85% kiezers durft niet voor stem uit te komen

Het ergste: in de meeste van die gevallen is het nog terecht ook dat men zich dood schaamt.

Uit nieuw onderzoek van Ipsos’ Politieke Barometer blijkt dat 85 procent van de Nederlandse kiezers publiekelijk liever niet zegt op welke partij men stemt. Daarbij is het opvallend dat mensen die zich in het midden van de rechts-links schaal bevinden vooral erg geheimzinnig doen. Hoe verder ze ideologisch naar de flanken opschuiven, hoe eerlijker ze zijn.

Screen Shot 2014-12-12 at 14.46.59

De centrumkiezers hebben – zeggen zij zelf – een goed excuus om dit soort informatie niet te delen: juist zij zijn vaak zwevend, en dus kunnen ze zich per definitie niet vastleggen op één partij. Leuk bedacht, maar je kunt natuurlijk gewoon zeggen op welke partij je gestemd hebt bij de vorige verkiezingen en/of waarop je van plan bent te stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. Heck, hele volksstammen doen dat iedere week opnieuw als ze hun voorkeuren doorgeven aan verschillende peilingbureaus.

Screen Shot 2014-12-12 at 15.00.36

Dan het meest hilarische: de meeste mensen die zelf bijzonder geheimzinnig doen over hun stemgedrag zeggen dat kiezers zich nergens voor hoeven te schamen. Je kunt gewoon eerlijk zijn waar je over stemt, want ach, zoveel maakt het niet uit, je hebt je democratische plicht in ieder geval gedaan, enzo, etc.

Lees verder op pagina 2.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

23 reacties

 1. lic

  Er hoeft helemaal niet gestemd te worden; thuis blijven kan makkelijk.

  Ik heb niets aan een stem op de ‘minst slechte’ partij.

  De democratie heeft baat bij partijen die hun verkiezingsbeloften nakomen, heel de formatie zou voor de verkiezingen al moeten plaatsvinden.

  Overigens zou ik na een stem op VVD of PvdA of andere linkse partij ook mijn mond dichthouden, en me kapot schamen.

 2. vigilante

  Gewoon PVV stemmen dan hoeft je nageslacht zich in ieder geval niet te schamen.

 3. janszen

  Noem eens een rechtse partij. De hele zooi is sinds de jaren zestig naar links opgeschoven en de politieke correctheid viert hoogtij.
  Het beste is inderdaad PVV stemmen. Alleen die kan de boel opschonen en dan opnieuw beginnen. Maar ik denk dat de wens de vader van de gedachte zal blijven.

 4. Cresto

  Bij de laatste verkiezingen heb ik mijn stem op Pieter Omtzigt uitgebracht.
  En daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.
  Best man in politics !

 5. JanvanEechoud

  Is er nou ooit een réde opgegeven waarom de +-jes en -netjes zijn verwijderd?
  Of kwam het echt omdat de redactie er gek van werd dat zoveel mensen de stukken maar niets vonden?

  1. vigilante

   Jan bij het geven van een plusje of minnetje kon het gebeuren dat er veeeel meer dan één werd geteld.

   1. Phoenix

    Ik geloof er niks van dat dat de reden zou zijn geweest.

 6. Anna

  Gewoon rustig zeggen dat je vanwege islam, immigratie, veiligheid en EU stemt op de PVV. Dan krijg je permanent als antwoord, “Wij ook”.

  P.S Michael van Galien. Een klein kritisch puntje.De vele kleuren die door elkaar lopen op de voorpagina zijn wel lastig.Het maakt je soms een beetje duizelig. Hebben daar meer reageerders last van? Een kleur links,midden en rechts zou wel rustiger kunnen zijn.

  1. Staphylocoque

   Dat vind ik ook irritant en door de verschillende groottes van de ‘berichtkaders’ zit er geen structuur in de indeling van de voorpagina, hinderlijk vind ik dat. Je kunt een bericht dan niet goed terugvinden.

   1. Frits B

    Bovendien leest het kleur-op-kleur buitengewoon lastig. Ik ben niet kleurenblind maar mijn ogen hebben lang niet meer het oplossend vermogen van weleer. De vorige layout was misschien niet modieus maar wel duidelijk.

 7. ikwoudatiedereennadacht

  Hallo Michael,
  Na lezing van het artikel had ik eigenlijk wel verwacht dat je de eigen voorkeur zou hebben vermeld (los van het feit of je wel/niet de mogelijkheid hebt om te gaan stemmen). Mischien wil je dat alsnog doen.
  Ik stem PVV, in de hoop dat ik samen met vele anderen ons land +volk hierdoor alsnog kan redden

  1. Pjotter

   Hallo Ikwou, ik weet haast zeker dat Wilders in meer dan 50% van de harten van de Nederlanders gelijk krijgt, dus daar zal het niet aan leggen, maar nu het lef nog om die rode stip te zetten he, niemand ziet het toch, kom op en zet die klotezooi van nu buiten spel.
   prettig weekend

 8. joga

  Ik stem al sinds jaar en dag op de PVV en vertel het iedereen. Vraag dan aan critici of ze het partijprogramma kennen. Nee dus , maar het enige wat ze weten is de toon van het debat. Maar wil je wat verkopen hier in Nederland aan al die laffe mietjes, wannabe NSB’ers en farizeeërs, dan moet je wel de grenzen opzoeken, zoals Geert Wilders Regelmatig doet, want anders krijg je geen aandacht voor je verhaal. Ik heb er begrip voor dat een aantal PVV-stemmers er niet voor uitkomen, aangezien ze anders hun baan en/of carrière vaak op de buik kunnen schrijven. Zo rollen de linksen, incl. VVD nu eenmaal, maar we zullen ze verrassen te beginnen op 13 maart a.s.

