Amerikanen laten zich hun wapens niet afnemen

Steun voor wapenbezit neemt toe in VS.

“Door de schietpartij is het debat over wapenbezit in de VS weer opgelaaid.” Klik een willekeurig Nederlandstalig artikel open over een schietpartij in de VS en u zult dit zinnetje aantreffen. Een zinnetje dat naadloos past in het narrative dat vooringenomen Nederlandse journalisten graag in stand houden, namelijk dat wapenbezit in de VS heel controversieel is en dat een verbod op pistolen dit keer écht binnen handbereik ligt.

Grondrecht
Jammer genoeg voor deze activisten – excuus, journalisten – klopt er weinig van. Wapenbezit is verankerd in de Amerikaanse Grondwet en het Hooggerechtshof heeft de laatste jaren twee keer bevestigd dat dit inderdaad een individueel grondrecht betreft dat elke jurisdictie binnen de VS dient te respecteren (ook gij, Chicago!). Ondanks dat progressieve activisten na elke schietpartij in de media hun best doen het tegendeel beweren, is het grote debat inmiddels wel gesettled.

Dat blijkt nu ook uit de cijfers. Uit nieuw onderzoek van het gerenommeerde Pew Research Center blijkt dat het percentage Amerikanen dat inperken van wapenbezit belangrijker vindt dat de rechten van de wapenbezitter is gedaald van 66 procent in 1999 naar 46 procent nu.

Het percentage Amerikanen dat de rechten van wapenbezitters belangrijker acht dan gun control steeg in diezelfde periode van 29 procent naar 52 procent.

Verdubbeling
Eerder bleek al uit onderzoek van Gallup dat minder dan drie op de tien Amerikanen voorstander is van een verbod op pistolen en dat 63 procent vindt dat wapenbezit een huishouden veiliger maakt – een verdubbeling van vijftien jaar geleden.

Kortom, wapenbezit is in de Verenigde Staten populairder dan ooit tevoren. Het toont eens te meer aan dat Amerikanen echt een ander slag volk is dan de softe Europeanen, die niets (willen) begrijpen van dat masculine gedweep met wapens.

Vrijheid
The Second Amendment isn’t about duck hunting, plachten wapenliefhebbers te zeggen aan de andere kant van de Oceaan. Het gaat om zelfverdediging. Ja, tegen criminelen, maar ten diepste en in het uiterste geval tegen een onderdrukkende overheid. Amerikanen zeggen het Thomas Jefferson nog altijd na: “Where the people fear their government, there is tyranny. Where the government fears the people, there is liberty.”

Oftewel: zolang ze die wapens hebben, zit het met de vrijheid daar wel goed.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. tonzwart

  Er komt nogeens een tijd, en dat zal geen generaties duren, dat de Nederlanders spijt zullen krijgen, dat de burgerij hier geen wapens mogen bezitten. Het is nml zo, dat criminelen wel wapens hebben en op grote schaal ook. Tegen de tijd dat de Islam echt machtig wordt, is het te laat om er nog wat aan te doen. Let wel, ik stel opzettelijk de Islam op één lijn met criminaliteit. Het staat allemaal in de koran…

 2. Kuifje

  De media in de VS, net als in Nederland, heeft haar eigen agenda. Vee grote media in de VS zijn verbonden met de Democratische partij en daarom is de agenda van de media in veel zaken gelijk met de agenda van de Democratische partij.

  Een van die agenda punten van de media (en va de Democratische partij) is dat ze het wapenbezit willen beperken. Om dat doel te bereiken trekken ze zich niets aan van de feiten en verspreiden onwaarheden. Journalisten worden dus verkapte activisten die vooral de NRA demoniseren.

  De feiten geven aan dat het wapengeweld de afgelopen jaren sterk is afgenomen in de VS. (in tegenstelling tot wat je zou denken als je de media beluisterd)
  http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702304914204579393493981280048

  http://www.zerohedge.com/news/2013-05-07/americans-convinced-gun-homicides-soar-despite-actual-plunge-gun-crimes

  Alleen criminelen zullen profiteren bij strengere wapenwetgeving want die komen toch wel aan wapens.

  Ook blijkt dat verreweg de meeste wapen gerelateerde misdaden zich afspelen in staten die zeer strenge wapenwetgeving hebben.

  Jeroen Langelaar schrijft:

  “The Second Amendment isn’t about duck hunting, plachten wapenliefhebbers te zeggen aan de andere kant van de Oceaan. Het gaat om zelfverdediging. Ja, tegen criminelen, maar ten diepste en in het uiterste geval tegen een onderdrukkende overheid.”

  En dat is natuurlijk de kern van zaak bij veel Amerikanen betreffende het wapenbezit. Het draait bij de Amerikanen om het ” Second Amendment” Iets wat vaak niet word begrepen in Europa.

  Amerikanen hebben een gezond wantrouwen tegen de overheid. (tegen een overheid die te machtig word)

  De (individuele) vrijheid en zelfredzaamheid zit zeer diep geworteld bij veel Amerikanen en dat is een sterke garantie tegen een onderdrukkende overheid.

 3. NemTudom

  Eens met Tonzwart.

 4. JanvanEechoud

  Eens gelezen”
  Er is maar één iemand die een gewapende crimineel kan stoppen.
  Een andere gewapende man.

 5. Der Cherusker

  Amerikanen zeggen het Thomas Jefferson nog altijd na: “Where the people fear their government, there is tyranny. Where the government fears the people, there is liberty.”

  Met onze bedriegelijke overheid en gedachtenpolitie van de linkse partijen in ons land wordt het misschien wel tijd dat ook ons volk recht krijgt om zichzelf te beschermen met wapens. De overheid doet het al heel lang niet meer.

 6. econoom

  Het ongebreidelde wapenbezit in de VS leidt ertoe, dat jaarlijks vele onschuldigen omkomen door om zich heen schietende losgeslagen gekkies, kinderen die het pistool van hun ouders in handen krijgen of andere ongelukken. Dus niet iets om naar te verlangen. Het is dan ook geen wonder, dat landen met de meest stringente regels tav wapenbezit ook de minste moorden kennen.

  1. Matthijs

   U heeft een mes in uw lade liggen?
   Kunt u mij uitleggen hoe bezit van dit mes lijdt tot meer messen geweld?
   Het zijn de mensen die overgaan tot geweld, niet het bezit van een object.

 7. jofele jood

  Ja het is dan ook volkomen veilig in Amsterdam..o wacht…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.