Whatsapp-vinkjes zorgen voor rel in Nederland. Ehm, wat?

Geen categorienov 06 2014, 16:00
WhatsApp gaat aan berichten blauwe vinkjes toevoegen als ze door de ontvanger gelezen zijn. Groot probleem!
Digitaal Nederland heeft een crisis, want WhatsApp gaat vinkjes toevoegen aan diens apps. Blauwe vinkjes, welteverstaan. De verzender van een bericht. De reactie van hysterisch Nederland? "Oh help, de wereld vergaat!!!1" Lees maar:

Behalve het vertrouwde grijze vinkje, wanneer het bericht is verstuurd, en de twee grijze vinkjes wanneer het bericht goed is afgeleverd, worden de vinkjes nu ook blauw zodra het bericht is gelezen door de ontvanger.

Voor de bijna 9 miljoen Nederlandse gebruikers van de app lijkt de aanpassing vooral inbreuk te maken op hun privacy. De reacties lopen uiteen van 'Bye privacy' tot 'Twee blauwe vinkjes maken momenteel meer inbreuk op mijn privacy dan alle inlichtingendiensten bij elkaar'.

En kennelijk is dat een enorm probleem. Ondanks het feit dat Facebook al meer dan een jaar hetzelfde doet, en geen haan daar naar kraait. En ondanks het feit dat je ook al jaren op WhatsApp al kon zien wanneer je contactpersoon voor het laatst online was. Als je dan een snelle vergelijking maakte met de tijd waarop je je bericht verzonden had (in één oogopgslag zichtbaar), had je een betrouwbaar idee van of je contactpersoon je berichtje gezien had.
Dus Nederland, doe gewoon even lekker normaal. GeenStijl zei dat al op hun kenmerkende provocatieve wijze:

Omdat dit een land is dat voortgekomen is uit de slappe teelballen en plakkerige baarmoeders van de babyboomergeneratie. Een land van rubberentegeljongetjes en fietshelmmeisjes. De Whatsapp-generatie is net een zebrapad: daar kun je zonder problemen overheen lopen. Wat is er gebeurd met 'fuck wat andere mensen van mij vinden, als ik je bericht lees en niet reageer is dat jouw probleem, niet de mijne'?

GeenStijl wenst Nederland verder nog een oorlog en een genocide toe, maar dat lijkt me ook wel weer wat ver gaan. Laat mij echter volstaan met een tip: als je per sé een reactie wil van iemand op een bepaald bericht moet je gewoon even bellen. Ja, griezelig, ik weet het. Maar probeer het toch maar gewoon. En als alles faalt moet je even langsgaan. Wederom, ik weet het: bellen is eng, maar daadwerkelijk de deur uit in deze Thuisbezorgd.nl- en Facebook-tijden is al helemaal een ouderwets fenomeen, maar de old school-methode werkt prima.
Maar houd in ieder geval alsjeblieft op met dat gerel over twee stomme blauwe vinkjes. Er zijn legio belangrijkere zaken op de wereld om je druk over te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten