Bolkestein: 2015 wordt jaar van onzekerheid

Volgend jaar wordt een spannend jaar voor ons en de wereld. 

Frits Bolkestein is een van de laatste klassiek-liberalen binnen de VVD. Elke keer als ik een goed stuk van hem lees – en dat is vaak, want al zijn stukken zijn goed – verzucht ik: waren er maar meer types zoals Bolkestein binnen de VVD.

Zo ook met het nieuwste essay van hem vandaag op Jalta.nl, de nieuwe rechtse opiniesite die vandaag dan echt officieel is begonnen, inclusief betaalmuur en een nieuw schema voor de dagelijkse columns, essays en video’s.

Bolkestein analyseert in zijn artikel, dat een vooruitblik is op een volgend jaar, waar de problemen liggen en waarom 2015 nou zo spannend wordt. Bijvoorbeeld vanwege opkomende Russische nationalisme, en tegelijk de beperkte macht van het Rusland van Vladimir Poetin, onder andere door de afhankelijkheid van de export van olie.

Of vanwege China:

Ondertussen beschikt China over veel economische en ook militaire macht. Haar buren worden daar behoorlijk nerveus van: dat geldt voor de Filipijnen, Vietnam, Zuid-Korea en natuurlijk Japan. Ook hier moet men echter niet overdrijven. De investering in defensie van alle Aziatische landen tezamen was in 2008 een derde van dat van de Verenigde Staten.

Dat laatste is een geruststelling, maar het betekent niet dat we rustig achterover kunnen leunen. China zal de macht over de regio willen verstevigen. Over de ‘macht’ van de Europese Unie schrijft Bolkestein terecht:

Zij moet zich voor en allereerst bevrijden van de monetaire unie die als een molensteen om haar nek hangt en de groei van continentaal Europa belemmert. De grootste economische bedreiging van de wereldeconomie is nu volgens The Economist de eurozone.

Omdat geen enkel land in de wereld een echte supermacht is die zijn wil kan opleggen aan de rest van de wereld, zoals de Verenigde Staten vóór het presidentschap van Barack Obama nog deed, wordt 2015 inderdaad een spannend jaar.

Zoals Bolkestein het formuleert: “Het gebrek aan een duidelijk leidend land of machtsblok zal 2015 tot een jaar van onzekerheid maken.” De VVD’er heeft gelijk. We weten niet wat er gaat gebeuren volgend jaar, maar dat we in onzekere tijden leven staat wel vast.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. Epimenides

  @ Frits,

  Open deuren intrappen..?

 2. jofele jood

  “De VVD’er heeft gelijk. We weten niet wat er gaat gebeuren volgend jaar, maar dat we in onzekere tijden leven staat wel vast.”

  Je meent het……

 3. Anna

  Eén “duidelijk leidend land” zoals de VS die anderen haar wil oplegt met bedreigingen, sancties, en platbombarderen met gevolg honderdduizenden doden, gewonden en gehandicapten. Het grootste gevaar voor de vrede in de wereld.
  Amerikanen de voordelen en alle anderen de nadelen.
  Frits Bolkestein is een VVD’er en vriend van Mark Rutte. Mark Rutte is de vazal van Brussel en Brussel de vazal van de NAVO en VS. We zien waartoe dat allemaal heeft geleid.

 4. joga

  Ja, Anna en wanneer Nederland op haar multiculti-partijen blijft stemmen zijn we er nog lang niet,want Nederland moet eerst kapot. Eerder zijn ze niet tevreden.We moeten nu met z’n allen protesteren en een omwenteling forceren door in maart PVV te stemmen. Al is het maar een begin om te proberen ze tegen te houden en ons land opnieuw op te bouwen. Wie nu niet ingrijpt is medeschuldig, zoals de NSB-ers in de Tweede Wereld oorlog.

 5. hendrikush

  @annA
  “Het grootste gevaar voor de vrede in de wereld”?
  Leg eens uit.
  Of gebruik je de mohammedaanse definitie van vrede?

 6. Locke

  Het ergste is door een extern virus is de Hollandse nuchterheid gebroken, angst paniek hysterie is wat over het land is gekomen, de bron van het virus zit kort over de grens luister naar de hoorn van het kwaad die onze nieuwe wetten schrijven. Waar is onze Held de vuurtorenwachter die helpt de vliegende Hollander een heenkomen zoeken, of is hij verdoemd tot de geschiedenis boeken.

 7. NemTudom

  Vrede in de wereld zal er nooit zijn. Er zal altijd een malloot zijn die wil hebben wat een ander bezit. In het klein of in het groot. En vooral geloofswaanzinnigen spelen de hoofdrol.

 8. Cresto

  Bolkestein heeft zichzelf overleefd. Leeft nog in het verleden en kan de ontwikkelingen niet meer in het juiste perspectief zien. Dat er nog steeds mensen zijn, die hem bewonderen, is daarom hoogst verbazingwekkend. Ben het wel met Verhoef eens dat B. een van de laatste echte liberalen is. Wat er nu in Den Haag van die partij rondloopt is besmet met het neo-virus. Rutte, Schippers (vreselijk mens), Schultz, Opstelten, Blok (ook vreselijk), Kamp (een robot), Hennis (Hotlips), Zijlstra, daar word je helemaal depressief van.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.