 9. Noordermiede

  @Cresto

  Peter Omtzigt is van het CDA en hij profileert zich redelijk bekwaam en hij is het minst onbetrouwbaar in de CDA fractie. Overigens is het CDA lid van het kartel van EU-regentenpartijen met het VVD, PvdA, D66 en CU en mede verantwoordelijk voor het EU-verdrag van Lissabon door peetvader en judas J.P. Balkenende. Peter Omtzigt kan zich in principe ontwikkelen tot een Nederlandse Nigel Farage als hij echte ballen heeft en opstapt bij het CDA.

 10. W.H.J. Reiss

  Bij dorpsverkiezingen (Valkenburg) kijk ik graag eens wie er op de lijst zelf staan. Bij de PvdA bekijk ik me dat krapuul eens goed en ik spreek ze er ook op aan dat het ‘hoerenzonen’ zijn.
  U ziet ik ben niet bang. Zet mijn naam en plaats overal.
  Ik kots van deze Linkse samenleving, waar bejaarden achter het raam en/of in hun eigen pis mogen zitten en iedere buitenlander wordt verwelkomt alsof het een ‘godenzoon’ is !
  Ik stem dus PVV. Vanaf het begin !

  1. W.H.J. Reiss

   P.S. Pieter Omtzigt, op financieel gebied ben je de beste in de kamer. Van mij mag je verder ‘groeien’ !!

 11. Phoenix

  Wat een waardeloos artikel! Een schoolvoorbeeld van goedkoop “framen”: uit de enquête komt alleen naar voren hoeveel mensen niet publiekelijk WILLEN vertellen op welke partij ze stemmen, daar wordt dan van gemaakt dat ze dat niet DURVEN, omdat ze zich daarvoor zouden schamen of zich niet zouden kunnen verdedigen. Een fraai staaltje psychologiseren van de koude grond, kennelijk is vdG helderziende, zodat hij moeiteloos de motieven van iedereen kan doorzien.

  Het is niet voor niets dat het stemgeheim een essentieel onderdeel is van een vrije democratie. Het gaat anderen geen ene flikker aan op welke partij je stemt, en niet iedereen heeft nu eenmaal de behoefte om zijn gedachtegoed rond te bazuinen, of dat nu politieke of religieuze voorkeuren betreft.

 12. Philippine

  Juncker heeft de Grieken meegedeeld dat ze niet op “verkeerde” partijen moeten stemmen, want anders zou de EU de geldkraan dichtdraaien.

 13. halo1

  Partijvoorkeur geeft nu eenmaal identiteit aan.. “”je bent wat je stemt” zou je kunnen zeggen..maar veel mensen zijn bang “de nazi in hen” toe te geven….het staat natuurlijk goed om te zeggen “”Ïedereen is hier welkom!”..maar de keerzijde is dan wel een klote-leven voor jou…dat is de spagaat.

 14. Avander

  Ik vertel aan ieder die het wel of niet wil horen dat het enig alternatief voor Nederland ligt bij de PVV. Niet omdat ik het altijd eens ben met de twijfelachtige uitspraken van Wilders, wel omdat ik niet zou weten welke andere partij geen verraderlijk clubje eigenhaters is. Ik heb niets te zoeken in een Europa van ongekozen, binnengeslopen tirannieke nonvaleurs die mijn souvereiniteit wegpoetsen. Ik ben Nederlander, tolerant van natuur, humaan van natuur en liberaal van natuur. En daar kan geen communist, islamiet of idioot verandering in afdwingen. De verkeerde partijen staan radicaal tegenover mijn opvattingen.

 15. Ruud562

  Mijn laatste stem die ik uitbracht was op de PVV en de eerstvolgende zal dat ook zijn!.
  Omdat ik de heersende partijelite meer dan zat was en ben. Een politieke elite van CDA, D66, PvdA en VVD die ons veel, veel ellende heeft bezorgd en nog gaat bezorgen. Denk alleen al aan de EU-politiek. Daarom ga ik voor de PVV!

 16. Tosjacq

  Dan zijn ze nog dommer als we dachten IK stem PVV en niets anders

 17. Robert Lemm

  Het algemeen kiesrecht is op zich geen enkele garantie voor vrijheid, laat staan voor geestkracht. Sterker nog, het algemeen kiesrecht kan uitlopen op het verschrikkelijkste mechanisme om de menselijke persoonlijkheid te verstikken. Want soms zie je dat wie gaan stemmen geen mensen zijn, maar dingen. Miguel de Unamuno

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.