Zwarte Piet-haters draaien door. Alweer

Het tegenkamp roept op tot het stalken van mensen die verkleed gaan als Zwarte Piet. 

Het tegenkamp wordt met de dag radicaler. Ze hebben hun zin niet gekregen bij de Raad van State, dus nu roepen ze op Facebook op tot het stalken van iedereen die het ook maar waagt zich zwart te schminken voor een Sinterklaasintocht. Vall Dumfries zette deze ronduit belachelijke post gisteravond op Facebook:

Dumfries wil dat er massaal foto’s en filmpjes gemaakt van mensen die zich verkleden als Zware Piet. Ook moeten hun namen en adressen worden verzameld. Hetzelfde geldt voor iedereen die het lef heeft om een feestwinkel binnen te stappen en zwarte schmink te kopen. “Ze kiezen er zelf voor om daar openlijk mee naar buiten te treden en public dus mag je ze aan de schandpaal nagelen.”

En nee, dit is niet slechts één persoon die toevallig te diep in het glaasje heeft gekeken. Was het maar waar. De post van Dumfries krijgt maar liefst 14 likes, en vlak daaronder staat een instemmende reactie van niemand minder dan beroepsgekwetste en professioneel Zwarte Piet-hater Quinsy Gario. Oftewel, wie de knecht van Sinterklaas een warm hart toedraagt, kan maar beter oppassen, want het tegenkamp gaat iedereen bij de politie aangeven.

Blijkbaar zijn de argumenten op, of heeft het tegenkamp gewoon geen zin meer om de discussie op een fatsoenlijke manier te voeren. Dat is jammer. “Wij geen feest, dan jullie ook geen feest,” is zo ongeveer het motto van het tegenkamp. Ze gaan dit jaar alles uit de kast halen om het leukste kinderfeest van het jaar te verzieken. Ik denk dat ze het liefst zouden zien dat iedere Zwarte Piet wordt opgepakt en in de cel wordt gestopt.

Godzijdank verdwijnt Zwarte Piet niet. Sterker nog, ik denk dat de rest van Nederland, na het zien van deze idiote oproep om Zwarte Pieten te stalken, zich nog meer als één man schaart achter Zwarte Piet. Jammer joh, Dumfries, Gario en al die andere haters. Dat wordt nooit meer wat met die race hustling-agenda van jullie. Jullie zijn compleet doorgeslagen, totaal geradicaliseerd, helemaal knettergek. Niemand neemt jullie ooit nog serieus.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

86 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  “Zelfs jij weet donders goed dat de verdediging van Zwarte Piet allang een achterhoedegevecht is geworden.”

  Nee. Ik ben geen defaitist die het hoofd dan maar in de schoot legt, want dát is nou net hét recept, om ons land naar de donder te helpen.

  En dat er nog geen protest is aangetekend door Chinezen of andere bevolkingsgroepen, is een kwestie van afwachten, tot er één zich wél gediscrimineerd voelt, óf dat er een autochtone Nederlander is (Waarschijnlijk zal dat een Amsterdammer zijn), die zich daartoe geroepen voelt. Dat is namelijk óók het geval met Zwarte Piet! Aanstichter slechts één persoon: Gario, die het podium heeft gekregen et voilá. Het is tijd om nou eens voet bij stuk te houden!

  Als we jouw raad opvolgen, blijft er helemaal niks meer over van het Sinterklaasfeest.

 2. Spaarndammerbuurter

  Gelukkig mag op de mijter van Sinterklaas het kruis nog steeds…

  (oh wacht):

  http://vorige.nrc.nl/opinie/article2082049.ece/Laat_dat_kruis_op_die_mijter_toch_zitten

  Stukje v/d flapdrol die nu erg blij is met zijn huidige, ontkroeste vriendin.

  http://www.thepostonline.nl/tag/robert-vuijsje/

   

  Het blijft tobben met dat black is beautiful-syndroom.

  Ontkroessen, geen gouden oorringen meer, allemaal Slavernij!

 3. Beukman

   

  Dan krijgen we de Chinezen weer achter ons aan, of de Molukkers. En bij een regenboogpiet, krijgen we te maken met de Homosexuele medemens. Wélke kleur je ook kiest, het zal áltijd wat zijn.”

  Leuk geprobeerd, maar jij weet net zo goed als ik dat nog geen Chinees, smurf of homo bezwaar heeft aangetekend tegen andersgekleurde Pieten.
  Laat voor de verandering wijsheid eens prevaleren boven je gelijk, en verpest het niet voor de kinderen. En – laten we dat niet vergeten – geef de kerstman geen kans om zich tussen de strijdende partijen te wurmen. Zelfs jij weet donders goed dat de verdediging van Zwarte Piet allang een achterhoedegevecht is geworden.

 4. Leo KarelJan

  Snel lid worden van de gedachtenpolitie!

 5. Makker

  Tuurlijk heb jij niets tegen negers en de islam en tegen links
  Alleen als ze je mening niet delen, dan zijn het haatnegers, Booslims en links tuig.

  Ik lees heel goed, vooral tussen de regels door, want ook hier niemand die de grens durft te overschrijden….nog niet.

 6. Mortier

  Was eigenlijk voornemens om naar Gouda te gaan met een paar spuitbussen zwarte verf om alle kaas- en stroopwafel-pieten de juiste kleur te geven 🙂

 7. Leo KarelJan

  Ik heb het niet over negers in het algemeen, maar over haatnegers zoals Gario en dit wijf. Goed lezen, Gutmensch!

 8. Leo KarelJan

  Volledig eens. Wat een laffe, ruggengraatloze autochtone NL ‘ers leven hier toch tussen ons.

  Kruipen voor andere ( vaak minderwaardige ) culturen en het evangelie van de Gutmensch “weg met ons” prediken. Het zijn lui die je niet in je buurt wilt hebben.

 9. Reindert

  Op deze manier vraag je om discriminatie enhet antwoord hierop zullen wel veel bedreigingen worden aanhet adres van mevrouw Vall Domfries. Ik hoop alleen dat de gezonde Nederlands geet blijft overheersen en dit juist niet gaat doen. Vier een gezellig Sinterklaas feest met geen achter gedachtes. Mochten e aangiftes gaan komen tegen verklede Hollanders dan bedenk ook antillianenvieren feestjes en moeten daarvoor een vergunning aan vragen…………………..

 10. Frank

  Gario en de zijnen willen gewoon Black Panthertje spelen.

   

 11. V.K.

  -Militante minderheids groepjejes welke naam en adresgegevens verzamelen dienen door de AIVD goed in de gaten te worden gehouden.

 12. rinus

  Je hoopt het niet, gelukkig gebeurde het niet. Maar dat waren dan de (eerste) drie dagen van het Sinterklaasjournaal.

   

  Inmiddels zijn de Zwarte Pieten ”verdwenen” en worden er in Gouda witte pieten opgeleid en is het één groot feest met Zwarte en Witte Pieten. Nu de Stroopwafelpiet en de Kaaspiet nog en klaar is kees.

   

   

 13. Makker

  Na de islam, links tuig, nu ook al de negers…

  Je hebt gelijk Leo kareljan, dit gaat helemaal mis!

 14. Leo KarelJan

  Dit is tuig, dit is crimineel gajes. Advies aan Zwarte Pieten: wees op dit geteisem voorbereid en neem maatregelen!

  Dit land herbergt inmiddels een aantal zeer onfrisse types: dit gaat fout lopen.

  Omdat zij vaak simpel van geest zijn, zijn ze extra gevaarlijk!

  Wat doen deze lui hier nog tussen mensen die zij zo haten. In de meeste gevallen ons belastinggeld opeten, daarom zijn ze hier.

 15. Spaarndammerbuurter

  Dat racistische schorum van Quinsy c.s. is al erg, maar van de autochtone onderkruipers die aan de eisen van dat trieffel willen toegeven ga ik volledig over m’n nek.

   

   

 16. Johan de Wit

  Kan leuk worden.

   

  a.s. zaterdag gaat mijn vrouw samen met haar vriendinnen weer zwarte smink halen bij de winkel voor feestartikelen in onze stad. Zoals ze al ruim 5 jaar (een zelfs al 10 jaar) doen omdat ze op zowel het bedrijf waar ze werken als de sportvereniging waar ze lid van zijn als Zwarte Piet verkleed Sinterklaas feest vieren voor de kindertjes. Belangeloos en zonder vergoeding.

   

  Na deze berichten hebben wij met de mannen en broers afgesproken om deze keer met hun mee te gaan ( 8 man in totaal) waarvan minstens 4 het uiterlijk hebben van Rugby en IJshockyspelers. Wij hopen erop dat de dames op de foto worden genomen, want geef ons een reden voor dit stelletje idiote zwaar gefrusteerde uitkeringsvretende en subsidie-zuigende flapdrollen. We hebben er echt zin an zou Pim hebben gezegd.

   

  Kunnen altijd later bij de politie verklaren dat die fotografen ons vrouwen en zusters lastigvielen. Hun nee woord tegen ons ja woord en ik denk dat er voldoende getuigen aanwezig zijn die zullen beweren dat de dames inderdaad werden lastiggevallen. En we denken er over na om ook de intocht van Sinterklaas met zijn allen bij te wonen met de kinderen, allen verkleedt als Zwarte Piet.

   

 17. Beukman

   

  Godzijdank verdwijnt Zwarte Piet niet. Sterker nog, ik denk dat de rest van Nederland, na het zien van deze idiote oproep om Zwarte Pieten te stalken, zich nog meer als één man schaart achter Zwarte Piet.” 

  Ik denk eerder dat weldenkend Nederland zich hoofdschuddend afwendt van de extremistische opvattingen van Wilders aan de ene kant, die Zwarte Piet wil verbieden, en Gario en consorten aan de andere kant, die het Zwarte Piet onmogelijk willen maken.
  Weldenkende mensen kiezen voor het belang van het kind. Zoals iedereen die ooit een kind is geweest weet, maakt het voor kinderen geen bal uit wat voor kleur Piet heeft, zolang ie maar cadeautjes bij zich heeft.

 18. cico

  Ik heb het hier al eerder voorspeld. De zwarte piethaters
  gaan zuigen, irriteren en sarren totdat er mensen over de schreef gaan. En daar
  gaan ze dan op procederen en men gaat ook nog zgn coulant doen door
  aanpassingen aan de traditionele zwarte piet te gedogen!

  Let maar op, ze hopen op dolgedraaide blanke extreemrechtse
  nederlanders die hun emoties niet in de hand houden. En die gaan ze gebruiken
  om zwarte piet af te schminken en uit te kleden.

   

 19. katja

  Er zijn oorlogen om lutteler incidenten begonnen. ‘ t Zou me echter niks erbazen als St. Niklaas onze oorlogsaanleiding wordt. IS is er niks bij en de combinatie/solidariteit draagt bij aan de benodigde radicalisering.

   

  De snelkookpan komt zo tenminste aardig op temperatuur.

 20. nick

  Volkomen krankzinnig! En ook zo walgelijk en kleinzielig, jaloers en minachtend, hatend en belachelijk, ach er zijn geen woorden voor dit soort minkukels.

  Gelukkig zijn er door dit soort idioten nu meer zwarte pieten actief dan ooit in ons land met Sinterklaas tijd, dat dan weer wel!

 21. Moose

  Hoog tijd dat we Vall aan de schandpaal nagelen en terug sturen naar Aruba!

   

  Blijf met je poten van ONZE cultuur.

 22. Dick Kraaij

  @Frank

   

  Het gaat er niet om dat ze doorgegraaid en knettergek zijn. Het gaat erom dat ze oproepen tot geweld en mensen die misschien al sinds jaar en dag Zwarte Piet-‘diensten draaien’ kopschuw maken om daar nog langer mee door te gaan. Ze verpesten daarmee een van de gezelligste en onschuldigste kinderfeesten ter wereld.

   

  Hun manier van doen en de sympathie die ze krijgen, is in zekere zin te vergelijken met jihadisten (= terroristen), waarvan burgemeester Van Aartsen kennelijk wil dat die landelijk een soort van psychiatrische behandeling krijgen in plaats van dat ze gewoon keihard worden gestraft met een langdurige gevangenisstraf.

   

  Oproepen tot geweld is overigens strafbaar en aangifte doen lijkt me op z’n plaats.

   

   

   

 23. Richard de II2

  @Johan de Wit: Gezellig kinderfeestje is dat als jullie met een 8 man sterke knokploeg op pad gaan om de “hollandse cultuur te verdedigen”.

 24. cmsuijkerbuijk

  “Dan maar een gele of een blauwe Piet. Geen kind dat er van wakker ligt.”

  Dan krijgen we de Chinezen weer achter ons aan, of de Molukkers. En bij een regenboogpiet, krijgen we te maken met de Homosexuele medemens. Wélke kleur je ook kiest, het zal áltijd wat zijn. Dus daarom gewoon Zwarte Piet zwart laten. Zélfs op Curaçao, het geboorte-eiland van Gario, wordt Sinterklaas gevierd, met zwart geschminkte (bruine) Pieten, die vinden, dat er totáál geen kwaad steekt in Zwarte Piet, wánt het komt door de schoorsteen (En dan lachen ze erbij: “Maar we hebben hier niet eens schoorstenen”). Er wordt door de oorspronkelijke bewoners dan ook geen énkel verband met slavernij gelegd en zien het als een leuk kinderfeest. Toch is er protest. En van wie denk je? Van de blanke (Nederlandse) zeurpietengemeenschap daar. Het is dus i.m.o. onzin om maar toe te geven aan een stelletje lange-teners, die overal wel iets van vinden en die van zeuren een beroep gemaakt hebben.

  Niét en nooit toegeven dus!

 25. mart

  Zwarte smink nog verkrijgbaar en nog niet verboden ?

 26. Beukman

   

  “Laat het kinderfeest een kinderfeest blijven.”

  Ik vrees dat we het stadium zijn gepasseerd waar dit nog mogelijk was met een zwarte Piet. Zoals wel vaker is ook hier de strijd geconfisceerd door extremisten aan weerszijden. Geurt en Gario zijn meer elkaars bondgenoten dan ze het zelf beseffen. Dan maar een gele of een blauwe Piet. Geen kind dat er van wakker ligt.

 27. Johan de Wit

  @ Richard de 112

  Nee hoor Richard, wij gaan naar het kinderfeestje voor de gezelligheid. Wie heeft hier gesproken over knokploeg.

   

  Het is zijn gewoon bezorgde partners en broers die het niet fijn vinden als hun zus en vrouw gefotografeerd worden door een stelletje simpele zielen die dat zonder hun toestemming doen. 

   

  De kids zullen er weinig van merken, die zien alleen maar Zwarte Pieten. Het is altijd elk jaar bere-gezellig en dat zal ook nu wel zijn, Als het niet gezellig wordt zal het toch voornamelijk komen doordat anderen die gezelligheid gaan verpesten.

 28. Leucosia Teles

  @ Alarmnummer richard…

   

  Blijkbaar lees je eroverheen maar die 8 man gaan mee om de dames te beschermen tijdens het inkopen doen voor de prachtige NEDERLANDSE kinderfeest.

   

  @ Johannes N

   

  http://www.parool.nl/parool/nl/12/CULTUUR/article/detail/3374489/2013/01/09/Organisatie-Kwakoe-mag-niet-in-handen-blanken-vallen.dhtml

   

  Dat er zwaar gepigmenteerde racisten tussen zitten is duidelijk. Zie artikel daarvoor. Het Kwakoe festival subsidievrij dat maakt mij blij!!!

 29. Makker

  Ik stel voor dat alle zwarte pieten zich bekeren tot de islam!

  Wellicht dat we dan eens afkomen van deze idiote discussie.

 30. cmsuijkerbuijk

  Kan allemaal wel zijn, maar dan wordt het kinderfeestje, waar tot voor kort totáál niet gedacht werd aan slavernij en er ook helemaal niks mee te maken heeft, door volwassenen met te lange tenen, ten bate van die volwassenen met te lange tenen gewijzigd. Laat het kinderfeest een kinderfeest blijven. Want wélke kleur je een Zwarte Piet ook geeft, er is altijd wel een bevolkingsgroep, die zich aangesproken kan voelen. En er is alrijd een stok te vinden om een hond te slaan.

 31. Johannes N

  En als dit niet werkt, dan passen onze anti-racistische vriendjes natuurlijk gewoon geweld toe. In die kringen mag tenslotte _alles_ om je zin te krijgen.

   

  Ik voel steeds meer behoefte om ook eens een feestje te gaan verstoren. Is er niet iets ongelofelijk racistisch aan dat Kwaku-festival? Dat moet dringend verboden worden – of tenminste voor 50% gevuld met blanke mensen, artiesten, en activiteiten.

 32. Beroepsklagers hebben goedkope kleding Primark in het vizier – De Dagelijkse Standaard

  […] het gezeur over Zwarte Piet en vuurwerk hebben de beroepsklagers weer iets nieuws gevonden waar ze zich vol passie op storten: […]

 33. cmsuijkerbuijk

  We hebben het hier niet over Wilders (Die overigens wel wat méér medestanders heeft dan Gario) Waar het om gaat is, dat jij dus bij het minste of geringste maar wilt capituleren en zonder slag of stoot iets wat eigen is aan de Nederlandse cultuur, af wil schaffen. Zo houden we dus mooi helemaal niets over en dat is dan kennelijk ook de bedoeling, begrijp ik uit jouw reacties!

 34. Beukman

   

  Hoe verwerpelijk is stierenvechten eigenlijk? In hoeverre is het lijden van stieren niet een projectie van mensen die het allemaal reuze zielig vinden, terwijl ze ondertussen geen krimp geven om het lijden van het varken waar ze net een stuk van hebben verorberd? Dat varken heeft beslist niet minder geleden dan de stier. Gaat de EU nu de bioindustrie verbieden? Ik dacht van niet.
  Goya heeft een kleine 200 jaar geleden een hele serie  etsen gemaakt van stierengevechten in al hun glorie. Goya was een verlichte geest, die waarachtig heel goed wist wat ethisch verantwoord was, en wat niet. Geeft dat niet te denken?

 35. Beukman

   

  John Locke en Goya: point taken.
  Wat het stierenvechten betreft: ik vind het mooi dat je het leed van de dieren en het beschavingsgehalte van dergelijke shows uit elkaar trekt. De meeste tegenstanders van stierengevechten komen zo ver niet, die blijven hangen in de “sjielig”-mantra.
  De kwantitieve sjieligheid rond stierengevechten is echter peanuts vergeleken met wat er plaatsvindt in de bio-industrie. Sterker nog: een stier heeft een puik leven gehad vóór de dag dat hij wordt geofferd, wat een kip of een varken uit de bioindustrie niet kan zeggen.
  Blijft dus over het argument van beschaving. Zeer veel mensen ontlenen plezier aan stierengevechten. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, zeker aangezien het in de cultuur ingebakken zit, en men van jongs af aan leert om er op een technische manier tegenaan te kijken. Is het niet ironisch dat de EU tracht om grote groepen mensen te beschaven, niet zozeer omdat het zielig zou zijn voor de dieren (want die zieligheid is nogal betrekkelijk), maar als een doel op zich? De bemoeizucht van de EU is hier al vaker besproken. Dit lijkt me hier een fraai voorbeeld van.

 36. cmsuijkerbuijk

  Hopelijk beseffen Pieten-tegenstanders als Beukman, Maaike en natuurlijk ook dat enorme licht uit Arnhem, Kamerad, oh wacht, ehh Makker en andere Zwarte-Piet haters wat zij hedenmiddag mede aangericht hebben, door aan dat tuig hun steun te geven! Tevreden nu? Sprookje voor kinderen aan diggelen en opeens is er géén “Slaven-verleden” meer, toch?

  Het enige wat bereikt is, dat er nu écht een haat tegenover figuren als een HalveGario is opgewekt.

  Nou, hártelijk gefeliciteerd met het behaalde resultaat! Tienduizenden kinderen hun droom ontnomen. Goéd hoor! Applaus!!! Er is nu toch wel sprake van een gerust geweten zeker? Dat kan niet anders: De progressieve Amsterdamse Gutmensch uitgehangen, of de Arnhemse meeloper, dat moét wel in een opgelucht en verheven gevoel geëindigd zijn vandaag.

  Wat is eigenlijk het volgende afbraakproject? Kerstmis????

 37. kees rudolf

  @Beukman 1.47,  tja, dat is een goede vraag. Je voorbeeld van Goya geeft zeker te denken. Zo heb ik er nog eentje: John  Locke, nou, als hij geen verlichte geest was, wie dan wel, maar hij zag niets kwaads in de slavenhandel en verdiende er geld aan door daarin een deel van zijn vermogen te beleggen. En dan waren er in het tijdperk van de zogeheten Verlichting ook heel wat vooraanstaande verlichters die geen enkel kwaad zagen in het naar onze maatstaven op tamelijk akelige wijze ter dood brengen van heksen. Of de varkens uit de bioindustrie evenzeer lijden als de stieren die in een stierengevecht de dood vinden, wie zal het zeggen? Een verschil lijkt me dat het leed van de varkens niet een bron van massaal publiek vermaak is, noch daarvoor is bedoeld. Maar dat maakt het misschien niet beter voor die varkens, net zo min als voor de ganzen die voor hun ganzenlever gefokt worden. Het is me bekend dat ook heel verlichte moderne geesten zich het lot van de varkens in de bioindustrie meer aantrekken dan van een paar stieren die zo nu en dan eens in een feestelijk stierengevecht ergens in het verre Spanje het loodje leggen. De jacht, ook zo’n onderwerp. Het schijnt dat jagers juist geweldige dierenliefhebbers zijn, maar veel Marianne Thieme-stemmers zouden het liefst jagers afschieten. Wat is “beschaving”? Wat kan je daar uiteindelijk filosofisch van zeggen? Dat het allemaal maar relatief, cultuurbepaald, tijdgebonden is? Moeilijk hoor. Het lijkt me een zekere vooruitgang qua beschaving dat de doodstraf is afgeschaft, ofschoon zelfs daar wel discussie over mogelijk is.  De afschaffing van het Sinterklaasfeest, compleet met Zwarte Piet, onder druk van een relatief kleine groep beledigde actievoerders, lijkt mij, puur gevoelsmatig, geen vooruitgang in beschaving.

