Protestantse kerken steunen anti-Israëlische herdenking

Protestantse kerken steunen anti-Israëlische herdenking

De PKN gaat een door Internationale Socialisten en Israëlhaters georganiseerde Kristallnachtherdenking sponsoren.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 vernielden de nazi’s in Duitsland en Oostenrijk meer dan 1.000 synagogen en meer dan 7.000 Joodse winkels en andere bedrijven. Alleen al in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen werden meer dan 70 synagogen tot de grond toe afgebrand. Meer dan 90 Duitse Joden werden koelbloedig vermoord, 30.000 Joden werden opgesloten in concentratiekampen. Binnen drie maanden stierven in die kampen meer dan 2.000 Joden door honger, uitputting en mishandeling. Dit was dus al in 1938, voor het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Bovenstaande plundertocht, die bekend kwam te staan als de Kristallnacht, wordt door veel Joden en historici beschouwd als de start van de massale Jodenvervolging door de nazi’s. Die uiteindelijk resulteerde in de moord op meer dan 6 miljoen Joden.

Op 9 november herdenkt de Joodse gemeenschap in Nederland de Kristallnacht, dit jaar met als spreker onder andere Lodewijk Asscher, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Om zo de start van massale vernietiging van de Europese Joden tussen 1938 en 1945 te herdenken, maar ook om te laten zien dat er anno 2014 nog steeds een springlevende Joodse gemeenschap is. In Nederland, maar ook in vele andere landen op de wereld, waaronder Duitsland en natuurlijk Israël.

Gek genoeg vinden een aantal extreem-linkse en een aantal islamitische organisaties het elk jaar nodig om een alternatieve Kristallnacht-herdenking te organiseren. Tot deze organisaties behoren de Internationale Socialisten, een radicaal-linkse organisatie die Israël het liefst van de aardbodem ziet verdwijnen. Deze organisatie en ook de deelnemende islamitische organisaties hebben niets met Joden. Zo willen zij dat Israël, waar de helft van de Joden in de wereld woont, geboycot wordt. Bij eerdere herdenkingen klonk geregeld een anti-Israëlisch geluid.

Zo hielden de Internationale Socialisten zelfs een herdenking voor sjeik Ahmed Yassin, een van de oprichters van Hamas. Hamas, dat een Handvest heeft dat bol staat van de Jodenhaat en zegt dat het een islamitische plicht is om de Joden uit te roeien. Yassin zelf was een terrorist die het bloed van vele onschuldige Joodse mannen, vrouwen en kinderen aan zijn handen had.

Wat nog gekker is, is dat deze alternatieve herdenking, aanstaande zondag, wordt gesubsidieerd door de protestantse organisatie Kerk in Actie. En dat op deze herdenking de Scriba (Secretaris) van de koepel van protestantse Kerken in Nederland (PKN), Arjan Plaisier, zal spreken.

De alternatieve herdenking zal net als alle voorgaande edities zeker niet gaan over het moeilijke klimaat waarin Joden in Europa ook anno 2014 verkeren. Volgens de aankondiging van de herdenking gaat het niet om het geweld tegen Joden, over dat Joden tegenwoordig weer in Europa worden vermoord, enkel omdat ze Joods zijn - denk aan de aanslag op het Joods Museum in Brussel afgelopen mei, of over synagogen en Joodse scholen die onder voortdurende politiebewaking moeten staan. Nee, dat wordt allemaal niet genoemd in de aankondiging – maar wel vandalisme tegen moskeeën.

Dat is toch wel heel vreemd, als je de Kristallnacht wilt herdenken. Als je die wilt herdenken, zou je mogen verwachten dat er ook aandacht is voor de Joden die deze moordpartij overleefden, en hun nakomelingen.

Ondanks dit alles wordt de alternatieve herdenking zoals gezegd door Kerk in Aktie gesubsidieerd, terwijl er meestentijds maar enkele tientallen mensen op af komen. De meeste van deze mensen, zoals Anja Meulenbelt, oud-senator van de Socialistische Partij (SP), zijn bekend van zeer anti-Israëlische acties. Waarom die subsidie, en waarom spreekt een topfunctionaris van de Protestantse Kerken bij die bijeenkomst, in plaats van de echte bijeenkomst in de Portugese Synagoge in Amsterdam, die de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde zes miljoen Joden waardig wil herdenken?

Helaas lijkt er hier sprake van een patroon. De PKN en Kerk in Actie steunden eerder de Nederlandse vereniging Vrienden van Sabeel, een anti-Israëlische ‘christelijke’ organisatie die er in 2011 pas op het laatste moment van weerhouden kon worden om een boottocht naar Gaza te steunen, die nota bene gefinancierd werd door Hamas.

Ook is er steun van Kerk in Actie en de PKN voor de internationale organisatie van Sabeel, een anti-Israëlische groep die berucht is om haar geschiedvervalsing. Zo noemde het kwartaalblad van Sabeel de door nazi-Duitsland geïnspireerde en betaalde Arabische opstand, die tussen 1936 en 1939 plaatsvond in wat nu Israël is, “een opmerkelijk succes”. Volgens Wikipedia bestond dat 'succes' uit het liquideren van Joden, gematigde moslims en vredelievende Palestijnse christenen:

"De moefti (een hoge islamitische geestelijke) gebruikte deze opstand om zich te ontdoen van al die Palestijnen die het niet met zijn harde lijn eens waren en wilden onderhandelen met de Joden en de Britten zoals machtige en invloedrijke stamhoofden en Palestijnse christenen. Zijn paramilitaire terreurgroepen traden tegen deze 'dissidente' Palestijnen harder op dan tegen de Joden. Zo doodden ze in 1938 279 Joden en meer dan 2.000 Palestijnen, met buitengewone wreedheid."

In 2012 verscheen de Nederlandse vertaling van het boek van de oprichter van Sabeel, Naim Ateek, ook weer met geschiedvervalsing. Zo wordt in het boek de oprichter van het moderne zionisme, Theodor Herzl, door middel van een verminkt dagboekcitaat afgeschilderd als racist en iemand die de Arabieren wilde verdrijven. Iets wat een keiharde leugen is. Niettemin werd het voorwoord van dit boek geschreven door, jawel, dezelfde Arjan Plaisier van de Protestantse Kerken.

Het lijkt zo alsof de leiding van de Protestantse kerken anno 2014 wil ‘scoren’ met anti-Israëlische standpunten. En daarbij samenwerkt met organisaties die vaak zwaar antisemitisch, anti-Israëlisch en anti-christelijk zijn. Want een organisatie als Hamas heeft het net als ISIS echt niet goed voor met de christenen. Leden van de Protestantse kerken worden zo opgezadeld met standpunten die absoluut niet de hunne zijn.

Wij roepen daarom Arjan Plaisier op om de Joden, zowel de dode als de levende, niet te schofferen, en zijn afspraak aanstaande zondag af te zeggen. Of laat hem naar de Portugese Synagoge komen, waar de echte Kristallnacht-herdenking plaatsvindt. Hij is van harte welkom.

Tom Struick van Bemmelen is voorzitter van Likoed Nederland en oud-lid van de Eerste Kamer.

Update door Michael van der Galien: DDS heeft weer impact.

Arjan Plaisier zal de alternatieve herdenking niet bijwonen en gaat naar de echte herdenking.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer