Whatsapp-vinkjes zorgen voor rel in Nederland. Ehm, wat?

WhatsApp gaat aan berichten blauwe vinkjes toevoegen als ze door de ontvanger gelezen zijn. Groot probleem!

Digitaal Nederland heeft een crisis, want WhatsApp gaat vinkjes toevoegen aan diens apps. Blauwe vinkjes, welteverstaan. De verzender van een bericht. De reactie van hysterisch Nederland? “Oh help, de wereld vergaat!!!1″ Lees maar:

Behalve het vertrouwde grijze vinkje, wanneer het bericht is verstuurd, en de twee grijze vinkjes wanneer het bericht goed is afgeleverd, worden de vinkjes nu ook blauw zodra het bericht is gelezen door de ontvanger.

Voor de bijna 9 miljoen Nederlandse gebruikers van de app lijkt de aanpassing vooral inbreuk te maken op hun privacy. De reacties lopen uiteen van ‘Bye privacy’ tot ‘Twee blauwe vinkjes maken momenteel meer inbreuk op mijn privacy dan alle inlichtingendiensten bij elkaar’.

En kennelijk is dat een enorm probleem. Ondanks het feit dat Facebook al meer dan een jaar hetzelfde doet, en geen haan daar naar kraait. En ondanks het feit dat je ook al jaren op WhatsApp al kon zien wanneer je contactpersoon voor het laatst online was. Als je dan een snelle vergelijking maakte met de tijd waarop je je bericht verzonden had (in één oogopgslag zichtbaar), had je een betrouwbaar idee van of je contactpersoon je berichtje gezien had.

Dus Nederland, doe gewoon even lekker normaal. GeenStijl zei dat al op hun kenmerkende provocatieve wijze:

Omdat dit een land is dat voortgekomen is uit de slappe teelballen en plakkerige baarmoeders van de babyboomergeneratie. Een land van rubberentegeljongetjes en fietshelmmeisjes. De Whatsapp-generatie is net een zebrapad: daar kun je zonder problemen overheen lopen. Wat is er gebeurd met ‘fuck wat andere mensen van mij vinden, als ik je bericht lees en niet reageer is dat jouw probleem, niet de mijne’?

GeenStijl wenst Nederland verder nog een oorlog en een genocide toe, maar dat lijkt me ook wel weer wat ver gaan. Laat mij echter volstaan met een tip: als je per sé een reactie wil van iemand op een bepaald bericht moet je gewoon even bellen. Ja, griezelig, ik weet het. Maar probeer het toch maar gewoon. En als alles faalt moet je even langsgaan. Wederom, ik weet het: bellen is eng, maar daadwerkelijk de deur uit in deze Thuisbezorgd.nl- en Facebook-tijden is al helemaal een ouderwets fenomeen, maar de old school-methode werkt prima.

Maar houd in ieder geval alsjeblieft op met dat gerel over twee stomme blauwe vinkjes. Er zijn legio belangrijkere zaken op de wereld om je druk over te maken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. Zeeuw

  Whatsapp, kan je er je kont mee schoon vegen? Nee, weg er mee! Kromme tenen krijg ik van al die tokkietroep.

  Het ergste voorbeeld: In een restaurant, pa + moe + 2 kinderen hebben een Iphone en zitten alle 4 tijdens de maaltijd te klikken op dat tiefusding.. Er werd niet met elkaar gesproken. Genieten van het zorgvuldig bereide eten? Welnee.

 2. Knarsman

  Een verzonden bericht dat wordt gelezen…… vreselijk! Die verstuurde onzin moet juist niet gelezen worden…… Overigens zelfs met dat verkleurde linkje is het maar de vraag of het gelezen is, laat staan gewaardeerd of begrepen.

 3. Moose

  Stelletje kinderachtige kleuters zijn het. Ze plempen heel hun leven op FB en LinkedIn maar een blauw vinkje gaat tever?

 4. A Dutch Patriot

  Heerlijke humor dit: “GeenStijl wenst Nederland verder nog een oorlog en een genocide toe, maar dat lijkt me ook wel weer wat ver gaan.” Hahaha!

 5. Matthijs

  Gebruik je het toch niet?

  Lekker weer SMS-en.

  Snap het ook niet.

 6. Ego non solus

  Nederland wordt geteisterd door gekwetstheden van allochtonen al dan niet met NL-paspoort. Dat mag en moet allemaal kunnen, je mag er niets van zeggen. En eindelijk is er dan een topic dat veel autochtonen kwetst maar mag dát nou juist weer niet.

  Ik zou zeggen, koester die gekwetstheid, eindelijk mogen “wij” ook eens onze lange privacytenen laten spreken. Fijn!!!

   

  Overigens, ik vind het zelf niet erg en behoor tot de groep gekwetsten die maar niet gekwetst kunnen worden. Hé, wacht even…

 7. Michael van der Galien

  Haha, het echte probleem is natuurlijk dat er mensen zijn die vinden dat ze er ‘recht’ op hebben dat jij meteen antwoordt als je hun bericht hebt gelezen. In mijn geval heb ik vrienden, familie en kennissen in dat opzicht al lang opgevoed door er gewoon lak aan te hebben. Als ze dat eenmaal begrijpen vragen ze niet eens meer waarom je pas zo laat reagert… en als een mafkees dat toch doet kijk ik opzettelijk verbaasd én arrogant, en zeg ik “omdat het mij zo beter uitkwam. Nog meer vragen?”

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.