 38. Makker

  Wat wil je nu zeggen?

  Verwacht je hier soms ook maar een verlichte geest aan te treffen?

 39. V.K.

  -Nou, dan gaat Hennis als Tipex Piet door het leven, dat mag dan ook weer niet vanwege te dikke lippen.

 40. toetssteen

  Dat wordt daar al gevierd zolang ik het me kan heugen! Niks nieuw leven.

  Aanstoot nemen aan zou moeten worden gehonoreerd met dan doen we een traditie maar weg? Omdat kinderen dol zijn op zwarte piet, maar zeurders als de mislukte kunstenaar Gario een nieuw project zag om zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen, moet misvormd of weg omdat gekwetstheid overerfbaar blijkt te zijn?

   

  Oh, maar dan moet ook de SGP in het gelijk worden gesteld als het gaat over de winkelopenstelling op de dag de Heren…. Of telt dan die gekwetstheid niet?

   

  Nee het is geen appels en peren vergelijking. Overal en altijd zullen lieden zich omwille van hun eigen gelijkhebberigheid hun mening op willen dwingen aan de rest. Het zijn net kleuters die dreinen. Geef ze hun zin en u kunt ervan op aan dat he gedrein alleen maar erger wordt.

 41. kees rudolf

  @toetssteen, dat kan natuurlijk, dat hier en daar bepaalde tradities nog wat langer leven, of misschien zelfs ooit weer nieuw leven ingeblazen krijgen. Maar waar het mij om ging is dat tradities komen en gaan, sommige zijn een lang leven beschoren en/of wortelen in een ver verleden, andere worden toevallig eens geadopteerd en verdwijnen na een tijdje weer. De waarde van een traditie is niet per se evenredig, noch omgekeerd evenredig, met de ouderdom ervan. Zwarte Piet zoals we die nu kennen is niet zo heel oud en bovendien in de laatste decennia sterk veranderd, naar mijn smaak voldoende voor de donkere medemens om er geen aanstoot aan te hoeven nemen, maar kennelijk zijn er onder de donkere medemensen toch nog heel wat aanstootnemers. Ik vind dat wel een feit waar we iets mee moeten, maar natuurlijk niet dat we inene het mes in een bij velen geliefde traditie moeten zetten omdat een groepje extremisten onder die aanstootnemers stampij maken.

 42. Spaarndammerbuurter

  De raciste Vall Dumfries gebruikt middelen om te ontkroezen.

   

 43. toetssteen

  Gaat toch gewoon om geld. Geld geript van de ruggen van de nazaten van de veenstekers die gerieflijk dood gingen voor de rainte leeftijd van 37. Hop betalen, want je een beetje het riool uit werken en dan niet omzien naar lui met een IQ van 65 max.

  Allemaal gelijk, even arm en in dezelfde misère. Beetje aanhanger van Marx zal nu de zwarte piet bij de boodschaper leggen. Prima.

 44. Spaarndammerbuurter

  Ik heb tientallen jaren huizen gebouwd.

  In weer en wind.

  Ook in de Bijlmer.

  Bleek later dat ik daarmee heb meegewerkt aan de trieste toestroom van half Suriname.

  Op de vlucht voor hun zwaarbevochten Vrijheid, Onafhankelijkheid.

  En nu gebukt gaan onder de terreur v/d witmens, met hun zwartepiet.

   

  Traumatisch, deze ervaring.

  Dat knaagt.

  Het onrecht naar de gekleurde medemens toe.

  En daar heb ik aan meegewerkt.

  Is daar niet iets v/e ’n uitkering voor?

   

   

 45. Spaarndammerbuurter

  Ik eis per omgaande afschaffing van vergoeding op lipcorrecties.

  En ontkroezingsmiddeltjes uit de schappen!

  Verbod op de verkoop van gouden oorringen aan negers.

  En bleekmiddelen, natuurlijk.

  (behalve die je onder de rand van de WC-pot spuit, natuurlijk, ik ben geen racist)

   

   

 46. toetssteen

  Hoe lang wil je doorgaan met het kruipen voor erkenning? Lees nou eens wat je zelf schrijft! Alles verandert, maar wat is er ooit onder repressie veranderd? Niets!

  Laat het tijd en het gaat vanzelf!

  Waarom verwijt je anderen dat ze dat willen in plaats van dat kinderachtige gedram van: we willen het nu en als jullie niet doen wat wij willen gaan we op de grond liggen janken als een aandacht trekkende kleuter!

  Ik weet niet of je zelf kinderen hebt, maar if so, dan zou je moeten weten dat toegeven weliswaar gemakkelijk is, maar de problemen alleen maar vergroot. En veelal gaat het om niets! Net zoals met dit tomeloze gezeur.

  Zie je dan echt niet dat dit gezeik gebruikt wordt om het totaal nog wat verder onder de knoet te brengen?

 47. Spaarndammerbuurter

  Wind waait.

  Een spook waart.

   

  De Nederlandsche Unie was er als de kippen bij om mee te buigen met de nieuwe wind die ons land omver blies.

  Een paar jaar na het manifest “Er waart een spook door Europa.”

  Maar toen had je nog geen negers die bij een pro-Hamas-demo stonden te zwaaien met IS-posters dat zwartepiet racisme is.

   

   

 48. cmsuijkerbuijk

  “Toon jezelf voor één keer Nederlander, en waai mee met de nieuwe wind die er over ons land waart.”

  Hier maak je een grote denkfout. Ik tóón me Nederlander. Het zijn juist de Amsterdammers die als slappe dwijlen met de nieuwe, stinkende wind meewaaien (wat dat dan ook  moge zijn) en zich wijs maken, dat ze voor héél Nederland kunnen spreken.

  Nou, je vergist je lelijk!

 49. Beukman

   

  Waar het om gaat is, dat jij dus bij het minste of geringste maar wilt capituleren en zonder slag of stoot iets wat eigen is aan de Nederlandse cultuur, af wil schaffen.”

  Ach wat “eigen aan de Nederlandse cultuur”.  Eigen aan de Nederlandse cultuur, een cultuur van kooplieden die altijd bereid zijn geweest om water bij de wijn te doen, is de tering naar de nering te zetten, het hemd nader te doen zijn dan de rok, want baat het niet dan schaadt het niet.  Piet heeft al zoveel gedaanteveranderingen ondergaan. De boeman met een roe is ie ook al niet meer, hoewel dat ongetwijfeld ook ooit eigen was aan de Nederlandse cultuur.
  Die cultuur is aan verandering onderhevig, wist je dat niet? Wie maalt er tegenwoordig nog om palingtrekken, vierendelen, collaboreren en luilak vieren? Bij mij doet het ook pijn afscheid te moeten nemen van Zwarte Piet, geloof me, maar een losse tand kan er beter in één keer uit. Toon jezelf voor één keer Nederlander, en waai mee met de nieuwe wind die er over ons land waart.

 50. Spaarndammerbuurter

  Zo’n minister Hennis(VVD), 

  Wilde ze per sé op het voormalige Suri-kamerlid Beneffedenaamkwijt.der PVDA lijken?

  Wie heeft er betaald voor die operatie?

   

   

 51. bramm

  Ik geef u op alle punten gelijk behalve op 1 punt.

  De oorspronkelijke bevolking van de eilanden bestaat niet meer. Iedereen daar is import zowel zwart als blank en de blanken waren er het eerst anders hadden ze geen zwarten kunnen importeren.

  Dezelfde fout wordt ook met Suriname gemaakt. Alleen de Indianen zijn de oorspronkelijke bevolking daar en de rest is import.

 52. toetssteen

  Kan het niet uit zijn kleine kinderen te vergiftigen met een mening van volwassenen? Als een kind zegt: kijk pa/ma zarte piet als het gaat om iemand met een donkeren huid, heeft dat kind daar geen andere bedoeling mee dan een goede. Immers lekkere dingen in zijn schoen, pakjes en lang op mogen blijven.

  Ik vind die hele heisa die aangezwengeld wordt door chronisch verongelijkten weerzinwekkend. De zesde of wellicht nog veel verdere generatie zou lijden onder een slavernijverleden… Idiots.

  Waar Nederland en het hele westen onder lijdt is een chronisch weg met ons dwangneurose. Een ongekend massochisme biedt nederig de rug aan de beul en overhandigt desnoods zelf de zweep.

 53. kees rudolf

  @Beukman, ja, in principe heeft Europa af te blijven van lokale tradities, maar met het stierenvechten heb ik moeite, omdat ik het een verwerpelijke traditie vind. Eigenlijk vind ik dat die stierengevechtenliefhebbers, als die europeanen onder de europeanen willen zijn, maar eens af moeten leren zich met evident dierenleed te vermaken. Er zou een soort verplicht beschavingsminimum geeist moeten kunnen worden om van Europa deel te mogen uitmaken. Enfin, ik ben me er natuurlijk van bewust dat anderen om hun voor mij niet geheel begrijpelijke redenen weer heel andere tradities verwerpelijk kunnen vinden die mij onschuldig voorkomen, zoals de Zwarte Piet traditie, en die het dus toe zouden juichen als ‘Europa’ Zwarte Piet verbood. Het zou waarschijnlijk averechts uitpakken als Europa tradities kon verbieden waar in de desbetreffende landen de overgrote meerderheid van de bevolking aan gehecht is. Dus misschien moeten de Spanjaarden dat stierenvechten uiteindelijk zelf afschaffen. En moeten de Nederlanders ook zelf de Zwarte Piet-traditie afschaffen of aanpassen. Daar schijnt vooralsnog de meerderheid niet aan toe te zijn. 

 54. toetssteen

  Ik raad u niet aan om in dorpen zoals Mijdrecht te zijn als de zaterdag voor pinksteren de herrie losbreekt. Luilak is nog springlevend.

 55. cmsuijkerbuijk

  Het mooie, of misschien wel het bizarre aan deze hele affaire is, dat als Halve Gario niet in de publiciteit was gekomen met zijn abjecte slavenverhaaltje, ál de pietenhaters er niet eens aan gedácht zouden hebben om zo tekeer te gaan inclusief de verkeerde argumenten, zoals het slavenverleden.

  Nu komt Halve Gario op de proppen met een kulverhaal en dán moet plotseling héél zich progressief noemend Amsterdam als meeloper fungeren, want stél je voor zeg, dat je “ouderwets”, “reactionair”, of zelfs “rascist” gevonden zou worden!

  Zelfs het kruis is van de mijter van Sint Nicolaas verdwenen, omdat de Amsterdamse Moslims er zich wel eens aan zouden kunnen storen én dus de zogenaamde progressieve dorpelingen beslisten, dat dat symbool van het Christendom eráf moest. Het is verdomme een Katholieke heilige, die hoort bij een Katholiek kinderfeest, waar dat lange tijd boven de Kali niet eens werd gevierd. En in sommige streng protestante gemeentes nóg niet, want “Paaps”.

  Gaan in Amsterdam nou óók de kruizen van de kerken af? Want moslims storen zich daar óók aan natuurlijk!

  Werk aan de winkel dus. Afschaffen die zooi! Wég ermee.

  En dan het Paleis op de Dam. Als er ergens slavenbloed aan kleeft, dan is het wel aan dit voormalige stadhuis. Afbreken die zooi. Schandálig dat het er nog staat. En de replica van het VOC-schip? Symbool van de Hollandse koloniale macht en uitbuiting? In de fik ermee. Trouwens, heel het centrum van Amsterdam is gebouwd met het geld van de slavenhandel en de leegeplunderde koloniën. Een bom erop!

  Kijk, Amsterdammerts: Maak je dáár druk om (Of zal ik Halve Gario een tip hierover geven?) en laat Zwarte Piet, die niks met slavernij of wát dan ook te maken heeft, met rust!

  Amsterdammers? Ze denken dat ze progressief zijn, maar het zijn slechts angstige meelopers!

   

 56. Beukman

   

  @Beukman & Suikerbuik, in jullie rollenspel van provocateur vs. degene die toehapt, 

  dank voor jullie verhelderende maar bovenal amusante gedachtenwisseling. Mede dankzij jullie heeft het lezen van DDS toch enige meerwaarde boven het lezen van de opinie- en ingezonden brievenrubriek van de krant.”

  Dank je Kees. Dáár doen mijn goede vriend Suijkerbuijk en ik het voor!

  Wat het stierenvechten betreft: als ik het wel heb, poogt “Europa” het stierenvechten in Spanje ook de nek om te draaien. Persoonlijk ben ik daar niet voor. Ik vind dat Europa af heeft te blijven van locale tradities, of het nou stierenvechten is in Spanje, vogeltjes eten in Frankrijk, of Zwarte Pieten in Nederland.

 57. kees rudolf

  @Beukman & Suikerbuik, in jullie rollenspel van provocateur vs. degene die toehapt, 

  dank voor jullie verhelderende maar bovenal amusante gedachtenwisseling. Mede dankzij jullie heeft het lezen van DDS toch enige meerwaarde boven het lezen van de opinie- en ingezonden brievenrubriek van de krant. De kwestie is dus deze: hoe toont men zich Nederlander?

  Meewaaien met de nieuwe wind die over ons land waart? Ik moet bekennen dat ik die houding inderdaad wel erg Nederlands vind. Bachelors parties, Haloween, Valentijnsdag en allerlei andere uit Amerika  of weet ik waar vandaan overgewaaide flauwekul, het bestond niet toen ik jong was en nu is het gemeengoed. Luilakfeest, mooi voorbeeld, verdwenen, niet tot mijn smart. Sint Maarten, iets uit Noord-Holland, nu alom. Ga zo maar door. Maar @Beukman, luilak werd niet afgeschaft onder de druk van een pressiegroep die naar de rechter stapte. Het feest, of wat er van geworden was, stierf een zachte dood. Dat vind ik wel een belangrijk verschil. 

  Overigens, wanneer ik er van overtuigd was dat het Sinterklaasfeest met een zwarte Zwarte Piet erbij een reuze verwerpelijke traditie was, even verwerpelijk als in mijn ogen bijv. de traditie van stierengevechten in Spanje is, dan zou ik het toejuichen als een pressiegroep het voor elkaar kreeg die traditie, liefst ook nog met hulp van de rechter, desnoods met behulp van het Europese Hof, de nek om te draaien. Tja, ik ben geloof ik geen man van principes. Misschien toon ik me daarin Nederlands?

 58. kees rudolf

  Zwarte Piet-haters draaien door. Anderzijds zijn er ook wel wat Zwarte Piet-verdedigers die een tikkeltje doordraaien. Het is wel jammer dat de meest extreme opinies in deze kwestie de meeste publiciteit krijgen. Zo kan in het kamp van de verdedigers van Zwarte Piet het beeld ontstaan dat iedereen met licht ongemakkelijke gevoelens bij de figuur van Zwarte Piet een halfgare antiracistische drammer  is, terwijl in het kamp van de mensen met bezwaren tegen Zwarte Piet het beeld kan ontstaan dat iedereen die aan Zwarte Piet gehecht is een rigide nationalistische traditionalist is. Ik hoop te mogen veronderstellen dat binnen de groep mensen die bij de figuur van Zwarte Piet ongemakkelijke gevoelens hebben er velen zijn die niet gelukkig zijn met de acties van Gario, laat staan met het optreden van die Dumfries. Anderzijds hoop ik zelf, wanneer ik er op tegen ben als de traditie van Zwarte Piet louter vanwege de pressie van een actiegroep van zich gekwetst voelenden zou veranderen,  niet over een kam te worden geschoren met sommige wat meer extremistische verdedigers van Zwarte Piet.

 59. Liesje

   

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/11/wat_braboneger_zegt_gewoon_betoale.html#comments

   

   

  Crowdfund. Geef gul voor docu over Zwarte Piet

  Landgenoten.
  Tijd om bruin te trekken. Filmmaker Arnold-Jan Scheer heeft geld nodig
  voor zijn documentaire “Zwartgemaakt”. Cineast Scheer is van de school
  “Zwarte Piet = traditie” en heeft een beter verhaal alsdan die twee
  dozijn slavernij-jankers olv van Gario, Bergman en Nzume. Subsidy
  Bergman krijgt zakken vol graties FilmFonds-belastinggeld (+ dikke
  NPO-exposure) voor haar narcistische slachtoffer huilie humbug agitprop.
  Arnold-Jan Scheer moet het doen van giften om zijn docu over Zwarte
  Piet als 100% Europese Folklore Die Wij Moeten Koesteren ipv Afschaffen
  gerealiseerd te krijgen. Kost niet duur. Slechts 30.000 euro. Deadline:
  5 december. En dat moeten we willen, met zijn allen. Zwarte Piet hoort
  bij Nederland. Zwarte Piet is geen racisme. Zwarte Piet is onze
  allergoeiste (kinder)vriend. Klik op DEZE LINK en geef gul. Deze folklore is onze folklore.

 60. toetssteen

  Wat er nog rest van het erfgoed van onze voorouders is slecht en moet weg. Het zalige communistische erfgoed waarin een ieder gelijk is moet worden ingevoerd. Worden we allemaal heel vrolijke en vooral gematigde en genivelleeerde burgers van. Mja, sommigen hebben altijd erg veel moeite gehad met het inzien van de gemaakte fouten.

  Diversiteit betekent allemaal eender…..

 61. toetssteen

  Nee, Gario wil de hele piet weg! Gario is een goedkope gesubsidieerde aandachtstrekker. Een talentloze kunstenaar die geflankeerd wordt door een aantal jankmutsen. Na de feminiseringsgolf schijnt de baas in eigen buik nazaat  een liefde voor het masochisme te hebben opgevat.

  Wij zijn slecht, gesel ons! We verdienen het en wij zijn slecht boehoehoeh.

   

  Kleine aanpassingen Beukman, piet en sint zijn al jaaaaren onderhevig aan verandering, geleidelijke verandering. En dat  is zoals het hoort. Veranderingen ontstaan niet overnight.

  En nogmaals, waarom meen jij dat veranderingen in het sinterklaasfeest onder dwang kan geschieden, maar ageer je als het om islam en verandering gaat. Ineens weet je dan wel dat het geleidelijk moet.

 62. kees rudolf

  Over die voedingsbodem waarop Gario met vrucht kon zaaien moet zeker worden nagedacht. Er moet bij veel van onze aan Zwarte Piet aanstoot nemende donkere Nederlanders kennelijk een gevoel bestaan van door de blanke Nederlanders niet voor vol te worden aangezien en/of voor dom te worden versleten. Anders is moeilijk te verklaren wat ze zo moeilijk vinden aan de figuur van Zwarte Piet en waarom het slavernijverleden van hun bet-bet-bet-overgrootouders hier zo nodig aan moet worden verbonden. De narigheid is dat deze anti Zwarte Pietbeweging geen gunstig effect heeft op de beeldvorming over deze donkere medemensen; de kans dat ze voor dom worden versleten neemt door hun actie eerder toe dan af, nog los van het feit dat velen kwaad op ze zijn geworden. Als het doel van de anti Zwarte Pietactie racismebestrijding was dan is het effect vrijwel zeker averechts.

  Tradities veranderen, mogen veranderen, kunnen worden aangepast, dat ben ik geheel met Beukman eens. Waarin ik het niet met hem eens ben is dat we een traditie onder druk van een actiegroep van het ene op het andere jaar veranderen en daarmee die vervelende actiegroep belonen. Je kunt niet zeggen ’t is maar een kinderfeestje, weten de kinderen veel en het sop is de kool niet waard. Ik vind het een principiele kwestie.

  Er zijn nog wel meer tradities waaraan bepaalde minderheden aanstoot kunnen nemen. Zo wordt rond Pasen in Nederland op zeer veel plaatsen zeer vaak de Mattheus-passion gespeeld en beluisterd. Iemand, laten we zeggen een joodse pendant van Gario, zou kunnen beweren dat daar antisemitische elementen in zitten, waarbij veel joden zich ongemakkelijk voelen. Kwam niet van oudsher veel antisemitisme voort uit het verhaal dat door toedoen van de joden Jezus Christus is gekruisigd? Dat idee is misschien wel minder gek dan het leggen van een verband tussen Zwarte Piet en slavernij. Die Mattheus-passionen mogen dus niet meer in de gebruikelijke vorm worden gespeeld; als de Mattheus toch wordt gespeeld komen actievoerders die voorstellingen verstoren. Er wordt een compromis gevonden: overal waar in de gezongen tekst sprake is van “die Juden” (“die Juden aber schrieen: kreuzige ihn!” enz. ) moet “smurfen” worden ingevuld. Iedereen tevreden, alleen een paar gekke conservatieven die vinden dat tradities voor eeuwig ongewijzigd moeten voortbestaan, protesteren. Vervolgens is het telkens als er een Mattheus-passion wordt gespeeld een hoop gesodemieter, zowel voor- als tegenstanders roeren zich, muzikanten en zangers moeten worden beveiligd enz. In de provincie wordt nog enige tijd de originele “Mattheus” gespeeld,  maar in het progressieve Amsterdam is er al direct een aangepaste Mattheus, waarin Jezus niet door toedoen van de joden, maar door toedoen van smurfen gekruisigd wordt.

  Gek voorbeeld? Maar dan alleen omdat nog nooit een jood zo gek was om tegen de traditie van de Mattheus passionen rond Pasen ten strijde te trekken.

 63. Beukman

   

  Gario wil de hele piet weg!”

  Onzin.

 64. toetssteen

  Ja hoor en daar gaat ie weer!

  Nee Kees Rudolf, men wist ook wel en dat staat gewoon in de bijbel dat Jezus door de Romeinen werd geëxecuteerd. En as u ook maar enig besef zou hebben zou u weten dat de Joden tijdens de Romeinse overheersing nooit van zijn dagen hadden mogen executere. En al zou dat hebben gemogen was het een paal geweest en het slachtoffer al dood. Nee het was een Romeins kruis. Hoe simpel wilt u het hebben?

   

  Voor de rest. De elite van de Joden( maar eigenlijk geldt dit voor elke elitaire kliek) heeft vele malen samengewerkt met de invaders. Lees de stadspoorten van Baecelona openzetten waardoor duizenden burgers zijn vermoord. Ja en het dan raar vinden dat zulk een verraad zijn weerslag zal vinden . Niet terecht, want de reguliere jood had daar niets mee te maken.

  De natigheid is alleen dat dit zich door de hele geschiedenis heeft voorgedaan.

 65. Jonas

  Ik ben voor zwarte piet zoals die is, of moet ik nu zeggen was?Het probleem is misschien niet de gekleurde piet. Maar eerder dat een kleine minderheid met kulargumenten hun zin willen doordrijven terwijl de meerderheid dat niet wilt. Dat doen ze bovendien waar de kinderen bij zijn. Egoïstisch zijn ze ook duidelijk. Want rekening houden met de kinderen is niet aan hen besteedt. Ze kunnen niet en ook net als links doet hun activisme even aan de kant te schuiven als het om kinderen gaat. Wat een mentaliteit.De kids zijn de dupe. Alleen daarom ben ik tegen die minderheid die drammig en zeurend als een klein kind hun gelijk willen halen.Net als manipulerende mensen dat doen.

  Wilders heeft gelijk.Om die reden is de PVV tegen. Mede omdat ONZE cultuur en het niet racistische karakter het moeten afleggen aan narcisten,gevaarlijk drammende en negatief verbitterd ingestelde lui.

  Trouwens ze mogen me fotograferen als ik zwarte piet of andere sinterklaas artikelen koop. Zou een eer zijn en niet zoals zij dat zien als schandpaal. Niet luisteren naar die lui, maar gewoon doorgaan met zwarte piet die zwart is.

 66. toetssteen

  http://www.vrijechroniqueurs.nl/een-vrolijk-kinderfeestje/

   

  Kijk vooral naar de kinderen. Ziek stel mensen dat kinderen durft te belagen!

 67. toetssteen

  Waar maak je je dan druk om man! Ik heb overigens geen enkel fixatie op die kwat Gario, dat maak jij ervan. Ik vind het een mislukte kunstenaar zonder talent met een boel babbels om maar interessant te lijken. Is ie niet. Zijn talent komt niet verder dan het stoffer en blik.

  In je comment aan Rudolf, wat pathetisch! Je maakt je druk over religie, gay pride en communisme van het snit Mao. Alles om het gelul inzake Gario recht te breien om vervolgens tot dezelfde conclusie te komen als mensen die zeggen opzouten met je slavernij gezwets.

  Geen kind behalve de trieste zure hap, zie iets anders in Piet dan een vrolijke frans die een oude man de komende weken door helpt.

 68. Beukman

   

  Mooi voorbeeld, Kees. Je verwoordt mijn eigen angst voor een Nederland vol lange tenen: iedereen neemt wel ergens aanstoot aan. De een ligt wakker van de rol van de joden in de Matthaus. De ander kan er niet tegen dat vrouwen rondlopen in hoofddoekjes.Weer een ander brult dat de Gay Pride hem kwetst in zijn opvattingen. We eindigen ermee dat we allemaal in Mao-pakkies rondlopen, eenheidsworst vretend, en pogend om vooral niemand tegen de haren in te strijken. Wat ik persoonlijk altijd wel leuk aan Nederland heb gevonden, is ons vermogen om elkaar te beledigen én te incasseren.

  Ik vrees echter dat de teentjes langer en langer worden. We kunnen steeds minder van elkaar hebben. 
  Soit. Volwassenen moeten dat maar met elkaar uitvechten. Sinterklaas is goddomme echter een kinderfeest. Van kinderfeesten heeft iedereen met zijn poten af te blijven. Mijn gelijk kan me gestolen worden. Alles wat ik wil is dat kinderen Sinterklaas kunnen vieren, niet gestoord door de malloten die hun egoïstische Hogere Principes laten prevaleren boven dat waar het feestje voor bedoeld was. In de zak met die lui!

 69. cmsuijkerbuijk

  Stop nou eens met dat sprookje, dat kinderen geen erg im de kleur hebben. Dat hebben ze wel degelijk. Als álle verhalen gaan over “Zwarte” Piet, dan zouden ze niet in de gaten hebben, dat er iets zwáár mis is, als er een regenboog- kaas-, wafel- of wát voor Piet ook zou zijn?

  Kinderen zijn niet gek hoor, die hebben meteen door, dat er iets niet klopt! Dit argument wordt enkel gebruikt om het geweten te sussen!

  Het is dus wel degelijk kapotgemaakt, althans een poging daartoe, door Gario en kornuiten!

   

 70. Beukman

   

  Ik snap je fixatie op Gario best, Toets. Maar of je het leuk vindt of niet: de man heefgt een degelijke voedingsbodem gevonden, zonder welke hij het niet had gered. Er gaat goddank geen traditie verloren. Er vindt slechts een kleine aanpassing plaats. Het zijn juist aanpassingen die tradities levend houden, denk daar eens aan.

 71. Beukman

   

  Dat kinderfeest is niet door mij opgeofferd, maar door de Gario’s van Nederland en hun meelopers.”

  Dat kinderfeest is in eerste instantie niet opgeofferd door Gario. Die wilde immers enkel de kleur van Piet veranderen, en zoals bekend zal geen kind daar van wakker liggen, zolang het ’s ochtends maar cadeautjes in zijn schoen aantreft. Het kinderfeest dreigt wél te worden opgeofferd door fanatici aan weerszijden, die elk hun gelijk willen halen over de hoofden van die kinderen heen. Het slagveld zal er straks uitzien als Syrië. Het land ligt in puiin, en er zijn louter verliezers. Sommigen krabben zich op het hoofd: “Waarvoor hebben we het eigenlijk gedaan?”
  Fuck het grootste gelijk van de wereld, Suijkerbuijk. Denk voor de verandering eens aan de kinderen. En besef dat jij voor de Kerstman niet meer bent dan een Nuttige Idioot. 

 72. Beukman

   

  Ik ben geen tegenstander van Zwarte Piet, beste Suijkerbuijk, sterker nog: ik heb vele jaren lang onze gemeenschappelijke vriend fanatiek verdedigd tegen met name expats woonachtig in Nederland, en hun vooroordelen en etnocentrisme geduldig gefileerd en aan de honden gevoerd. 
  De vele gesprekken met hen hebben me echter ook doen beseffen dat onder invloed van de globalisering de aloude Piet vroeg of laat onder druk zou komen te staan. Gario was de te verwachten man. Als hij het niet was geweest, had iemand anders het gedaan. Gario is op zijn manier een racist. Dit neemt niet weg dat nu inderdaad een hele hoop mensen zich plotseling gekwetst voelen door de verschijning van Zwarte Piet, hoe je er verder ook over denkt.
  Het sop is de kool niet waard. Ik vind het helemaal niet prettig dat dit feest zulke reacties oproept. Het zou ook van weinig beschaving getuigen om er koud onder te blijven. Bovendien maakt het voor kinderen geen bal uit welke kleur Piet heeft. Kappen dus met dit hysterische gedoe. Als het aan mij ligt verdwijnen voor- en tegenstanders die vandaag de intocht hebben verstoord in de zak.
  Enne…. de geest is los, Suijkerbuijk. We gaan het tóch verliezen, zelfs jij zal dat beseffen. Heel fijn al die edele principes van jou. Het is minder fijn dat je daar een kinderfeest aan wil opofferen. Want denk eraan: deze heisa is koren op de molen van de kerstman.

 73. cmsuijkerbuijk

  “We gaan het tóch verliezen, zelfs jij zal dat beseffen. Heel fijn al die edele principes van jou. Het is minder fijn dat je daar een kinderfeest aan wil opofferen.”

  Dat kinderfeest is niet door mij opgeofferd, maar door de Gario’s van Nederland en hun meelopers. Dié roepen dat Sinterklaas niet bestaat en dié roepen, naar onschuldige kinderen, dat Zwarte Piet rascistisch is. Niét ik.

  En opgeven? Nóóit van zijn leven. Aan dié laffe, defaitistische instelling doe ik niet mee en trouwens, de meeste Nederlanders niet! Het was beter, als je je “progressieve” houding eens liet varen en opkwam voor onze tradities!

 74. toetssteen

  Tuurlijk joh, de traditie verdwijnt omdat Gario dat wil en omdat de pro pieten zo de hakken in het zand zetten. Hé Beukman, werkt het bij religie ook zo? Nee hè? Nou hier ook niet bij.

 75. Wilhelmson

  Voor een buitenlander ziet de Zwarte Piet-piraterij in Nederland er dolkomisch uit. Maar moge God je verhoeden om in een bedrijf van deze komedie terecht te komen. Nederlandse Tragedie: ‘Debielectica’.

 76. Beukman

   

  Wilders aan de ene kant, die Zwarte Piet verplicht wil stellen, 

 77. cmsuijkerbuijk

  Zouden kinderen, die langs de kant van de weg, bij de intocht van Sinterklaas, luidkeels “Zwarte Piet, Zwarte Piet” roepen, in de hoop een handvol lekkers te krijgen, geen erg in de kleur hebben? Wel dégelijk weten ze dat, want ze weten niet beter, of Zwarte Piet is zwart en niet geel, bruin, blauw of geblokt! Dat hoort bij de naam van de figuur: Zwart! Het zijn de volwassenen die er problemen mee hebben, dat Piet zwart als roet is en er een probleem van maken. Kinderen hebben geen énkel probleem met het feit dat Zwarte Piet, gewoon roetzwart is!

  Ik zie het al voor me: Kinderen roepen “Zwarte Piet, Zwarte Piet” en wie komt er aan? Een Goudse kaas-gele Piet. En óf ze dat zullen merken! KInderen zijn écht niet gek hoor!

 78. Beukman

   

  Kinderen hebben nooit wakker gelegen van de vele ongerijmdheden in het sinterklaasverhaal, Suijkerbuijk.  Om maar een voorbeeld te geven: je kan ze nog steeds rustig verkopen dat Piet door de schoorsteen de kamer in komt, zelfs als ze hun schoen neerzetten bij de hedendaagse centrale verwarming in plaats van bij de kolenkachel van weleer.  Je hoeft je geen zorgen te maken.  Als ze een Kaaspiet toch te geel vinden, nou, dan roepen ze gewoon “Gele Piet”. 

 79. Inge

  Het hele Sinterklaasfeest is een toneelstuk: dé hoofdrol is weggelegd voor de gelovige kinderen. Daarnaast is er een hoofdrol voor Sinterklaas en één voor Zwarte Piet. De ouders van de gelovige kinderen zijn de figuranten, alle anderen het publiek.

  Iedereen kan meedoen, mits je de rol speelt zoals hij in het script is vastgelegd.

  Het is een landelijk gespeeld toneelstuk voor en door iedereen.

  En nu zou de rol van Zwarte Piet anders moeten worden, liefst geschrapt eigenlijk. Want in het toneelstuk is zijn karakter een knecht.

  Wat gaan we doen? Alle zwarte moordenaars uit boeken verwijderen, omdat ze de donkere medemens een slecht imago geven? Alle beeltenissen van donkere mensen in een twijfelachtige positie verwijderen? Uit films en musicals?

  Maar waarom zou de rol van de ‘slechte’ alleen maar weggelegd zijn voor de blanke medemens? Dat is pas discriminatie!

  We moeten deze zeurpiet en zijn kornuiten geen strobreed toegeven. Anders kunnen we straks zes decennia cultuuruitingen uit het raam gooien.

   

   

 80. Inge

  Quinsy mag natuurlijk best meedoen in het landelijk toneelstuk, zelfs na al zijn gezeur. Maar ja, hij is nou eenmaal liever beledigd. Van zulke mensen hebben we er allang teveel in dit land.

 81. Hans Kramer

  Ze vragen zo langzamerhand om haat t.o.v. kleurlingen. Zwarte Piet mag niet om z’n zwarte gezicht. Echte kleurlingen wel accepteren dan? Ik zie geen verschil in dit opzicht.

 82. Gielah

  Heel Twitter staat op zijn achterste benen omdat die idioten op NPO 3 zó verschrikkelijk graag anti-racistisch wensten te zijn… dat ze nu in hun verstandsverbijstering naar puur racisme zijn doorgeschoten!

  Kennelijk …. zo suggereerde de uitzending van vanavond -….hebben ze daar zúlke bezwaren tegen een wat donkerder huidskleur, dat ze een Zwarte Piet nu blánk hebben geschilderd.

   

  Ja.. als je de gekte maar ver genoeg doorvoert, bijt je uiteindelijk in je eigen staart en ga je precies dát doen, wat je anderen onterecht aan het verwijten was.

   

  Wanneer zullen de eerste racisme-aangiftes ( ‘WAT is er mis met een donkere huidskleur…hè.. hè…????) gaan binnenstromen?

  Is de politie al bezig met voorbedrukte formulieren op de balies te deponeren?

   

  NPO 3 kan zichzelf nu alleen nog maar proberen te redden door morgen met een pikzwarte Sinterklaas op een zwarte hengst op te komen draven.

 83. toetssteen

  Hoe komen volwassen mensen zo infantiel om zich te bemoeien met een toneelstukje voor kinderen?

  Wat is het volgende? De Moor van Venetië mag niet meer op worden gevoerd? Of hij moet wit/blank worden?

  Kerstfeest moet weg, want het gaat om een joods kind in een kribbe?

  Pasen en pinksteren omdat het christelijke feesten zijn en dat kan echt niet want dat stoot andersgelovigen tegen de borst?

   

  Er is in heel het westen een nieuw soort religie ontstaan of gepushed: de maakbare samenleving. Dat die gedoemd is te falen… Ach na de weet ik hoeveelste keer kan het nog wel eens, want geloof nooit in de uitkomst van de vorige keren dat het verkeerd afliep.

 84. Makker

  Humor is hier een onbekend fenomeen, net zo als een “goed nieuws” bericht.

  Als er maar wat te zeiken valt.

  Ach…humor is subjectief, ik weet het, maar hemel, wat kunnen jullie lang doorzeuren zeg!

 85. Maaike

  Jawel VEERTIEN hele likes op facebook, en daarom wodrt er een oorlog ontketend die misschien zo erg kan worden als Islamitische Staat,zoals een reageerder beweerd. Je blijft lachen op de DDS

 86. Beukman

   

  “Aanstichter slechts één persoon: Gario, die het podium heeft gekregen et voilá.”

  Eén persoon heeft dan misschien het vlammetje aangestoken. Nou en? Dat geldt voor pak hem beet Geurt net zo goed. Die had op een natte hei en zonder podium ook geen schijn van kans gehad.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.