijgeleerd. Laat de zandnegers over aan hun lot in hun zelfbevochten heilstaat. Geef geen gehoor als ze klagen dat het niet lukt. 

  Zorg dat hun immoraliteit en irrationaliteit hier geen voet aan de grond krijgt.

 3. Weetbeter

  Als we jouw plan volgen Frank, dan zie ik al een D66 rechter die zo maar 20 uurtjes schoffelen geeft. Dat zal ze leren! Je hebt helemaal gelijk. lol

 4. Lia@DDS

  Door alleen al het afreizen naar landen als Syrië en Irak strafbaar te stellen, wordt het voor de opsporingsdiensten makkelijker om de terugkerende Nederlandse jihadgangers in de kraag te vatten”.

  Je weet best wel, Frank, dat dat een flut smoes is…… Er wacht hun dan een taakstraf…., naast de mooie uitkering!

   “het kortetermijndenken van Wilders en zijn aanhang (die alles wat Wilders zegt, slikt voor zoete koek)”

  Klets toch niet zo dom, Frank.

   

  Mvg, Jan van Eechoud

 5. Haarscherp

  De islamfacisten en moslimbarbaren die als polderterrorist willen afreizen naar de IS-staat moeten we uitzwaaien zoals bij de ruim 25.000 zwartesoldaten op onze statons in WOII.

 6. LantR.fant

  Voltooid Verleden Tijd.

 7. LantR.fant

  maar uw ideën zijn op het lachwekkende af naief. 

  1. als je sympathisanten en potentiële (mensen) in een cel gaat zetten, schep je een situatie waarop straks elke andersdenkende in Nederland in de cel kan worden gezet. 

  In het geval dat dit in Nederland zou werken, laat je een geest uit de fles die je niet meer terugkrijgt.

  Begrijp niet hoe u zoiets ondoordachts kunt opperen.

   

  2. Die jihadi’s kunnen door vrijelijk door de hele EU reizen. Ze kunnen letterlijk bijna op zwemafstand van de Turkse grens komen. Die grens is zo lek als een mandje, dus die jihadi’s komen toch wel waar ze willen. 

  Het idee dat je ze kunt tegenhouden is een illusie.

   

  De enige optie om isis aan te pakken is om daar met een flink leger isis hard aan te pakken. 

  Omdat isis gegaarandeerd onderduikt krijg je dan OF een oorlog zoals in Afghanistan/Irak. 

  Of je schiet op alles wat beweegt en drijft alle inwoners op een kluitje samen. Daarna kan je de boel wel screnen. 

  Dit wordt een behoorlijk onrechtvaardige oorlog, maar dat is de enige optie.

   

  En de VVD lult tegenwoordig slechts. Geen aandacht meer aan schenken en bij de volgende verkiezingen negeren. 

  Laat de goede VVD’ers maar een nieuwe partij oprichten. Tot die tijd zal ook ik PVV stemmen.

 8. cmsuijkerbuijk

  Je moet wel totáál krankzinnig zijn, om dat tuig hier te willen houden. Bij vertrek paspoort innemen, nationaliteit afpakken en nooit meer terug. De kans dat hij in IS het loodje legt is groter, dan dat justitie hem hier ook maar één vinger in de weg legt! Hier duiken ze onder en gaan hun rottigheid uithalen. Dáár zit het uitschot tenminste openlijk bij elkaar en is het veel makkelijker, om ze uit te schakelen, zonder dure, ellenlange processen, beroepen en cassaties, om nog maar te zwijgen van het dure “hotel”, waar ze in ondergebracht worden.

  En ja, ik heb liever, dat ze dáár slachtoffers maken, dan hier! Die pias van de VVD heeft goed lullen, zolang het geen familielid van hem is, dat slachtoffer wordt van zo’n doorgedraaide duivel!

  Slechts onder één voorwaarde mogen ze van mij terug komen: Als ze meteen gearresteerd en zonder pardon geëxecuteerd worden!

 9. Janbert

  Aboutaleb en de PVV zijn het eens op dit punt.

   

  “Wil je naar Syrië? Ga maar!” Dit heeft de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gezegd tegen het AD. Hij zegt er wel bij dat de jihadgangers daarna niet meer terug hoeven te komen. Met zijn uitspraak gaat hij recht tegen het kabinetsbeleid in.”

   

  http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/3798493/2014/11/26/Wil-je-naar-Syrie-Ga-maar-kom-hier-niet-meer-terug.dhtml

 10. ronald77

  Laat ze lekker gaan om nooit meer terug te mogen terugkomen. Hoe minder jihadisten hoe beter voor Nederland, hoe beter voor de mensenrechten, hoe beter voor onze veiligheid op straat. En hoe beter onze democratie ook op de lange termijn kan worden gewaarborgd – Islamisten en jihadisten zijn geen democraten.

 11. avander

  Heel verstandig en menselijk hoor Frank.
  Hou ze hier, geef ze een taakstrafje van 40 uur omdat ze stout zijn geweest.
  Laat ze dan weer los op de maatschappij. Intussen is hun haat naar ons, voorzover mogelijk, verdubbeld en staan ze te dringen om uitvoering te geven aan die haat, bommetje hier, liquidatie daar. Kunnen ze weer opgepakt worden en een nieuw taakstrafje krijgen.
  Pappen en nathouden, je kan zo het volgend kabinet in Frank, voor de VVD.

 12. josef1952

  Nee mijnheer Verhoef, de PVV is niet achterlijk maar ziet waarschijnlijk de zaken wat scherper, dan de andere partijen, die zich verliezen in politiek-correct wensdenken.

  Wij hebben n.l. geen rechtssysteem dat uitgerust is om adequaat met Jihadgangers af te rekenen. Het is helemaal niet strafbaar om naar Syrië te gaan, de Koerden stimuleren we zelfs stiekem, om mee te vechten!! En ook die komen straks terug met de nodige psychische schade, die bedreiging kan gaan vormen voor de rechtsstaat.

  Buitendien zijn onze rechters niet benoemd om stevig door te pakken, en zullen de straffen voor Syriëgangers zich beperken tot 13weken taakstraf bij La Poubelle of zoiets.

  Niet efficiënt allemaal, dus wegwezen met dat volk en nooit meer terug!!

 13. Richard van Ravenstijn

  Ene Frank Verhoef heeft liever aanslagen van gefrustreerde, in reislust belemmerde,

  Jihadisten in Nederland dan in de zandbak  van verweg IS taan– daar waar ze zeer

  veel kans maken op hun beloofde maagden dankzij aanhoudende bombardementen.

   

  d’r uit en nooit meer terug is meer het credo der weldenkenden in Nederland,

  ’t Links gedachtengoed heeft voldoende schade aangericht in de laatste 40 jaar !!

 14. L. van der Schoot

  Hee Frank, wie is er nu dom! Je bent zeker ook een Wilders basher, of hij nu gelijk heeft of niet.

  Ga even bij de burgemeester van Rotterdam advies vragen.

   

  Stuur terroristen naar ISIS als ze dat willen. Een groot aantal van hen zal so wie so geelimineerd worden. In ons gekke land zullen ze alleen maar gepamperd worden met zoete woordjes en zullen daardoor altijd een groot gevaar blijven voor ons eigen volk. Voor die zogenaamde monitoring geef ik geen cent.

  Wel is het zo dat terugkerende lieden heel gemakkelijk  weer in ons land terug kunnen komen. Dankzij Schengen, dankzij onze volksverlakker Balkenende. De grenzen moeten weer dicht. De EU helpt mee aan de onveiligheid van de aangesloten landen. 

   

 15. WIJNEN

  Beste Frank welke organisatie betaald jou eigenlijk om deze artikelen te schrijven?

 16. fred

  bijna niets aan bovenstaande reakties toe te voegen , ook ik vid Frank een onnozelele hals.Hij heeft zeker de mening van Abouthaleb( HULDE) niet gelezen.Wilders bashen is makkelijker.Wat zoekt hij uberhaupt bij DDS ?

 17. nick

  Wat een kortzichtigheid van Frank, hij wil gewoon alles wat Wilders zegt afkeuren en er een verhaal over schrijven, ok, dan krijg je het terug, right in your face! 

  Er is geen mens met een normaal denkpatroon die dit soort gasten hier wil houden. levensgevaarlijke idioten zijn het, wandelende tijdbommen, die wil je kwijt Frank!!

  En opsluiten? Ha, in ons land krijg je ze niet opgesloten, voor hoe lang dacht je? En heb je aan de kosten gedacht? Wij kennen geen levenslange opsluiting Frank!! Ze komen vrij, al na een paar dagen en dan?? Een aanslag op jouw stoep? Nee joh, hou ze gezellig hier, we hebben nog wel een potje geld over toch?

  Hoe kan je zo stupide zijn, weg met die lui, zo snel mogelijk met een enkele reis en zonder paspoort en nationaliteit van ons land. Vrije uitgang zou ik zo zeggen, geen strobreed in de weg leggen, weg ermee en nooit meer terug komen! ( Hopelijk kan dat dan ook niet meer )

   

   

 18. Julius

  daar alvast een beetje moord-ervaring op laten doen zodat ze wat dat betreft goed gehard worden en vervolgens op illegale wijze laten terugkeren. De weg weten ze hier in ieder geval alvast. Jawel, da’s een goed plan.

   

  Beter dan die idioten hier te houden en flink te volgen zodat ze bij te kleinste misstap telkens weer opgepakt worden. Beter dan ze te beletten serieus getraind te worden.

   

  Echt waar. Dat is toch het allerbeste plan.

 19. harrybr

  Hoe zou U het vinden als ergens in het grote buitenland potentiele terroristen, die hier in de EU / NL willen gaan “rellen” hier naartoe mogen lkomen zonder een stroobreed in de weg gelegd te worden emt enkel de straf: nooit meer terug ?

  Ik hoor menig politicus al, als in…. Ghana / Ivoorkust mensen hier de Anti- ZwartePiet brigade gaan versterken met aanslagen, doden enz.. met nul tegenwerking van de locale autoriteiten daar.

   

  Maar éé oplossing: wilt u gaan moorden: enkeltje cel.

  Bent u er toch tussenuit egmuisd, en kunt u niet uitleggen, wat u buiten de EU uitgespookt hebt ? ( lees: Turkije ingegaan, en daar 6 mnd geen adres, geen bankopnames, helemaal niets over 5 mnd, ook geen tig foto’s en getuigen van u als humanitaire hulpverlener in Syrie / Irak ). Paspoort ongeldig en nooit meer de EU in.

 20. Moes

   Frank Verhoef  is een malloot en dat is niet de eerste keer. Neem verder geen moiete om te reageren!!!!!!!!!!

 21. MariaJacoba

  Vergeten de anti ISIS demonstratie in Den Haag, vergeten de moord op Theo van Gogh , dat Joden angst hebben hier in ons eigen Nederland a.g.v. de Islam dreiging? Als er angst bestaat dat ISIS sterker wordt doordat  aanhangers uit de westerse landen  zich bij hun leger van barbaren aansluiten, geeft mij het gevoel dat door die opruiming het aanzienlijker veiliger kan worden.

 22. Two Ravens Black Kettle

  Ik neem aan dat Frank bij toekomstige slachtoffers een bloemetje komt brengen

 23. Weer twee polderjihadi’s morsdood na Amerikaans bombardement – De Dagelijkse Standaard

  […] bombardement. Ik geloof niet dat de Amerikaanse bombardementen in Syrië voldoende zijn om de genocideplegers van ISIS te kunnen vernietigen, maar dit kleine succesje is natuurlijk wel heel […]

 24. Niek Verheyen

  Natuurlijk, Frank Verhoef, probeer het nu maar weer eens langs een andere weg. Keep on bashing the PVV. Alsof die paar honderd Nederlandse jihadi’s veel verschil maken in Syrie. Ik denk het niet, Job. Zelfs een paar duizend maakt zeer weinig verschil uit. Trouwens Fritsma en Helder waren uitstekend vanavond in hun betogen en reacties. Sterkte met een almaar groeiende PVV!

 25. rinus

  Eigenlijk wilde ik niet reageren en denk ik zoek het maar uit. Wilders en de PVV hebben talrijke keren gezegd dat ze jihadies op moeten pakken en moeten vastzetten. Onlangs zelfs nog zei Wilders dat het te gek voor woorden was dat zwarte piet zich op plekken niet meer kan/mag vertonen, maar jihadies geen strobreed in de weg wordt gelegd. Helaas wordt dit idee niet genoeg gesteund door de kamer en kabinet (vvd dus) en dus moet je daar wezen, Frank. En dus zegt Wilders laat deze potentiele tijdbommen hiet weggaan voordat hier doden vallen door aanslagen. Oppakken en vastzetten mag niet van de rest van de politiek. 

   

  Maar goed, als er maar gebashd kan worden. Sluit je maar aan in de lange, lange rij van media en andere schrijvers. En nog is de pvv de grootste virtuele partij. Dat is razend knap.

 26. toetssteen

  Maar die hebben toch maar krap aan het LBO afgemaakt? Nou ja dat dat niet waar is maakt niet uit. Frank weet het beter dan een mr. in de rechten. 

  De grenzen zijn zo lek als een mandje, leve de EU, maar Frank meent dat als je met de auto naar de oostgrens tuft de boel nog te volgen is. Nite Frank, vergeet je knuffel niet.

   

  Wanneer ga je nu een begrijpen Frank dat de oude stadspoort ergens toe diende? Om te beletten dat mensen eruit wilden? Nee om te beletten dat de verkeerde mensen erin konden!

 27. jofele jood

  Tuurlijk we stoppen hen net zo lang in de cel totdat zij het zijn afgeleerd, ook aan de kosten gedacht Frank? Laat gaan die gasten en zorg dat de grenzen potdicht zijn voor hen bij terugkeer, dat zet zoden aan de dijk.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.