JOVD: 'VVD moet lijstverbinding aangaan met D66'

Geen categoriedec 05 2014, 22:51
Dit onder het motto: hoe kunnen we de VVD nóg verder naar links duwen?
JOVD-leider Tom Leijte heeft gisteren een stuk geschreven voor The Post Online waarin hij stelt dat de VVD - de JOVD zijn de jongeren van die partij - een lijstverbinding moet aangaan met D66. Volgens hem kunnen deze twee partijen er mogelijk voor zorgen dat er een liberale meerderheid komt in de Eerste Kamer. En dat zou fantastisch voor het land zijn.
Nou weet ik niet precies waar Leijte zijn kennis heeft opgedaan van het liberalisme, maar ongetwijfeld niet in de werken die zijn geschreven door de grondleggers van die politieke theorie. Er is namelijk helemaal niets 'liberaals' aan D66. De partij wil geen kleinere overheid, maar een grotere. Een D66-kabinet zou mogelijk geld besteden aan andere linkse hobby's dan Rutte II, maar dat is het dan wel. Daar komt bij dat er een reden is dat D66 het kabinet in het zadel houdt: de 'Democraten' steunen het kabinetsbeleid in grote lijnen.
Wat de VVD betreft: ook die partij is al lang geen 'liberale' club meer. Tijdens Rutte I leek het er even op dat de premier zijn liberale veren had gevonden, maar we weten onderhand beter: de man is op zijn best een lege huls (of een leeg maatpak) en op zijn slechtst gewoon een sociaaldemocraat. Een échte liberaal zou het huidige beleid namelijk nooit hebben uitgevoerd; dan maar vervroegd met pensioen.
Kortom, een lijstverbinding tussen deze twee partijen zal en kan helemaal niet leiden tot een 'liberaal' front in de senaat.
Tenslotte is er nog een reden om hier tegen te zijn: de VVD moet naar rechts worden gesleurd. Dat kan niet door de partij samen te laten werken met een partij die nog linkser is. Als je echt wilt dat er een rechts beleid komt (kleine overheid, minder overheidsuitgaven, minder hoge belastingen, meer ruimte voor het individu) moet je hopen dat a) het CDA het goed doet (die partij houdt de waarden van good governance of rentmeesterschap in ieder geval nog hoog) en b) dat de nieuwe partij VoorNederland (VNL) een succesverhaal wordt. Bontes en Van Klaveren zullen er in dat geval automatisch voor zorgen dat de VVD naar rechts moet schuiven, zelfs als Rutte en co. ze koud proberen te stellen.
Het meest zorgwekkende aan Leijtes stuk is dat hij en zijn kornuiten de toekomst van de VVD zijn. Als er niet snel iets gebeurd is die partij definitief verloren voor liberaal Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten