Ach, laat VVD en D66 maar fuseren

Meer ruimte op rechts.

Tom Leijte, de voorzitter van de jongerenorganisatie van de VVD, riep gisteren in een artikel op de VVD een lijstverbinding aan te gaan met D66. Zoals Michael gisteravond schreef:

Nou weet ik niet precies waar Leijte zijn kennis heeft opgedaan van het liberalisme, maar ongetwijfeld niet in de werken die zijn geschreven door de grondleggers van die politieke theorie. Er is namelijk helemaal niets ‘liberaals’ aan D66. De partij wil geen kleinere overheid, maar een grotere.

Weet je, ik ben er helemaal voor dat de VVD naar rechts wordt gesleurd door kritiek van rechtse stemmers, opiniemakers, politici, etc. Dat moeten we ook blijven proberen, net zolang tot de VVD niet meer te redden valt. Als dat moment is aangebroken, dan moeten we onze handen ervan aftrekken. Ik citeer Michael:

Het meest zorgwekkende aan Leijtes stuk is dat hij en zijn kornuiten de toekomst van de VVD zijn. Als er niet snel iets gebeurd is die partij definitief verloren voor liberaal Nederland.

Nu ken ik persoonlijk veel conservatieven en klassiek-liberalen binnen de VVD, maar zij hebben de macht niet. Mark Rutte is de baas van de VVD, en zijn wens is altijd al geweest om samen met D66 op te gaan in een progressief-liberale partij. Dat de jonge liberalen een lijstverbinding willen met D66 is het bewijs dat het rechtse geluid binnen de VVD steeds verder afzwakt.

Ik zie op het moment weinig verschillen tussen VVD en D66 in de Tweede Kamer. De VVD verhoogt de belastingen, en D66 stemt ermee in door het kabinet te gedogen. De twee partijen kunnen zo fuseren. Misschien moeten we dat maar laten gebeuren, als ze dat zo graag willen. Ik hoor bijna geen VVD’er zeggen (in ieder geval niet Rutte, Halbe Zijlstra, etc): nee, laten we géén lijstverbinding aangaan met D66.

Dat vind ik opvallend. Alsof de VVD-top het een goed idee vindt.

Overigens zit de VVD al met D66 in één en dezelfde fractie in het Europees Parlement. Als de VVD verder wil met D66, ook in de Tweede Kamer, vind ik dat prima. Dan zit er maar één ding op voor rechts Nederland en dat is afscheid nemen van de VVD. Dat geldt ook voor de rechtse VVD’ers die ik ken. Die kunnen dan beter weggaan.

Zo kan de VVD lekker links-liberaal gaan zitten doen met D66, en kan rechts Nederland zich verenigingen in partijen die wél rechts zijn en wél de belastingen willen verlagen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. eenkaa

  Als ik naar de voorzitter van de JOVD kjik is dat al D66… kjik bv.hier naar een een van zijn tweets:

  https://twitter.com/TomLeijte/status/537248863355424768

  een ethicus mag van hem niet meepraten omdat het een christen is… want alleen niet christenen zijn onafhankelijk ofzo.. dat is toch een onversneden D66 geluid lijkt me… (met de fouten uiteraard… de man is afgestudeerd op 2 andere universiteiten)

  1. Frank Verhoef

   Ja, dat is een D66-geluid. Goed gespot.

 2. lic

  Laten VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA, CU en SP maar fuseren. Dat geeft tenminste wat duidelijkheid in het stemhokje.

 3. joga

  Lic
  Inderdaad ja, nooit maar dan ook nooit op stemmen.

 4. LantR.fant

  VVD = VVT Voltooid Verleden Tijd.
  Die partij heeft zich van haar kiezers vervreemd.
  Alleen zal de som der delen van D66 en VVD kleiner zijn dan de losse elementen. Veel VVD’ers zullen zich niet thuis voelen in die partij.
  D66 is een marginaal clubje. In tijden met turbulentie bij de kiezers fungeert deze als overloopvat. Kiezers in het middenveld die ontevreden zijn met hun partij lopen over naar D66. Dat wordt groot, gaat regeren en bij gebrek aan identiteit en ideeën zakt D66 weer voor decennia in elkaar.

  Maar laat ze elkaar maar gelukkig maken. Voor weldenkende mensen heeft de VVT toch al afgedaan.

 5. Lieftinck

  Het fascinerende is dat de VVD kiezers rechts zijn, maar de VVD leden linksig. Dat zag je bij de keuze tussen Rita Verdonk en Mark Rutte. In het land peilde Maurice de Hond dat Rita favoriet was, maar de leden kozen toch voor Mark Rutte. Het is waar dat Rutte veel beter kan debatteren dan Verdonk, maar strategisch gezien had Verdonk een betere richting voor de VVD. Eenmaal politiek leider van TROTS had zij interessante plannen, zoals het uitstappen uit de Euro, toen de rest van Nederland, Wilders incluis, nog in een winterslaap verkeerden op dit punt. Ik denk ook dat de koers van Verdonk een betere was dan de PVV, meer zakelijk maar toch resulterend in PVV maatregelen. Maar goed, gedane zaken nemen geen keer. Aan mijn stem heeft het in ieder geval niet gelegen. Nu denk ik dat het beter is dat de PVV het enige alternatief op rechts blijft. Anders verandert er helemaal niets.

 6. Maaike

  Tja Lieftinck, wat zou dat zeggen? Misschien wel dat de mensen die zich echt verdiepen in de politiek (anders wordt je geen lid) linksig zijn. En de kiezers gaan gewoon eens in de zoveel tijd naar het stemhokje en kiezen daar hun Voice of Holland kandidaat. Het zou dus kunnen dat die kiezers rechts zijn. Grappig ook dat u de PVV rechts noemt. Die partij is voor behoud van de verzorgingsstaat en van een grote overheid. Links conservatief dus (of communistisch).

 7. Jasterke

  Plak deze Pechtold lieve mensen…wees niet bleu of bang

  met ’t oog op ’t Nationaal belang toch achter het behang…

  .

  het complete rijm: http://www.Jasterke.Wordpress.Com

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.